łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 250g miękkiego masła 190g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 4 jajka 140ml maślanki 4 łyżki syropu różanego (z płatków róży) lub wody różanej lub 3/4 łyżeczki ekstraktu różanego skórka starta z 1 cytryny około 5-6 łyżek konfitury z płatków róży około 5 łyżek(...)sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać połowę mąki, skórkę z cytryny i syrop z płatków róży, krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i wymieszać mikserem do połączenia składników. 5. Do blaszki przełożyć 1/3 ciasta i wyrównać ( patrz FILM ). Na wierzch wyłożyć konfiturę różaną i przykryć ją połową pozostałego ciasta, wyrównać. Na ciasto
Mała CukierenkaUdało mi sie jeszcze dorwać truskawki a z nich powstał koktajlik Składniki: maślanka, arbuz, truskawki. Przygotowanie: Do blendera wkładamy pokrojonego arbuza, truskawki, wlewamy maślankę i miksujemy
Państwo Wojtczuk gotująAebleskiver Potrzebujesz: 225g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 2 jajka 200ml maślanki 1,5 łyżki oleju rzepakowego + 1/2 łyżki sok z 1/2 pomarańczy Dodatkowo: cukier puder ulubiony dżem z czerwonych owoców Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche(...)składniki (łącznie z pomarańczową skórką). 2. Do suchych składników dodawaj kolejno żółtka jaj, maślankę, sok pomarańczowy i olej (1,5 łyżki) - wymieszaj wszystko na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na 15 min. 3. Białka ubij na sztywno i dodaj o ciasta delikatnie łącząc wszystko ze sobą łyżką, nie tracąc puszystości. 4. Patelnię nasmaruj pozostałym olejem (tylko do pierwszej partii
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczubata łyżeczka sody 2 płaskie łyżki przyprawy baharat łyżeczka cynamonu 2 łyżki kawy zbożowej lub kakao szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki Jak przygotować piernik z przyprawą baharat? Mieszamy wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie dodajemy orzechy, jajka, miód i maślankę. Mieszamy łyżką lub mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem
Ugotowane pozamiataneporę z lodówki:). Brzoskwinie z puszki można zamienić na dowolne owoce mrożone lub sezonowe. Ciasto: 3/4 szklanki oleju, u mnie Olej Polski Rzepakowy 1 szklanka maślanki 3 szklanki mąki pszennej, u mnie Mąka Szymanowska, uniwersalna typ 480 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka L 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)grudki. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, aromat waniliowy, następnie na przemian po trochę mąki i maślanki. 3. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy brzoskwinie odsączone z zalewy, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około
Szefowa kuchnitylko dla maluchów. Zazwyczaj przygotowuję je w weekendy gdy mam więcej czasu na celebrowanie posiłków. SKŁADNIKI na 12 placuszków 4 czubate łyżki kaszy manny Cenos, 100 ml maślanki, 1łyżka cukru brązowego (można użyć zwykłego lub waniliowego), 3 łyżki płatków orkiszowych Cenos, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 jajko, olej kokosowy do smażenia, owoce do podania, rozpuszczona(...)czekolada WYKONANIE Kaszę zalewamy maślanką, odstawiamy na 10 minut aż napęcznieje. Dodajemy jajko, mieszamy, dodajemy cukier, mąkę, sodę i płatki orkiszowe, mieszamy ze sobą aby wszystkie składniki się połączyły.Ciasto powinno mieć troszkę gęściejszą konsystencje niż naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi owocami oraz rozpuszczoną gorzką czekoladą
słodki brateksię przyrządza. Dobre jest z polewą czekoladową bądź też posypane cukrem pudrem. Składniki: 2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl drobno startej marchewki 2/3 szkl maślanki 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać masło i maślankę, Dodać mąkę i lekko przemieszać. Dodać
Motylkowa Kuchniatego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki. SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej , 15 g drożdży świeżych, 100 ml ciepłej wody, 100 ml ciepłej maślanki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, szczypta soli Dodatkowo: marmolada do nadziewania, lukier, jajko do posmarowania WYKONANIE W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę, sól, dodajemy maślankę, olej i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Dzielimy na 2 części, formujemy kulki, każdą rozwałkowujemy na okrąg, który dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy brzegi do środka, a następnie formujemy rogaliki. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie
słodki bratekpłatkami owsianymi i bananami świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, a dużym ich plusem jest to, że można je łatwo zabrać również do pracy. SKŁADNIKI 2 jajka 220 ml maślanki 100 g miodu 60 g masła 2 banany 250 g mąki pszennej razowej szczypta soli 100 g płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody WYKONANIE Wszystkie składniki powinny(...)temperatury 180 ° C. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka wbić do miski, rozbełtać trzepaczką. Dodać maślankę, miód, masło, obrane i rozgniecione widelcem banany, po czym wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, sól, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Połączyć składniki mokre z sypkimi, dobrze wymieszać
Passions hobbies lifeSkładniki ok 300 g filetów śledziowych solonych lub marynowanych 200 ml jogurtu greckiego 150 ml maślanki 2 łyżki majonezu 1 cebula 1 jabłko 3 ogórki konserwowe ziele angielskie liść laurowy pieprz sól (opcjonalnie) Przygotowanie Jeśli używacie śledzi solonych, namoczcie je wcześniej w mleku. My najbardziej lubimy ze śledziami marynowanymi , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety(...)Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę układajcie na przemian z ogórkami, cebulą i jabłkiem, najlepiej w pojemniku, który będzie można zamknąć. Jogurt wymieszajcie z maślanką i majonezem. Doprawcie pieprzem, jeśli trzeba solą (przy filetach solonych uważajcie!), dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Sosem zalejcie przygotowane filety wraz z dodatkami. Wstawcie na 2 dni do lodówki
OliveandThymemięty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ok 4-5 łyżek oleju lnianego masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia dobra sól, świeżo zmielony pieprz kwaśna śmietana do podania kefir, maślanka do podania Przygotowanie Ugotujcie kaszę. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na maśle lub oleju rzepakowym. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Przygotujcie naczynie do zapiekania(...)naczynia do zapiekania. Wyrównajcie wierzch, polejcie go pozostałym olejem lnianym rozsmarowując po wierzchu. Pieczcie około 30-40 minut, do zarumienienia wierzchu. Podawajcie z kleksem kwaśnej śmietany i kubkiem kefiru/ maślanki. Przepyszny także odsmażany na następny dzień
OliveandThymeszklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jaja 0,5 szklanki maślanki 80 ml szklanki oleju rabarbar kruszonka: 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ucieramy do momentu powstania grudek. Przygotowanie ciasta(...)kawałki. Składniki suche tj.mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól wsypujemy do jednej miski i mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre tj.jaja, maślanka, olej. Do składników suchych dodajemy mokre składniki i mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką do połączenia składników. Wrzucamy rabarbar, mieszamy. Papilotki władamy do formy na muffiny. Masę wlewamy do papilotek na 3/4 wysokości
Życie zaczyna się w kuchnimąki 200 g brązowego cukru czubata łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru garstka posiekanych orzechów włoskich Jak przygotować piernik marchewkowy z przyrawą ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie w osobnej misce mieszamy marchewkę, miód i maślankę i miksujemy
Ugotowane pozamiataneMała podpowiedź, gdy znudziły Ci się typowe śniadaniowe kanapki :D Składniki: 3 jajka 1 szklanka maślanki 3 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody + 2 łyżki maślanki (wymieszać i odstawić na chwilę, aby soda zaczęła pracować) 1 szklanka mąki Przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do odpoczęcia na około 10 minut. Pankejki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni
Malinowo w kuchniklasyczne pancakes . Nie zapomnijcie też o delikatnych syrnikach i zdrowych placuszkach jaglanych :-) składniki: 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 1 duże jajko 1/4 łyżeczki kardamonu 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy wykonanie: Mąkę mieszam z solą, cukrem waniliowym, kardamonem i sodą oraz skórką pomarańczową(...)Maślankę mieszam z żółtkiem oraz roztopionym masłem i wlewam do suchych składników. Białko ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielką ilość tłuszczu, nakładam porcje ciasta i smażę na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Racuchy podaję posypane cukrem pudrem, z domowym dżemem lub konfiturą albo, tak jak dziś, ze słodką, gęstą śmietaną
babka w formie