mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1226/1557)

Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem 70

pierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)ćwiartki kurczaka 200 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki mieszanki curry pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz do smaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry  2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy

Niezły Młynek
Chili pomarańczowa polędwiczka wieprzowa 98

Bardzo polubiliśmy się z polędwiczką wieprzową. Właściwie ostatnio nie ma tygodnia, kiedy nie gościłaby u nas z raz. Dziś postanowiłam połączyć smak świeżych pomarańczy z nutą

Zielona Kuchnia
Szybka sałatka ze szpinakiem i cieciorką 178

też pierwszy raz się z nim spotkałam, ale na pewno zostanie ze mną na dłużej. Wspaniale nadaje smaku każdej sałatce, idealny do warzyw (np. przygotowanych na parze), do mięs i… od po prostu do kromki świeżego pieczywa. Polecam. Olej porowy, to produkt pochodzący z Manufaktury Łagowski. Poza wspomnianym olejem w ofercie Manufaktury Łagowski znajdzie również: olej pomidorowy, olej pieprzowy(...)szpinakiem i cieciorką… Składniki: 2-3 garście szpinaku 5 czubatych łyżek cieciorki z puszki 2 większe ogórki konserwowe 2 jajka olej porowy Manufaktury Łagowski odrobina soli i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Do miski przekładamy cieciorkę, szpinak i pokrojone w kostkę ogórki. Całość polewamy olejem porowym, doprawiamy delikatnie solą

Słodkie okruszki
Szwedzkie klopsiki we włoskim wydaniu 145

obiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA. Szwedzkie klopsiki Składniki: około 60 klopsików 1,5 kg mielonej cielęciny 2 duże cebule 1 czosnek solo 1 łyżka białego pieprzu 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 1½ łyżki suszonego oregano 2 łyżki musztardy francuskiej 2 żółtka 300 ml śmietanki(...)pokrój cebulę bardzo drobno nożem, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotuj dużą miskę. Wlej śmietanę, dodaj żółtka, sól, pieprz, oregano, pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszaj i dodaj zmielone mięso. Wyrób dokładnie na jednolity farsz. Formuj okrągłe kuleczki o wadze około 35 g. Rozgrzej tłuszcz w małym garnku i smaż po 6-8 klopsików na raz przez 4 minuty. Temperatura tłuszczu

codojedzenia
Pierś kurczaka grillowana w bazyliowym pesto 138

Bardzo proste w przygotowaniu lekkie danie grillowe. Mięso wystarczy zamarynować w pesto dobę wcześniej i przygotować na grillu lub patelni grillowej. Jest bardzo aromatyczne z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól czarny pieprz na pesto: 3 ząbki czosnku pęczek świeżej bazylii 15 ml oliwy z oliwek 50g orzeszków piniowych lub włoskich 30g sera grana padano(...)Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Opcjonalnie możemy użyć gotowego peto. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem a następnie mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce na 24h. Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania złotego koloru. Serwujemy z podpieczoną bagietką

Pyry na Gaz
Bałkańska wariacja risotto 177

Ajwar, cukinia i bakłażan. Ser feta i ryż arborio. Trochę Grecji, trochę Serbii, trochę Włoch. Prosta zapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie

Kucharzyca
Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem 143

pierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)ćwiartki kurczaka 200 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki mieszanki curry pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz do smaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry  2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy

Niezły Młynek
Kanapki z rwaną kaczką 148

kaczka, 10 goździków, łyżka soli, pieprz czarny świeżo mielony, 500 g cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi), 1 łyżka miodu, sól świeża, chrupiąca bagietka. 2 figi, rukola, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia(...)wino, dodać rozgniecione goździki. Dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą. Bagietkę pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Kaczkę wyjąć z piekarnika. Mięso porwać na kawałki, wyjmując przy okazji kości i kosteczki :) Posmarować bagietki tłuszczem z kaczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3-5 minut. Figi pokroić na plasterki. Złożyć kanapki

królestwo garów
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon 189

znane nam dobrze rurki. Swój aromat zawdzięcza zawartości olejków eterycznych, które decydują o jakości przyprawy. Sprzedawany jest w formie sproszkowanej lub w kawałkach (laskach). Świeży ma słodki zapach. Mielony można przechowywać do 6 miesięcy, cynamon w laskach do roku. W Polsce najczęściej sprzedawany jest cynamon pochodzący z Indonezji. Zawiera on duże ilości substancji zwanej kumaryną, która uszkadza wątrobę. Dlatego(...)dowodzą, iż zapobiega też chorobom układu krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. W kuchni Orientu cynamonu używa się do przyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest do piernika i grzanego

Wiem co jem
Dwukolorowa strucla świąteczna 173

suchego maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru pudru trzcinowego kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać(...)przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach

Wanilia i Kardamon
4 proste i łatwe przepisy do wykorzystania w wędzarni Broil King SMOKE 165

PRZYPRAWA BBQ – 2 łyżki brązowego cukru, – 1 łyżka soli, – 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu, – 1 łyżka kminku, – 2 łyżeczki musztardy, – 2 łyżeczki papryki w proszku, – 2 łyżki chili w proszku, – 1 łyżeczka soli cebulowej, – 1 łyżeczka soli selerowej, – 1 łyżeczka czosnku w proszku, – 1 łyżka oregano. ŻEBERKA(...)Podnieś temperaturę do 200°C na 10-20 minut. – Wyciągnij żeberka z wędzarni i przykryj je folią aluminiową. Pozostaw je na 10 minut, aby „odpoczęły”. Spowoduje to, że mięso będzie delikatne. – Podaj i delektuj się smakiem. WĘDZONY KURCZAK – Rozgrzej wędzarnię do 135°C – 1 cały kurczak, kawałki kurczaka – udka, skrzydełka. – Natrzyj obficie kurczka przyprawą

naRuszcie
Kotlet prowansalski z piersi kurczaka 137

zabrzmiało , wiem ale czasem jak patrze jak moje dzieciaki chcą jeść tylko kurczaki… Brr.. nawet jeśli to nasze własnoręcznie wyhodowane.. cóż . Kiedyś może przekonają się że mięso to tylko dodatek do posiłku , a nie jego podstawa . Póki co , robię co mogę ,żeby obiady nie były nudne .. Dziś wynalazek pod tytułem ” kotlet prowansalski”, całkiem nieźle(...)papryka do smaku sos pomidorowy z bazylią świeża bazylia do dekoracji Filety delikatnie rozklepujemy , na niezbyt cienkie kotlety. Powinny mieć grubość przynajmniej 0,5 cm . Doprawiamy solą , granulowanym czosnkiem , mieloną ostrą papryką . Każdy kotlet smarujemy grubo zielonym pesto i układamy na nim pokrojoną mozzarellę , razem z suszonymi pomidorami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrapiamy sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku

Ogrodnik w podróży
Pulpety w pieczarkowym sosie bazyliowo - pomidorowym 213

Pulpety z karkówki są soczyste, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i pieczarkami jest gęsty i bardzo aromatyczny.  Składniki na pulpety (wyszło 11 sztuk): 500 g mielonej karkówki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej + 100 ml wody 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano(...)misce. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pulpety. Mięso powinno się ładnie zarumienić z obu stron. Podsmażone pulpety przekładamy na talerz i na tej samej patelni robimy sos. Na oliwę z podsmażania pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy

Smak mojego domu
4 proste i łatwe przepisy do wykorzystania w wędzarni Broil King SMOKE 206

PRZYPRAWA BBQ – 2 łyżki brązowego cukru, – 1 łyżka soli, – 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu, – 1 łyżka kminku, – 2 łyżeczki musztardy, – 2 łyżeczki papryki w proszku, – 2 łyżki chili w proszku, – 1 łyżeczka soli cebulowej, – 1 łyżeczka soli selerowej, – 1 łyżeczka czosnku w proszku, – 1 łyżka oregano. ŻEBERKA(...)Podnieś temperaturę do 200°C na 10-20 minut. – Wyciągnij żeberka z wędzarni i przykryj je folią aluminiową. Pozostaw je na 10 minut, aby „odpoczęły”. Spowoduje to, że mięso będzie delikatne. – Podaj i delektuj się smakiem. WĘDZONY KURCZAK – Rozgrzej wędzarnię do 135°C – 1 cały kurczak, kawałki kurczaka – udka, skrzydełka. – Natrzyj obficie kurczka przyprawą

naRuszcie
Kapuśniaczki 186

ziela angielskiego 1 garść suszonych grzybów 1,5 - 2 szklanki podgotowanych grzybów (u mnie zamrożonych) 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól pieprz kminek mielony DODATKOWO: ok.50 g masła rozpuszczonego gruboziarnista sól (u mnie padło na zieloną sól hawajską ) ziarna kminku mak czarnuszka FARSZ: Kapustę kiszoną wyłożyłam na sito i przepłukałam kilkukrotnie w zimnej(...)miseczkę talerzykiem. Odstawiłam na około 30 minut. W tym czasie cebulę pokroiłam w kostkę i odstawiłam na bok.  Namoczone suszone grzyby i te rozmrożone przepuszczam przez maszynkę do mięsa. I teraz tak. Na patelni na niedużej ilości oleju smażę cebulę do momentu zeszklenia, potem dokładam zmielone grzyby i przesmażam kilka chwil. Ugotowaną kapustę przecedzam na sicie i tu pasuje

Blondynka Gotuje
Bieszczadzkie smaki - część II 156

tych XX wieku, świetnie zachowane i robiące imponujące wrażenie maszyny oraz urządzenia do mielenia zboża. Muzeum jest jedynym w Polsce miejscem, w którym można obejrzeć kompletną linię czyszczenia i mielenia zboża w młynach z nowoczesnym napędem. Oprócz tego znajdziemy tam zbiory związane z wsią i rolnictwem, oraz inne drobniejsze urządzenia młynarskie z Podkarpacia. Jak już sobie pobiegamy po wszystkich kondygnacjach(...)niewielkie kluseczki, coś w rodzaju kopytek. Bazą do ich przygotowania są płatki owsiane. Podane zostały ze skwarkami i białym serem twarogowym.  Kolejnym daniem były Hryczanyki – kotlety z mięsa i ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Smażone na oleju lub smalcu. Ciekawe dania które dobrze smakowały w tym miejscu. W wielu rozmowach o Bieszczadzkich serach przewijały się określenia: sery od Greka

królestwo garów
Ziołowe grillowane warzywa 137

Grillować będziemy więc każdy myśli, kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy i z ketchupem, sosami sobie zjemy! Ja jednak wolę warzywa grillować na różne sposoby je smakować. Kolorowe warzywa ziołami tajskimi i toskańskimi doprawiłam, delikatnie posoliłam, pieprzem smak wyostrzyłam, olejem delikatnie skropiłam i na grill wszystko razem położyłam. Warzywa z mieszanką przypraw fajnie się połączyły i ciekawy bukiet smaków utworzyły.  Danie(...)łyżeczki mieszanki przypraw zioła toskańskie, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki zielonej, garść pomidorków daktylowych, 2 -3 średnie marchewki, 1 mała cukinia, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso, świeża bazylia tajska. Przygotowanie: Obrana marchew kroimy w cienkie plasterki za pomocą nożyka (obieraczki) do warzyw. Papryki kroimy w paski, a cukinię

Moniki Smakołyki
Kotlety schabowe tradycyjne 181

czym kojarzy się Wam typowy polski obiad ? Nam z kotletem schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i mamy super szybki i smaczny obiad. O kaloriach wspominać nie będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi. Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni(...)smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 do 2 cm. Każdy kotlet rozbić równomiernie tłuczkiem do mięsa, uważając aby w mięsie nie powstały dziury, Aby podczas rozbijania mięsa uniknąć pryskania, można umieścić kotlet w foliowym woreczku śniadaniowym. Kotlety lekko posolić, oprószyć pieprzem i opcjonalnie obtoczyć w mące

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny 150

Wspaniała marynata do wołowiny Papaja jest najsilniejszym znanym naturalnym środkiem zmiękczającym mięso. Jest podstawą wielu produktów handlowych w tym gotowych marynat do mięs. Jej działanie jest niemal magiczne, poradzi sobie nawet z najtrudniejszym, najtwardszym kawałkiem wołowiny. Składniki: 1 duża, świeża papaja 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku ½ szklanki sosu ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki sosu sojowego ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ szklanki oliwy z oliwek(...)sojowego ½ szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki sosu Worcestershire 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonej pietruszki 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy blendera, można do smaku doprawić białym pieprzem i czosnkiem w proszku. Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny is a post

naRuszcie