suszonymi jabłkami przyszedł czas na pyszne winogrona… To był idealny wieczór Składniki: (na 2 mniejsze porcje) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kefiru około 1/3 szklanki maślanki jabłko suszone bez skórki (u mnie od BadaPak) 1 łyżka cukry trzcinowego 1 jajko M większa szczypta sody oczyszczonej olej kokosowy do smażenia do podania: syrop klonowy (u mnie od BadaPak(...)Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy
Słodkie okruszkiSzybkie ciasto z maślanki. Ja użyłam śliwek, ale można z powodzeniem użyć innych owoców. Ciasto sprawdzi się także do wykonania babeczek. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Ma\u015blankowe ciasto ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-26 11:37:46","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/09\/P9240002-1-e1474889738722.jpg","description":null,"recipeYield":"16 ","recipeIngredient(...)temp 180 st. C przez 40 minut."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Maślankowe ciasto ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Porcje 16 Składniki 600 g maślanka 400 g mąka 300 g śliwki 2 łyżka olej kokosowy 2 szt jajko 250 g erytrol lub inne słodziwo Sposób przygotowania Wszystkie składniki poza owocami mieszamy na gładką masę. Połowę masy
Kucharzycałyżki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO ) 3 czubate łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych szczypta soli pieprz 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 małe jajko maślanka olej do smażenia (u mnie od Pro-BIO ) Dodatkowo do obtoczenia: 2 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 2 łyżki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO ) *można wykorzystać udka, pałki(...)dodajemy mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną (po 4 łyżki). Następnie dodajemy pokruszone płatki kukurydziane, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i wbijamy całe jajko. Wstępnie mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając naszą panierkę. Panierka powinna być jednolita, ale dość gęsta. W płaskim talerzu mieszamy 2 łyżki mąki pszennej i mąki kukurydzianej. Kawałki kurczaka maczamy w gęstej panierce (dokładnie). A następnie
Słodkie okruszkiłyżki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO ) 3 czubate łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych szczypta soli pieprz 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 małe jajko maślanka olej do smażenia (u mnie od Pro-BIO ) Dodatkowo do obtoczenia: 2 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 2 łyżki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO ) *można wykorzystać udka, pałki(...)dodajemy mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną (po 4 łyżki). Następnie dodajemy pokruszone płatki kukurydziane, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i wbijamy całe jajko. Wstępnie mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając naszą panierkę. Panierka powinna być jednolita, ale dość gęsta. W płaskim talerzu mieszamy 2 łyżki mąki pszennej i mąki kukurydzianej. Kawałki kurczaka maczamy w gęstej panierce (dokładnie). A następnie
Słodkie okruszkipóki jeszcze znajdziemy je w lasach. Ja do lasu wciąż boję się wejść (nierówne powierzchnie podłoża wciąż budzą we mnie lęk), ale mam hojnych dostawców :) Składniki : szklanka jagód szklanka maślanki mleko miód (ilość wedle uznania) Jagody z maślanką i miodem zblenderować. Przelać do szklanek do zimnych napojów i umieścić w lodówce na ok. pół godziny. Przez ten czas napój stanie
Weekendy w domu i ogrodzieupały. Można podać z jajkiem lub młodymi ziemniakami. Składniki (na 3 porcje): słoik buraczków tartych (do kupienia w każdym markecie) 3 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1 maślanki pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Na tarce o dużych oczkach ścieramy rzodkiewki i obrane ze skórki ogórki. Do miski wkładamy buraki ze słoika, starte warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany(...)szczypiorek. Zalewamy wszystko maślanką, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby chłodnik się schłodził
e-PrzepisyKulinarnesobotę przywiozłam sobie od siostry trochę malin, moim chłopakom posmakowało ciasto z maślanką i owocami, więc takie sobie zażyczyli, dla mnie tez bomba, bo szybko się go robi :-). Ciasto robiłam wcześniej z jagodami i bez czekolady, tym razem dodałam do ciasta jeszcze białą czekoladę. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, choć maliny do takich wypieków nadają się średnio, bo są według(...)mnie za delikatne. Udanego dzionka :-) Składniki na blaszkę 24x34 cm: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka L 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii 100 g białej czekolady maliny Kruszonka: 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki 50 g masła Mąkę przesiewamy do miski, laski wanilii rozcinamy
kruche babeczkigenialne! Puszyste, kwaśne od malin i słodkie od białej czekolady. Z odrobiną jogurtu i listkami świeżej mięty smakują obłędnie! SKŁADNIKI (ok. 30 sztuk) 2 szklanki mąki 1,5 szklanki maślanki 2 łyżki roztopionego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli ok. 30 malin 1/2 tabliczki białej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, proszek do pieczenia(...)cukier i sól wymieszać. W drugim naczyniu połączyć ze sobą roztrzepane jajka, maślankę i masło. Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać. Maliny delikatnie rozgnieść widelcem, tak aby pozostały kawałki owoców. Czekoladę drobno posiekać. Owoce i czekoladę dodać do masy i delikatnie wymieszać. Placki smażyć na suchej nieprzywierającej patelni, Gdyby pierwsze placki przywierały do patelni można ją posmarować delikatnie
DefinicjaSmakurobi się w mgnieniu oka. :) Stanowi też pierwszą z moich piknikowych propozycji potraw z sesji zdjęciowej dla Skarbu Rossmann. Oczekujcie na blogu kolejnych, wszystkie są wyśmienite! :) Składniki: 330 ml maślanki 330 ml kefiru 100 ml koncentratu barszczu czerwonego 1 ogórek świeży „wąż” 1 pęczek botwiny ½ pęczka rzodkiewek 4 ząbki czosnku ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (można(...)drobno, włóż do garnka razem z czosnkiem, zalej wodą, dodaj cukier, sól, pieprz oraz ocet jabłkowy (lub sok z cytryny) i gotuj do miękkości. Odstaw do ostudzenia. Zblenduj maślankę z kefirem oraz koncentratem. Dodaj przestudzoną botwinę wraz z wywarem. Pokrój w drobną kostkę ogórka, rzodkiewki, posiekaj drobno koperek, szczypiorek oraz czosnek (lub przeciśnij przez praskę). Dodaj do zupy. Ponownie
Garniec Magaliewino i inne niezbędne do życia ludzkiego produkty, to wtedy możeta zrobić ciasto. Ale tylko wtedy. Składniki: Ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 szklanka maślanki truskawkowej ½ szklanki oleju 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag truskawek, pokrojonych w cząstki cukier puder do posypania Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki schłodzonego masła 2 łyżki(...)bułką tartą blaszkę. Na wierzch wykładamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ciasto w 180 stopniach około 45 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ciasto , maślanka , truskawki , wiórki kokosowe
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaSłodkie orzeźwienie.... Bomba witaminowa.... Słodkie mango, dojrzały banan i soczysta pomarańcza! Oto nasza propozycja na nadchodzące dni! Koktajl z mango www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 mango 2 banany 1 pomarańcza 1 litr maślanki Owoce obrać i pokroić w kawałki. Dodać 1 litr maślanki i zmiksować blenderem. Jeśli chcecie, aby Wasz koktajl był całkowicie gładki, dodajcie sam sok z pomarańczy. Smacznego! Przepis
Kuchnia smakówadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 350g mąki 200g cukru 250g maślanki 100g oleju 2 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1500 g jabłek (jak najmniej soczystych) 200 g rabarbaru wykonanie: Jabłka i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do naczynia, dodajemy cukier, jajka, olej oraz maślankę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy
Domowy Smak Jedzeniawarto zdecydować się na inne nadzienie, które to tradycyjne danie uczynią wykwintnym! Do przygotowania pierogów z burakiem i kozim serem potrzebujemy: 500g. mąki do pierogów (Poznańska typ 500) 250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa z białej trufli Olej Sól Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy
MarcinChefSzkoła, później choroba, wypad z rodzicami w góry i już jestem. nic nie obiecuję. ni sobie ni komu. pancakes na maślance z smażonymi na maśle śliwkami Przepis : / 1 porcja/ małe jajko 60 ml maślanki 1/6 łyżeczki sody lub 1/3 proszku do pieczenia 40 g mąki pszennej szczypta soli płaska łyżeczka cukru masło do smażenia
tost z dżemem