mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1214/1557)

Risotto con asparagi 192

odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Składniki: 300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) 3 łyżki oliwy 200 ml białego wina wytrawnego 800 ml bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi selera naciowego pęczek zielonych(...)dodaj po zdjęciu garnka z ognia, będą wówczas al dente. Dopraw solą i pieprzem. Można też dodać łyżkę masła. Risotto podajemy posypane tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki, oprószone świeżo mielonym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi 214

Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Ta pasta z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich to nie tylko pomysł na smarowidło do chleba

My Chcemy Jeść
Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym 219

Jestem teraz w Kotlinie Kłodzkiej i wydawałoby się, że tutaj, w górach, powinna być zima. Nic  tego. Szaro, buro, ponuro, tylko czasami na krótkie chwile

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone pierogi z pstrągiem 203

Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym

Niedzielny kucharz
Patisony nadziewane 178

Nadziewane patisony to alternatywa dla faszerowanej cukinii. W smaku są mniej wodniste niż cukinia, bardziej kremowe i delikatne. Z racji małego gniazda nasiennego nie mieszczą tyle

Kucharzyca
Pieczone topinambury 175

  Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy

My Chcemy Jeść
Gołąbki domowe Sarmale 151

minut 🇷🇴 – Rumunia Składniki potrzebne do zrobienia gołąbków 1-2 główki białej kapusty w zależności od wielkości kiszonej lub świeżej 250 g mielonej wołowiny 1 szklanka ryżu 2-3 oleju roślinnego 250 g mielonej wieprzowiny 500 g żeberek 2 cebule pokrojone w kostkę 150 ml bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów w puszce Sól Pieprz świeżo zmielony Dużo świeżych(...)przez chwilę cebulę. Kiedy cebula zmięknie wsyp ryż i często mieszając, podsmaż, przez kilka minut, pozostaw do przestygnięcia. Kiedy cebula z ryżem będą chłodne, w misce wymieszaj je, z mięsami, solą, pieprz i posiekanym koperkiem i pietruszką. Teraz dopiero zaczyna się zabawa, nożykiem zetnij grube części z liści, jeśli są takie, nałóż odpowiednią wielości, zależną od wielkości liścia, mieszanki mięsa

RafalCook
Satay z ryby 149

które przed grillowaniem należy zamarynować w bardzo smacznej orientalnej marynacie. Satay jest daniem z kuchni indonezyjsko-mlalezyjskiej. Danie to przygotowuje się nie tylko z ryb, można przygotować je też mięsa lub warzyw. Danie jest raczej łagodne w z smaku, podawane z dodatkiem sosów. Chciałam zaproponować Wam dziś aromatyczny sos orzechowy z dodatkiem odrobiny papryczki chilli i mleczka koksowego. Przepis jest(...)mniej. Do przygotowania wersji rybnej potrzebna będzie oczywiście dobra ryba. Ryba, która nie rozpadnie się podczas grillowania. Może to być łosoś, polędwica z dorsza lub inna ryba o zwartym mięsie i małej ilości ości. Danie jest bardzo smaczne podane z aromatycznym sosem i świeżymi surówkami to wspaniały lekki obiad. Co ważne jest to bardzo łatwy i szybki! Gorąco polecam

SprawdzonaKuchnia.pl
Kurczak pieczony w całości 177

Bardzo lubimy kurczaki pieczone w całości, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i danie ładnie prezentuje się na stole. Mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym jest miękkie i soczyste, a ostatnie podpieczenie bez pokrywy da nam pyszną i chrupiącą skórkę. Kurczaka zawsze piekę piersią do dołu, dzięki temu pierś jest soczysta. Podczas podpiekania nie odwracam już kurczaka, aczkolwiek można i dzięki(...)spod kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Przygotowaną (oczyszczoną, umytą) tuszkę kurczaka natrzeć z każdej strony czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką mieloną, przyprawą złocistą i odrobiną majeranku. Przyprawy dobrze wmasować z każdej strony. Kurczaka schować do lodówki na 12-24 h aby dobrze się zamarynował. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, włożyć kurczaka

Kocham..lubię..gotuję..
Dorsz w boczku na soczewicy 270

dań, które wygląda na pracochłonne, jednak tak naprawdę możemy je przyrządzić w mniej niż pół godziny. Sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację, jak i codzienny obiad. Połączenie ryby i mięsa nie jest popularne, jednak wyrazisty, chrupiący boczek i delikatna, biała ryba stanowią zgrany duet. Pomysł na to danie pochodzi od Jamiego Olivera, choć podałam je nieco inaczej. Miałam w domu(...)szpinaku baby 1 cebula szalotka 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (można zastąpić słodką śmietanką) sól morska, świeżo mielony pieprz Soczewica: ok. 250 g ugotowanej soczewicy (dowolnej) lub soczewicy na parze z puszki 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Poezja smaku
Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 262

sobie zrobić, dodając na przykład do smażenia cebuli nieco oliwy z oliwek. Grillowana cukinia z warzywami po grecku  to idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, a lubią się zdrowo odżywiać. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę(...)cukinia 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego  3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko przypalamy, aż poczujemy

Kulinarne przygody Gatity
Grillowany kurczak z cukinią i ziemniakami 204

płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, sól do smaku, ponadto: 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 2 filety z kurczaka, 1 mała cukinia, olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz czarny mielony, ok. 1 łyżka suszonej pietruszki, świeży lubczyk, młoda cebulka ze szczypiorkiem, 1 główka czosnku. Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, czarnym pieprzem, suszoną pietruszką, dodajemy(...)plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Filet z kurczaka układamy na foli aluminiowej, po długości dodajemy cukinię oraz szczypiorek w całości, ok. 5 szt. Folię zawijamy i grillujemy str. mięsa ok. 15 – 25  min na złoty kolor. Kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem z  cebulką

Moniki Smakołyki
Turecka pizza czyli Lahmacun 261

pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce  umieścić  kmin i kolendrę, dodać  mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści(...)łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać   tzatziki tzatziki(  w Turcji zwane cacik

Stare Gary
Babka ziemniaczana „Blacharz” 207

Przepyszna babka ziemniaczana w moim regionie nazywana blacharzem. Wyśmienita w smaku zarówno świeżo po upieczeniu jak i odsmażona na patelni. Smak dzieciństwa, sprawdzony przepis mojego taty

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania