mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1253/1557)

Kurczak żółto – czosnkowy 182

Składniki: 4 filety z kurczaka, 12 ząbków czosnku, 2 pomidory, roszponka, sałata rzymska, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka soli, pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, szczypta rozmarynu, 2 – 3  łyżki kurkumy, szczypta czerwonej papryki chili, oliwa do posmarowania, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę(...)mieszamy. Filety z kurczaka, płuczemy i nacinamy wzdłuż w trzech miejscach. Obtaczamy w przygotowanych przyprawach. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wkładamy go w nacięcia w filetach. Tak przygotowane mięso układamy na wysmarowanej oliwą blasze i pieczemy w 180 ° C ok. 20 min. Musztardę mieszamy z miodem. Pomidory dzielimy na 2 części, każdą z nich nacinamy. Wkładamy do nich kawałki

Moniki Smakołyki
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 173

Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty  aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski(...)podczas pieczenia można poczuć różnice między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw,   które najbardziej lubimy. 30 g kory cynamonu 10 g goździków 10 g kardamonu 15 g imbir mielony 5 g mielonego kardamonu 10 g gałki muszkatołowej 7 ziarenek pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka  kakao Niektóre z wymienionych przypraw można nabyć już zmielone co znacznie

RAROSSA
Zimno, zimno, jeszcze zimniej... Chili con carne na rozgrzanie!!! 294

Można podawać z tortillą, ryżem lub z chlebem. Przepis, który podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka(...)łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy: chili, paprykę, oregano, kumin i smażymy wszystko razem przez minutkę ciągle mieszając. Na patelnię dokładamy mięso i smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Paprykę po oczyszczeniu kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również kukurydzę. I znów

Miksturownik
Grecki Hamburger czyli Bifteki-Μπιφτέκι 88

Grecki Hamburger lub kotlet mielony czyli Bifteki – Μπιφτέκι Grecki Hamburger lub kotlet mielony, czyli Bifteki – Μπιφτέκι, to wariacja na temat Greckich klopsików Keftedakia i odpowiedź na amerykańskiego Hamburgera. Chociaż mogłyby się wydawać, że to tylko kotlet mielony, ale dodatek, ziół, fety to coś więcej niż tylko zwykły Hamburger. Musisz wiedzieć, że Grecki Hamburger w przeciwieństwie(...)atrakcji, zapraszam na sam dół mojego wpisu 😊, bo jest tam nie lada niespodzianka.  👥 – 2-3-4 ⏰ 30-45 minut 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 450 g mielonej wołowiny 10% tłuszczu 1 czerwona cebula pokrojona drobno 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego Bułka tarta Świeża pietruszka 1 łyżka suszonego oregano Świeża mięta 1-2 jajka Sól Pieprz świeżo

RafalCook
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ I MARCHEWKI - pasuje do każdego obiadu 99

surówkę z kapusty i marchewki.      Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłek to pyszny dodatek do każdego obiadu. Surówka doskonale pasuje do pieczonych, smażonych i duszonych mięs oraz do dań rybnych. Surówka z kapusty kiszonej jest jeszcze lepsza z dodatkiem posiekanej cebuli i natki pietruszki. Do surówki można także dodać siekany koperek lub chrzan, który podkreśli(...)nasienne - zetrzeć na tarce cebulę obrać, umyć i drobno posiekać Krok 2. Kapustę kiszoną wymieszać z jabłkami, cebulą, marchewką i olejem. Na koniec doprawić surówkę z kapusty cukrem i mielonym pieprzem. Surówkę z kiszonej kapusty można zabarwić sokiem z kiszonych buraków. Surówkę można posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy 178

dodałam do zupy białej kiełbasy tylko klopsiki wieprzowe, przyprawione tak, aby smakowały jak ta kiełbasa. Takie klopsiki można zrobić również z białej kiełbasy - rozciąć osłonkę kiełbasy i uformować z mięsa klopsiki, dalej postępować jak w przepisie poniżej. Barszcz biały wg mojej receptury nie jest zbyt kwaśny, chociaż warto pamiętać przy gotowaniu tej zupy, że efekt końcowy zależy od tego(...)ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka chrzanu (ze słoiczka) lub więcej jak lubicie 4 łyżki (lub więcej jak lubicie) kwaśnej śmietany do zup (18% tłuszczu) sól, pieprz ziołowy, mielona kolendra, tymianek - dodać do smaku, tyle aby zupa dobrze smakowała Przygotowanie: Zagotować bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą (obraną i przekrojoną na pół). Do gorącego bulionu wlać zakwas

Codziennik Kuchenny
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 115

Tomasz Hartman ( Szajnochy 11 Wrocław ),Grzegorz Łapanowski, Łukasz Toczek ( Metamorfoza Gdańsk ), Tomasz Trąbski ( Concordia Poznań ), Tomek Woźniak ( Kitchen Restaurant Warszawa) oraz Robert Harna ( Warszawska Akademia Kulinarna ). W przygotowaniu kolacji mieli również udział blogerzy. Nieskromnie przyznaję się do wydrylowania wiśni potrzebnych do wszystkich dań :). No, nie sama, robiłam to razem z Mirą, gdyż do obsługi drylownicy potrzebne były dwie osoby..... Pierwszym(...)koktajlowe. Role dodatków pełnił tarty oscypek, kwiaty nasturcji oraz, jeszcze niedojrzałe nasiona fasoli wrzawskiej. Pierwszym daniem mięsnym była kompozycja Łukasza Toczka – sarna z wiśniami nadwiślankami, słonecznikiem i olejem rydzowym. Mięso tak jak powinno - różowe w środku, do niego kurki, podprażone na oleju rydzowym pestki słonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne

królestwo garów
Kasza z boczkiem i cukinią 162

  Przepis na kaszę gryczaną z boczkiem i warzywami podpatrzyłam na niezastąpionej " Kwestii smaku "i odrobinkę go podpasowałam pod siebie. Nie wiem tylko jak to się

Simply Food
Kapusta z pieczarkami , prosta przystawka 133

Kapusta z pieczarkami , prosta przystawka Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek

Ogrodnik w podróży
Ziemniaczane Pancakes 152

           No to dziś zapraszam na bardzo puszyste placuszki ziemniaczane , Ja osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i bardzo często goszczą na moim

Mój Smak
Surówka z młodej kapusty i pomidora 135

młodej kapusty i pomidora – pyszna, lekka, wiosenna – idealna surówka do grilla i do obiadu. Pasuje zarówno do mięs z grilla, smażonych kotletów i ryb, a także do mięs duszonych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i pomidorów Do wykonania surówki z młodej kapusty i pomidorów najlepiej użyć słodkich, dojrzałych sztuk. Idealnie sprawdzą się tutaj dojrzałe(...)pół łyżeczki soli 2 pomidory malinowe (koniecznie dojrzałe i słodkie) o wadze około 350 g 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego (np. rzepakowego) świeżo mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę z młodej kapusty i pomidorów: Kapustę pozbawić wierzchnich, brzydkich liści. Odkroić 1/3 główki. Odciąć głąb, a liście kapusty drobno

Kulinarne Przeboje
Rozgrzewające jednogarnkowe danie z marchewką i ciecierzycą, z dodatkiem kiełbasy 190

cebula 4 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml wody około 120 ml gęstego soku z pomidorów sól do smaku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego kuminu opcjonalnie 2 pętka ulubionej kiełbasy słodka śmietanka lub mleczko kokosowe Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i posiekać(...)danie najlepsze jest przygotowane dzień wcześniej, a po każdym odgrzewaniu nabiera więcej smaku. Warto jeść ciecierzycę, bo oprócz niezaprzeczalnych walorów kulinarnych, jest także bardzo wartościowa odżywczo. Może stanowić zamiennik mięsa ze względu na bogactwo łatwo przyswajalnego białka. Jeśli lubisz ciecierzycę lub chcesz się z nią zaprzyjaźnić, to sprawdź także i te przepisy: Zupa z ciecierzycy z dodatkiem świeżego awokado Najprostszy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 205

przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto(...)waniliow ej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie rabarbarowe: 150 g cukru 3 łyżki masła 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Baked Beans – pieczona fasolka 289

same, z pajdą chleba. Rozsmarowane na toście – z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do angielskiego śniadania – kiełbasek, frytek, wafli i sadzonego jajka. Albo po prostu jako warzywny dodatek do dowolnego mięsa. UWAGA! Z tej ilości składników… wychodzi baaardzo dużo fasolki. Na tyle dużo, że łatwo odłożyć, wystudzić i zamrozić 4 porcje, a kolejne 4 zjeść w ciągu dwóch dni. Jeśli taka(...)łyżek sosu Worcestershire 2 łyżki octu z czerwonego wina 4 pełne łyżki musztardy Dijon 8 łyżek melasy 6 łyżek brązowego cukru 2,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 pełne łyżeczki wędzonej słodkiej papryki Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Harira - marokańska zupa z limonkami. 173

tygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z taką myślą. Może była za mało kwaśna? :) Harira to marokańska zupa tradycyjnie spożywana po zakończeniu ramadanu. Podstawą do jej przyrządzenia jest mięso baranie, ale bywa też wołowina lub drób. Korzystałam z przepisu w interpretacji Karola Okrasy. Uzyskałam bardzo ciekawy smak, tak bardzo różny od znanych nam zup. Zdarza się, że znajomi pytają mnie(...)czerwoną)  skórka otarta z 2 limonek sok wyciśnięty z 1 lub 2 limonek (w zależności od preferencji) 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kuminu 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru sól pieprz świeża kolendra oliwa Wykonanie: Kurczaka  pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni przyprawiając solą i kurkumą. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek

zadanie-gotowanie