Zaległe urodziny My. Nawet nie pytałam czym mam napchać brzuchy 5 osób. Najpierw był pomysł na długo pieczoną wołowinę, ale w międzyczasie napatoczył się konkurs. Jak
KardamonovyChoć dzisiejszy obiad z cała pewnością do FIT nie należy, to przyznaję, że nigdy, ale to nigdy nie odmówiłabym tej zapiekanki! Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane i makaronowe
Ostra na Słodko5 / 5 ( 18 votes ) Kurczak w kremowo ziołowym sosie, idealny do makaronu Kurczak w kremowo ziołowym sosie, to prosta pyszna potrawka. Nadaje się do ryżu, makaronu
Ogrodnik w podróżyChrzanica - kuchnia podkarpacka Chrzanica to smaczna, aromatyczna zupa rodem z Ziemi Brzozowskiej, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i zakwasu na żur. Dominującym smakiem w zupie jest oczywiście chrzan, który doskonale komponuje się z białą kiełbasą i jajkiem, z którymi chrzanica jest podawana. Gęstości zupie nadają ugotowane i rozdrobnione warzywa oraz śmietana. Kropką na „i” jest koperek, który podkreśla smak(...)pieprz Umyte i obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę) kroimy w kawałki i gotujemy na wywarze przez kilkanaście minut. Gdy będą miękkie wyciągamy z wywaru i rozdrabniamy (mielimy lub po nowoczesnemu blendujemy). Warzywa, zakwas, chrzan i czosnek dodajemy do wywaru i chwilę gotujemy. Zaprawiamy śmietaną. Kiełbasę kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do chrzanicy
Trzeci talerzMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzznaczy, że nie ma go w podanych potrawach. Wszystko tak im smakowało, że nie spostrzegli się, że na stole są same bezmięsne potrawy. Ba! Nawet myśleli, że mięso jest w quesadilli i moich burgerach ;) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja dla tego przepisu. Spróbuj także: burgery z bakłażanem w orzechowej panierce pity z rybą i surówką po marokańsku burgery z pieczarką(...)Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Składniki / na 8 sztuk: 4 średnie marchewki (200 g) oliwa lub olej sól średnia cebula biała lub czerwoną 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego* duża szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy
Chilli Czosnek i OliwaPyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na
My Culinary Artzbędne. Nie dałam również sera – danie jest lżejsze. I oczywiście wolę jogurt, niż śmietanę. Składniki: - po 2-3 ziemniaki na osobę (mniej więcej) - sól morska - świeżo mielony pieprz - oliwa z oliwek (wygodna jest w sprayu) - boczek (opcjonalnie) - szczypiorek - jogurt grecki naturalny Ziemniaki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 10-15 minut (od chwili zagotowania(...)setki sposobów. Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej mogą być daniem samodzielnym, podanym w upalny dzień z zimną maślanką, czy kefirem. Ale mogą też być wspaniałym dodatkiem do jajka sadzonego, czy mięsa. Tu panuje dowolność – według gustu i smaku. Również w wersji wegetariańskiej lub okraszone skwarkami. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki
Kulinarny karnet ChristopheraTo zapraszam na kanapeczki!, z domowym boczkiem...mniam , mniam....Kto ma ochotę, to wystarczy garść ziół i chęć do spędzenia w kuchni kilku chwil. A jaki
Apetyczna babeczkałodygi trawy cytrynowej 4 ząbki czosnku 2 szalotki 3-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 łyżeczka otartej skórki z limonki kaffir lub zwykłej 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sok z całej limonki ewentualnie 2 łyżki wody (w razie potrzeby) Składniki pasty rozdrobnić, a następnie wszystko zmielić na pastę w blenderze lub utrzeć w moździerzu, jeśli(...)patelni rozgrzać olej, podsmażyć pastę, cały czas mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć. 2 . Dodać "kożuch" z mleczka kokosowego ( zazwyczaj osadza się przy wieczku puszki), smażyć jeszcze chwilę, dodać mięso, wlać resztę mleczka, sos sojowy, sos rybny, liście limonki i olej sezamowy, zagotować, dodać kalafior i gotować bez przykrycia 5 minut. 3 . Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować kolejne 5 minut
Kuchnia PrezydentowejZgadnijcie co ostatnio dostałam. Tak, dynię. Na szczęście była niewielkich rozmiarów, tak akurat na ten obiad i ze 3 koktajle. I znowu dynia miała smak melona
KardamonovyBiała kiełbasa to dla mnie prawdziwy rarytas... może dlatego, że jemy ją u nas od święta. Choć kojarzy się ona głównie ze świętami Wielkanocnymi, to nic
Kuchnia MagdaLenySTEK CHILI W CZERWONYM WINIE Przyjęcia na świeżym powietrzu należą do najwspanialszych letnich rozrywek, choćby dlatego, że są niezobowiązujące i jest wystarczająco dużo czasu na interesujące
Moja Książka KucharskaTe gołąbki z tradycyjnymi mają wspólną… nazwę Niedoścignioną mistrzynią staropolskich gołąbków jest moja Mama, ja z kolei w swojej kuchni bawię się smakami i świadomie
gutfutSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos
Moja DelicjaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos
Moja Delicjawody pół szkl . ś mietany 2 trójkąciki serka topionego lub 2 łyżki serka typu philadelphia lub serek topiony w plasterkach (2) kostka rosołowa chilli natka pietruszki pieprz świeżo mielony 2 łyżki mąki ziemniaczanej Schab kroję na kotlety (6 sztuk), dobrze rozbijam, przyprawiam: k ilka kropli sosu sojowego , trochę przyprawy do kurczaka/mięsa wsmarowuję w kotleta odstawiam do lodówki(...)kroję na pół, układam w naczyniu żaroodpornym , na górze układam małe kawałki sera żółtego, polewam sosem, posypuję natką i wkładam do piekarnika na ok. 50 minut (sprawdzam widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedn ą roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone). Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska
Na moim talerzuwersję kapusty zasmażanej lub młodą kapustę z koperkiem , cebulą i zasmażką. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki 1 cebula 1-2 łyżeczki kminku 2 łyżki mąki pieprz mielony do smaku pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy tłuszcz do smażenia (u mnie olej i masło) Przygotowanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (ja go wypijam, bo uwielbiam(...)smaku solą i pieprzem i chwilę jeszcze przesmażamy kapustę. W razie potrzeby podlewamy wodą gdy zasmażana kapusta jest zbyt gęsta, kapusta zasmażana z kminkiem powinna być lekko kleista. Amatorom mięsa polecam do kapusty dodać pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek lub słoninę, gdyż znacznie poprawiają smak zasmażanej kapusty. Wystarczy przed przygotowaniem zasmażki podsmażyć boczek na patelni, dodać pokrojoną cebulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciecierzycy - dla mnie aktualnie nie dostępnej - więc wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się, że rodzaj mąki ma tutaj drugorzędne znaczenie - najważniejsze jest nadzienie. I tak do czebureków dodałam mięso, cebulę i czosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy. Najważniejsze w samosach są przyprawy bo jednak, co by nie było(...)kula - ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę z groszkiem gotujemy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę posypujemy curry, pieprzem i solą - smażymy. Kolendrę i kmin mielimy w młynku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami,.Kurczaka polecam dodać do nadzienia na końcu aby za bardzo się nie rozpadł w czasie
sierotka maRysia w kuchniKrótko - to jest pyszne! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym - tak
NA MOIM TALERZUzachodu, a danie i tak jest pyszne i aromatyczne. Polecam jako samodzielną wegetariańską potrawę z dodatkiem pieczywa czy ziemniaków i ewentualnie sera (feta, mozzarella) lub jako warzywny dodatek do mięsa czy ryby. ➤ Zobacz także: Makaron z sosem a'la ratatouille Kampania „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” Kocham jeść warzywa i chcę wspierać naszych polskich(...)porcji: sos pomidorowo-paprykowy: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki oliwy 1 cebula 400 g passaty pomidorowej (lub pomidory z puszki) po 1 łyżeczce suszonego tymianku i mielonej papryki (można dać słodką lub ostrą) sól, pieprz warzywa: 1 nieduża zielona cukinia 1 nieduża żółta cukinia 1 nieduży, raczej wąski bakłażan 3-4 podłużne pomidory (tzw. rzymskie) oliwa
Chilli Czosnek i OliwaSałatka z tofu, fetą i suszonymi pomidorami to pyszny pomysł na lekkie, ale i sycące danie. Na sałacie lodowej wygodnie ułożyło się tofu, ziołowa feta oraz
My Chcemy Jeśćchorizo (najlepiej pikantne) 1 biała cebula 2 ząbki czosnku puszka czarnej fasoli w zalewie (u mnie kartonik) pół puszki kukurydzy pół awokado słodka i ostra papryka mielona kolendra mielony kmin rzymski oregano, bazylia płatki chilli sól, pieprz żółty ser świeża kolendra i chilli do przybrania Przygotowanie: Ziemniaki umyć, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć farsz, nie musi to być zrobione dokładnie, część farszu może zostać na skórce. Farsz przełożyć do usmażonego chorizo, rozdrobnić widelcem i wymieszać z mięsem i warzywami. Tak przygotowaną masą napełnić ziemniaki, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem, oprószyć papryką i wstawić do piekarnika na 10-15 minut, aby farsz się
Codzienne Gotowanieprzypalić. Mieszamy co chwilę, do momentu ich zbrązowienia oraz wydzielania charakterystycznego dymnego, słodkiego aromatu. Patelnię z naszą garam masala, ściągamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Całość mielimy w młynku do kawy lub moździerzu. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu, gdy stopień zmielenia mieszaniny będzie taki sam jak postać naszej gałki. Całość przechowujemy w próżniowych słoikach przez około(...)serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie, usunąć papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty i podsmażyć kurczaka z obu stron przez około 1 minutę. W osobnym garnku
Moja Mama Gotujenawet 2 szklanki- ugotuj ja wcześniej, odstaw 3 cm świeżego kłącza imbiru 5 ząbków czosnku 5 suszonych pomidorów z zalewy nierafinowany olej kokosowy extra virgin do smażenia Skworcu szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska lub himalajska do smaku Suszone pomidory pokrój w paski, odstaw. Szpinak umyj, a jarmuż pozbaw stwardniałych części. Jarmuż zalej wrzątkiem , pozostaw na 4 minuty(...)podawać z sosem sojowym. Znikają szybciej niż się je robi. To danie lekkie, wykwintne i godne uwagi. Przygotowuje się je na pewno krócej o tradycyjnych krokietów z kapusty z mięsem i ryżem. Moja wersja jest wegetariańska, zdrowa i ma pozytywny wpływ na cały nasz organizm. Idealne właśnie teraz zimową, ale deszczową rozchlapaną porą. Na kolację w dobrym towarzystwie jak znalazł
Z Kuchni Do KuchniI kolejny fantastyczny przepis na rybkę – tym razem niech będzie to dorada. Jest przeze mnie mniej lubiana niż pstrąg , ale od czasu do czasu , dla
Ostra na Słodkopełni zasługuje na taką właśnie formę podania! Mam nadzieję, że moja koncepcja Wam się spodoba. Składniki (na formę o średnicy 24 cm): 2 bakłażany 500 gramów mielonej wołowiny 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 60 gramów czarnych oliwek bez pestek 1 duża zielona papryka 3/4 paczki spaghetti 120 gramów(...)program góra/dół. Formę nasmarować oliwą, wyłożyć pergaminem spód i pergamin również nasmarować. Wyłożyć dół oraz boki formy talarkami bakłażana. Kolejno, w misce, wymieszać makaron wraz z mięsem i pozostałymi składnikami, zetrzeć na tarce parmezan i dodać do całości. Opcjonalnie proponuję do całości dodać dwa żółtka, makaron będzie wtedy ładnie trzymał formę. Całość mocno docisnąć, kolejno
Garniec Magaliekurczaka - 1 świeży ogórek - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - kolorowe pomidorki koktajlowe - szczypior - sok z 1 limonki - skórka z cytryny - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - sól morska - świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno(...)dobrego wina będzie, jak najbardziej wskazany. A jakie to jest, to dobre wino ? Takie, które Wam smakuje. Wybór zależy od Was, jak – i z czym sałatkę podacie. Zastępując mięso, np. czerwoną fasolą otrzymamy wersję wegetariańską – również pyszną. Smacznego. :) ORGANIZATORKI MAJOWEGO WYZWANIA BLOGEREK I BLOGERÓW : PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com MARTA www.magicznezyciemarty.pl UCZESTNICY : AGATA www.myszkagotuje.blogspot.com ALINA www.ala-piecze.blogspot.com ANNA www.cafeamaretto.blogspot.com www.aronia-wiemcojem.blogspot.com BEATA www.staregary.blogspot.com
mojewypiekiinietylko