siedzieć w kuchni i gotować albo piec. Wolałam ten czas spędzić na powietrzu. Postanowiłam upiec szybkie ciasto. Jest proste i bardzo pyszne. Bazę stanowi ciasto ucierane, które za sprawą maślanki jest mięciutkie i delikatne. Nadzienie to jagody i konfitura jagodowa z anyżem mojego wykonania. Na to chrupiąca kruszonka kokosowa. Całość smakowała bosko. Takie proste i szybkie ciasto, a jakie smaczne(...)Składniki: Ciasto: 120 g miękkiego masła 3 jajka 150 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki kukurydzianej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml maślanki w temperaturze pokojowej Nadzienie: 160 g konfitury jagodowej z anyżem 250 g jagód Kokosowa kruszonka: 100 g wiórków kokosowych 70 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 80 g masła
Zakątek rozkoszy kulinarnychmniej jednak jeden lub dwa razy w czasie pieczenia warto sprawdzić co dzieje się w garnku. Zapiekankę podajemy na ciepło, najlepiej w jednej z 2 opcji dodatków: z maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z czerwonym barszczem. Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 2015-07-17 19:03:08 Prosta w przygotowaniu i z niewyszukanych składników, a jednak doskonale smakująca kapusta(...)300g średnio przerośniętego wędzonego boczku 150g dobrej kiełbasy wieprzowej (np. mało przesuszonej jałowcowej) pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu kilka łyżek oleju rzepakowego Do podania maślanka lub zsiadłe mleko czerwony barszcz Instrukcje Z główki kapusty usuwamy zdrewniały głąb i kroimy na niezbyt dużą 2-3 cm kostkę. Ziemniaki obieramy (młode oskrobujemy) i kroimy w poprzeczne plastry
Kulinarna Pokusaduże foremki, lub 1 duża i 2 mniejsze): 290 g zaczynu 660 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki rżanej starogardzkiej 350 g wody o temp. pokojowej 100 g maślanki o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży 15 g soli 190 g chrzanu tartego ze słoika Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w wodzie, zaś w maślance drożdze(...)dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i maślankę z drożdżami. Mieszaj mikserem lub robotem dopóty, dopóki składniki się nie połączą, a ciasto nie zacznie być zwarte. Wtedy stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj chrzan, i mieszaj do całkowitego połączenia się chrzanu z ciastem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki dla 2-3 osób: 600 g łopatki jagnięcej lub udźca 300 ml maślanki sól i świeżo mielony pieprz Składniki na sałatkę: 200 g kaszy gryczanej duży pęczek świeżej mięty duży pęczek świeżej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy szczypta soli Składniki na sos: skórka i sok z 1/4 cytryny 300 ml jogurtu 1 mała czerwona cebula(...)drobno posiekana szczypta cukru sól i pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 52 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jagnięcinę myjemy, osuszamy. Wkładamy do szczelnego woreczka, wlewamy maślankę, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Jagnięcinę wraz z maślanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 50 ml wody
My Culinary Artporze roku pierogi oczywiście z truskawkami. Przepis na ciasto widziałam gdzieś w internecie. Było to ciasto na jogurcie. U mnie tym razem na maślance, gdyż tylko maślanka była akurat w lodówce. Ciasto jest plastyczne, łatwe do klejenia. Ciasto: około 300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki około 800 g mąki Dodatkowo: truskawki lub inne owoce masło cukier Z mąki i jogurtu
Praktyczna plSkładniki: 400 g wydrylowanych śliwek, pokrojonych na połówki 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 2 cukry waniliowe (16g) 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy Nagrzałam piekarnik do 160° (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu trzeba piec w temperaturze 180°). Składniki suche (mąkę, proszek(...)cukier zwykły i waniliowy) wymieszałam w jednej misce, mokre (maślankę, olej, jajka) w drugiej. Do mieszanki mącznej wlałam mieszankę maślanki, jajek i oleju, krótko zmiksowałam, dodałam połówki śliwek, wymieszałam krótko i wypełniłam papilotki, ułożone w zagłębieniach blaszki, prawie do pełna (nie szkodzi, jak urosną większe). Piekłam 30 minut. Cukier puder wymieszałam z sokiem pomarańczowym. Lekko ostudzone muffinki dekorowałam lukrem
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczowego aromatu 2 łyżki otartej skórki pomarańczowej 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki lub kwaśnej, gęstej śmietany 10% cukier puder do posypania listki mięty do dekoracji 1. Truskawki (kilka ładnych sztuk odłożyć) umyć, odszypułkować i przekroić na połówki, całkiem duże owoce na ćwiartki. Osuszyć(...)Piekarnik nagrzać do 160°C z termoobiegiem. Blaszkę wyłożyć papilotkami. 2. Składniki suche (mąkę, proszek, cukier zwykły i waniliowy) wymieszać w jednej misce, mokre (maślankę, olej, jajka) w drugiej. Do mieszanki mącznej wlać mieszankę maślanki, jajek i oleju, krótko zmiksować, dodać truskawki, wymieszać krótko drewnianą łyżką i wypełnić ciastem papilotki w blaszce. 3. Piec muffinki 30 minut, po wyjęciu
Kuchnia PrezydentowejUwielbiam takie szybkie ciasta :) wrzucić, wymieszać i gotowe. Polecam pyszne ciasto na bazie maślanki. Składniki: na średnią formę 3 jaja 2 i1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie jabłka 2 gruszki Do jaj, dodaję cukier, miksuje do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodaję maślankę, olej, oraz
Tradycyjna Kuchniazupą jest chłodnik ! W dzisiejszym wydaniu: ogórkowo - rzodkiewkowy. Jeśli ktoś lubi mizerię, na pewno taka wersja chłodnika też będzie smakować. Składniki: 2 długie zielone ogórki 8 rzodkiewek 1 litr maślanki 125 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku łyżka oliwy pęczek koperku cytryna sól pieprz Przygotowanie: Zielone ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Doprawiamy solą(...)pieprzem i czekamy chwilę aż warzywa puszczą sok. Następnie odsączamy sok i skrapiamy ogórki i rzodkiewki cytryną. Tak przygotowane warzywa zalewamy litrem maślanki oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ponownie solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy i posiekany pęczek koperku. Wszystko mieszamy, po czym wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Smacznego
Taste Therapychciałyśmy poczęstować Was czymś pachnącym latem i idealnie nadającym się na nasz poniedziałkowy fit... Pyszny koktajl owocowy z sezonowych owoców w połączeniu z maślanką i nutą miodu to bardzo fajne i przede wszystkim smaczne połączenie. Przygotowuję takie koktajle na upalne dni kiedy schłodzony idealnie nadaje się na deser chociaż(...)śniadanie kiedy podaję go z płatkami owsianymi lub otrębami. Koktajl truskawkowo czereśniowy SKŁADNIKI : 300 g świeżych truskawek 150 g czereśni 250 ml schłodzonej maślanki 1 łyżeczka miodu akacjowego lub 1 łyżeczkę ksylitolu PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy, szypułkujemy, przekładamy do blendera lub malaksera. Czereśnie płuczemy, drylujemy i przekładamy do truskawek. Owoce blendujemy do uzyskania gęstego owocowego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiznudziły (w co ani trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych i małych... Ciasto uniwersalne, pod każdym względem. Spróbujcie koniecznie! Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30 x 22 cm) 500 g mąki pszennej 3 jajka 200 g cukru 250 ml maślanki 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku(...)puszystą masę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Powoli wlać olej, cały czas miksując. Na zmianę dodawać mąkę z maślanką, miksując na najniższych obrotach. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać truskawki przecięte na pół. Posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzePełnoziarnisty chlebek ze słonecznikiem. I posmakiem maślanki. Prosty w wykonaniu, jak zwykle zresztą :) Składniki: 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej 500 ml maślanki 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g ziaren słonecznika Wszystko wrzucamy do kupy: Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy maślankę (dobrze by było żeby miała temperaturę pokojową, a nie taka prosto z lodówki
Marder&Marder Manufacturechleb wyszedł nieźle: leciutko pikantny (chociaż jak dla mnie to odrobinę za mało), słodki dokładnie tak jak trzeba i z chrupiącą przyrumienioną skórką. Poza tym mam też zalegające litry maślanki więc zamiast wody właśnie maślanka będzie. Tak wymiotę wszystko co się da w ramach sprzątania kuchni :) No i zrobiłem go w mojej ulubionej foremce z AleDobre.pl . A za mąkę orkiszową(...)przesyłam ukłony do cudownego sklepu ekologicznego natusfera.pl . 500 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 350 ml maślanki 20 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 suszona pikantna papryczka chili Suszoną papryczkę chili kroimy bardzo drobno i razem z pestkami łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
Marder&Marder Manufacturenaczynia, dodajemy trochę soli, tak szczyptę, może dwie i miksujemy mikserem około 30 minut, aż zaczną się pojawiać kawałki masła. Gdy kawałki będą dość duże i oddzieli się maślanka przestajemy miksować. Przez sito odlewamy maślankę, a masło łączymy w jedną kulkę i dokładnie odciskamy. Do nowej miski wlewamy lodowatą wodę, wkładamy do niej kulkę masła i wyrabiamy jak ciasto. Potem(...)zmieniamy wodę na świeżą i robimy to samo. Wszystko po to, aby wypłukać z masła resztki maślanki. Formujemy z masła kostkę, czy jaki tam kształt chcemy i wkładamy do lodówki. Gotowe! Nam tego masła wyszło malutko, bo i słoiczek ze śmietaną był raczej skromnych rozmiarów. Ale następnym razem zrobimy więcej :) Smacznego! A tutaj na zdjęciu już jest nastawione mleko
Marder&Marder Manufactureoryginalny tytuł "The Conjuring") . Poniżej stop klatki z filmu. Więcej o filmie CZYTAJ NA FILMWEB Robiąc swoje amerykańskie naleśniki zrobiłam dwie wersje. Jedyne czym się różniły, to ilością dodanej maślanki, a co za tym idzie, te które miały jej więcej nie wyrastały takie wysokie. Sami zadecydujcie, które wolicie zrobić. SKŁADNIKI 2 jajka 4 łyżki masła szczypta soli 1 kopiasta łyżka(...)cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 300 ml maślanki (lub 400 ml na mniej wyrośnięte naleśniki) 300 g mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody WYKONANIE Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać ostudzone masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Krótko zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem
Passions hobbies life