maślanka - 2502 przepisów (strona:20/167)

Pancakes maślankowe 189

dzień dobry: śniadanie rodem z Ameryki - delikatne i puszyste naleśniki na maślance. Rewelacja. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej ubić lekko żółtka z olejem(...)maślanką. Dodać składniki suche i zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać w ciasto pianę z białek. Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem

Domowa Cookierenka Agi
Pancakes maślankowe II 136

Puszyste, mięciutkie, wysokie pancakes na maślance. Podobno najlepsze na świecie. Ja sprawdziłam i z czystym sumieniem potwierdzam - są idealne :) Jaki jest ich sekret? Składniki suche i mokre mieszamy w oddzielnych miskach i łączymy je ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Czyż nie wyglądają apetycznie? :) Składniki (na 12 dużych naleśników): 3 szklanki * mąki(...)łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 3 szklanki maślanki pół szklanki mleka 3 jajka 80 g roztopionego masła * o poj. 250 ml Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej ubić delikatnie jajka z maślanką, mlekiem i lekko przestudzonym masłem. Ważne - wszystkie składniki połączyć ze sobą dopiero tuż przed smażeniem

Domowa Cookierenka Agi
Chłodnik z zielonych ogórków 167

szybkość przygotowania,  lubię za to, że z niewielu składników można przygotować coś naprawdę pysznego. A w upalny dzień taki chłodnik wystarczy za cały obiad. W tym przepisie można maślankę zastąpić kefirem, ważne, aby drobno pokroić ogórki - będą lekko chrupały przy jedzeniu. Polecam! składniki  4 porcje ok 500 g zielonych ogórków 400 g maślanki 500 g jogurtu greckiego pęczek(...)polania przygotowanie Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki. Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Dodać maślankę i jogurt, starty czosnek, posiekany koperek, oliwę z oliwek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem,  i polane oliwą, Smacznego

Stare Gary
Chleb irlandzki na maślance 247

ardzo prosty chleb na maślance inspirowany przepisem Paula Hollywooda. Można go przygotować z mąki pszennej lub pomieszać tak jak w tym przepisie mąkę pszenną, razową i owsianą. Chleb wyrabia się bardzo krótko, właściwie tylko miesza składniki i formuje bochenek unikając rozciągania glutenu. Chleb powinien być kruchy w środku, przy dłuższym wyrabianiu będzie zbity i twardy. Przygotowuje się go ekspresowo(...)minut a piecze przez pół godziny.  Czas przygotowania: 35 minut Składniki:  250 g mąki pszennej, 150 g mąki pszennej razowej, 100 g mąki owsianej, 420 ml maślanki lub kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sody. Przygotowanie: Mąkę wymieszać  w misce  z solą i sodą, dodać maślankę, połączyć składniki, przełożyć na blat posypany mąką razową. Uformować

SzczyptaSmaQ
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 155

Przepisów na ciasta ucierane jest mnóstwo. Ja odkryłam przepis na najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować(...)mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 400 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki   Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek   Polewa: 120 g cukru pudru

Moja Delicja
Ciasto ucierane maślankowe z owocami 372

wiem jak Wy , ale ja uwielbiam ucierane ciasta.Ucierane na kefirze lub na maślance …Z dodatkiem owoców ….Takie prosto z piekarnika , kiedy to jeszcze gorące rozpływają się w ustach!Takie je właśnie to!Niesamowicie puszyste i delikatne!A co najważniejsze ?Ekspresowe do przygotowania!Do ciasta możemy dodać dowolne owoce sezonowe – zawsze się udaje! SKŁADNIKI:- maślanka(...)pieczenia – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- winogrona ( u mnie +morele ) – ok.0,5 kg- bułka tarta – do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cukier ubijamy z jajkami , dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy.Owoce myjemy, osączamy.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce.Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Szarlotka ucierana 185

Uwielbiam ucierane ciasta!Te na maślance … na jogurcie,które powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a najlepiej smakują prosto z piekarnika!Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami.Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki. SKŁADNIKI: - maślanka – 250 ml- jajko(...)proszek do pieczenia – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- jabłka – ok. 1 kg- bułka tarta – do posypania  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami.Dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy. mieszamy.Owoce myjemy , kroimy na kawałki.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą.Układamy jabłka.Pieczemy

Ostra na Słodko
Koktajl truskawkowo - maślankowy 147

bardzo możliwości, aby napić się prawdziwego kwaśnego mleka. Chyba, że ktoś ma znajomego rolnika i dojście do świeżego mleka. Ja, niestety, nie mam. Wykorzystuję więc kupione maślanki, jogurty naturalne czy kefiry - sprawdzając, czy w ich składzie nie ma niepotrzebnych "ulepszaczy" (np. mleka w proszku.) Wykorzystując taką własnie maślankę, przygotowałam dziś koktajl truskawkowy. Odrobinę zapachniało dzieciństwem(...)Sposób przygotowania takiego koktajlu jest bardzo prostu. Wystarczy opłukać owoce, zmiksować blenderem i wlać do szklanki razem z zimną maślanką :) Jeśli ktoś nie lubi pesteczek z truskawek, niech taki mus przetrze przez sitko :) Ja wypijam razem z pesteczkami :) Jeśli ktoś jest naprawdę dużym łasuchem, to może dosłodzić sobie taki napój cukrem lub miodem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Koktajl jagodowy 196

Koktajl jagodowy...Soczyście jagodowy.Lekko kwaśny od maślanki.Odpowiednio gęsty za sprawą jogurtu.Zapraszam!Składniki:350 g świeżych jagód;100 g białego cukru;400 g jogurtu greckiego;500 ml maślanki.Sposób wykonania:Do wysokiej miski wsypać oczyszczone jagody. Zblendować na mus. Dodać cukier i ponownie zblendować.Dodać jogurt grecki i maślnkę i dokładnie wymieszać, lub zblendować.Podawać schłodzone.SMACZNEGO!Uwagi(...)przepisu:Koktajl przechowywać w lodówce.Z podanych składników wychodzi około 1 litr koktajlu.Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.Maślankę można zastąpić kefirem lub mlekiem.Z dodatku cukru można zrezygnować, można także zmieniać jego ilość w zależności od stopnia słodkości owoców

Gospodyni Miejska
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 354

Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze  oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze przepisy o jakich nie miałaś pojęcia(...)cukru trzcinowego)- 100g orzechów włoskich- 7g przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi)- 3g cynamonu ( w oryginale było 15g przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo)- 20g sody oczyszczonej- 180g oleju- 150g maślanki ( dałam kefir)+ puder trzcinowy i sok pomarańczowy ( na polewę)Marchewkę i jabłko ( obrane) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy trochę rozdrobnić.W misce umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać

Smaczne Zdrowe
Okraszone ziemniaki z maślanką 76

smaki, ale Polska kuchnia jest najlepsza na świecie. Tym razem prosto i niebiańsko smacznie. Ziemniaki okraszone cebulą i słoniną (wszak hiszpańską, bo jest nieziemsko smaczna) i do tego zimna maślanka <3 Czegóż więcej trzeba? :P Składniki 500-600 g ziemniaków 100 g wędzonej słoniny (polecamy hiszpańską) 1 cebula 1 l maślanki     Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Później dodajemy posiekaną cebulę i ją szklimy. Dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Podajemy z zimną maślanką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Pierogi z podrobami 97

zdecydowanie taką mroźną, śnieżną, odwilż nie nastraja mnie pozytywnie, ale nie będę narzekać i marudzić, bo pierogi wyszły mi pyszne, mięciutkie, a to za sprawą niezawodnego ciasta na maślance. To zdecydowanie moje ulubione ciasto pierogowe, nic się nie rozkleja, nie lepi do rąk, nie rozpada, pierożki mają cudowny, aksamitny wygląd. Pierogi z podrobami Ciasto 0,5 kg mąki(...)maślanki naturalnej Farsz 0,5 kg ugotowanych podrobów 1 duża cebula sól, pieprz olej Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Podroby zmielić przez maszynkę do mięsa, cebulkę podsmażyć na oleju, dodać do podrobów, doprawić. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Artykuł Pierogi z podrobami pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM 118

której zawsze za dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM CIASTO NA PIEROGI 0,5 kg mąki 0,5 kg maślanki naturalnej sól FARSZ 2 torebki kaszy gryczanej palonej ( ok. 1 szkl ) 0,5 kg twarogu w kostce 2 cebule sól, pieprz Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować(...)wykrawać kółka (robię to szklanką). Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać 1 jajko, ja jednak tego nie robię gdyż kupuję twaróg półtłusty, który doskonale mi zlepia cały farsz. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto

Pieguskowa Kuchnia
Chłodnik ogórkowy z kalarepką 153

wylądowała właśnie w chłodniku, razem z młodą kalarepką. Mąż zjadł i pochwalił. To znaczy powiedział, że nie spodziewał się, że to takie dobre będzie! Koszt tego chłodnika to cena maślanki, warzywa własne, zużytego prądu zero. Tak mogę "gotować" częściej. Składniki: 5-7 ogórków gruntowych  1 czarna rzepa (lub 3-4 rzodkiewki) 1średnia kalarepka  ok. 1 l maślanki mrągowskiej(...)rzepę lub rzodkiewki) myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach bezpośrednio do garnka lub większej miski. Koperek i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do startych warzyw. Zalewamy całość maślanką, doprawiamy do smaku przyprawami i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Smacznego

bistro mama
Proste ciasto na maślance 111

wilgotne ciasto z sezonowymi owocami. Ze składników, które zawsze są pod ręką :) Polecam! 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 4 morele pół szklanki malin pół szklanki jagód kilka wiśni kruszonka: 4 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki mąki łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki wiórków(...)kokosowych 2 łyżeczki oleju rzepakowego Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, olej i maślankę. Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką i wylewamy do formy (użyłam formy o średnicy 26 cm). Na wierzchu układamy owoce, lekko wciskając je w masę. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około godziny ( do suchego patyczka) w 180 stopniach. Smacznego

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania