około 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur. Kurczak: Kurczaka pokroiłam na kilka mniejszych filecików o podobnej grubości ok 1 cm. Do małej miseczki wrzuciłam posiekane listki świeżego rozmarynu, mieloną słodką paprykę i wlałam oliwę. Wymieszałam. Każdy filecik kurczaka opruszyłam solą i pieprzem, następnie zanurzyłam w oliwie z rozmarynem i papryką i odłożyłam na talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam pestki(...)smażyłam przez około minutę, wlałam alkohol i chwilę odparowałam. Śliwki przemieszałam i polałam mieszanka octu balsamicznego z syropem klonowym i podgrzewałam chwilę, aby zredukowac płyn. W tym czasie mięso zsunełam na brzeg patelni. Kurczaka wyłożyłam na kaszę bulgur, wyłożyłam na niego śliwki, a obok ułożyłam słupki ogórka opruszonego solą. Było Pysznie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa
Blondynka Gotujeracji tego, że w dzieciństwie nie znosiłam fasolki po bretońsku z kiełbaską, mama robiła mi ją z parówką. Była to jedyna "kiełbaska" jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna(...)moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu
Olikowa kuchniakwaśna śmietana 18% * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Przygotowanie : Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy(...)miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody, dodajemy chochlę wywaru i mieszamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, wrzucamy jajka. Doprawiamy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zaciągamy śmietaną. Barszcz biały podajemy gorący, posypany odrobiną świeżego majeranku
Magiczne Życie MartyBakłażan to na Sycylii warzywo (a właściwie owoc) pierwszej potrzeby i bardzo często zastępuje w lokalnej kuchni mięso. Już jakiś czas temu zaprezentowaliśmy przepis na sycylijską caponatę . Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk - pasta alla Norma, która swoją nazwę zawdzięcza muzyce klasycznej, a konkretniej kompozytorowi Vicenzo Belliniemu, który szczególnie upodobał sobie mariaż makaronu z sosem pomidorowym z kawałkami bakłażana(...)używa się sera ricotta salata ( my robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze ) Przygotowanie: 1) Na dobrze rozgrzanej oliwie (2 łyżki) smażymy pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, do miękkości
Roślinożerni urlopowiczemąki pszennej uniwersalnej jajko łyżka zimnego masła sól Sos 5 sporych borowików garść kurek cebula duża garść suszonych pomidorów 3 różyczki romanesco łyżka ziemnego masła sól pieprz grubo mielony 3 łyżki oleju Dodatkowo twardy, dojrzewający ser starty na duże i cienkie plastry Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Borowiki i kurki oczyścić. Kurki pokroić na duże kawałki lub zostawić(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z palnika. Ziemniaki odcedzić. Pozostawić na 5 minut do lepszego odparowania, a potem przepuścić przez praskę lub zmielić w tzw. maszynce do mięsa. Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i masło. Szybko wyrobić na gładką masę. Odrywać kawałki ciasta i rolować na wałki o średnicy do 1,5 cm. Wałki pokroić nożem
Weekendy w domu i ogrodziedania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Jeśli będziecie mieli temat przewodni wymyślanie konkretnych dań będzie znacznie łatwiejsze, bo wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią. Dobrze jest tak ustawiać menu, żeby dania miały jakieś wspólne składniki(...)biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan Mięso Mięso wołowo-wieprzowe Filet z piersi kurczaka Ryby/owoce morza Krewetki Łosoś wędzony 2x Makarony/ryż/konserwowe Makaron ryżowy nitki 7 Ryż jaśminowy 3,5 Makaron lasagna 5 Tortilla
Niedzielny kucharzDzisiaj smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa, która podbiła moje serce i bez wątpienia odpowiada mi bardziej niż wersja tradycyjna. Aromatyczny, wilgotny, bardzo odżywczy i prosty w przygotowaniu. Rewelacyjny z kawałkiem dobrego chleba jak i solo. Kolejny raz przekonałam się, że wegetariańskie nie znaczy nudne czy niedobre. Jestem pewna, że Wam też przypadnie do gustu. Składniki (forma(...)laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 ziarno jałowca 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatołwej ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu sól Dodatkowo: bułka tarta lub mielone orzechy w wersji bezglutenowej do podsypania Przygotowanie: 1) Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki startych warzyw. 2) Cebulę pokroić
Fitsweet.meBigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami. Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło(...)listków laurowych 10 ziaren jałowca 10 ziaren czarnego pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka tymianku 1,5 łyżeczki kminku 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki (wędzonej lub słodkiej) 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 litr wody sól i pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić
Codziennik Kuchennykiełbasę. Wszystko razem wymieszajcie, pogotujcie 10 minut, co jakiś czas zamieszajcie. Dodajcie pokrojony szczypior, przyprawy – mieszankę kreolską, łyżkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę płatków chili, pieprz cayenne. Dorzućcie krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku(...)średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka
Karo in the KitchenPlacki z kapustą kiszoną z piekarnika to pyszna propozycja na obiad. Placki są lekkie, ponieważ są pieczone, a nie smażone. Jest w nich mnóstwo smakowitych składników
My Chcemy JeśćBoczniaki w kukurydzianej panierce Lubicie boczniaki? Ja uwielbiam. Od czasu do czasu z ogromną przyjemnością przygotowuję je w tradycyjnej panierce na bazie bułki tartej (przepis znajdziecie
Słodkie okruszkiSałatka ze smażonym tofu i jogurtowym sosem to pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na różne okazje. Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu. To
My Chcemy JeśćPikantne stripsy z polędwiczek drobiowych Kto nie lubi stripsów , chyba nie ma takiej osoby na świecie , poza oczywiście weganami i wegetarianami Pikantne stripsy ,są jak się
Ogrodnik w podróżyTakie roladki goszczą w moim domu dość często, zamiennie robię czasem ze schabu, czasem z filetów kurczaka. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo
Kuchnia z widokiem na ogródWIEPRZOWE ŻEBERKA Z GRILLA Moi Drodzy, mam dzisiaj dla Was przepis na żeberka wieprzowe z grilla. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pyszne; idealne na grill-party
Moja Książka Kucharska