mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1248/1557)

Grillowa sałatka ziemniaczana 222

zawsze znikają ze stołu jako pierwsze. W mojej rodzinie takim hitem jest sałatka ziemniaczana z ugotowanymi na twardo jajami, kiszonym ogórkiem i koperkiem. Jest przepyszna. Pasuje w szczególności do mięs, a już najbardziej – podana do dań z grilla. Zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, co jest jej sporą zaletą – nie musimy przygotowywać jej na ostatnią chwilę. Do przygotowania(...)pęczek koperku 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami) 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki Majonezu Kieleckiego lekkiego 2 duże ząbki czosnku (dla chętnych 3) sól morska świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach (w skórce) do miękkości (ok. 20-25 minut) w osolonym wrzątku. Przelewamy solidnie zimną wodą i jeszcze ciepłe obieramy (skórka powinna sama schodzić

Poezja smaku
Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :) 223

odgrywają ziemniaki (zwane pyrami lub kartoflami). Osobiście uwielbiam potrawy przygotowane na ich bazie! Kaczka z pyzami (inaczej kluchy na łachu, parowce), szagówki, placki ziemniaczane (plyndze), szare kluchy, pyzy z mięsem, purre (pyry deptane), pyry z gziką, a na deser babka poznańska, rogale marcińskie, chruściki oraz szneka z glancem. Na danie główne wybrałam moją ulubioną potrawę Pyry z gzikiem. Pyry(...)łyżki majonezu przyprawa do ziemniaków Składniki na gzik: 250 g białego sera 200 ml śmietany 12% (gęstej) pęczek rzodkiewek pęczek koperku 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać i gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić. Por, cebulę i boczek drobno pokroić. Składniki na marynatę wymieszać na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego

Trufelkowo
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 935

Jedną z potraw podawaną w polskich domach na Wigilię są uszka z grzybami . Jest to tradycyjne  danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga

Kuchnia co dnia
Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem 238

Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba

My Chcemy Jeść
Domowy paprykarz z dorszem 233

Oryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie

My Chcemy Jeść
Egzotycznie i pikantnie 223

cukinia (pokrojona wzdłuż na cieniutkie plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju(...)dopuszczam, żeby się przypiekły.  Dodaję drobno posiekany czosnek, imbir i papryczkę chili, mieszam, po chwili dodaję pokrojonego w kostkę 1-go (!) pomidora oraz całe piersi kurczaka, posypuję mięso garam masalą, kolendrą, curry i kurkumą. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień i duszę ok.15-20 minut przewracając od czasu do czasu.  Następnie polewam mięso sosem sojowym, wrzucam podgotowane ziemniaki i marchewkę

Kuchnia Prezydentowej
Leczo z kiełbasą i cukinią 130

Czerwona papryka, dojrzałe pomidory i złocista cebula to najważniejsze składniki węgierskiego leczo. Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać w połączeniu z mięsem i dodatkami, takimi jak ryż, jednak samo w sobie stanowi danie prawie wegetariańskie. Prawie, gdyż przyrządzane jest na bazie słoniny, której używa się jako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych(...)kostkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi warzywami. Kiełbasę kroimy w plastry. W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub smalec i na średnim ogniu przysmażamy kiełbasę i cebulę, posypujemy mieloną papryką. Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Kapuśniaczki 203

planszóweczki bardzo przyjemnej i prostej. Wcielamy się bowiem w postacie malutkich i kolorowych goblinów, które próbują wykraść magiczne księgi z biblioteki mrocznego i przerażającego Rigora Mortisa (znający łacinę będą mieli ubaw przy jego imieniu). Żeby jednak nie było tak prosto, w czasie wycieczki po bibliotece można się natknąć na rzeczonego jej właściciela i zarobić tzw. krzywe spojrzenie, właściciel goblina, którego(...)masło. Zagniatać przez ok. 10 minut, bądź miksować delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krokiety z kapustą i pieczarkami 140

wytopi. Wracając do patelni Delimano Stone Legend od razu rzuca nam się w oczy jej wnętrze, kamienna powłoka. To właśnie dzięki niej potrawy nie przywierają do patelni. Aby usmażyć mięso lub cokolwiek innego wystarczy kropla oleju, którą natłuścimy powłokę patelni. Jeżeli jednak chcemy usmażyć coś z większą ilością oleju to patelnia również daje sobie doskonale radę, co widać po moim(...)odwracaniem, jednak dzięki temu, że naleśniki nie przywierały do powłoki patelni bez trudu można było je obrócić. Podsumowując, gorąco polecam wszystkim sprawdzenie patelni Delimano Stone Legend , jeżeli tylko będziecie mieli taką możliwość. Chciałbym jeszcze wspomnieć o tym, że patelnia nadaje się do kuchenek indukcyjnych, gazowych, ceramicznych i elektrycznych. Ponadto na każdą patelnię Delimano Stone Legend otrzymujemy dwa lata gwarancji. Jeszcze

Programista w kuchni
Rosołek wegański 169

szklanki suchej fasoli do ugotowania ( wpierw moczymy ją na noc) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 suszonych borowików garść świeżego (może być suszony) lubczyku, natka pietruszki sól, pieprz czarny mielony i ziarnisty ewentualnie makaron orkiszowy ok. 2 l. wody Przygotowanie : Cebulę obrać i opalić nad palnikiem, oskrobać nadmiar spalonej skórki i pokroić w plasterki Marchew, seler korzeniowy dokładnie wyszorować, pozostawić(...)smaku solą oraz pieprzem. Można podawać z makaronem, posypać natką. Przygotowanie rosołu jest dość pracochłonne, a moja Córka zapewnia, że warto go ugotować. Polecam szczególnie tym którzy nie jedzą mięsa, ani wywarów z mięsa. przepis z "Jadłonomii"- M. Dymek. I tam znajdziecie więcej informacji o zaletach tego rosołu

Proste Potrawy
Pikantna pasta paprykowa do słoików 155

Gęsta i aromatyczna, pikantna pasta paprykowa do słoików. Idealna do tortilli, pizzy, jako dip, na kanapki czy jako marynata do mięs. Smakuje wspaniale i gwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup! Pasta paprykowa przepis: Składniki Składniki na około 2 słoiki po 250 ml: Czerwona papryka – 1 kg 4 papryczki chilli(...)zostaw nasiona z papryczek chilli. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę i papryczki chilli. Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i dusimy około 30 minut, aż sok odparuje. Na koniec wrzucamy garść liści bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy

ale Pysznie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 167

wytopi. Wracając do patelni Delimano Stone Legend od razu rzuca nam się w oczy jej wnętrze, kamienna powłoka. To właśnie dzięki niej potrawy nie przywierają do patelni. Aby usmażyć mięso lub cokolwiek innego wystarczy kropla oleju, którą natłuścimy powłokę patelni. Jeżeli jednak chcemy usmażyć coś z większą ilością oleju to patelnia również daje sobie doskonale radę, co widać po moim(...)odwracaniem, jednak dzięki temu, że naleśniki nie przywierały do powłoki patelni bez trudu można było je obrócić. Podsumowując, gorąco polecam wszystkim sprawdzenie patelni Delimano Stone Legend , jeżeli tylko będziecie mieli taką możliwość. Chciałbym jeszcze wspomnieć o tym, że patelnia nadaje się do kuchenek indukcyjnych, gazowych, ceramicznych i elektrycznych. Ponadto na każdą patelnię Delimano Stone Legend otrzymujemy dwa lata gwarancji. Jeszcze

Programista w kuchni
Krewetki na dwa sposoby. Najlepsze! Warsztaty grillowe z Kamisem #grillujzkamisem 165

Cześć. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisami na najlepsze marynaty do mięsa i krewetek. Pierwsza – glazura kawowa nada się idealnie do mięsa (steków!) i krewetek. Druga – pomarańczowa, niezwykle aromatyczna – świetnie zagra z krewetkami. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Były to warsztaty grillowe z Kamisem . Zabrakło na nim kiełbasy(...)glazurze kawowej Składniki: 16 – 20 surowych krewetek 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzącej wody 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cynamonu mielonego Kamis 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1 łyżeczka soli morskiej w młynku Kamis 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego w młynku Kamis Wykonanie: Kawę zalej wrzątkiem, dodaj cukier, oliwę, cynamon, paprykę

Moja pasja smaku
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 221

racji niejedzenia mięsa, wybiorę ten warzywny, choć coraz częściej zastanawiam się nad "nawróceniem" na mięsną drogę. Nie oszukujmy się - aby zasłynąć w gastronomii, warto jest potrafić obchodzić się z mięsem. I pomimo, że udaje mi się to, nie zaryzykowałabym podania nieznanym ludziom w restauracji czegoś, czego sama bym nie zjadła (nie mówię tu o kwestiach niejadalności, żeby było jasne!). Chcę(...)średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam 2- 2,5 szklankami wrzątku i gotuję do miękkości. Odcedzam i dostawiam na bok. Marchew, seler i pietruszkę obieram, ścieram

W kuchni Karmel-itki
Rolada z jesiotra 159

Jesiotr jest rybą szlachetną pochodzącą z wód słodkowodnych, odmiana jesiotra rosyjskiego jest znana z przepysznego kawioru. My jednak proponujemy zrobić z niej roladę. Mięso z tej ryby jest bardzo smaczne. Na tema ryby powstał ciekawy artykuł napisany przez pana Piotra Łopacińskiego   jak podaje autor już w starożytności była znaną rybą. "Patrycjusze rzymscy podawali potrawy z jesiotrów(...)pietruszka 1/2 średniego selera kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka masła sól, świeżo zmielony pierz. Wykonanie: Moczymy bułkę w mleku następnie odciskamy. Rybę czyścimy i oddzielamy od ości. Mielimy w maszynce filety, cebulę, oraz bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym  pieprzem . Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę

kgwjanczewo
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 222

długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95 g)1 marchewka (115 g)2 małe ząbki czosnku (8 g)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską(...)laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było

Malowane smakiem
Placki z cukinią i kurkami 126

Nie wierzę, że jeszcze nie umieściłam na blogu przepisu na placki z cukinii, które każdego lata robię na różne sposoby. Tutaj klasyczne, z kurkami i jogurtem

Kucharzyca
Fasolka po bretońsku 154

Treściwa i rozgrzewająca fasolka po bretońsku to klasyczna kuchnia polska. Któż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola

wyzwania kuchenne
Pęczotto ze świeżymi kurkami 160

Pęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Nic dziwnego, ponieważ to samo zdrowie. Jest źródłem witamin - z grupy B, E, K, PP i minerałów - cynku, miedzi

My Chcemy Jeść
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 215

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine

Moja Delicja
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi 234

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine

Moja Delicja
Paryżanki z nadzieniem w panierce 188

Jako że,  mój blog został wyróżniony przez firmę PEKPOL  i dostałam klasyczne  Paryżanki  do testowania,  trzeba było coś z nich smacznego

Wanilia i Kardamon