Składniki: maślanka 1 litr/worek, maliny 1,5 szklanki, jeżyny 1,5 szklanki, borówki 2 szklanki do dzbanka miksera wlacć zimną maślankę z worka, nam lepiej smakuje od maślanek kartonowych wsypać opłukane maliny, jeżyny, borówki na najwyższych obrotach zmiksować z 1 minutę taki koktajl smakuje nam zamiast śniadania lub kolacji, jest syty i zdrowy...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjako spulchniacz, gdyż w połączeniu z wysoką temperaturą (powyżej 60⁰C) rozkłada się wydziela dwutlenek węgla. Pomieszanie go z kwasem (w wypadku tego chlebka – z kwasem mlekowym obecnym w maślance) przyspiesza powstawanie dwutlenku węgla, szybciej rozkłada wodorowęglan i tworzy mleczan sodu, który pełni rolę niewyczuwalnego w smaku konserwantu. Tak, prawdą jest że w przyrodzie nic nie ginie, a już(...)bardziej – w chemii organicznej. W osobnym naczyniu lekko ubijcie jajka, wmieszajcie oliwę i maślankę. Wlejcie do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki, do równomiernego połączenia. Przełóżcie ciasto do naszykowanej wcześniej foremki i delikatnie wyrównajcie wierzch. Posmarujcie go lekko oliwą, posypcie morską solą i ułóżcie gałązki świeżego tymianku. Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie na środkowej półce około
Karo in the KitchenMłode ziemniaki. Koper. Kefir albo maślanka. Chyba od zawsze to najprostszy i najszybszy obiad jaki znam i bardzo lubię. A gdyby tak pokombinować, dodać więcej składników, więcej smaku, a może i wędzoną rybę? Nakombinowałam. Wyszło pysznie. Młode ziemniaki to zdradliwa przyjemność… Kupujesz, bo przecież wszyscy w domu lubią, i nagle nie ma komu ich skrobać. A najlepsze przecież(...)pół, wyjmijcie i wyrzućcie z niego nasiona (najwygodniej robi się to małą łyżeczką do kawy), pokrójcie drobno jak pomidora. Wszystko to razem delikatnie, naprawdę delikatnie posólcie i zalejcie maślanką lub kefirem, dokładnie wymieszajcie. Wstawcie na chwilę do lodówki lub zamrażalki. Łososia podzielcie na mniejsze kawałki. Ziemniaki przełóżcie do talerzy, zalejcie porcją chłodnika, włóżcie po porcji ryby, ozdóbcie całość plastrem cytryny
Karo in the Kitchenmasłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało się nimi mniej więcej równomiernie wyłożyć dno naszykowanej formy. Jajka ubijamy z maślanką i ekstraktem waniliowym. Dodajemy startą skórkę z cytrusów i świeży, starty imbir. Solimy, wsypujemy cukier. Całość miksujemy. Na koniec wsypujemy obie przesiane mąki i mieszamy do połączenia. Ciasto będzie rzadkie(...)pieczemy dalsze 5-10 minut sprawdzając, czy to już. Dajemy ostygnąć i posypujemy lekko cukrem pudrem. W tej wersji clafoutis smakuje jak leciutki sernik z migdałami – kwaskowa w smaku maślanka użyta jest tutaj zamiast śmietany (Francuzi swoje clafoutis najczęściej robią na tłustej, 30% słodkiej śmietanie lub na tłustym mleku). Mąka migdałowa może być użyta zamiennie z inną mąką bezglutenową
Karo in the Kitchenkolejny przepis na kotlety z kurczaka, tym razem z maślanką. Kotlety są smaczne i proste w wykonaniu - idealne na szybki obiad. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka maślanki mąka ½ do 1 łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety 1 łyżeczka suszonej pietruszki ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego olej Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy(...)cienkie kotlety ( nie rozbijamy, kładziemy kotleta i kroimy poziomo ) bardzo lekko solimy. Do miseczki dodajemy po kolei : maślankę, jajko, przyprawy i mąkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle mąki aż ciasto będzie gęściejsze od ciasta naleśnikowego. Umieszczamy w nim filety i pozostawiamy tak co najmniej na godzinę ( w lodówce ) . Po upływie tego czasu smażymy na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO
Smaki Ewycieszyć się jeszcze głębszym smakiem :) Polecam! Na 10 jagodzianek: 280 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju jagody (ok. 1,5 szklanki) łyżka cynamonu kopiasta łyżka mąki kokosowej mleko zagęszczone do posmarowania bułeczek odrobina cukru trzcinowego do posypania Drożdże zasypujemy cukrem(...)odstawiamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i maślanki i odstawiamy na 15 minut. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części. Jagody delikatnie mieszamy z cynamonem i mąką
Mienta blogmiejscu muffinkowego podium: Muffinki z jabłkami i czekoladą oraz Muffinki z masłem orzechowym i dżemem . Ale te są jeszcze lepsze - zresztą jak wszystkie wypieki na maślance - niesamowicie leciutkie, miękkie i puszyste, nie przesłodzone i nie zapychające - zrobię je jeszcze nie raz, z innymi owocami lub różnymi dodatkami. SKŁADNIKI: (12-15 szt) 2 jajka 3/4 szkl cukru 1 szkl maślanki(...)szkl mąki (bez czubka, nawet lepiej ciut niepełne) 1 szkl borówek, jagód lub innych owoców 1. Owoce umyć, osuszyć. 2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę, olej, ekstrakt z wanilii i sól, cały czas miksując. 3. Do ciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem. 4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką
Kto ugości moich gości?kojarzyły i się, że skoro są zielone to musza mieć moc witamin ... Tym razem, zadbałam o to by dostarczyć do organizmu moc witamin, którą zawiera natka pietruszka. Połączenie owoców, maślanki i natki jest pyszną zdrową kompozycją dla osób dbających o dietę. Koktajl owocowy z natką pietruszki SKŁADNIKI : 2 kiwi 1 duży banan 3 gałązki natki pietruszki (2 łyżki posiekanej(...)schłodzonej maślanki 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 szczypta gałki muszkatołowej PRZYGOTOWANIE : Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki, natkę płuczemy i osuszamy, siekamy dość drobno – przekładamy wraz z kiwi do malaksera i rozdrabniamy przez kilka sekund, następnie dodajemy gałkę muszkatołową imbir i banana – ponownie miksujemy. Na koniec dolewamy schłodzoną maślankę – mieszamy. Podajemy tuż po przygotowaniu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżek ciasta): 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli kostka masła 3 jajka szklanka maślanki 0,5 szklanki mleka 2 szklanki jeżyn Blachę do muffin lub osobne foremki wyłożyć papierkami. Włączyć piekarnik i ustawić go na 180 stopni C. Wymieszać ze sobą suche składniki(...)Masło utrzeć z jajkami mikserem. Do masy maślano-jajecznej dodać maślankę i mleko. Wymieszać (uwaga chlapie!). Do mokrych składników przesypać suche, cały czas miksując. Na koniec wsypać jeżyny i wymieszać masę łyżkę. Trochę jeżyn można zostawić do ułożenia ich na wierzchu. Przekładać ciasto do foremek. Piec ok. 30-40 minut. Muffiny można zjadać na ciepło, ale dzięki maślance długo utrzymują
Weekendy w domu i ogrodziegofry z bitą śmietaną i maliny to obowiązkowy deser, który jeszcze tego lata koniecznie musicie przygotować. O koktajlach piszę bardzo często, a jeżynowy z płatkami owsianymi czy na maślance jest przepyszny i ten kolor! Zobaczcie sami i zapraszam na owocową, leśną przygodę! Więcej owocowych i nie tylko leśnych inspiracji znajdziecie w kategorii owoce Gofry z malinami i bitą śmietaną(...)Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniatonacji zmieści - bez zbędnych wstępów: kolejny sposób na duński koldskål , czyli cudowny, letni deser. Tym razem bez dodatku jajek (jak obiecywałam), lekki, ba! Wręcz dietetyczny - na bazie maślanki i jogurtu naturalnego, dosłodzony miodem i podany z truskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się od niego oderwać w upalny dzień. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś(...)mąki graham 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko zupa: 500 ml maślanki 500 ml skyra 100 g miodu ziarenka z 1 laski wanilii dodatkowo: 300 g truskawek Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką z cytryny. Dodać masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMueli piękności na maślance. Jest bardzo szybkie w przygotwaniu. Zawiera pestki dynii bogate min. w cynk. Cynk w dużej mierze odpowiedzialny jest za elastycznosć skóry, ponieważ bierze udział w syntezie kolagenu. Jego niedobór odpowida za powstawanie rozstępów kórnych, trądziku. Cynk wystepuje także w dużych ilosciach w pestkach słonecznika. Dodatkowo witamina E z siemienia lnianego wpływa korzystnie na poprawę(...)bariery lipidowej naskórka, przez co skóra dłużej zachowuje elastyczność. Do tego szklaneczka bursztynowego soku jabłkowego szklanka soku jabłkowego szklanka maślanki ( lub mleko roślinne) 4 łyżki płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe) łyżka pestek dynii łyżeczka siemienia lnianego łyżeczka pestek słonecznika kilka rodzynek jumbo banan lub owoce sezonowe Do miski wlać maślankę, wsypać pozostałe składniki. Gotowe
AZgotuj!mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru szczypta soli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g masła 100 dżemu morelowego 2 jajka 100 ml maślanki 1. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. 2. W rondelku podgrzać masło i dżem. Mieszać, aż się roztopią(...)drugiej misce trzepaczką rozmieszać jajka z maślanką. 4. Do suchych składników wlać dżem z masłem, a nastepnie jajka z maślanką. Wymieszać. 5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć masy do 3/4 wysokości. 6. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut do suchego patyczka
Moja Galeria Smakuwspaniałości nie mogłam się powstrzymać i sporą część wczasów pod gruszą (a właściwie pod wiśnią) spędziłam w kuchni. Na pierwszy rzut poszły porzeczki. Upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki (jak w muffinkach) i kwaśnych czerwonych porzeczek. Idealne na podwieczorek! Składniki: 500g mąki 400 g czerwonych porzeczek 350 ml maślanki 400 g cukru trzcinowego 2 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: łyżka cukru trzcinowego do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy maślankę, roztopione masło. Wszystko mieszamy razem, dodajemy porzeczki i dokładnie mieszamy. Napełniamy ciastem tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy równomiernie cukrem trzcinowym. Pieczemy
Kulinarne Inspiracjechłodniejsze - na deser po czymś bardziej rozgrzewającym. Jednak lato bez koldskål , w takiej czy innej wersji, byłoby po prostu nieważne . Co to właściwie jest? Zupa na bazie maślanki, czasem wymieszanej z jogurtem, czasem z kremówką dla polepszenia konsystencji; klasycznie przygotowuje się ją na bazie żółtek utartych z cukrem, i tak też będzie w poniższym przepisie (dla tych, którzy surowych(...)maślankowo-bzowa z rabarbarowym zawijasem i orzechowo-żytnią kruszonką Składniki: (na 4 porcje) zupa: 3 żółtka 35 g cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas: 350 g rabarbaru 150 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki ciemnego chleba żytniego
Pożeraczka, czyli raz adobrze