mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1225/1557)

Placki z cukinią i kurkami 164

Nie wierzę, że jeszcze nie umieściłam na blogu przepisu na placki z cukinii, które każdego lata robię na różne sposoby. Tutaj klasyczne, z kurkami i jogurtem

Kucharzyca
Fasolka po bretońsku 194

Treściwa i rozgrzewająca fasolka po bretońsku to klasyczna kuchnia polska. Któż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola

wyzwania kuchenne
Pęczotto ze świeżymi kurkami 197

Pęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Nic dziwnego, ponieważ to samo zdrowie. Jest źródłem witamin - z grupy B, E, K, PP i minerałów - cynku, miedzi

My Chcemy Jeść
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 255

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine

Moja Delicja
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 275

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine

Moja Delicja
Paryżanki z nadzieniem w panierce 223

Jako że,  mój blog został wyróżniony przez firmę PEKPOL  i dostałam klasyczne  Paryżanki  do testowania,  trzeba było coś z nich smacznego

Wanilia i Kardamon
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 155

szklanki płatków kukurydzianych 2-3 łyżki oleju rzepakowego Mus śliwkowy: 300 g suszonych śliwek Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła Wykonanie: Spód: Herbatniki mielimy na miałko i mieszamy z kakao, mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 21-22 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa(...)mało słodka dodajemy więcej cukru pudru według własnych preferencji. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki. Chrupka: Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki - nie na miałko! W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką razem z olejem. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi

Kuchnia MagdaLeny
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 155

szklanki płatków kukurydzianych 2-3 łyżki oleju rzepakowego Mus śliwkowy: 300 g suszonych śliwek Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła Wykonanie: Spód: Herbatniki mielimy na miałko i mieszamy z kakao, mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 21-22 cm) wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa(...)mało słodka dodajemy więcej cukru pudru według własnych preferencji. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki. Chrupka: Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki - nie na miałko! W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką razem z olejem. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi

Kuchnia MagdaLeny
PASTA Z KURKUMY oraz ZŁOTE MLEKO (GOLDEN MILK) 213

późno wracamy do korzeni. W moim przypadku wszystko zaczęło się od kurkumy. Do tej pory używałam kurkumy tylko jako barwnika, przyprawy do curry czy do mięs i warzyw z piekarnika. O jakże byłam niedouczona! W wielkim skrócie (więcej możecie przeczytać na wyżej wspomnianych blogach) kurkuma działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Oczyszcza wątrobę i nerki. Wzmacnia stawy i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie. Usuwa(...)przygotowałam pastę z kurkumy, a z niej z kolei słynne złote mleko (golden milk). PASTA Z KURKUMY (na 1 słoiczek) Składniki 1/4 szklanki suszonej, sproszkowanej kurkumy  1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 szklanka wody Jak zrobić? Wszystkie przyprawy przekładam do rondelka, zalewam wodą.  Mieszaninę doprowadzam do wrzenia i gotujęna

W kuchni Karmel-itki
Jak ugotować makaron al dente? Wszystkie sztuczki, jakie powinniśmy znać, aby przygotować makaron idealny. 208

jego przebadaniu okazało się, że zboże pochodziło z Maroka, Cypru, Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych lub Kanady a mielone było w Rumunii.  Dlatego, aby wybrać makaron dobrej jakości, zwracajmy uwagę na region pochodzenia, czy kraj uprawy pszenicy jest ten sam co kraj mielenia, czy oba kraje należą do UE, czy są spoza UE. ZAWARTOŚĆ BIAŁKA Aby dobrze wybrać(...)powinien być pozostawiony przypadkowi. Włoscy kucharze trzymają się zasady, aby długi makaron łączyć z płynnymi i kremowymi sosami, a krótki makaron łączyć z cięższymi sosami z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryby. Na przykład skręcony makaron typu fusilli idealnie komponuje się z sosami pomidorowymi. M akaron "gładki"  pasta liscia podajemy z delikatnymi sosami na bazie śmietany, ricotty. Podczas

La grande e la piccola cuoca
Kurczak pieczony na piwie, z boczkiem i rodzynkami 189

Bardzo lubię połączenie mięs z owocami, dlatego zainteresował mnie przepis na kurczaka z rodzynkami i boczkiem  i postanowiłam spróbować ten sposób w domu. Kurczak wyszedł fenomenalny, soczysty i bardzo smaczny. Domowy wędzony boczek dopełnił smaku a rodzynki lekko osłodziły potrawę, piwo nadało niebywałego charakteru potrawie a całość smakowała wyśmienicie. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami, na które mam wypróbowany(...)nogi z kurczaka wędzony boczek - kilka plastrów 200 ml jasnego piwa 50 g rodzynek łyżka masła 2 liście laurowe 2 cebule 2 łyżki oliwy sól i pieprz papryka słodka mielona łyżka cukru Przygotowanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem kurczaka - nogi z kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i przeciąć na dwie części (udko i podudzie). Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną

Kocham..lubię..gotuję..
PIECZONE PIEROGI ORKISZOWE Z SOCZEWICĄ 182

brakuje nam czasu na ich wykonanie. Jednak wielka tęsknota za ich smakiem zaowocowała przepysznym obiadem w postaci pierogów właśnie.  Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo do wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu(...)mąki ze skiełkowanych ziaren orkiszu, 100 ml wody, 1/2 łyżeczki soli. farsz: 2,5 szklanki ugotowanej soczewicy (zielonej lub brązowej), 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/4 łyżeczki cząbru. Wykonanie: Soczewicę moczymy na noc, rano odcedzamy, przepłukujemy i zalewamy

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania