maślanka - 2502 przepisów (strona:24/167)

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) 2066

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :) Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się […] The post Ekspresowy murzynek(...)maślance (bez jajek) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli... 152

Składniki: baranina żeberka 1,5 kg, maślanka 1 litr, ocet jabłkowy 5 łyżek, gęsi tłuszcz 1 łyżeczka, cząber 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, marchew 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, sos - w opisie baranina po wymoczeniu w maślance z octem(...)większe mięsa jak kulka czy inne można do 2-3 dni co jakiś czas je obracając w trakcie moczenia = umyte porcje świeżych żeberek baranich włożyć do miski, wlać maślankę i ocet jabłkowy, przykryć talerzem i schować do lodówki na całą noc, przed smażeniem opłukać pod zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka

W Mojej Kuchni Lubię
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 191

Chłodnik litewski przygotowuje się z młodych buraczków lub botwiny i buraczków. Stare przepisy podają, że wywar z buraków należy  rozprowadzić śmietaną. Dziś zastępuje się ją mniej kalorycznym kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym. Obowiązkowym składnikiem są również świeże ogórki pokrojone w kosteczkę, a dla zaostrzenia smaku dodaje się rzodkiewkę. Zupa ta powinna pachnieć koprem i nie powinno się(...)Spróbujcie koniecznie takiej wersji chłodnika. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek  kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku

Codziennik Kuchenny
Pielmienie syberyjskie z wołowiną 239

tyle wytrzymałe żeby utrzymać ciężar nadzienia. I tutaj świetnie sprawdza się ciasto bez jajka, a składające się tylko i wyłącznie z dwóch składników – mąki pszennej typ 500 i maślanki.   Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszając mąkę od środka, wlewamy powoli do mąki maślankę. Zaczną się formować widoczne kluchy; mieszamy tak długo, aż w misce zostanie już niewiele(...)słoniny 100g surowej cebuli /żółta, czerwona/ świeżo mielony pieprz woda, rosół lub bulion z kostki do gotowania SKŁADNIKI CIASTA 250g mąki pszennej typ 500 + mąka do podsypania 250ml maślanki ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
O zasadzie ograniczonego zaufania. I muffiny z porzeczkami 201

Nudno...? Absolutnie nie! Zresztą, znając życie, kolejne niespodzianki już czekają za zakrętem... Dzisiaj mam dla Was kolejne muffinki. Bardzo proste (jak każde muffinki), cudownie wilgotne dzięki dodatkowi maślanki. Intensywnie waniliowe z wyraźnym, charakterystycznym smakiem czarnej porzeczki. Można na tym oczywiście poprzestać. Ja moje udekorowałam marcepanowymi serduszkami, bo były jednym z elementów słodkiego stołu na chrzciny malutkiej Astrid. Dzięki tej prostej(...)się naprawdę uroczo. Muffiny z czarnymi porzeczkami i marcepanem Składniki: (na 24 sztuki) 500 g mąki pszennej 200 g cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 500 ml maślanki 150 ml oleju 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g czarnych porzeczek dodatkowo: 100 g marcepanu (do obkładania tortów) różowy barwnik spożywczy w żelu Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Red Velvet Cake, czyli ciasto w kolorze miłości na maślance 118

lista produktów potrzebnych do jego wykonania wydaje się okropnie długa...ale to ciasto jest naprawdę niezwykle proste. Jest aksamitne i ciężkie, jak najlepszej jakości jedwab. To wszystko, dzięki maślance i dokładnemu miksowaniu składników na jak najniższych obrotach, co w przypadku tego ciasta jest bardzo ważnym elementem. Nie za słodkie, pokryte serową masą. Wspaniałe na większe przyjęcia, czy okazje :) Święto Zakochanych(...)jajka 1 łyżka kakao 50ml płynnego czerwonego barwnika ( ja dałam 3/4 łyżeczki barwnika w proszku) 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka białego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej bułka tarta masło 1 łyżeczka płatków migdałów Masa serowa: 350g śmietankowego serka kanapkowego  250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pyszna, puszysta babka wielkanocna na maślance z czekoladą 216

naszych świątecznych stołach od zawsze. Mamy różne rodzaje bab, parzone, piaskowe, biszkoptowe, drożdżowe i inne :-) Ja chciałabym się z Wami dziś podzielić przepisem na pyszną, puszystą babkę na maślance, z dodatkiem kawałków czekolady. Jest pyszna,pięknie rośnie, zawsze wychodzi. :-)  Polecam gorąco, zwłaszcza, że przepis jest tani i bardzo szybki :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA DUŻĄ BABKĘ : -1 szklanka maślanki(...)mlecznej (pół tabliczki do ciasta, pół na polewę) *dodatkowo do polewy łyżka masła i 3 łyżki mleka  Jajka ucieramy na pulchną masę wraz ze szklanką cukru. Następnie dodajemy maślankę i miksujemy.  Do masy dodajemy olej i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do całości. Miksujemy na gładką masę.  I ciasto gotowe :-) Pół tabliczki czekolady

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Koktajl jeżynowy z musli i chia 110

chłodzące napoje. Moim numerem jeden w tym czasie jest koktajl z jeżyn, których zapach mam zawsze zamrożony. Dzisiaj przygotowałam taki z dodatkiem musli i nasion chia. Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna. Koktajl jeżynowy z musli i chia Składniki: 1 l maślanki 400 g - 500 g jeżyn, mogą być mrożone 2 łyżki musli 2 łyżeczki nasion chia cukier do smaku(...)Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy maślankę. Dodajemy jeżyny. Miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy cukier do smaku i ponownie miksujemy. Podajemy posypane musli i nasionami chia. Im więcej dodasz jeżyn koktajl będzie miał ciemniejszy kolor

Moja smaczna kuchnia
LODY BANANOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 174

lody też będą fantastyczne i nie myliłam się.Zapraszam!. 4 banany obrane i pokrojone na kawałki ¼ łyżeczki esencji waniliowej 3-4 łyżki cukru do smaku 150 ml maślanki 0.5 BIAŁEJ roztopione w kąpieli wodnej ******************************************************** Rozłóż kawałki bananów na blasze i wstaw do zamrażarki. Pozostaw je tam do pełnego zamrożenia (około 1 godziny). Włóż banany do malaksera. Dodaj esencję waniliową(...)cukier i połowę maślanki. Włącz malakser i miksuj kilka chwil. Następnie, przy ciągle włączonym malakserze, wlewaj pozostałą maślankę cienkim, równomiernym strumieniem, wlej wystudzoną czekoladę. Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Wstaw do zamrażalnika.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak zrobić domowy twaróg 143

worku , najbardziej zbliżone do świeżego mleka krowiego, z którego można zrobić wspaniały domowy twarożek. Jedyne czego potrzebujemy, to coś, co sprawi, że mleko się zsiądzie. Może to być maślanka, kwaśna śmietana, kefir... Taki domowy twarożek bardzo się różni od tych sklepowych. Nie mówię, że sklepowe są niedobre - przeciwnie - wystarczy trochę poszukać, popróbować kilku rodzajów i znaleźć ten ulubiony (dla mnie(...)stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego w butelce 150 ml zsiadlego mleka / maślanki / kwaśnej śmietany Zaczynam podobnie jak w przypadku domowego jogurtu . Najpierw wlewam do garnka 2 litry świeżego mleka i podgrzewam do takiej temperatury, aby było dość ciepłe, ale jeszcze nie parzyło

Posadzone i zjedzone
Koktajl jeżynowy z chia 127

jest dla mnie koktajl z jeżyn. Pomimo, że do tej pory powstało na blogu ponad 50 przepisów na przeróżne napoje owocowe, ten jeżynowy jest moim numerem jeden. Najlepszy na maślance, lekko kwaskowaty, przepyszny! Nadmiar jeżyn zawsze zamrażam, a gdy tylko mam ochotę miksuję pyszny koktajl, niezależnie od pory roku lub robię pyszne sorbety jeżynowe i leśne crumble.  Tym razem(...)podstawowy przepis wzbogaciłam o nasiona chia, popularnie zwane także szałwią hiszpańską.  Koktajl jeżynowy z chia Składniki: 1 l maślanki 500 g jeżyn cukier do smaku nasiona chia Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy maślankę. Dodajemy jeżyny. Miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy do smaku cukier. Miksujemy ponownie. Podajemy posypane nasionami chia

Moja smaczna kuchnia
Siła wyższa i naleśnik. Z piekarnika 192

dodatki. I może jeszcze garść świeżych jagód...? Spróbujecie zabarwić i Wasze języki na fioletowo...? Skandynawskie naleśniki znajdziecie też dzisiaj u Mirabelki i Marty . Fiński pieczony naleśnik z jagodami i maślanką Składniki: (na formę 22x30 cm) 150 g mąki orkiszowej 25 g płatków owsianych 40 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli(...)maślanki 215 ml wody 2 jajka 25 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g jagód lub borówek amerykańskich dodatkowo: 6 łyżek creme fraiche (18%) syrop klonowy Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z płatkami, cukrem, proszkiem, sodą i solą. Maślankę dokładnie wymieszać z wodą. Jajka roztrzepać, dodać maślanę, masło i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchuch, dokładnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
naleśniki maślankowe z serkiem waniliowym i dżemem... 161

Składniki: mąka 3 szklanki, maślanka 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra, jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, dżem porzeczkowy - ile potrzeba, serek homogenizowany waniliowy 500 ml mąkę, cukier, sól, maślankę, wodę gazowaną, olej zmiksować na dość lejące ciasto, jeśli trzeba to dolać do ciasta ciut maślanki, odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka

W Mojej Kuchni Lubię
maślankowy sernik na zimno z malinami i galaretkami na biszkoptach... 195

Składniki: galaretka agrestowa 1 opakowanie, maślanka zimna 600 ml, sernik 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 150 gram, maliny 25 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, żelatyna deserowa 2 płatki galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml gorącej wody, wystudzić i schować do lodówki do stężenia, gdy galaretka jest sztywna do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy na dno biszkopty, sernik w proszku zmiksować(...)minuty z zimną maślanką, na środku formy dać porcję sernika galaretkę wyjąć z miseczki i na serniku położyć na środku galaretkę resztę sernika wyłożyć do formy łyżką przyciskając do dna wokół galaretki, na wierzchu ułożyć maliny, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 600 ml gorącej wody + 2 płatki żelatyny, gdy galaretka tężeje dać ją na maliny, sernik schować

W Mojej Kuchni Lubię
Pancakes 211

syropem klonowym, bitą śmietaną i oczywiście świeżymi owocami lub konfiturą. Pancakes doskonale sprawdzą się w porze śniadaniowej, na kolację lub jako przekąska między posiłkami.  Pancakes nabierają puszystości dzięki maślance, sodzie i pozostawieniu rozmieszanego ciasta na około 2 godziny by zaczęło pracować. Składniki: (na około 16 sztuk o średnicy 18 cm) 3 szklanki mąki pszennej 3 szklanki maślanki 3 jajka(...)roztopić) 2 łyżki miodu lub cukru 2 niepełne łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wymieszać ze sobą sypkie składniki. Następnie dodać roztrzepane z miodem jajka i maślankę, wymieszać wszystko do połączenia się składników. Pod koniec dodać roztopione, wystudzone masło i dokładnie połączyć z powstałą masą. Naczynie z rozrobionym ciastem naleśnikowym przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania