karnawałowych róż czy oponek. Bo jak wiadomo dziś jest Tłusty Czwartek. ja zrobiłam tym razem pączki ze sprawdzonego mojego przepisu ale lekko go zmodyfikowałam. Po pierwsze dodałam do mleka maślankę, a do mąki pszennej trochę orkiszowej . Pączki wyszły smaczne i puszyste. Jak widać trzeba poeksperymentować z dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKtóż z nas nie ma ochoty na świeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki.Składniki
upichcicSkładniki (dla dwóch osób): 400ml maślanki 100g świeżych malin 3 łyżki cukru Wszystko razem miksujemy i gotowe :) Dla urozmaicenia smaku, można dodać liście mięty
My Culinary Artmoże naleśniczka na śniadanie? Pancakes na maślance są dużo bardziej puszyste i delikatne. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryjedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało
Bernika - moj kulinarny pamietnikBulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych
w mojej kuchniPyszne,puchate i pachnace morelami oraz migdalowa kruszonka ciasto drozdzowe na sobote.Bardzo owocowe i wilgotne dzieki duzej ilosci owocow.Tym razem ciasto drozdzowe przygotowalam z udzialem maslanki.Juz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nie mamy juz dostepu do jagod lesnych ale w zastepstwie sprawdzi sie doskonale borowka amerykanska.Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej lesna krewniaczka.za to rownie smaczna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Placki z jabłkami znam od zawsze. Kiedy byłam mała smażyła je moja Babcia i Mama, potem ja przejęłam pałeczkę a teraz przekazałam ją swojemu dziecku. Bo
Smaczna Pyzazawsze robiła masło sama, nie miała miksera więc masło robiła w dużym zakręcanym słoiku, wlewała do słoika śmietanę i potrząsała słoikiem kilka minut, aż wytrącały się grudki masła i maślanka. Potem je płukała na sicie i formowała w osełkę. Jak przyjeżdżałam do niej w odwiedziny samodzielne robienie prawdziwego masła w słoiku było dla mnie nie lada atrakcją. Prawdziwe masło jest(...)ubijania. W lecie śmietana przed ubijaniem powinna być schłodzona, a zimą mieć temperaturę pokojową aby lepiej się ubijała. Potrzebna jest też sól, która wspomaga oddzielenie się tłuszczu od maślanki. Jak zrobić prawdziwe masło? Składniki , podanej ilości śmietany wyszło mi 256 g masła : 660 ml śmietanki 30% 1,5 szczypty soli, na każde 500 ml śmietany 1 szczypta soli, sól wspomaga
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto śniadaniowe na maślance – przepyszne, wilgotne, maślane; nasze ciasto śniadaniowe na maślance wzorowane jest na amerykańskich buttermilk biscuits. Możecie je przygotowywać na słodko (wtedy jemy je z dżemem, konfiturą, czekoladą), albo na wytrawnie (świetnie pasuje np. do serków twarogowych i różnych past). Ciasto śniadaniowe na maślance jest bardzo popularne w krajach anglosaskich, zwłaszcza w USA – to puszyste, wilgotne(...)wytrawne), które przyrządza się w postaci małych ciasteczek przypominających niewielkie spłaszczone bułeczki, albo w postaci „jednolitej”, którą nacina się jeszcze przed pieczeniem, żeby kawałki łatwo się odrywały. Maślanki nie można zamienić na inny składnik, i niech ręka Boska Was broni przed wymianą masła na margarynę! Ciasto – owszem – wyjdzie, ale to nie będzie ten smak, ten aromat
Pociąg Do KuchniJest dominującą odmianą w Anglii i krajach Beneluksu, a w całej Unii Europejskiej najczęściej uprawianą odmianą gruszy. Miąższ owoców jest delikatny, bardzo słodki, soczysty i bardzo smaczny. Placek na maślance z gruszkami , suszoną żurawiną i jagodami goji. Składniki na blaszkę 39cm x 30cm x 6cm: - 5 szklanek mąki tortowej * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 łyżek zmielonych płatków migdałowych(...)szklanki drobnego cukru do wypieków * - suszona żurawina - suszone jagody goji - 6 jaj - 1 szklanka oleju (smak uniwersalny) * - 2 szklanki maślanki * - 1 łyżeczka esencji migdałowej - 1 łyżeczka aromatu rumowego - 8 łyżek wiórków kokosowych - 8 gruszek odmiany Konferencja - skórka starta z cytryny - sok z cytryny (do gruszek, aby nie ściemniały) * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Formę wykładamy papierem
mojewypiekiinietylkozaczęła się moja miłość do koktajli? W dzieciństwie piliśmy bardzo często koktajle truskawkowe, na maślance, chyba każdy pamięta smak i zapach zimnego koktajlu truskawkowego z najmłodszych lat? To zdecydowanie jedno z moich ulubionych wspomnień smakowych. Po koktajlu truskawkowym hitem stał się ten jeżynowy, przygotowywany przez mamę, na maślance. I tak coraz bardziej zaczęło podobać mi się miksowanie owoców, warzyw(...)jogurtem, maślanką. Jeżyny mrożone zawsze były w zapasie, ale miałam ochotę na inne, nowe smaki. Rozpoczęło się latem, kilka lat temu, a trwa do dziś. Nie ważne jaka pora roku, przez 365 dni można pić koktajle, dla zdrowia, dla urody, dla lepszego samopoczucia! Jogurty i maślanki to zwykle podstawa moich koktajli. Często jest w nich banan i pomarańcza
Moja smaczna kuchnia