Grecy, tradycyjną dla swej kuchni zupę fasolową przygotowują inaczej, niż ma w zwyczaju większość z nas – bez dodatku mięsa czy ziemniaków, za to z dużą ilością pomidorów, cebuli, selera naciowego oraz marchwi, koniecznie polaną aromatyczną oliwą, podawaną z czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Fasola w takim towarzystwie jest znacznie lepiej strawna, a zupa – choć bardzo sycąca – jest zdecydowanie lżejsza(...)świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów w zalewie 3 łyżki oliwy extra virgin nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 3 duże liście laurowe, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, czarny pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki oregano 1 1/2 l wody spora garść czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na plasterki posiekana natka pietruszki Fasolę przełożyć do miski, zalać obficie świeżą
Even Better Foodsię obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać 🙂 Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek do dań z grilla, mięs czy serów. Można dzięki niej wyczarować wiele wyjątkowych dań. Mojej Drugiej Połówce Lutenica najbardziej zasmakowała z chrupiącymi chipsami z tortilli i pomimo, że z poniższego przepisu wychodzi sporo słoiczków, dostałam(...)Limy) 300 g marchewki 4 papryczki chilli bez pestek 3 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżeczki suszonego cząbru 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 100 g oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie domowej Lutenicy: Piekarnik nagrzać do 200°C (termoobieg) . Paprykę i bakłażana upiec zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie tutaj . Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem
Moja Delicjapalonym maśle, ziołach i cytrynowej skórce. Obie warstwy świetnie uzupełniają się wzajemnie różnymi teksturami i smakiem. Pyszne na gorąco i na zimno. Z pewnością będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa. A racji tego, że słowa niekoniecznie łatwo mi się dziś składają, mogę Was tylko zaprosić spróbowania i polecić te słodkie kartofelki wszystkimi podniebieniami, które ich kosztowały :) Są naprawdę warte uwagi(...)łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki zimnego masła 2 kopiaste łyżeczki śmietany 18% 1/3 szklanki brązowego cukru szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Sposób przyrządzenia: 1. Bataty umyj i pokrój w kostkę wielkości kęsa. 2. Ułóż bataty na blasze do pieczenia i piecz 25min w 180*C. 3. Do rondelka włóż masło
Kuchnia w Słońcu Skąpananadziewany makaronem , obiad jednogarnkowy Pyszny, pieczony kurczak, faszerowany makaronem , raz już gościł na moim blogu . Jednak farsz tego poprzedniego był inny . Trudno powiedzieć który smaczniejszy , liczy się raczej tylko mięso i makaron , reszta przypraw i składników stanowi dowolną kombinację lubianych smaków . Pasuje dosłownie wszystko , no może oprócz lodów waniliowych.. chociaż kto wie , jak by się uparł … nie jednak(...)niezbyt duża papryka czerwona , grubościenna 2 łyżki suszonych , tartych warzyw ( swoje lub kupne warzywko suszone , naturalne , bez konserwantów ) 1 pęczek natki pietruszki 2 czubate ,łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 kostki rosołowe drobiowe 1/2 szklanki słodkiej śmietany ( najlepiej kremówki ) kilka plastrów masła sól , pieprz do smaku Makaron gotujemy , tak żeby pozostał lekko twardawy po ostudzeniu . Kurczaka
Ogrodnik w podróżyorganizmu po wysiłku. Koktajle Eco&Fit Slim są wygodnym uzupełnieniem codziennej diety, zwłaszcza, jeśli w pracy lub na uczelni nie mamy czasu na inny posiłek albo ograniczamy spożycie mięsa i ryb. Wystarczy porcję koktajlu zalać mlekiem lub wodą i wypić, aby na długi czas pozbyć się uczucia głodu i otrzymać zastrzyk zdrowej energii. Można je także wykorzystać jako dodatek(...)surowe ziarno kakao odmiana Criollo, naturalne aromaty, naturalny aromat śmietankowy, nierafinowana sól morska, glikozydy stewiolowe - substancja słodząca Wanilia: izolat białka serwatkowego z mleka, inulina Orafti HSI, łuska babki jajowatej, mielona wanilia Bourbon, naturalne aromaty, nierafinowana sól morska, glikozydy stewiolowe - substancja słodząca. Truskawka: izolat białka serwatkowego z mleka, inulina Orafti HSI, łuska babki jajowatej, liofilizowana truskawka w proszku, naturalne aromaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapietruszki lub koperku ALBO Sos II: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz drożdże, mieszamy. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie lepić się do rąk. Pod koniec(...)ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 8-10 minut (do lekkiego zarumienienia). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso
Smaki Na Talerzuobiadu wcale nie muszą być nudne! Tak przygotowany ryż sprawdzi się zarówno do ryb i krewetek, ale będzie też świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody na 1 część ryżu, ale ryż będzie wtedy kleisty. Żeby ryż ugotować na sypko weźcie(...)łyżki oleju ryżowego. Na gorący tłuszcz wrzucamy czosnek, dwukrotnie przeciśnięty przez praskę, smażymy aż straci swój mocny, surowy zapach i lekko się zeszkli. Wsypujemy do czosnku płatki chili i mieloną kurkumę i mieszamy, aż zabarwi się cały olej. Dodajemy ugotowany ryż, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wodę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie
Karo in the KitchenDOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu. Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, keczup lub koncentrat pomidorowy, dodaję naturalne pektyny(...)opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa) 1 kg cukru 1 i 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka curry 2 ząbki czosnku (starte na tareczce) 7 goździków utłuczonych w moździerzu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cukinię
Moja Książka Kucharskadosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki(...)posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy. Rozpuszczamy
Pobite gary Barbarynich nie słyszało. A szkoda, bo są bardzo smaczne, u mnie w domu przygotowywane są zawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki. Gdyby ktoś nie wiedział(...)szklanka octu płaska łyżka soli 2 łyżki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 2 cebule Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki. Mokrymi rękami lepić kulki i panierować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatuż przed smażeniem lub zaraz po, grillować albo smażyć na maśle lub oleju. Składniki: 2 steki z antrykotu, każdy o wadze ok. 300 g i grubości ok. 2 cm świeżo mielony pierz, sól olej Steki wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze rozgrzać patelnię grillową, posmarować steki olejem i ułożyć na patelni. Aby były średnio wysmażone(...)minuty z każdej strony. Można smażyć krócej lub dłużej, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia.Usmażone steki przełożyć na talerze i posolić. Odczekać 3-4 minuty, aby mięso odpoczęło i pokroić
wyzwania kuchenneNajlepiej, gdy poleży w marynacie przez noc. Gotowe do dalszej obróbki wyłóżcie na blaszkę i posypcie jeszcze obficie sezamem, który po upieczeniu będzie fajnie chrupał. A kiedy mięso wyląduje już w piekarniku, zachwyci was nie tylko smakiem, ale również cudownym zapachem, który będzie unosił się po całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami(...)pomarańcza Marynata: - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz - mielone nasiona kozieradki - goździki Przygotować marynatę : Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, dodać miód
Sajkofanka smakubyło już tylko gorzej. Tortury. W zastraszającym ukropie. I śmierć przez strawienie. PAPRYKOWE ROLADKI SCHABOWE 6 plastrów schabu mała czerwona papryka 6 plastrów żółtego sera sól, pieprz słodka papryka mielona Schab roztłukłam dostatecznie cienko. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem i natarłam słodka papryką.Położyłam po plastrze żółtego sera i po kawałku papryki. Zawinęłam, obwiązałam nitką. Usmażyłam na niewielkiej(...)SOSIE SEROWYM 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego 3 serki topione ( u mnie gouda ) sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam na złoto. Serki topione rozpuściłam w 1/2 szklanki wody. Doprawiłam "maggi", zalałam roladki. Dusiłam około
W kuchni Karmel-itkiJeżeli lubisz makaronowe sałatki, polecam bardzo proste, a zarazem smaczne połączenie pieczarek, pora i jajek. Sałatka jest świetna, z powodzeniem spełni rolę zarówno tej imprezowej jak
Smaki Na TalerzuPyszne, aromatyczne, pełne różnych smaków danie bezmięsne. W mojej opinii pełni smaku nabrało na sam koniec, z warzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe
Smaki Na TalerzuMoże i lepienie pierogów to żmudna robota (zwłaszcza dla dużej rodziny), ale czasem warto poświęcić więcej czasu na zrobienie obiadu. I to jakiego obiadu! W sezonie
Analiza SmakuKaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania
Passions hobbies lifeUwielbiam jednogarnkowe obiady, które praktycznie robią się same, a do tego smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. I taki właśnie jest pomysł na udka z kurczaka
wyzwania kuchenneMarokańska sałatka z marchewki Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników. Składniki dla 4 osób: Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy
Pełny talerzMarokańska sałatka z marchewki Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników. Składniki dla 4 osób: Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy
Pełny talerzMało kalorii, antyoksydanty, witaminy A, C, K, z grupy B, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk i fluor - to wszystko zawiera kalafior. Sezon na
My Chcemy JeśćKolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje
My Chcemy JeśćFrittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i
My Chcemy JeśćJedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to
Moja Delicjaczasu do czasu chłodnikiem nie pogardzę. Wczoraj było tak gorąco, że nic innego nie byłabym w stanie zjeśc ze smakiem. My jak zwykle kręcił nosem na brak mięsa, ale zjadł, no zjadł. Łatwo nie ma, wiem. Zastanawiam się jedynie nad dodaniem do chłodnika większej ilości szczawiu. Jeżeli lubicie smak tych liści, dodajcie dodatkowy pęczek. Składniki: 1 pęczek szczawiu(...)dolewamy do tego maślankę. Całość uzupełniamy o pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pokrojone w kostkę ogórki (ja ich nie obierałam), rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Wkładamy do lodówki, podajemy ze startym serem wędzonym. Artykuł Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzede wszystkim po to żeby zobaczyć jak wygląda kurczak, bo te ostrzykane wyglądają jak po liftingu piersi a najlepiej po ich dobrym powiększeniu. Jakie mięso wybierać? Przede wszystkim mięso powinniśmy jeść max 2 -3 razy w tygodniu, sięgnij raz po cielęcinę, wołowinę, czy po chudą wieprzowinę lub indyka - te ptaki nawet hodowlane brojlery, są na tyle wrażliwe(...)puszka tuńczyka ( u mnie w zalewie) - 1 puszka sardynek - 3- 4 łyżki białego sera - 4 jaja - 1-2 łyżki majonezu wedle uznania - 1 łyżka jogurtu greckiego - pieprz świeżo mielony - 4 łyżki kaparów - kiełki rzodkiewki - wedle uznania czerwona cebula WYKONANIE: Jaja ugotuj na twardo. Jaja, tuńczyka, sardynki, jogurt, majonez i ser biały zmiksuj na gładką pastę. Dodaj posiekaną cebulę
SMYKWKUCHNIdodać więcej 8 łyżek ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne) 6-7 łyżek startego parmezanu 250 ml oliwy z oliwek sól i świeżo mielony pieprz Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera, zalać oliwą, dodać czosnek i uprażony słonecznik, posolić, dosmaczyć pieprzem i zblendować. Podczas blendowania dodać parmezan i jeśli zachodzi taka(...)którym gotuje się międzyczasie makaron i pięknie wymieszać na sos. To się zawsze sprawdza. Wloszki używają tego triku od zawsze. Każde gęste pesto ,czy nawet gęsty sos z mięsem rozrabiają wodą z gotującego się makaronu! Pesto gotowe. Teraz tylko ugotuj makaron i ...na zdrowie! Makaron posypany niewielką ilością czarnuszki...nabiera charakteru
Z Kuchni Do Kuchniwodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy (4). Kiedy kapusta zacznie się gotować można dodać słodką paprykę. Przygotowanie grzybów Namoczone grzyby zagotowujemy i odcedzamy (nie wylewamy wywaru(...)talarki cebulę (1.5 szt.) i dodajemy do żeberek wraz z przyprawami sól pieprz i vegeta. Można dodać również kminku (u nas nie lubiany :)). Następnie odcedzamy żeberka (zostawiamy tłuszcz) obieramy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę. Przygotowanie mięsa z łopatki Kroimy mięso na kawałki jak do gulaszu, podsmażamy i przekładamy do garnka. Podczas duszenia dodajemy podsmażoną cebulę (1/2) pokrojoną
Moje Kuchenne Rewelacje