Kolejny przepis z konkursowych E. Wedel. Koktajl jest dosyć słodki, więc można śmiało dodać więcej maślanki lub truskawek. Link do oryginalnego przepisu: Chłodnik truskawkowy z białą czekoladą . SKŁADNIKI 1 szklanka maślanki 300 g truskawek 50 g białej czekolady E. Wedel 3 łyżki mleka do dekoracji: 1 truskawka, nieco startej gorzkiej czekolady E. Wedel WYKONANIE Białą czekoladę rozpuścić w garnuszku(...)mlekiem i zostawić by lekko ostygła. Do misy blendera wrzucić truskawki, dodać maślankę i stopioną czekoladę. Zblendować składniki na jednolitą masę. Przed rozlaniem można skosztować i w razie czego dolać maślanki lub dodać truskawek (bo dla mnie koktajl wychodzi zdecydowanie za słodki). Gotowy koktajl rozlać do szklanek i udekorować połówką truskawki i startą gorzką czekoladą
Passions hobbies lifedwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo(...)francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym
Moja smaczna kuchniaskładniki na ciasto: 150 g mąki 150 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 60 g masła 80 ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1szczypta soli dodatkowo opcjonalnie: dżem borówkowy wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiewamy stopniowo mąkę wymieszana(...)proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy maślankę, sól oraz wystudzone masło i mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 35 min. w 160 st. C z termoobiegiem. składniki na karmelizowane migdały: 150 g migdałów 30 ml maślanki 2 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej wykonanie
Domowy Smak JedzeniaMój ostatni wypiek drożdżowy zrobiłam na maślance. Miałam tyle obaw, a zupełnie niepotrzebnie. Strucla wyszła taka jak lubię, w środku wilgotna, ale nie ciężka, na zewnątrz chrupka, idealna nawet na drugi dzień. Dodatek mielonych orzechów laskowych, cynamonu i kwaskowego dżemu morelowego sprawiają, że ma znakomity smak. Widokiem zawijanej strucli najbardziej zachwyciła się moja młodsza córka. Dzielnie pomagała utrzeć cytrynowy(...)Zawijana strucla orzechowa Składniki na struclę pieczon ą w tortownicy 28 cm: Ciasto drożdżowe 450g mąki pszennej (u mnie 250g tortowej i 200g manitoba) 2 jajka 1 szklanka maślanki ( pokojowa temp.) 25g świeżych drożdży 80g masła 60g cukru Nadzienie: 2 łyżki roztopionego masła 170g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki śmietany( lub ok. 5 łyżek mleka) 70 g cukru 3 łyżeczki
Mia Cucina SofietaMakro. Było w niej więcej lodu niż mięsa. Mama to pyszne mięso zrobiła nam na obiad. Składniki: 0,5 kg gulaszu z sarny 400 ml maślanki 15 dkg surowego boczku w plasterkach 2 duże cebule 10 g suszonych borowików 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka wody oliwa sól pieprz 4 jagody jałowca mąka(...)oprószenia Przygotowanie: Mięso z sarny myjemy, suszymy i zalewamy maślanką. Trzymamy je w lodówce, marynując je w maślance 3 - 4 dni. Po wyjęciu z maślanki myjemy mięso i lekko rozbijamy. Mamusia kupiła gotowe mięso gulaszowe już w kawałkach, jeśli macie mięso w jednym kawałku musicie je pokroić i lekko rozbić. Mięso nacieramy solą i kropimy oliwą. Odstawiamy
Lili w kuchniBędąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko maślana, mleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram(...)rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki o temp. pokojowej 1 łyżeczka soli 4-5 plastrów pomidora 15 gram startego parmezanu świeżo zmielona sól oliwa z oliwek do podania, polania focacci i wysmarowania formy np. taka Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam
Mango PapajaZbliża się koniec sezonu na truskawki i rabarbar. Ale póki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki. dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM(...)Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Miksowałam na puszystą masę miękkie masło, do którego dosypywałam cukier. cukier wanilinowy. Wbiłam jajka Utarłam składniki
potrawyregionalnetylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń i fosfor. Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem: * ciasto z rabarbarem truskawkami i maślanką * kruche ciasto z rabarbarem * ciasteczka serowe z rabarbarem * rabarbarowe ciasto z maślanką Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 250-300g czerwonej porzeczki kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki(...)parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania W mikserze zmiksowałam na białą masę, miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wkropiłam aromat waniliowy. Dodawałam jajka. Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując. Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia. Miksowałam, aż powstała puszysta masa. Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rabarbar pokroiłam na małe kawałki
potrawyregionalneDrożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka(...)szczypta cukru szczypta soli 2 łyżki cukru 300 ml maślanki (kefir, jogurt naturalny lub gęsta śmietana) łyżeczka cynamonu olej do smażenia cukier puder do posypania ulubiona konfitura do polania Drożdże rozkruszyłam do ciepłego mleka. Dodałam szczyptę cukru. Odstawiłam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy urosły wsypałam mąkę. Wbiłam dwa żółtka. Wsypałam cukier i szczyptę soli
potrawyregionalnePyszna propozycja na szybki obiadek pod warunkiem że wcześniej zamarynujemy mięsko w maślance. Do mięska podałam kuskus z dodatkiem warzyw oraz moje ostatnie w tym sezonie malutkie cukinie. składniki: kurczak 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka maślanki 1 duży ząbek czosnku zioła włoskie dodatki ok 2/3 szklanki kuskusu 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki sól ziołowa olej kilka małych cukinii zioła włoskie Do miski wlać maślankę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Następnie mięso włożyć do maślanki i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięsko
Monia miesza i gotujeulubione owoce. Dzisiaj przygotowałam koktajl z kolejnej porcji jeżyn, ostatnio, jak pamiętacie, zrobiłam sorbet jeżynowy z białym winem . Podczas gotowania na żywo zmiksowałam borówki amerykańskie z truskawkami i maślanką. Był już koktajl jeżynowy na maślance z płatkami owsianymi, a dzisiaj pora na odsłonę z owocową granolą! Było pysznie, chrupiąco i orzeźwiająco, a tego właśnie potrzebowałam. Koktajl jeżynowy z chrupiącą(...)granolą owocową Składniki: 1 l maślanki jeżyny owocowa granola cukier Przygotowanie: Do wysokiego kielicha blendera wlewamy maślankę, wrzucamy owoce i wsypujemy cukier, miksujemy, podajemy z granolą owocowa. Użyłam mrożonych jeżyn, które po uzbieraniu podzieliłam na porcje i włożyłam do woreczków
Moja smaczna kuchniaskładniki na jedno ciasto jasne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy(...)przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na jedno ciasto ciemne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do piec 1 łyżka kakao wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzeniaochotę na lżejsze deserki, które jednocześnie mogą nas ochłodzić. Dzisiaj przedstawiamy Wam propozycję bardzo prostą ale jakże smaczną. Mrożone owoce to idealny składnik na pyszność w połączeniu z maślanką. Polecamy na deser dla całej rodziny. Mrożone owoce otulone maślanką SKŁADNIKI : 50 g mrożonych malin 50 g mrożonych truskawek 50 g mrożonych wiśni 50 g mrożonej czarnej porzeczki(...)mrożonych czerwonych porzeczek 400 ml maślanki 100 g świeżych truskawek 16 kakaowych herbatników PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do szklaneczek na dno jako pierwszą warstwę. Wszystkie owoce zamrożone przekładamy do malaksera i rozdrabniamy przez kilkanaście sekund. Rozdrobnione owoce przekładamy na herbatniki jako drugą warstwę - przekładamy do wysokości około 3/4 wysokości szklaneczek. Jako
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichłodnika użyłem: 1 pęczka botwinki, 2 średnich ogórków, 1 pęczka koperku, 1 pęczka cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 500 ml maślanki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie chłodnika należy zacząć paradoksalnie od ugotowania młodych buraków (botwinki). Najpierw buraki dokładnie umyłem i pokroiłem razem z liśćmi w drobną kostkę, o boku(...)ostudzonymi burakami starłem na tarce o grubych oczkach dwa ogórki. Do buraków i ogórków dodałem śmietanę wymieszaną z koperkiem i cebulą. Całość ponownie wymieszałem. Następnie dodałem 500 ml maślanki (zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, ale ja najbardziej lubię wersję z maślanką). Całość doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszałem. Jajka ugotowałem na twardo
Wyprawy kulinarnehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki: na dużą porcję - blaszka o wymiarach 22 x 29 cm 400 ml szklanka maślanki 5 jajek 200 g cukru 200 ml oleju 450 g mąki pszennej 2łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego ok. 800 g truskawek lub innych owoców sezonowych Cukier(...)jajka ubijamy, dodajemy maślankę, ekstrakt waniliowy i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Energicznie mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do blaszki (22 x 29 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i odszypułkowane truskawki osuszamy i oprószamy mąką.Układamy je na cieście i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (z włączoną funkcją
bistro mama