składniki na jedno ciasto jasne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy(...)przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na jedno ciasto ciemne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do piec 1 łyżka kakao wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzeniaochotę na lżejsze deserki, które jednocześnie mogą nas ochłodzić. Dzisiaj przedstawiamy Wam propozycję bardzo prostą ale jakże smaczną. Mrożone owoce to idealny składnik na pyszność w połączeniu z maślanką. Polecamy na deser dla całej rodziny. Mrożone owoce otulone maślanką SKŁADNIKI : 50 g mrożonych malin 50 g mrożonych truskawek 50 g mrożonych wiśni 50 g mrożonej czarnej porzeczki(...)mrożonych czerwonych porzeczek 400 ml maślanki 100 g świeżych truskawek 16 kakaowych herbatników PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do szklaneczek na dno jako pierwszą warstwę. Wszystkie owoce zamrożone przekładamy do malaksera i rozdrabniamy przez kilkanaście sekund. Rozdrobnione owoce przekładamy na herbatniki jako drugą warstwę - przekładamy do wysokości około 3/4 wysokości szklaneczek. Jako
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichłodnika użyłem: 1 pęczka botwinki, 2 średnich ogórków, 1 pęczka koperku, 1 pęczka cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, 2 jajek, 200 ml śmietany 18%, 500 ml maślanki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie chłodnika należy zacząć paradoksalnie od ugotowania młodych buraków (botwinki). Najpierw buraki dokładnie umyłem i pokroiłem razem z liśćmi w drobną kostkę, o boku(...)ostudzonymi burakami starłem na tarce o grubych oczkach dwa ogórki. Do buraków i ogórków dodałem śmietanę wymieszaną z koperkiem i cebulą. Całość ponownie wymieszałem. Następnie dodałem 500 ml maślanki (zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, ale ja najbardziej lubię wersję z maślanką). Całość doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszałem. Jajka ugotowałem na twardo
Wyprawy kulinarnehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki: na dużą porcję - blaszka o wymiarach 22 x 29 cm 400 ml szklanka maślanki 5 jajek 200 g cukru 200 ml oleju 450 g mąki pszennej 2łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego ok. 800 g truskawek lub innych owoców sezonowych Cukier(...)jajka ubijamy, dodajemy maślankę, ekstrakt waniliowy i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Energicznie mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do blaszki (22 x 29 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i odszypułkowane truskawki osuszamy i oprószamy mąką.Układamy je na cieście i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (z włączoną funkcją
bistro mamagości słodki dzień. Z racji, że sezon truskawkowy w pełni i u nas tych smacznych owoców zabraknąć nie może. Dzisiaj zapraszamy Was na wspaniałe muffiny z truskawkami przygotowane na maślance. Upieczone zostały z wszystkim dobrze znaną kruszonką, która idealnie do nich pasowała. Przyznam, że upiekłam je z wieczora aby nie skusić się jednego dnia na zbyt wiele muffin(...)wiadomo tym słodkością trudno się oprzeć ... Truskawkowe muffiny na maślance SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 135 ml maślanki 2 małe jajka 65 ml oleju dodatkowo: około 200-250 g świeżych truskawek kruszonka: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki tortowej 25 g twardego masła
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitruskawkowego deseru, bo sezon na te pyszne owoce nie trwa długo, a czekam cały rok! Zobaczcie także inne pomysły na koktajle: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Truskawkowy koktajl na maślance Składniki: 1 litr maślanki 500 g truskawek cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki(...)umieszamy w kielichu blendera, wlewamy maślankę, dodajemy cukier lub miód wedle uznania, miksujemy. Najsmaczniejszy jest schłodzony, w butelce
Moja smaczna kuchniaMaślanka jest bogatym źródłem wapnia, zawiera wiele witaminy B, wspomaga pracę jelit. Ale najważniejszym jej atutem jest niska zawartość tłuszczu. Oddziałując korzystnie na organizm ludzki, jednocześnie nie tuczy (100 g maślanki dostarcza tylko 34 kcal) Składniki: 1 kg dyni 2 szklanki maślanki 6 dag cukru 20 dag czarnych jagód Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w plastry i przetrzeć blenderem. Następnie wymieszać(...)maślanką, posłodzić i wrzucić zmiażdżone jagody, po czym mocno schłodzić
Tradycyjna Kuchnianaczytałam się na wielu stronach, forach internetowych, że mąka żytnia nie chce się sklejać, a dodawanie większej ilości mąki z kolei sprawia, że ciasto jest twarde. Dlatego pomyślałam o maślance, która zmiękcza ciasto, które staje się mięciutkie, lekkie, pyszne i łatwiejsze w "obróbce". Spróbowałam iiii wyszły wprost przepyszne ! Naprawdę polecam! Przy lepieniu pierożków, również nie było żadnych problemów. Formowały się(...)temacie dietetycznej kuchni to farsz przygotowałam również lekki- ze szpinaku i twarogu (a za "klej" posłużyło mi zdrowe siemię lniane") Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 2 szklanki maślanki Szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito i dodać sól. Wlewać maślankę jednocześnie formując ciasto. W sklepach można spotkać maślanki o różnej gęstości, dlatego nie należy wlewać od razu całej ilości
Tradycyjna Kuchniajuż kolejny koktajl z jeżyn. Dzisiaj dodałam płatki owsiane, które doskonale komponują się z owocami i maślanką, zapasy jeżyn skończyły się, więc z utęsknieniem czekam na sezon. Wy możecie przygotować koktajl z ulubionych owoców, mogą być mrożone; spróbujcie połączenia z maślanką, bo smakuje wybornie! Inspiracje koktajlowe: Koktajl bananowy z kiwi Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl truskawkowy Koktajl jeżynowy(...)Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Składniki: 1 litr maślanki mrągowskiej mrożone jeżyny, ilość zależy od intensywności koloru, jaki chcemy uzyskać cukier lub miód do smaku płatki owsiane do posypania koktajlu Przygotowanie: Wszystkie składniki, poza płatkami owsianymi miksujemy. Koktajl posypujemy drobnymi płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaKiedy zobaczyłam tego kurczaka na Kalejdoskopie kulinarnym od razu trafił na listę - do zrobienia! Smakuje i wygląda jak smażony w głębokim tłuszczu, ale jest pieczony! Marynowany w maślance, dobrze przyprawiony. Miękki i soczysty w środku, z zewnątrz pysznie chrupiący! Robiony już wielokrotnie, marynowany w jogurcie i maślance, czasami w gęstszych wersjach jogurtu greckiego - w każdej jest pyszny(...)Przepis pochodzi z książki "Najlepsze dania Billa" Billa Grangera. Składniki: 12 podudzi kurczaka, 375 ml maślanki lub jogurtu, 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki mielonej papryki, 200 g bułki tartej W dużej misce wymieszać maślankę / jogurt z solą, imbirem, kurkumą oraz połową ilości kolendry
Plate of Joyponiedziałek zapraszamy na cykl "fit", w którym witamy nowy tydzień czymś zdecydowanie lekkim. Dzisiaj zapraszamy na koktajl owocowy na bazie maślanki w połączeniu z imbirem i mielonymi migdałami. Całość idealnie się skomponowała i dała nam pożywny deser bądź drugie śniadanie. Koktajl truskawkowo - bananowy z imbirem na maślance SKŁADNIKI : (na 2 porcje) 250 g truskawek 1 banan 1 łyżeczka świeżego(...)startego imbiru 500 ml schłodzonej maślanki 4 łyżeczki mielonych migdałów PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy, następnie je szypułkujemy, banana obieramy, świeży imbir ścieramy na tareczce. Do malaksera przekładamy truskawki oaz pokrojonego banana, dodajemy imbir i blndujemy. Następnie dodajemy maślankę - całość mieszamy. Rozlewamy koktajl do szklaneczek, posypujemy mielonymi migdałami. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKoktajle owocowe robię najczęściej na maślance, są przepyszne i mają intensywne barwy. Latem zbieram jeżyny, aby móc cieszyć się ich smakiem także poza sezonem. Gdym miała wybrać pomiędzy truskawkowym, a jeżynowym bez wahania ten drugi jest moim faworytem. A Wy jakie kotajle z owoców lubicie najbardziej? Koktajl jeżynowy na maślance Składniki: 400 g mrożonych jeżyn 1 litr maślanki mrągowskiej(...)lodówki cukier do smaku Przygotowanie: W blenderze miksujemy jeżyny z cukrem i maślanką. Podajemy w szklaneczkach zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniacoś zostanie - można je w poniedziałek zabrać do pracy... Składniki na 18-20 sztuk 500g mąki 300-400 g borówek, jagód lub malin (zimą używamy mrożonych) 250-300 ml maślanki 400 g brązowego cukru (lub cukru trzcinowego) 2 jajka 100 g roztopionego masła pół łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zasada przy muffinach jest taka(...)osobno mieszamy składniki suche, osobno mokre, dopiero na koniec je łączymy. W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu rostrzepujemy jajka, dodajemy maślankę, roztopione masło. Wszystko mieszamy razem, na koniec dodajemy ulubione owoce. Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy odrobiną brązowego cukru - utworzy słodką skorupkę. Pieczemy muffinki przez ok. 30 minut
Kulinarne Inspiracjemlekiem Te zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną jeżeli w przepisie występują składniki o kwaśnym odczynie np. takie jak jogurt, maślanka, soki owocowe (zwłaszcza z cytrusów), jabłka, miód, melasa, ocet, kakao, ciemny cukier itd Przelicznik 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej to równowartość 1 łyżeczki proszku do pieczenia Domowy proszek do pieczenia Składniki(...)soda oczyszczona w połączeniu z jednym z niżej podanych składników maślanka, kwaśne mleko, jogurt, laban ocet lub soku z cytryny cream of tartar (kwaśny winian potasu) melasa (z granatów, z karobu, z buraków, itd.) Przygotowanie - wybieramy jeden z wariantów - każdy z nich odpowiada 1 łyżeczce proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody i 1/2 szklanki maślanki lub kefiru (w razie potrzeby
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepysznych, delikatnych bułek, z miękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę(...)możemy cały wieczór snuć opowieści chlebopiekarnicze, mając rodzinę za słuchaczy. Następnego dnia rankiem, zanim wszyscy wstaną, wyjmujemy podmłodę z lodówki. Niech się trochę ociepli, zanim dodamy resztę mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem
Grahamka, weka i kajzerka