English. Z naszych polskich pampuchów zrobiłam ostatnio cudne wege burgery. Podałam je z chrupiącymi kąskami bakłażana, doprawionego orientalnymi przyprawami. I wiecie co? Okazało się, że to świetny zamiennik mięsa! Smakuje prawie jak stripsy z kurczaka! W połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem na bazie jabłek, surówką z czerwonej kapusty i ulubioną sałatą, tworzy naprawdę godne polecenia danie. Koniecznie wypróbujcie :) Składniki(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki ryżowej 1 szkl. wody 1/2 łyżeczki nasion anyżu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól, pieprz Oraz 2 mniejsze bakłażany 2 szkl. panierki panko sałata rzymska olej rzepakowy
Delicious PlacePyszna i bardzo zdrowa zupa z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie z pulpetami z mielonego kurczaka i kaszy gryczanej. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji : 4 Kładzione kluski to fundament babcinych kuchni, niezastąpiony zastępnik makaronu, którego w dawnych czasach nie tak łatwo było kupić, robione na mleku, jako postach wnuków i na rosole, jako dodatek(...)zrób. Smakują pysznie, są miękki i bogate w smak, dzięki dodatkowi kaszy, parmezanu i pietruszki. Naprawdę warto je zrobić. Składniki: Pulpety 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej 200 g mielonego kurczaka 2 łyżki tartego parmezanu 1 tarty ząbek czosnku 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Bulion warzywny 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Pęczek łodyżek natki pietruszki 1 cebula
Niedzielny kucharzkupować szynki jak można w prosty sposób zrobić własne i wiedzieć, że zjadamy 100 % mięsa w mięsie! Na blogu już można znaleźć przepisy na pieczone szynki https://ugotujmyto.pl/szynka-pieczona-z-musztarda-i-miodem/ czy https://ugotujmyto.pl/pieczona-szynka-w-rozmarynie/ . Obie pyszne :)! Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na szynkę pieczoną w pomarańczowo-miodowej glazurze. Wymaga trochę więcej pracy i czekania, ale naprawdę jest tego warta(...)angielskiego pół łyżeczki nasion kminku 6 ziaren jałowca 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 20 g soli peklowej Oraz: około 1 kg szynki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu sok i skórka z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 5 łyżek wody gałązka rozmarynu Wszystkie składniki na zalewę -oprócz soli peklowej- zagotować w rondelu. Przestudzić i dopiero dodać
UgotujmyTo.plczyli z nadzieniem mięsnym a do tego aromatyczny sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią. Całość zapieczona z żółtym serem... pychota! Składniki na 2 porcje: 400 g tortellini z mięsem puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku ok. 10 szt. oliwek z papryką 4 plasterki żółtego sera kilka pomidorków cherry oliwa (u mnie chilli(...)czosnkiem - wstaw na 5 min do piekarnika. Teraz połóż ser i zostaw jeszcze na ok. 5-7 min. Wyjmij zapiekankę, połóż pokrojone oliwki i przekrojone pomidorki. Udekoruj świeżo mielonym kolorowym pieprzem i bazylią
Alutka-GotujeMoulinex . Genialne rozwiązanie do przygotowywania wszelkiego typu zup - kremów oraz moich ulubionych chodników na labanie z mango, truskawek lub innych dostępnych owoców. Małżonka Ma Aleksandra wykorzystuje go także do..... mielenia domowego sera do naleśników z rodzynkami. No cóż - pomysłowość i wyobraźnia Kobiet jest nieograniczona :D zdjęcie ze strony producenta Natomiast kilka dni temu otrzymaliśmy multicooker firmy Redmond - i to właśnie(...)zupa ogórkowa na wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast polędwicy). Natomiast niezaprzeczalną zaletą tego sprzętu jest fakt, że.... nie da się w nim przypalić mięsa. Misa ceramiczna, która jest w zestawie skutecznie taką ewentualność niweluje, chociaż
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakoperkowy jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Łączy się fajnie z pulpecikami, rybami, pieczonym mięsem, makaronem oraz puree ziemniaczanym. Do przygotowania sosu potrzebna jest śmietanka, bulion warzywny, kilka przypraw i oczywiście koperek. Sięgnąć można zarówno po świeży jak i mrożony koperek , zwłaszcza kiedy jesteśmy poza sezonem na to zioło, mrożony koperek będzie jak znalazł. Poniższy przepis na sos koperkowy(...)oraz Facebook: MeCooks Sos Składniki na sos koperkowy. 1 łyżeczka masła 500 ml bulionu warzywnego lub wody 100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu duży pęczek koperku (25 gr) 1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić sos koperkowy. Do garnka wlać 400 ml bulionu, dodać masło, sól
MeCooksMagda Słodkie i dojrzałe śliwki aż proszą się o częste stosowanie w tym jesiennym sezonie. Śliwki są dla mnie bardzo wdzięcznym owocem, świetne na słodko, pyszne do mięsa, na surowo, pieczone, duszone. Ja już do tej pory zjadłam dobrych kilka kilogramów tych pyszności. W dzisiejszej odsłonie mały wypiekowy eksperyment – chciałam coś innego niż placek kruchy, który uwielbiam oczywiście. Postawiłam(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 krople aromatu migdałowego łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli 6 dojrzałych śliwek odrobina masła do wysmarowania formy Na kruszonkę: 4 łyżki mąki 2 łyżki mielonych migdałów 5 łyżek cukru 100g zimnego masła Przygotowujemy kruszonkę – do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. W palcach rozcieramy suche składniki z masłem
Smaczna Stronatygodniu, nie mówiąc już o gołąbkach z młodej kapusty . Młoda kapusta z soczystą marchewką i mnóstwem ziół duszona zaledwie przez 2o minut to pyszna przystawka na gorąco do mięsa. Moje podniebienie podbiła młoda kapusta szpiczasta, tu i ówdzie zwana stożkową. Jej niewielkie główki, to porcja akurat na czteroosobową rodzinę. Kapusta stożkowa posiada te same walory smakowe i odżywcze jak inne(...)podczas gotowania wytrącają się jony żelaza przez co nasza dieta zostaje wzbogacona w ten bardzo potrzebny minerał. Z czym jeść młodą kapustę? Ulubione danie moich dzieci to młode ziemniaki, mielone kotlety i kapustka . Jest to typowy letni i tani obiad na lato. Młoda kapusta to również smaczna przystawka do grilla w postaci surówki . To letni przysmak, na który
codojedzeniazawsze jestem mięsożerna - danie bez mięsa to może być co najwyżej deser. Kiedyś organizowałam u siebie Sylwestra i podjęłam się przygotowania ciepłych dań. Dwoje gości było wegetarianami, dlatego chciałam przygotować też coś, co będą mogli ze smakiem zjeść. Padło na te właśnie kotlety, które okazały się tak pyszne, że zajadali się nimi nawet mięsożerni goście :D Z podanych składników(...)Siekamy natkę pietruszki. 4. W misce mieszkany ze sobą wszystkie składniki. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. 6. Formujemy owalne, płaskie kotlety (jak mielone) i smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Wskazówka: Jeśli podczas przewracania na patelni, kotlety się rozsypują - prawdopodobnie są za mało ścięte i trzeba je jeszcze chwilę posmażyć przed przewróceniem
Prosto z Kotławarzywa i 1/4 - owoce. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i - częściowo - serem. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi. Unikaj spożycia cukru(...)jednej limonki starta skórka z jednej pomarańczy starta skórka z jednej limonki 1 roztarty ząbek czosnku ok. szklanki oleju rzepakowego 2 garści suszonej żurawiny garść czarnuszki czarny mielony pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy przez na 10-15 minut w zimnej wodzie, następnie płuczemy je pod wodą bieżącą. Sok z pomarańczy i limonki mieszamy z olejem, skórką, pieprzem, czosnkiem, żurawiną
Kulinarne przygody Gatitywszystko już było " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moi chłopcy , sceptycznie patrzyli ,jak mozolnie , obklejam , kawałki mięsa serem, niczym ściany tapetą i obtaczam w jajku , a wszystko ,stara się jak może, spaść z powrotem na talerz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 połówki piersi z kurczaka czubata szklanka, tartego żółtego sera , np. gouda szklanka bułki tartej sól , biały pieprz do smaku granulowany czosnek szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( też do smaku ) olej do smażenia 2 jajka Piersi z kurczaka delikatnie rozklepujemy , tylko trochę , tak ,żeby pozostały dość grube ( 0,5 cm ) . Doprawiamy solą , białym pieprzem
Ogrodnik w podróżynajlepiej jasny chleb żytni, bo na takim podawane są te kanapki choćby w legendarnym Katz`s Delikatessen w Stanach Zjednoczonych. Postarałam się o kilka zdjęć z etapów przygotowania, żebyście mieli łatwiej, strzelane były na szybko, bo trudno mi było samej robić zdjęcia etapów wykonania jedzenia, które przygotowuje się ekspresowo. Uważam, że to jest pozycja "Must Have", znaczy się "Must(...)odparować. Tu będzie nam potrzebny garnek do gotowania na parze, taki z wkładką z dziurkami, coś a`la sito, durszlak, na pewno wiecie o jaki chodzi. Ściągamy folię, mięso wkładamy na sito, na dno garnka wlewamy trochę wody, całość szczelnie przykrywamy pokrywką i na małym ogniu gotujemy na parze przez 3 godziny. W połowie tego czasu sprawdzamy czy nie trzeba
Blondynka Gotujecukru 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki oleju ryżowego Farsz: 500 g piersi z kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka papryka ostra mielona 4-5 łyżek oleju ryżowego 1 czerwona papryka 1 cebula biała 1 cebulka czerwona groszek konserwowy marchew konserwowa sałata lodowa Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało. Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy : groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą
Bea(u)ty kitchenkalorycznej przekąski nasi znajomi z cała pewnością nie przyznają nam czerwonej kartki :) Składniki : 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki passaty pomidorowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 350 g serka mascarpone(...)oliwy Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz chili. Gdy cebula się zeszkli dodać zmieloną wołowinę, przyprawić kminem rzymskim, solą, pieprzem i płatkami chili. Do podsmażonego mięsa wlać passatę pomidorową oraz dodać pokrojone pomidorki i fasolę z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Na dnie żaroodpornego naczynia
Zabawa smakiemMój pierwszy przepis z ciastem francuskim, nie wiem właściwie czemu dopiero teraz. Na pierwszy strzał poszła tarta z kiełbasą i brukselką. Jak wszystkim wiadomo, ciasto francuskie
Kardamonovy