tylko zostawię przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką i zmykam na trzy dni. Delikatne w smaku, na wierzchu z chrupiącą kruszonką. Dokładnie takie jak lubię. Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy 30 – 40 dag śliwek
Na słodko lub wytrawniejakiegoś przepisu na chleb z jak największą ilością zdrowych składników, bo obiecałam koleżankom z pracy, że upiekę dla ich dzieci chleb. Wybór padł na chleb z płatkami owsianymi na maślance. Wyszedł niezwykle aromatyczny z lekko chrupiącą skórką. Przepis wzięłam z TEJ strony z dużymi moimi modyfikacjami Składniki na 1 bochenek(...)łyżeczka miodu · 1 łyżeczka soli · 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej · ¼ szklanki wody w temperaturze pokojowej · 1 łyżka suszonych pomidorów pokrojonych drobno
Na słodko lub wytrawnieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i kruszonką na maślance. Mięciutkie, najlepsze zaraz po upieczeniu. Można robić je z owocami sezonowymi jak i mrożonymi. Polecam. Post Ciasto z rabarbarem na maślance pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekruszonki i popołudniowa kawka staje się dużo przyjemniejsza :-) Polecam to ciasto nie tylko tylko ze względu na szybkość wykonania ale także za super smak. Jak większość ciast na maślance lub jogurcie z dodatkiem oliwy jest ono bardzo wilgotne, nam takie ciasta bardzo odpowiadają. U mnie dzisiejsze jest z truskawkami ale można dać dowolne sezonowe lub mrożone owoce.Przepis znaleziony tutaj(...)ksylitolu (lub cukru)- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)- 2 duże jajka (ja dałam 2 jajka i 1 żółtko, gdyż moje były średniej wielkości)- 1 szklanka maślanki naturalnej- 1 mały proszek do pieczenia- szczypta soli- szczypta sody spożywczej (ok.1/4 łyżeczki)- 0,5 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)- ok.500g sezonowych owoców (u mnie truskawki)Kruszonka:- 150 g mąki
Smaczne ZdroweŻeby dodatkowo przyspieszyć proces przygotowania polecam wszystkie składniki porządnie schłodzić w lodówce. Do przygotowania 2 porcji chłodnika potrzebujemy: – 2 miękkie awokado – 1 ogórka wężowego – 500 ml maślanki – sól, pieprz, płatki chilli – 1 łyżkę oleju słonecznikowego – czosnek Awokado i ogórka obrać, umyć i pokroić w kawałki – całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodać maślankę
Szybko Tanio Smaczniegorące dni. Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki na 2 porcje: świeże lub mrożone truskawki (ilość wg uznania; ja zmiksowałam ok. 350 g truskawek) 250 ml maślanki cukier do smaku mięta lub bazylia do dekoracji Do wysokiego naczynia dodać truskawki bez szypułek. Wsypać 2 łyżki cukru i wszystko ze sobą zmiksować. Następnie dodać maślankę i ponownie zmiksować
Ugotowaćjuż trzecie gofry, które robię. Przepis na moje ulubione znajdziecie TUTAJ <KLIK> , a na gofry belgijskie TUTAJ <KLIK> . Ten przepis jest na gofry na maślance. Znaleziony w pędzie w jakiejś gazecie (nie wiem jakiej, mam tylko zdjęcie przepisy ;)). Dobre, ale nadal moim faworytem pozostaną te z pierwszego przepisu ;) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszenne 2 czubate(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 2 białka szklanka maślanki 1/4 szklanki mleka 1/4 kostki masła, roztopionego szczypta soli Dodatki: bita śmietana domowy dżem malinowy golden syrup lub miód kawa :D Z białek ubić sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie zmiksować lub wymieszać ręczną rózgą. Dodać białko, które trzeba delikatnie wmieszać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!waniliowego, z wiaderka. A co! Jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek! A poza tym mamy karnawał przecież :D Składniki: 600 gramów mąki 200 ml ciepłego mleka 200 ml maślanki naturalnej 30 gramów drożdży 2 łyżki stopionego, schłodzonego masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada lub kawałki czekolady do nadziania(...)serca :) - mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na bok, aż drożdże zaczną pracować Zagnieść elastyczne ciasto z mąki, proszku do pieczenia, oboma cukrami, solą, dodać rozczyn, roztopione masło i maślankę Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem lub oliwą, albo wysypanej mąką. Ja wolę wysmarować tłuszczem Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny Następnie dzielimy ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjechać na egzaminy. I co? I zapomniałam go wziąć. Trudno, koleżanki muszą się najeść oczami :D Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gramów wiórków kokosowych Szklankę cukru, 2 jajka i 3 żółtka ubić (białka zostawić), dodać szklankę maślanki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 125 ml maślanki, 100 g mąki gryczanej, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody, kilka kropli amaretto. Przygotowanie: W misce roztrzepujemy jajko z maślanką. Dodajemy sodę, cukier i stopniowo dosypujemy mąki. Na koniec dodajemy kilka kropli amaretto. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały
Aga w kuchniSkładniki: 4 ziemniaki średnia marchewka mała pietruszka maślanka pęczek koperku Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone i ostudzone warzywa zalać maślanką, posypać posiekanym koperkiem. Lekko podgrzać i....................... Smacznego Tą pyszną zupkę pierwszy raz zobaczyłam tutaj: http://balkonowegotowanie.pl
Gaździnka warzyszklanka mąki + 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka żurawiny 2 małe jabłka 1/2 szklanki maślanki Przygotowanie: Utrzyj masło ze skórką pomarańczową i cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i wanilię, dobrze połącz. Jabłka obierz i pokrój jak na szarlotkę-w plastry. Żurawinę(...)jabłka wymieszaj z 2 łyżkami mąki. W osobnej misce połącz mąkę, płatki, sodę, proszek i sól. Powoli dodawaj mąkę do masła z cukrem, na zmianę dodając też maślankę. Wmieszaj jabłka i żurawinę. Przelej ciasto do naczynia żaroodpornego i piecz ok. pół godziny do 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał
Gotowanie to kochanieOpolska Blogosfera Kulinarna Dzisiaj polecam szybki obiad, który przygotujemy w 20 minut. A obecna pora roku, obfitująca w różnorodne owoce bardzo ułatwi nam zadanie. SKŁADNIKI: 1 jajko 2 szklanki maślanki mąka pszenna 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej rzepakowy do smażenia 1 jabłko 1 nektarynka 2 łyżki wody 1 płaska łyżka cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z maślanki
Kuchnia w opałachprzepis na tradycyjny chłodnik litewski, a na współczesny, nieco uproszczony, lecz równie pyszny, pięknie różowy, z mnóstwem chrupiących warzyw. U mnie w domu najczęściej przygotowuje się go na maślance, jednak z powodzeniem możemy użyć kefiru, czy zsiadłego mleka.Składniki:1 litr maślankikilka młodych buraków lub pęczek botwiny2 ogórki, pokrojone w kawałki1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki1 pęczek koperku, posiekanego2
Food SquareSkładniki: maślanka zimna 1 litr, ogórek zielony 1 duży, pomidor 2 sztuki, szpinak świeży 1 garść, rzodkiewki 4 sztuki ogórek ze skórką dobrze umyć i pokroić na mniejsze kawałki szpinak listki z łodyżkami dobrze opłukać pomidory ze skórką, rzodkiewki opłukać i pokroić na mniejsze kawałki wszystko wsypać do dzbanka blendera, wlać maślankę i zmiksować sok jest bardzo zdrowy, oczyszcza organizm
W Mojej Kuchni Lubię