mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1213/1557)

MORELOWO-IMBIROWY MAROKAŃSKI SOS CZATNEJ 105

pasuje do pasztetów, pieczonych mięs oraz deski serów. W tym przepisie do morelowo-imbirowego sosu dodałam cytryny, cebulę i doprawiłam aromatycznymi przyprawami: kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem oraz cayenne.  Sos ten ma słodko-kwaśny smak i jest naprawdę łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarni przez cały rok. Można go wykorzystać do marynowania mięs, do bajgli, grzanek z kozim(...)marokańsku: 1,5 litra obranych i posiekanych moreli 375 ml posiekanej cebuli 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka miąższu z cytryny, około 4-5 cytryn przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 550 ml cukru 1,5 łyżeczki soli do przetworów 1/2 łyżeczki cayenne odrobina czarnego pieprzu 125ml octu

Moja Książka Kucharska
Sos pomidorowy po indyjsku 110

zdjęciach. Sos pomidorowy po indyjsku, gotowany na niewielkim ogniu przez około półtorej godziny przybierze konsystencję gęstej pasty, świetnie nadającej się do kanapek z serem lub wędliną albo do mięs na zimno. . Ważna uwaga W tym przepisie czosnek i imbir powinny być posiekane w bardzo drobną kosteczkę. Nie przeciskamy ich przez praskę, ani nie blendujemy.  Zimą, kiedy w większości sklepów(...)czosnku około 3-4 cm kawałek laski cynamonu około 3 cm kawałek imbiru 3 goździki 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżeczki nasion gorczycy 1 duży liść laurowy pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku pół łyżeczki kurkumy opcjonalnie łyżeczka suszonych liści kozieradki 4 łyżeczki brązowego cukru 3-4 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orientalny dip majonezowo-ketchupowy 94

Szybki kilkuskładnikowy dip majonezowo-ketchupowy sprawdzi się do wszelakich białych mięs, sałatek, dań z grilla, na kanapki. Lubicie bardziej ostre dipy? – dodajcie więcej chili, ba! świeżo posiekanej papryczki z pestkami. Nie ma co, jest świetny w smaku, łatwy w przygotowaniu, nic dodać nic ująć, jest pyszny! Tańszy od gotowców, ze składników które zazwyczaj w domu są. Robicie tyle(...)szklanki ketchupu łagodnego lub pikantnego 1/3 szklanki majonezu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy większa szczypta przyprawy curry szczypta chili sól do smaku do dekoracji płatki migdałowe, mielona przyprawa chili PRZYGOTOWANIE: W miseczce mieszam wszystkie składniki, posypuję migdałami. Dip orientalny gotowy

Zasmakuj Kuchni
Piernik staropolski 328

staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Za dawnych lat, gdy z zamorskich krain, przypływały statki wyładowane wonnymi przyprawami do takich miast jak Amsterdam, Monachium, Norymberga czy Gdańsk i Toruń, ludzie mieli jeden tylko problem przy sprzedaży cennych wonności. Przechowywanie. Nikt nie wie kto wpadł na pomysł wypieczenia piernika i nikt nie potrafi powiedzieć kiedy to się stało. Można tylko stwierdzić(...)miodu. Dzięki temu wydłużył się czas, w którym można było czekać na kupca. Takich pierników z początku nie jedzono bezpośrednio a używano ich głównie jako przyprawy, w szczególności do mięs. Na ich bazie do dziś pozostała zapisana w księgach średniowiecznych receptura na uzyskanie sosu piernikowego do mięs”… cdn. nastąpi na zakończenie. Składniki na trzy formy o wymiarach

mojewypiekiinietylko
Koktajl białkowy wanilia i truskawka – Eco&Fit 178

już pewnie wiecie fitness i sport to nieodłączny element naszego życia (w końcu te wszystkie słodkości jakoś trzeba spalić 😎 ). Dlatego wszelkie produkty wysokobiałkowe zwłaszcza gdy nie ma mięsa w naszej diecie są dla nas bardzo ważne. Firma Eco & Fit proponuje koktajle białkowe dla aktywnych osób takich jak my. Co warto podkreślić koktajle te są produkowane z izolatu białka serwatkowego(...)substancja słodząca, liofilizowana truskawki w proszku, naturalny aromat truskawkowy, naturalny aromat śmietankowy, nierafinowana sól morska, glikozydy stewiolowe – substancja słodząca. Truskawka – izolat białka serwatkowego – z mleka, ksylitol fiński – substancja słodząca, mielona wanilia Bourbon, naturalny aromat waniliowy, naturalny aromat śmietankowy, nierafinowana sól morska, glikozydy stewiolowe – substancja słodząca. Masa netto: 480g Wartości odżywcze: Wanilia – 1 porcja 30g/ 103 kcal, tłuszcz

Candy Pandas
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z MIODEM I SEZAMEM + FRYTKI Z BATATÓW 190

czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego 5 łyżek oliwy 0,5 kg batatów mielona słodka papryka mielona papryka chili zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata : Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce(...)niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wkładamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 30 min. W tym czasie przygotowujemy frytki z batatów. Bataty obieramy ze skórki, myjemy, suszymy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 179

granda padano, świeży tymianek, suszone płatki chili, sól, pieprz, oliwa z oliwek 500 g brukselki, 500 g dyni hokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto(...)dynię umieść w misce i wymieszaj z marynatą. Przełóż warzywa do metalowej formy do pieczenia. Indyka oczyść, umyj i osusz, a następnie rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa - możesz go rozbić trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu rozłóż gorgonzolę, świeży tymianek, płatki chili, pieprz i starty ser granda padano. Następnie mięso dokładnie zwiń, dobrze dociskając zwiąż bawełnianym sznurkiem pamiętając

Plate of Joy
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 188

pracy koleżanka miała tą sałatkę na obiad – okazało się, że danie jest na tyle plastyczne, że można do niego dodać sporo składników (np zielony groszek, niektórzy dodają też mięso, ale to moim zdaniem profanacja). Oczywiście odchodzą tym samym od klasycznego przepisu, ale czasami jest to wskazane. Po takim kuszeniu nie mogłam nie spróbować – przygotowałam i oszalałam. Ta sałatka(...)ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą i odsączoną fasolę oraz dodajemy pokrojone w średnią kostkę warzywa. Całość mieszamy, doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i polewamy olejem. Odstawiamy na około 1 godzinę do „przegryzienia” się smaków. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 212

papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku  1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka startego na tarce imbiru  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu  1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki) olej do smażenia  sól i pieprz(...)kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać wodą. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mirabelki eksperymentalnie 126

mirabelkowe eksperymenty- oto efekt pierwszego z nich. Mirabelka na wytrawnie. Tydzień temu les mirabelles bawiły się na weselnym garden party. Poza piękną rabatą floksów, którą fejsbukowi i instagramowi zaglądacze mieli okazję zobaczyć na profilu, wyczaiłam jeszcze kilka inspiracji kulinarno ogrodowych. Jedna z nich związana była z pieczenią nadziewaną morelami- a gdyby to były mirabelki, pomyślałam. I kiedy tylko znalazłam wolną(...)ćwiartki. Dodajemy pieprz i listki tymianku cytrynowego. Można dodać brązowego cukru dla złamania kwaśności mirabelek (wg. mnie to dobry pomysł bo nadzienie jest mocno kwaśne, konQbek jednak woli kwaśność:)) Mięso myjemy, dzielimy na pół i okrawamy z niepotrzebnych skrawków. W każdej piersi wycinamy dość dużą kieszonkę i nadziewamy mirabelkami. Kurczaka pieczemy na rozgrzanym grillu- mięso jest gotowe dość szybko ponieważ

les mirabelles
Domowa mielonka ze słoika 170

mięsa napchać po brzegi :) najlepiej nabić słoik na 3/4. Krok 4 Gotowanie słoików - wykładamy na dno garnka ściereczkę i wstawiamy słoiki, zalewamy je zimną wodą do połowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 50 min. Wyciągamy i ostudzamy. Następnego dnia powtarzamy czynność gotowania lecz tylko przez 20 minut od momentu zagotowania, wtedy będziemy mieli

Niezły Młynek
Tarta z dynią 97

Przepis zaczerpnięty z bazy przepisów na Thermomix. Jednak wykonałam go po swojemu i tak też tutaj zostawiam. Ciasto: 250 g mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do

Kucharzyca
Krem z gruszki i pietruszki 146

Krem nie byle jaki. Z przytupem papryczki chilli. Proste szybkie danie. W chłodne wieczory przyjemnie rozgrzewa. Ponieważ w zimie wieczór już popołudniu, to danie sprawdzi się

Kucharzyca
Pikantny ser owczy zapiekany w cieście 129

Super dodatek na małe i duże przyjęcia. Będzie świetnie pasował na grilla, jak również na elegancki obiad jako przystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do

Apetyczna babeczka