maślanka - 2502 przepisów (strona:52/167)

Ciasto mocno kawowe 286

słodkie z dużą nutą kawy ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/2 szklanki oleju 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)pokojową. Zaparz szklankę gorącej kawy. Do jednej miski przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Do misy miksera wlej maślankę, olej, jajka, wanilię oraz cukier. Wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się wszystkich „mokrych” składników. Dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach) do połączenia się składników. Powoli dodawaj gorącą kawę, dalej powoli

Kulinarna (nie)codzienność
Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe 178

szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru (w ostateczności można zastąpić białym) 2-3 łyżki stołowe dobrej jakości kakao np. VanHouten 110 g masła 2/3 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady (gorzkiej lub deserowej) półtorej łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu z ziarenkami- takiego jak tutaj ) pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki soli(...)sodą i solą, masło roztopić. Do gorącego masła dodać kakao i cukier i zmiksować na gładką jednolitą masę (niewielka ilość cukru może pozostać nierozpuszczona). Dodać ekstrakt waniliowy i maślankę ponownie zmiksować i stopniowo nie przerywając pracy miksera dodawać mąkę. Kiedy masa nabierze jednolitego koloru wsypać drobiny czekolady i całość delikatnie wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
muffinki z twarogiem 169

składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g kakao 130 g cukru 80 ml maślanki 1 jajko 125 ml wody 125 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli wykonanie: Maślankę mieszamy z wodą, olejem, jajkiem, solą oraz cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao oraz sodę, przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy tylko do połączenia

Domowy Smak Jedzenia
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 174

stale eksperymentowac, kisić, a nie marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Nowością dla mnie jest fermentowanie w przetworach mlecznych np. w maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką

Ugotowane pozamiatane
Odżywcza kąpiel rumiankowa dla dłoni. 96

Składniki : 1 szklanka naturalnej maślanki 2 łyżki suszonych kwiatów rumianku 1 szklanka wody Sposób wykonania :   R umianek zalej 1 szklanką wrzącej wody i parz pod przykryciem przez 20 minut. Następnie napar rumiankowy przecedź przez gęste sitko lub gazę. Maślankę lekko podgrzej tak, aby była ciepła lecz nie gorąca, wymieszaj z naparem rumiankowym w nie dużej misce. Mocz dłonie około

Przepisy i porady kulinarne
Muffinki czekoladowe z wiórkami kokosowymi 160

kawy, herbaty - osłodzą każde towarzystwo:) Składniki: 2 szklanki po 250 ml mąki pszennej 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 łyżki kakao 2 jajka 1,5 szklanki maślanki 100 ml roztopionego dobrego jakościowo masła 4 łyżki cukru trzcinowego łyżka proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. W miseczce wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, kakao, cukier, proszek(...)pieczenia i wiórki kokosowe. 2. W innej miseczce wymieszaj roztopione i wystudzone masło wraz z jajkami i maślanką. 3. Połącz składniki z obu misek, dobrze wymieszaj, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, całość wymieszaj. 4. Ciasto przelewaj do papierowych kokilek (lub silikonowych foremek na muffinki). Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce w piekarniku

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowe ciasto z cukinią 160

mąki 1/3 szklanki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g posiekanej ciemnej czekolady (opcjonalnie) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki maślanki Cukinie zetrzeć na tarce o małych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. Jajka i masło wyjąć z lodówki, aby ociepliły się do temp. pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem(...)ucierać dokładnie na jednolitą masę (1 minutę). Kolejno dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować 2 minuty. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać sypkie składniki w trzech partiach, przeplatając maślanką również w trzech partiach. Na końcu powstałą masę zmiksować z cukinią. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 50 minut w piecyku nagrzanym do 165 stopni Celcjusza. Po wystudzeniu

talerz przyjemności
Jaglanka z owocami na maślance 169

jest smaczna z naszymi ulubionymi dodatkami i z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie. Lubicie zaczynać dzień od jaglanki? :) Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki maślanki ok 2 łyżeczek miodu owoce według uznania (u mnie gruszka, figi, jeżyny i maliny) Przygotowanie: Nie ma nic prostszego, od przygotowania jaglanki na śniadanie.  W zależności od tego(...)lubimy chrupać jaglane płatki, czy tez lubimy je na miękko, zalewamy w miseczce płatki maślanką. Odstawiamy je na 2 minuty (opcja chrupiąca), lub delikatnie podgrzewamy przez 2 minuty w garnuszku aby zmiękły. Dodajemy do smaku miód i podajemy z ulubionymi owocami. Smacznego

ChilliJemy
Dzik w sosie z leśnymi grzybami 188

mięsko, dziczyzna i leśne grzybki. Dostałam gąski, idealnie do tego dania pasowały. Pokroić mięso na mniejsze kawałki, odciąć wszystkie błonki i tłuszczyk. Włożyć mięso do dużej miski i zalać maślanką, zamieszać. Wstawić do lodówki na 3 dni. Codziennie wymieszać. Po trzech dniach mięso wyjąć z maślanki i wypłukać. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, gałką muszkatołową,vegetą, pieprzem ziołowym

Kuchnia Pokoleń
Chłodnik Dwa ogórki 152

chłodnika kostki lodu. Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym. Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado . Składniki: 2 szkl. maślanki 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe 2 ogórki małosolne 2 ząbki czosnku po 2 łyżki siekanej zieleniny: natki pietruszki, koperku, mięty, szczypiorku sól do smaku Przygotowanie(...)świeżego) można obrać ze skóry lub nie, jeśli jest cienka. Ogórki (świeżego i małosolne) pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Zieleninę umyć i posiekać. W dużej misce wymieszać składniki chłodnika: maślankę, jogurt naturalny, ogórki, czosnek i  zieleninę. Przyprawić chłodnik solą i ewentualnie pieprzem (ja pomijam ten składnik), wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ewentualnie dodać kostkę lodu na talerz

Codziennik Kuchenny
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Zaproszenie. Czerwiec. 146

litewski. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek  250 g szyjek rakowych (kupiłam mrożone) 1/4 szkl. posiekanego koperku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz(...)kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały.  Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać. Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek. Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki

Codziennik Kuchenny
Chleb pszenno - orkiszowy na maślance 147

potem jem. Nie ma nic trudnego w upieczeniu własnego bochenka, polecam na początek chleby łatwiejsze w wykonaniu np. dzisiejszy bochen który proponuje. Jest wilgotny i pyszny, pachnie maślanką i jest wyborny. Chleb pszenno - orkiszowy na maślance. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Placuszki z jabłkami 154

zrobienia placków mało kwaśnych jabłek, można podkręcić ich smak przez posypanie żurawiną. Składniki: 1 żółtko 3 łyżki brązowego cukru szczypta soli 4 łyżki masła 40 dag mąki 2 szklanki maślanki (500 ml) 2 duże kwaśne jabłka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy. Odstawiamy, żeby trochę przestygło. Żółtko ucieramy z cukrem. Dodajemy na zmianę trochę mąki, trochę maślanki. Cały czas

Pobite gary Barbary
Bezglutenowe pancakes 119

Idealna propozycja na weekendowe śniadanie. Proste i szybkie do wykonania placuszki z dodatkiem owoców i syropu klonowego lub miodu. Pyszny początek dnia. Polecam! SKŁADNIKI: 250 ml maślanki  200 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri free 1 jajko  1 płaska łyżeczka sody  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia  szczypta soli  1 łyżka cukru(...)oliwy  miód  borówki W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Maślankę wymieszaj dokładnie z jajkami i oliwą. Połącz zawartość obu naczyń.  Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką niewielkie placki ciasta. Smaż je na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z borówkami i miodem

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe muffiny z ananasem 198

skórką. Koniecznie spróbujcie! Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI:  1,5 szklanki mieszanki Mix per dolci Nutrifree  2/3 szklanki cukru  1 duże jajko  100 ml maślanki  80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego  1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)  do posypania: cukier demerara  W jednym naczyniu wymiesza j suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj tylko do połączenia się składników np. widelcem , wmieszaj owoce. Formę do muffin wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki

Kuchnia bezglutenowa

Proponowane wyszukiwania