drugie śniadanie. Dzisiaj klasyka truskawka, która zagościła już na naszych bazarkach. Koktajl ten idealnie smakuje dobrze schłodzony jednak można podawać go od razu po przygotowaniu. Koktajl truskawkowo miętowy na maślance Składniki : 600 g truskawek spora garść listków mięty - świeżej około 500-600 ml maślanki Przygotowanie : Truskawki płuczemy w zimnej wodzie, a następnie szypułkujemy, przekładamy do malaksera i miksujemy. Następnie(...)dodajemy garść listków świeżej mięty i rozdrabniamy. Do zmiksowanych tryskawek z miętą dolewamy schłodzoną maślankę - całość ponownie miksujemy. Rozlewamy do szklanek, podajemy. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwilgotne i nie za słodkie :) Składniki na blaszkę 28x19cm Kruche ciasto: 200g mąki 100g masła 150g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Ucierane: 2 jajka 250ml maślanki ½ szklanki oleju rzepakowego 350g mąki pszennej (m/w dwie szklanki) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 125g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g płatków migdałów 3 duże łodygi rabarbaru(...)Kruche ciasto- składniki wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 10 na 30 sekund. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażarki. Ucierane- jajka, maślankę oraz cukry przekładamy do misy z nożem do ubijania. Ustawiamy prędkość 6, czas 1 minuta. Po tym czasie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie uruchamiamy urządzenie na 30 sekund
Kuchnia w czekoladzieBardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak! Składniki: 2 jaja 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki naturalnej aromat 700g rabarbaru + cukier i cynamon Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i dokładnie obieramy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem(...)cynamonem. Odstawiamy na 15-20 minut. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaPyszne, puszyste, mięciutkie ciasto z rabarbarem na maślance z kruszonką. To jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Często słyszy się, że tego typu ciasta wychodzą zakalcowate, ale w przypadku tego przepisu, możecie być spokojni ;) Robiłam go już niejednokrotnie, i za każdym razem wychodzi wyśmienicie! Zamiast rabarbaru, można dodać inne sezonowe bądź mrożone owoce jak śliwki, czy truskawki. SKŁADNIKI ( W TEMPERATURZE(...)szklanka drobnego cukru do wypieków ( lub nieco więcej, gdyż używając rabarbaru ciasto może nie być wystraczająco słodkie dla niektórych) · 1 szklanka maślanki · 150 g roztopionego masła ( można użyć pół szklanki oleju) · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Calzonella.comwymaga dużo czasu, ale z tym chlebem jest inaczej. Wystarczy wymieszać składniki i do pieca...40 minut i chlebek gotowy. Nie musi on wyrastać bo soda w połączeniu z maślanką wchodzi w reakcję, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto. Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie oglądnięty program w Travel Channel - "Dziwaczne potrawy: Smakowite Miasta: Dublin(...)obiecuje, że zdjęcia tu umieszczę! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki sody 300 ml maślanki Wykonanie: W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną razową oraz cukrem, solą i sodą. Dodajemy maślankę, mieszamy i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy okrągły chlebek i na środku
Kuchnia MagdaLenyRozpoczyna się najlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance. Składniki: 3 duże jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej T500 1 szkl maślanki 0,5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki(...)zmiksować z cukrem na sztywno i nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Miksować do momentu aż masa będzie sztywna jak na biszkopt. Do ubitej masy dodać połowę mąki, maślanki, oleju i miksować na wolnych obrotach gdy składniki się połączą dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia
Ala piecze i gotujeTakie placuszki powinny przypaść do smaku dzieciom, ponieważ smakiem (burak jest minimalnie wyczuwalny w smaku) i wyglądem zachęcają do jedzenia. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 opakowanie maślanki (400 ml) 2 płaskie szklanki mąki pszennej (280 g) 1 mały, upieczony burak (waga po obraniu 70 g) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)oleju 2 jajka cukier puder do dekoracji Upieczonego buraka (tutaj znajdziesz przepis JAK UPIEC BURAKI ) obrać ze skórki i przełożyć do kielicha blendera. Wlać maślankę i całość zmiksować ze sobą. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbić jajka i wlać olej oraz maślankę zmiksowaną z burakiem. Za pomocą trzepaczki całość połączyć ze sobą. Rozgrzać suchą patelnię
Ugotowaćbitej śmietany zaczną widzielać się grudki masła, wówczas zmniejszam obroty miksera. Gdy masa oblepi łopatkę miksera, kończę etap ubijania. Przekładam kawałki masła do miski, przelewam także przez sito maślankę z grudkami masła, które odpadły od łopatki. Maślankę przelewam do słoika i odstawiam, można ją wykorzystać do ciasta lub po prostu wypić. Ten etap zajmuje mi ok.5 minut. Do miski(...)kawałkami masła wlewam bardzo zimną wodę, ubijam masło łyżką i wypłukuję resztki maślanki. Czynność tę powtarzam kilkakrotnie aż woda stanie się przezroczysta. Następnie obduszam łyżką masło, usuwajac nadmiar płynów. Pod koniec dodaję szczyptę soli i mieszam łyżką lub dłońmi. Można uformować masło w dłoniach, usuwajac nadmiar płynów. Gotowe masło odstawiam na klka minut do lodówki lub przekładam od razu
Smaczne Zdrowechia. Jeśli macie tylko siemię i sezam to również wystarczy. Użyłam filetów z kurczaka i indyka, aby nie były suche po usmażeniu (smażyłam bez tłuszczu) marynowałam je wcześniej w maślance. Kawałki mięsa pięknie prezentują się w otoczce z ziaren, po usmażeniu panierka jest bardzo chrupiąca. Mięso podajemy z surówką z ulubionych warzyw. Przepis ze strony Magia w Kuchni z moimi(...)zmianami. Polecam! Filety drobiowe w ziarnach Składniki na 4 sztuki: 4 sznycle z indyka lub filety z kurczaka szklanka maślanki pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki sezamu łyżka cząbru łyżka nasion chia 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Filety rozbijamy lekko, oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Mięso zalewamy maślanką, mieszamy i umieszczamy w zamykanym pojemniku. Marynujemy minimum godzinę
Smak mojej kuchnikakaowe. Dzieci bardzo chętnie pomagają przy ich pieczeniu, są szybkie i proste w wykonaniu. Udekorowane polewą i kolorową posypką na pewno skuszą nie tylko dzieci. Muffiny są wilgotne, dzięki maślance lub kefirowi dłużej zachowają świeżość. Polecam! Muffiny waniliowo - kakaowe Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią(...)jajka szklanka kefiru lub maślanki 1/3 szklanki oleju szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Kefir lub maślankę mieszamy z jajkami, olejem i ekstraktem z wanilii. Suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do formy na muffiny
Smak mojej kuchniswoich owoców, więc pora na słodkości z tymi owocami w roli głównej. Dziś pyszna galette (choć mi bardziej odpowiada polska nazwa zawarta w tytule) na kruchym cieście z dodatkiem maślanki, aromatem migdałów, cynamonu i miodu. Lekko słodka, bardzo owocowa, zdecydowanie zbyt mała, więc następnym razem koniecznie muszę podwoić porcję :) Składniki Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 70 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 1/4 szklanki maślanki 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów Mąkę, cukier puder, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło, maślankę i ekstrakt, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Dodatkowo 3 gruszki, niezbyt soczyste 2 łyżki soku
Słodkie inspiracjePyszna babka w wersji fit, czyli bez białej mąki, białego cukru, masła, czy innych tłuszczy. Za to zdrowa, bo z mąki pełnoziarnistej, z marchewką, żurawiną, rodzynkami i maślanką. Jeżeli jesteście na diecie, to polecam właśnie ten wypiek na Święta Wielkanocne :-) SKŁADNIKI 260 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 średniej wielkości marchewki (waga łączna około(...)suszonej żurawiny 50 g rodzynek 3 jajka szczypta soli 130 g cukru trzcinowego 160 ml maślanki WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Marchewki umyć, ostrugać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do kolejnej miski wbić
Passions hobbies lifefiliżanki (180 g) mąki 1/2 szklanki (70 g) mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli grubej 1 1/4 szklanki (310 ml) maślanki Wykonanie Usunąć nadmiar skóry i tłuszczu z kości. Umieść kości indyka w dużym garnku , dodać warzywa i zioła. Dodać tyle zimnej wody, aby pokryć wszystkie kości. Umieść na dużym ogniu(...)dodać mięso z indyka i śmietanę,wymieszać. ala pierogi: Podczas gdy zupa się gotuje przygotować pierogi. Wymieszać mąkę, mąką kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól w misce. Dodać maślankę i mieszać, na gładką masę .Na gotującą powierzchnie zupy upuścić łyżką ciasta . Spróbuj równomiernie rozmieszczać je , ale nie muszą być idealne. Przykryć garnek z pokrywką, i gotować przez 15 minut
w mojej kuchniPączki jak wiadomo domowe najlepsze...mam wypróbowanych sporo przepisów - bez jajek,, na białkach, na piwie,na śmietanie, z gotowanym budyniem itd..tym razem z dodatkiem maślanki..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..moje są bez lukru , posypane cukrem pudrem i nadziewane przed smażeniem..Kiedyś jakiś czas temu robiąc ciasto drożdżowe przez przypadek wszystkie składniki włożyłam do miski(...)trzeba zrobić po kolei. 4,5 szkl. mąki tortowej 6 żółtek 50 g stopionego i schłodzonego masła 50 - 55 g świeżych drożdży 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki naturalnej 1/3 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżki spirytusu [ ekstrakt waniliowy] dodatkowo dowolne nadzienie [domowy dżem malinowy] olej do smażenia cukier puder do posypania lub lukier
Moje domowe kucharzeniecukru ½ szkl. oliwy z oliwek 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 30 ml soku z grejfruta 80 ml maślanki syrop do nasączenia: 2 łyżki cukru 1/3 szkl. (80 ml) soku z grejpfruta lukier: 2 łyżki (30 ml) soku z grejpfruta 1 szkl. (120g) cukru pudru W misce zasypujemy posiekaną(...)mieszamy na gładko. Masę przelewamy do misy miksera. Dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej masy. W drugiej misce łączymy suche składniki. W kubku mieszamy maślankę z 2 łyżkami soku grejpfrutowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do masy jajecznej dodajemy na przemian suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy
Dzieje kuchennej Wiewióry