maślanka - 2502 przepisów (strona:26/167)

MASŁO DOMOWEJ ROBOTY 142

zmniejszać i zaczną się wytrącać grudki masła, zmniejsz trochę obroty i miksuj w dalszym ciągu. Masło będzie się łączyć w coraz to większą kulkę i oddzielać od płynu- to maślanka. PRZEŁÓŻ MASŁO NA SITKO , maślanki nie wyrzucaj, jest pyszna, możesz użyć jej do przygotowania  creme fraiche  lub po prostu wypić. MASŁO UGNIEĆ W RĘKACH i przełóż do miski(...)zimną wodą, rękami formuj osełkę. Woda zabarwi się na mleczny kolor, w ten sposób pozbędziesz się maślanki, dla pewności możesz czynność powtórzyć. JEŚLI CHCESZ UZYSKAĆ masło solone lub smakowe dodaj czosnek, sól lub inne dodatki przed formowaniem w zimnej wodzie. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Irlandzki chleb sodowy. 175

wersja pieczywa charakterystyczna jest dla Irlandii. Chleb wypiekany jest z dodatkiem sody i maślanki, niezwykle prosty w przygotowaniu. Jego ogromnym  atutem jest szybkość wypieku. Nie trzeba bowiem czekać aż ciasto wyrośnie. Poza tym według przepisu wyrabiać należy tylko tyle, aby połączyć składniki. Dodatek sody sprawia, że chleb różni się w smaku od znanych nam wypieków drożdżowych czy na zakwasie(...)stołach mieszkańców Zielonej Wyspy. Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 25 g masła 500 ml maślanki Wykonanie: W misce wymieszać suche składniki. Dodać posiekane masło i maślankę. Krótko wyrabiać. Na blaszce wyłożonej papierem uformować okrągły bochen. Ostrym nożem zrobić na nacięcia, w kształcie krzyża. Piec

zadanie-gotowanie
Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane. 167

mnóstwo i to przeróżnych. A to z dodatkiem sody, innym razem z proszkiem do pieczenia albo w ogóle bez tych dodatków. Z jajkiem i bez. Z mlekiem albo z maślanką. Swój wybór opiszę poniżej. Podawałam z genialną  wołowiną  Maćka. Dzieciaki tradycyjnie wybrały z cukrem. Jedne i drugie były smaczne. Wypróbujcie :) Składniki: 500 g ziemniaków surowych o wysokiej zawartości(...)skrobi 150 ml maślanki ok. 70 g mąki pszennej sól oliwa do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć na sito do odsączenia nadmiaru płynu.  Dodać maślankę, mąkę, sól i wymieszać. Smażyć na rumiano z obu stron. Gdyby ziemniaki nie były odpowiednio mączyste można dodać jajko

zadanie-gotowanie
Irlandzki placek jabłkowy z maślanką. 176

się pochwalić moją nową foremką do tarty ;), że postanowiłem zrobić jeszcze jedną wersję - nie całkiem klasyczną. Ten placek nie ma typowej zamkniętej formy, a jabłka zalane są masą z maślanki, jajek i mąki. Daje to fajny lekki efekt. Jestem zadowolony :) Składniki: ciasto kruche z tego przepisu (lub z paczki) 6 średnich jabłek - zdecydowanie kwaśnych 3 jajka 6 łyżek cukru(...)maślanki 2 łyżki mąki nasionka z 1 laski wanilii 2 (1 + 1) łyżeczki cynamonu 1 (1/2 + 1/2) łyżeczka gałki muszkatołowej Wykonanie: Wyłożyć ciastem formę do tarty i nakłuć spód widelcem. Podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyjąć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Ułożyć jabłka dosyć ciasno na cieście. Ubić jajka i dodać

zadanie-gotowanie
Chleb pszenny na maślance (Honey buttermilk bread) 174

Delikatny chleb drożdżowy z jasnej mąki pszennej, na maślance, z dodatkiem miodu (Honey buttermilk bread).  Przepis pochodzi ze strony  http://www.restlesschipotle.com/buttermilk-bread/ Ilość składników dostosowana do formy 30x10 cm. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 0,9 kg. Składniki: 0,7 łyżeczki suchych drożdży  szczypta czosnku granulowanego  0,7 łyżeczki cukru 40 ml ciepłej(...)wody (40oC) 315 ml maślanki (40oC) 3 łyżki miodu 0,7 łyżeczki soli 0,5  łyżeczki sody oczyszczonej 550 g mąki pszennej jasnej chlebowej 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła W misce wymieszać drożdże, czosnek, cukier i ciepłą wodę. Zostawić na 5-10 minut, aż zacznie się pienić.   Maślankę, miód, sól i sodę wymieszać razem i dodać

Przepisy na domowy ser i chleb
Clebek z ziaren bez mąki, zakwasu i drożdży z mieszanki 199

otręby owsiane, płatki owsiane pełnoziarniste, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka.  Na opakowaniu jest napisane, żeby do ziaren dodać 5 jajek i 150ml maślanki, nie przekonał mnie jednak ten pomysł, ponieważ wydawało mi się zbyt dużo jajek ale stosując taką wersję chleb się nie kruszy więc jak kto woli ja swój przepis przedstawiam poniżej(...)łyżeczka soli  ewentualnie można dodać 1-2 jajka jeśli nie chcemy, żeby chleb się kruszył Przepis II  opakowanie mieszanki do wypieku chleba melvit 5 jajek 150 ml maślanki pół łyżeczki soli  Przygotowanie :  Przepis I : mieszankę przesypać do miski dodać nasiona chia i siemię lniane, w garnuszku nalać wodę wymieszać z miodem i podgrzewać do rozpuszczenia miodu

zdrowa vege kuchnia
Twaróg domowy 172

własny twaróg domowy to prawdziwe mleko, najlepiej prosto od krowy, ale może być też to z mlekomatu (my używamy właśnie tego), duży garnek, cytryna albo jogurt (ewentualnie kefir bądź maślanka), kawałek płótna lub gazy i duże sitko. A potem można się już zajadać przepysznym twarogiem domowym, który mi przypomniał smak z dzieciństwa. Do mleka można dodać np. zioła i twaróg(...)kruszy. Składniki (na ok. 1-1,3 kg twarogu): 5 l mleka nie UHT, najlepiej niepasteryzowanego (z mlekomatu, od krowy) sok z 2 dużych cytryn albo 0,8l maślanki/ jogurtu/ kefiru Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy odrobinę zimnej wody (tak by lekko przykryła dno). Wlewamy mleko i zagotowujemy (trochę to potrwa; lepiej gotować na małym ogniu, żeby nie wykipiało). Mleka

Pociąg Do Kuchni
Chlebek Melvit z czarnuszką i orkiszem. 201

dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu,czarnuszka. Chleb szczególnie polecany dla alergików, sportowcó w i osób które lubią się zdrowo odżywiać . Do przygotowania takiego chleba wystarczą jajka i maślanka. Zapraszam do wypróbowania bo jest pyszny a przede wszystkim bardzo zdrowy :)   Składniki : 6oo g  mieszanki chlebowej Melvit 5 jajek 1 łyżeczka soli 150 g maślanki Wykonanie : Jajka ubijamy(...)mikserem następnie dodajemy maślankę i mieszankę chlebową i sól. Wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Nuggetsy w krakersach 275

się uszy trzęsą. Jedyne co zmieniam to różne panierki do nuggetsów. Składniki:        1 podwójna pierś z kurczaka     ok. pół litra maślanki     sól, pieprz    ok.  300g krakersów solonych Przygotowanie:    Pierś pokroić w podłużne paski. Posolić (nie za dużo) i popieprzyć  Zalać maślanką i pozostawić(...)lodówce. Przed pieczeniem nasze paseczki z piersi kurczaka odsączyć z maślanki. Krakersy pokruszyć w malakserze lub włożyć krakersy do woreczka strunowego i za pomocą wałka rozkruszyć je (mój 4 letni synek za mnie rozkrusza). Odsączone mięso panierować w pokruszonych krakersach. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść nuggetsy.  Piec w 180C na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Muffinki pomarańczowe z ricottą 207

podpatrzony na blogu Miłość w brzuchu mam i przyznam, że rewelacyjnie się sprawdził. Muffinki wyrosły wysokie, puszyste, ale jednocześnie przyjemnie miękkie w środku, dzięki dodatkowi ricotty . Mam wrażenie, że maślanka - którą zastąpiłam mleko - dodała im jeszcze więcej delikatności. Połączenie imbiru i pomarańczy wyśmienicie się smakowo sprawdziło, choć u mnie muffinki były mniej imbirowe niż z założenia - nie chciałam(...)łyżeczki, ale dla mnie muffinki byłyby wtedy za bardzo imbirowe   125g ricotty - pół opakowania   sok z 1/2 pomarańczy skórka z całej pomarańczy   1/2 szk. maślanki - zamieniłam z mleka   1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku pomarańczowego - mój dodatek 1 jajko 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - mój dodatek płatki migdałowe - do posypania W jednej misce wymieszać wszystkie

Grunt to przepis!
Schabowe z dzika 154

schabu z dzika, 0,5 l maślanki, pieprz, 1 - 1,5 łyżki siekanego majeranku, 2 jajka, mąka do oprószenia, bułka tarta (około 80 g), tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi) Kotlety z dzika smażymy na smalcu lub gęsim tłuszczu. Nie na maśle, a tym bardziej nie na oleju!! Mięso zalać maślanką i odstawić na 12 godzin. Wyjąć z maślanki, opłukać

królestwo garów
KOKTAJL Z MŁODYM JĘCZMIENIEM 160

Składniki: ok. 200g borówki amerykańskiej ok. 300g maślanki 3 łyżki miodu 2 łyżeczki MŁODEGO JĘCZMIENIA W PROSZKU firmy RAFEX         Sposób przygotowania: Borówki zmiksować blenderem z 1 łyżką miodu.  Maślankę zmiksować z 2 łyżkami miodu i 2 łyżeczkami młodego jęczmienia. Do szklanki wlewamy warstwę borówek a następnie warstwę maślanki. Do wykonania tego koktajlu użyłam produktu firmy

Prosto i Smacznie z Anetą
Polędwiczki z dzika panierowane 163

polędwiczki z dzika, 1 l maślanki, 6 jagód jałowca, pieprz świeżo zmielony, 1 jajko, 4 garście opiekanych płatków orkiszowych*, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi, może być smalec) Polędwiczki włożyć do naczynia i zalać maślanką. Odstawić na 12 godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku

królestwo garów
Chleb bez mąki czystoziarnisty 489

słonecznika 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych 100 g pestek dyni 100 g siemię lniane 40 g sezamu 10 g czarnuszki 50 g ziaren orkiszu 5 średnik jajek 150 g maślanki Przygotowanie: Masa ziaren/ płatków/ pestek równa się 600 g. Jeśli chcecie zmienić ziarna, nie ma problemu, jednak musicie pamiętać, że suma suchych składników równa się 600 g. Mieszamy wszystkie suche(...)składniki. W osobnej misce dodajemy jajka oraz maślankę i rózgą rozbijamy jajka żeby powstała jednolita masa z maślanką. Dodajemy mokre do suchych i mieszamy. Foremkę małą około długości 20 cm smarujemy masłem/ olejem i posypujemy mąką pszenną lub bezglutenową. Wlewamy masę do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Placuszki z jabłkiem na maślance 149

Pyszne placuszki doskonałe na śniadanie. Dla odmiany zamiast mleka dodałam maślanki i placki rozeszły się bardzo szybko. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki maślanki 1 jabłko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 jajko olej do smażenia Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać maślankę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Jabłko obrać

talerz przyjemności