Odkryj nowe możliwości grillowania z Gourmet BBQ System Weber 144zdejmowany środek, w którym umieszczane są wkłady. Dzięki niemu grill staje się niezwykle funkcjonalny, niczym dobrze wyposażona kuchnia. Na patelni żeliwnej można z powodzeniem przygotować nie tylko tradycyjne kotlety mielone, ale także usmażyć np. jajko sadzone, naleśniki, tortille, chlebki naan czy placki ziemniaczane. Wkład do kanapek i gofrów to jak gofrownica i toster w kuchni. Ten wkład(...)miłośników tradycyjnych steków prawdziwą gratką jest ruszt Sear Grate. Wykonany jest z odlewu żeliwa i pokryty emalią porcelanową, dzięki czemu równomiernie rozprowadza ciepło i tworzy charakterystyczny wzorek na mięsie. Pozwala to również na zapieczętowanie mięsa, żeby steki pozostały soczyste i aromatyczne, jednym słowem - perfekcyjne. Pizza jak we Włoszech? Tak, i to w dodatku z grilla! Na kamieniu możemy upiec
Obiad gotowy
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem i serem buratta pod serowym beszamelem 164obiad. 1 średni brokuł 2 piersi z kurczaka 250 g sera buratta (w kulki), można zastąpić serem mozzarella 200 g grubego makaronu (u mnie świderki) sól pieprz papryka słodka mielona czosnek granulowany 1 /2łyżki masła Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 150 g sera gouda(...)gazu. Foremkę do zapiekania wysmarować masłem, na dno wyłożyć makaron, makaron posypać przyprawami, na to wyłożyć kurczaka i pokruszyć kulki sera buratta (całą zawartość kulki wylać na mięso), ponownie posypać przyprawami. Na wierzchu ułożyć wszystkie różyczki brokuła i wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekać w 180 st. przez 45 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Krylowa Kuchnia
Schab w orientalnym sosie z makaronem soba 145tutaj chodzi. Raczej o balans, o nasz smak. Solimy prawie tyle co nic, dlatego piszemy...DOPRAWIAMY DO SMAKU...i całe szczęście, bo co (?), jakby wszyscy mieli takie same gusta...a nie daj boże guściki??? Przyprawa 5 smaków jest rewelacyjna, polecamy Rafex Składniki 2 kotlety schabowe p 150 g 200 g makaronu soba 4 dymki 1 cm świeżego imbiru(...)dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i polewamy powstałym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchen
Hummus 189sposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól do smaku ostra papryka - użyłam mielonych płatków chili Ciecierzycę zalać zimna wodą i odstawić na noc do namoczenia. Namoczona wypłukać, zalać świeżą woda i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Trwa to 60-90 minut(...)jasna, smak. Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Spokojnie może tam stać przez kilka dni. Idealnie smakuje do świeżego, chrupiącego pieczywa, a także z dobra wędliną czy pieczonym mięsem. Polecam Wam, sami spróbujcie. Każdemu, kto lubi ciecierzycę polecam moja ulubioną zupę z ciecierzycy z dodatkiem awokado . Brzmi pewnie egzotycznie, ale naprawdę wspaniale smakuje
Codzienna kuchnia niecodzienna
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 236wołowiny, cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział(...)węglowodanów oraz 3,1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 3 osób. 3 średniej wielkości buraki 1 łyżka soli morskiej 150 g serka koziego 1 pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz (do smaku) kilka orzechów włoskich (do dekoracji) ocet balsamiczny (do skropienia) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki dokładnie myjemy, posypujemy solą morską, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz). Wkładamy
W kuchni Katie
Burgery domowe 224kiepską karykaturą prawdziwych burgerów. Zrobione z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa z dodatkiem warzyw z całą pewnością będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec(...)dodatkiem posiekanej cebuli i korniszona. Gorąco polecam, nie tylko do burgerów. Dodatki to zwykle sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, ser. Składniki na 7-8 burgerów: 1 kg wołowiny mielonej (antrykotu) cebula natka pietruszki 70 ml wody lub zimnego rosołu 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Sos: ketchup cebula ogórki konserwowe Dodatki: 7-8 bułek plastry pomidora ser krążki czerwonej
Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z opieniek 176Kotlety dla wielbicieli grzybów. Można je zrobić z opieniek świeżych lub mrożonych. Składniki: -opieńki - ok. 50 dkg na 6
Maminek kulinarny
Czy warto używać przyprawy ekologiczne? 125znajduję się na talerzu. Jest to bardzo nierozsądne, gdyż nigdy nie wiesz, co przyniesie Ci los. Warzywa znajdujące się na półkach sklepowych ociekają różnymi niezdrowymi chemikaliami. Dotyczy to również mięs i wyrobów wędliniarskich. Przyczyną tych wszystkich sytuacji jest produkcja masowa. Badania wskazuję, że witaminy zawarte w sklepowych warzywach są znikome. W każdym bądź razie jest ich dużo mniej niż wcześniej(...)najbliższe gospodarstwo rolne znajduję się kilkanaście kilometrów od naszego domu. Trzeba podchodzić do tego z rozsądkiem. Ekologiczne przyprawy zawierają więcej składników odżywczych, aromatów i przede wszystkim witamin. Świeżo mielony pieprz cayenne wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i przyśpiesza metabolizm. Przydatna ciekawostka, zgadza się? Jest ich dużo więcej!’ Samo zdrowie! Jak zostało wspomniane wcześniej wyroby ekologiczne są naprawdę potrzebne w życiu
jakszef.pl
Udka kurczaka pieczone w żurawiną, pomarańczami i marchewką 207wśród postnych dań które jeszcze się dojada po suto zastawionej Wigilii, pojawia się na obiad mięso. Zazwyczaj jest to soczysta szynka lub pieczeń, ale w tym roku, oprócz tych mięs, pojawi się na stole kurczak. Ale nie byle jaki – soczyste udka, z chrupiącą skórką, zachęcają zapachem pomarańczy, rozmarynu oraz masą pysznych dodatków. Wszystko pieczone w jednym naczyniu, pozwala zaoszczędzić(...)tego dodajemy suszony tymianek oraz pół łyżeczki siekanego rozmarynu. Mieszamy. Kurczaka skrapiamy z wierzchu odrobiną oleju i rękami, nacieramy go dokładnie mieszanką pomarańczowo-ziołową. Na koniec posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania. Ziemniaki myjemy porządnie, nie obieramy. Przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy
Smaczna Strona
Sałatka z tofu i pieczarkami 195Jeszcze w XVI wieku pieczarki były przysmakiem, na który stać było tylko najbogatszych. Obecnie pieczarki to najpopularniejsze grzyby na świecie. Oprócz tego, że pieczarki są bardzo
My Chcemy Jeść
Wegańskie leczo z cukinią 200Leczo to narodowa potrawa Węgrów. Głównym składnikiem jest papryka i pomidory, które odpowiadają za super smak i aromat dania. Leczo może być dodatkiem do dania głównego
My Chcemy Jeść
Pałki z kurczaka i blue cheese 225totalny hit. Dlatego od jakiegoś czasu chodziło za nami żeby go odtworzyć. Udało się! W kilka minut mamy całą miskę gotowego sosu, który sprawdzi się jako dodatek do mięsa czy sałatki. Tym razem nam posłużył jako dodatek do kurczaka w panierce. Pałki z kurczaka i blue cheese Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} MARYNATA DO KURCZAKA: - 10 pałek z kurczaka - 2 łyżeczki miodu - przyprawy (kebab-gyros, kminek mielony, bazylia, ostra papryka, majeranek, czosnek w proszku – ilość wedle uznania) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki wody Pałki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręcznik. Przyprawy łączymy z miodem, oliwą
Związek na patelni
Pstrąg w warzywach 201Będąc ostatnio na wycieczce w Dolinie Baryczy, a dokładnie tutaj (polecam baaaardzo!) , jadłam idealnego pstrąga. I pewnie dlatego moja miłość do pstrągów przybrała na sile. Tak
gutfut
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z kaszą pęczak i prostą sałatką 205suszonymi pomidorami i serem z kaszą pęczak i pomidorkami koktajlowymi na rukoli. Bardzo szybkie i jednocześnie pyszne danie. Coraz mniej dań mięsnych gości na moim stole. Jeśli już wybieram mięso, to najczęściej jest to ryba albo drób. Pierś kurczaka to najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu kawałek kury, chętnie wybierany przez osoby na diecie i sportowców. Łatwo jednak popaść w nudę(...)grubszej strony fileta i zrobić kieszonkę do faszerowania (zrobić w środku jak najwięcej miejsca na farsz, jednocześnie uważając, żeby nie przeciąć fileta na wylot). Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i posiekać. Wymieszać z serem (trochę sera można zostawić na wierzch) i zafaszerować filety. Po wierzchu posypać pozostałym serem i ziarenkami sezamu. Tak przygotowane
Dietolog
DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, makaronu, marynat i mięsa 1322który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się go bardzo szybko i tylko od Was zależy jak będzie ostry. Ja użyłam jednej papryczki chilli i dla mnie już sos był(...)bazylią (może być też zwykły olej lub oliwa z oliwek) 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję
Moja Książka Kucharska
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 293Sałatki z tuńczykiem sprawdzają się zawsze. Są łatwe i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim bardzo smaczne. Ta sałatka z tuńczykiem to także porządny zastrzyk witamin
My Chcemy Jeść
Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi 236Pochodzące z Ameryki Południowej awokado to daleki kuzyn gruszki. Do Europy sprowadzili je hiszpańscy konkwistadorzy w XVII wieku. Mimo że awokado to bardzo kaloryczny owoc, to
My Chcemy Jeść
A'la risotto z zielonej soczewicy z pieczarkami i winem 327Lubie zieloną soczewice więc postanowiłam zrobić coś do obiadu co będzie również dobre na zimno i będzie pasowało jako dodatek zamiast ziemniaków praktycznie do wszystkiego do
Piekielna Kuchnia Pati
Poniedziałkowy "fit" - Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie 449Szukacie pomysłu na dietetyczne nuggetsy ? Trafiliście idealnie :) Dzisiaj dla Was coś pysznego w wersji "odtłuszczonej". Mianowicie do przygotowania tych chrupiących kąsków z kurczaka nie użyłyśmy tłuszczu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 238dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa — około 1,5-2 godziny. Jeśli będzie Wam odparowywało za dużo płynu i mięso będzie wystawało mocno ponad jego poziom — uzupełniajcie go. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki, puszkę całych pomidorów w zalewie (można je rozdrobnić widelcem lub blenderem, ja po prostu rozgniatam je w ręce) i całość gotujemy już(...)gałązki selera naciowego 1 mała pietruszka 3 ząbki czosnku 1 średnia pomarańcza – starta skórka i wyciśnięty sok 2,5 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej lub ostrej papryki 6 łyżek masła klarowanego lub oleju sól pieprz
Karo in the Kitchen