wiśni) 60 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Racuszki: 2 łyżki masła 4 jajka 120 g cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 300 g mąki 300 ml maślanki (w temp. pokojowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia płatki migdałowe Oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka o grubym dnie, zalewamy(...)rozgrzanej, suchej patelni. Zdejmujemy z patelni do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (około 7-10 minut). Masę jajeczną łączymy z zimnym masłem, maślanką oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąką (ja zmniejszyłam obroty miksera). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wylewamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy placuszki z obu stron
Smaki Na TalerzuPuszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;) Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki(...)pieczenia Do obłożenia: 50 dag śliwek 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy. Śliwki umyj, rozetnij , wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego
Różne smaki w kuchnikolorze. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pyszna babeczka! 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 2 pomarańczy 3/4 szklanki cukru 4 jajka 100 g masła 1/4 szklanki maślanki 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wody 25 g masła 50 g czekolady smażona skórka(...)przestudzenia. Zetrzeć skórkę z wyszorowanych i umytych pomarańczy. Wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier zrobi się pomarańczowy. Wlać sok i wymieszać. W jednej misce umieścić jajka, roztopione masło, maślankę, a w drugiej mąkę z proszkiem i solą. Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać mokre składniki, dodając pomarańcze z cukrem. Wsypać wymieszaną mąkę i połączyć. Wlać do formy na babkę. Piec
https:KKuchniaMniamDziś zapraszam Was na pyszne placuszki ze skórką cytrynową (na maślance) . Delikatne, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na śniadanie. Spróbujcie. Warto tak pysznie zacząć dzień. Składniki: 1 szklanka maślanki 1 jajko M 7 czubatych łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka drobno pokrojonej skórki cytrynowej (kupnej) 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia(...)cukier puder do oprószenia (u mnie trzcinowy) Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i znów wszystko mieszamy. Powinno nam powstać gładkie ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego. Placuszki smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. 1 łyżka
Słodkie okruszkiPuszyste placuszki na maślance z cynamonem i bananami to idealna propozycja na śniadanie czy podwieczorek. Robi się je błyskawicznie - wystarczy wymieszać składniki i gotowe! Placki są pulchne w środku i bardzo syte. Z podanej niżej porcji wychodzi placków na 2 dni 😉 Składniki: 4 banany 3 jajka 500 ml maślanki 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata(...)łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 1-2 łyżeczki cukru z wanilią olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, rozbełtujemy je. Dodajemy maślankę i mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, cynamon oraz kardamon. Banany obieramy i kroimy w kostkę. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
Kuchnia MagdaLenymamy po prostu na coś ochotę Spróbujcie. Składniki: (na 8 sztuk) 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej (u mnie z eSłoneczko ) 4 czubate łyżki mąki pszennej maślanka 8 pieczarek opcjonalnie 1 jajko M (ja dziś pominęłam) sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Przygotowujemy dwie miski (lub głębokie talerze). W jednej mieszamy 2 czubate łyżki mąki(...)pszennej z 2 czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej. Doprawiamy solidnie pieprzem i solą (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Mieszamy, a następnie powoli wlewamy maślankę, mieszając aż do uzyskania gęstego ciasta. Jeśli chcemy, aby nasze pieczarki były bardziej chrupiące warto dodać 1 jajko (przed wlaniem maślanki). W drugiej misce mieszamy resztę obu mąk. Pieczarki maczamy najpierw w gęstym cieście
Słodkie okruszkilukrem i żurawiną a także z sezamem. Tym razem bułeczki pachnące cynamonem, bez grama białego cukru za to z miodem. Podobnie jak przy robieniu scones do wykonania ciasta użyłam maślanki, a same bułeczki urosły dzięki dodatkowi sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Są one idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy. Słodkie, miękkie i chrupie z wierzchu. Dla urozmaicenia prezentacji(...)ciasta wycięłam zgrabne serca. Składniki na 12 sztuk : 300 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 56 g masła 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 80 ml maślanki 1 jajko 125 ml płynnego miodu akacjowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Wykonanie : Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C 1. Mąkę wraz z solą, sodą i proszkiem
vaniliowoczekoladowasię,że brak pieczywa w domu...no, a córki wrócą z pracy i coś na kolację trzeba podać i coś wykombinować..no i mleka też brak,ale miałam maślankę i wynalazłam tutaj przepis na bułeczki ..Bułeczki wyszły bardzo pyszne...mięciutkie, pulchniutkie...polecam..Ja swoich bułeczek niczym nie smarowałam ..no i moje bułeczki są z przedziałkiem..w sumie(...)ważne, czy są posmarowane czy z przedziałkiem lub bez ..ważne , że smaczne. 1 opakowanie suszonych drożdży [ około 20 g świeżych] 1/3 szkl. ciepłej wody 1 szkl. ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże jajko 2 łyżeczki soli 4 -4,5 szkl.mąki pszennej Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około
Moje domowe kucharzeniePrawdopodobnie najlepsze udko jakie jadłam (zaraz po tym pieczonym na piwie). O zrobieniu go trzeba pomyśleć wcześniej, im dłużej będzie leżał w maślance, tym lepszy efekt. Składniki: - ćwiartki z kurczaka (tyle ile potrzebujesz- u mnie dwie) - maślanka (tyle, aby pokryła kurczaka przynajmniej w 3/4) - łyżka suszonego rozmarynu - łyżka papryki wędzonej - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz Kurczaka płuczę(...)bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem, papryką wędzoną, posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Wkładam do pojemnika i zalewam maślanką. Odstawiam minimum na noc. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) lub worka do pieczenia. Zostawiam na nim marynatę, która go oblepiła. Piekę ok godzinę, następnie zdejmuję pokrywkę z naczynia lub rozcinam worek, włączam termoobieg
Cook&Loveskładnikami na wytrawną wersję tego pieczywa, póki co bułeczki kuszą swoim słodkim wnętrzem. Chodź w tradycyjnych przepisach do ich przygotowania używa się mleka, u mnie scones są na maślance co sprawiło, że były miękkie i wilgotne w środku. Dzięki obecności sody oczyszczonej bułeczki podwajają swoją objętość podczas pieczenia. Przyznam, że nic tak nie cieszy jak zapach świeżego(...)gotowe. Czego więcej chcieć... Składniki: ( na 5 dużych bułeczek o śr. 8 cm lub kilkanaście mniejszych) 225 g mąki pszennej 25 g masła 25 g cukru pudru 150 ml maślanki szczypta soli 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu garść rodzynek Wykonanie: (Ważne by piekarnik rozgrzać jeszcze przed wyrabianiem ciasta, bo to ciasto które nie lubi
vaniliowoczekoladowaGęstych, zawiesistych, ciężkich – takich, które przy kiepskiej aurze rozgrzeją i jednocześnie zaspokoją głód. Ta kartoflanka to kilka składników i moc przypraw. Smakiem odrobinę przypomina dobry żur. Wykończona chrzanem i maślanką cudownie rozgrzewa i syci. W garnku podgrzewamy rosół lub bulion z dodanymi listkami pietruszki, mielonym pieprzem (ilość do smaku, powinno być pikantnie), gałązką świeżego rozmarynu, suszonym tymiankiem i liśćmi laurowymi(...)gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków. Gd y ziemniaki są już miękkie, zupę wykańczamy i doprawiamy. W dalszym ciągu na ogniu, do gotującej się zupy wlewamy maślankę. Śmietanę mieszamy dokładnie z chrzanem, mieszankę hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, stale mieszając jego zawartość. Chwilkę jeszcze razem gotujemy. Podajemy zupę gorącą, w głębokich miseczkach, dzięki
Karo in the Kitchenczasu na gotowanie z pstrykaniem zdjęć i sięgam do mojego archiwum. Po pierwszym będę mieć więcej czasu, a więc będziemy na bieżąco. :) kg mięsa z kurczaka 0,5 l maślanki Panierka: łyżeczka pieprzu cayenne łyżka słodkiej papryki łyżeczka granulowanego czosnku szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka soli łyżka suszonej cebuli łyżka oregano łyżeczka pieprzu ziołowego tłuszcz do smażenia papierowe(...)soczyste ( szok termiczny spowoduje, że zamkną się pory),a także szybciej się usmaży i nie będzie krwiste przy kości. Tak gotujemy około 10 minut , odcedzamy i przekładamy do maślanki. Składniki na panierkę mieszamy razem w zamykanym , szczelnym naczyniu. Wprost z maślanki wkładamy po kilka sztuk do panierki, zamykamy i energicznie potrząsamy, aby panierka wszędzie dotarła. I wykładamy partiami
Dieta moja pasjabędzie namacalnym dowodem jej słów, a jednak nie będzie jakąś kopią ściągniętą żywcem z książki. I oto są.... puszka czerwonej fasoli 2 łyżki kakao 3 jajka 5 łyżek maślanki płaska łyżeczka przyprawy korzennej łyżeczka sody 10 - 13 daktyli szczypta soli papilotki 10 orzechów (pekany, włoskie, laskowe ) odrobina cukru pudru (jeśli ktoś chce) Daktyle ( miałam dość suche) pokroiłam i zalałam(...)maślanką, zostawiłam tak gdzieś na godziną. To właśnie one będą słodziwem naszych babeczek. Ja dałam 10 i były takie akurat, choć byli tacy co mówili, że za mało słodkie. Fasolę przekładamy na sitko i dokładnie płuczemy, zostawiamy oby ociekła z nadmiaru wody. Następnie dodajemy żółtka, daktyle z maślanką i miksujemy razem, aż fasola będzie dokładnie rozdrobniona. Jeśli będą jeszcze widoczne
Dieta moja pasjaprzepis na naleśniki z maślanką – zwane „Pancakes”, pochodzi z Ameryki. Amerykańskie naleśniki są grubsze od naszych i tradycyjnie serwuje się je z syropem klonowym. Możemy też użyć miodu, lub konfitur owocowych. Składniki : 15 dag mąki pszennej, 1 jajko, 3 łyżki roztopionego masła, 200 ml maślanki, 3 łyżki cukru, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta sody oczyszczonej, 3 łyżki masła do smażenia. Sposób przygotowania : Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie ubić jajka, dodać suche produkty, masło, maślankę miksując na gładką masę. Masło rozgrzać na dużej teflonowej patelni na średnim gazie i nakładać ciasto. Smażyć z obu stron , aż brzegi się przyrumienią. Podawać z syropem klonowym lub miodem lub konfiturą
Pysznosci Babci Basi