Moja ulubiona baza do babki, plus kilka dodatków. Tym razem czekolada, kakao i pomarańcza. W efekcie mam pyszną, wilgotną i aromatyczną babkę czekoladową z pomarańczą. Zrobiłam też polewę czekoladową, żeby dopełnić całości, ale babkę wystarczy posypać cukrem pudrem i też będzie super. Składniki: 250 g. masła, lub margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)kakao. Wlać sok z pomarańczy. Ponownie utrzeć do połączenia składników. Na koniec dodać otartą skórkę pomarańczową i pokrojoną drobno czekoladę. Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 70 minut. Czas pieczenia może się różnić, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto
Agusiowe smakołykiPierniki nie należą do moich ulubionych ciast. Na pewno nie lubie tych ciężkich, długodojrzewających które muszą poleżeć aby zmieknąć. Lubię tylko niektóre, z delikatną nutą korzenną, wilgotne i miękkie. Takie jak ten mały, niepozorny, zwykły a jednak niezwykły w smaku. składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 duże jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki miodu(...)natłuszczonej keksówki 30x10. Wstawić do piearnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 50-60 minut. Wystudzić na kratce, dowolnie udekorować, u mnie obowiązkowo polewa czekoladowa
Monia miesza i gotujecukru pudru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 130g miękkiego masła 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 200g kremu do pieczywa orzechowo – czekoladowego (użyłam nutelli) Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Orzechy przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w 160C na funkcji termoobieg przez około(...)minuty. Dodać żółtko, ekstrakt i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać przygotowaną mąkę z orzechami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. 5. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto może się trochę kruszyć z powodu orzechów). Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką
Mała Cukierenkacukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 6 jaj od „szczęśliwych kurek” 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy brazylijskiej 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: Polewa czekoladowa ja miałam o smaku pomarańczy Sposób wykonania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą(...)tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55 minut w temp 180*c. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy jak całkiem ostygnie. Tutaj macie wskazówkę jak sprytnie pokroić ciasto. Sernik ma niepowtarzalny aromat i smak! Słodkich wypieków życzy Wanilia i Kardamon
Wanilia i Kardamonskładniki na ciasto piernikow e: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 2 jajka 250 ml mleka 125 g margaryny 4 łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 100 g orzechów włoskich 400 g powideł śliwkowych wykonanie: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do rozpuszczonej, wystudzonej margaryny dodajemy mleko, jajka, powidło i mieszamy. W osobnym(...)suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. dodatkowo: ok. 1/2 słoiczka powidła śliwkowego polewa i dekoracja biała Helio polewa czekoladowa ciemna składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 80 g cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temp. pokojowej (miękkiego) wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaoddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 180 st. C. Masa kokosowa: 2 szklanki mleka 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru(...)łyżka wody 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru Galaretkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylewamy na masę kokosową. Na wierzchu układamy herbatniki i polewamy polewą czekoladową
Słodka Kraina Wypiekówdość twarde i chrupkie, ale środek jest miękki i delikatnie ciągliwy. Mowa oczywiście o biscotti. To takie ciasteczka do maczania. Można je spotkać zarówno jasne, jak i ciemne (czekoladowe), zazwyczaj z dodatkiem orzechów. Moje nie są aż tak tradycyjne, bo dodałam do nich sporo bakalii i skórkę z cytryny, przez co z całym domu pięknie pachnie, a ciastka mają fajny(...)białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w poprzek
Ratunku obiadPączki czekoladowe , a raczej ciastka migdałowo – czekoladowe z kremem czekoladowym. Pyszne ciasteczka czekoladowo – migdałowe z pysznym kremem czekoladowy, według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „ Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską(...)podanej ilości produktów otrzymamy około 30 ciasteczek. Do przegotowania ciastek użyłam czekolady deserowej. Ciastka : migdały, mąkę, czekoladę, cukier, masło i wanilię zmiksować. Masę wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Ciasto schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać kółka (u mnie średnicy 5,5 cm). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówpokażę Wam jak wyglądały moje dania przez trzy dni: Śniadanie: Pasta z białej fasoli z zaatarem, mini-sałatka z papryką, ogórkiem, kukurydzą i czerwoną cebulką, pieczywo | II Śniadanie: Czekoladowy pudding z tapioki z musem mango | Obiad: Indyk chimichurri, komosa ryżowa, surówka z kalarepki i marchewki | Podwieczorek: Frytki z marchewki, selera i buraka z sosem z pieczonym czosnkiem | Kolacja: Gnocchi(...)sałat z wędzonym indykiem, pomidorkami cherry, ogórkiem, oliwkami i pestkami dyni z dressingiem musztardowym Śniadanie: Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, pomidorki koktajlowe, pesto pietruszkowe, pieczywo | II Śniadanie: Wegańskie ciasto jogurtowe z orzechami pekan, cząstki melona | Obiad: Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z suszonymi pomidorami, puree z dyni i ziemniaków, rukola z pieczonymi buraczkami z sosem balsamico | Podwieczorek: Kardamonowy pudding chia
Poezja smakuUwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda. Porcja ok 18 ciasteczek Składniki: puree z
Niezły Młynekpodgryzania tym, których bez skrupułów porzuciłam. Szybkie i czekoladowe muffiny. 12 sztuk wystarczy na tych 4 dni. Ja nie przepadam, jak już nie omieszkałam wspomnieć, więc to dobra okazja, by upiec i uciec:) Bardzo kakaowe, mocny, wyrazisty smak, przełamany słodyczą miękkich daktyli, struktura zwarta, nie puchata, wierzch chrupiący. Polecam wielbicielom wypieków czekoladowych. Szybkie w wykonaniu, najsmaczniejsze w pierwszym dniu(...)dokładnie. W drugim naczyniu miksujemy ( używam blendera ) rozpuszczone masło, syrop klonowy, mleko i jajka. Mokre składniki przelewamy do suchych, wsypujemy bakalie i szybko mieszamy, tylko do połączenia składników. Przelewamy ciasto do foremek na muffiny ( 3/4 wysokości foremki ). Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Wyciągamy, studzimy w formie około 5 min. Jak już wspomniałam - najsmaczniejsze są świeże, nawet jeszcze ciepłe
Kronika Piekarnikaróżnych przepisów, ale dopracowanie właśnie tego - dało mi dopiero pełną satysfakcję. Omlet jest przygotowywany bez dodatku cukru, więc nadaje się do serwowania zarówno na słodko (z dodatkiem konfitury, kremu czekoladowego lub owoców) jak i na słono (np. z dodatkiem warzyw). Wystarczy jednak przestrzegać kilku prostych zasad i efekt mamy gwarantowany. Każdy szczegół przygotowania opisuję poniżej. Przygotować 3 naczynia (np. miseczki(...)wszystko opadnie. Przygotować patelnię o śr. 20 cm. Za pomocą pędzelka, dno patelni posmarować olejem. Podgrzać pustą patelnię. Kiedy już będzie rozgrzana, zmniejszamy gaz na średni i wlewamy ciasto omletowe na patelnię. Smażymy. Nie należy się spieszyć, zostawiamy omlet, aż pomalutku nabierze złotej barwy. Wtedy obracamy na drugą stronę. Można to zrobić na różne sposoby, np: za pomocą dwóch drewnianych
Świat Domowej Kuchnifont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych rodzajów ciast. Polskie serniki znane są i lubiane nie tylko w naszym kraju. Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Tak to prawda polskie serniki znane są i lubiane nie tylko(...)trakcie rytuałów religijnych. W Rzymie ciasto to nosiło nazwę libum. Wzmiankę o tym wypieku można znaleźć w dziale Katona Starszego „De agri cultura”, gdzie podano przepisy na dwa ciasta” Libum i placenta. Libum składa się z mąki, sera, jajek i miodu, natomiast placenta bardziej przypomina nasze serniki tj. osobno pieczony spód ciasta i ciasto. W Europie sernik stal się popularny
Ciastka - domowe słodkości1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki
Gotujemy i jemyPyszny deser który zasmakuje kazdemu :) Naleśniki 400 ml. mleka 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka śmietany kwaśnej lub jogurt 1 łyżka cukru 1 łyżka
Andzia Pichci