maślanka - 2502 przepisów (strona:50/167)

Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #13 Rustykalna tarta z gruszkami i miodem 193

szklanki mąki – 2 łyżki cukru pudru – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli – 70 g zimnego masła – 2 pełne łyżki maślanki (nie miałam i zastąpiłam ją śmietaną 12%: też wyszło ) Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i zagniatamy je pomiędzy palcami aby dokładnie połączyło się(...)pozostałymi składnikami. Gdy tak się stanie dodajemy maślankę (śmietanę) i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto zgniatam delikatnie pomiędzy dłońmi, żeby nie było kulą, tylko żeby przyjęło formę dysku, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki. W tym czasie szykuje nadzienie. Nadzienie: – 3 raczej twarde gruszki – 2 łyżki soku z cytryny – cynamon w dowolnej ilości

Relaxtime
Ciemny chleb żytni 139

Skandynawski chleb przygotowałyśmy wspólnie z Mirabelką , Gin i Anią , z myślą o akcji skandynawskiej organizowanej przez Mopsika .  Ciemny chleb żytni Składniki : 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych) 250ml maślanki 3 łyżki masła 100ml melasy 350g mąki żytniej 1,5 łyżeczki soli 600g mąki pszennej (mocnej, 00) 1 łyżka roztopionego masła Jak przygotować ciemny chleb żytni: Drożdże rozpuścić w 250ml(...)letniej wody. Maślankę lekko podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać ją do rozpuszczonych drożdży i odstawić. Do 250ml wrzątku dodać 3 łyżki masła i melasę, dokładnie wymieszać aż masło i molasa się rozpuszczą. Mąkę żytnią umieścić w dużej misce, dodać sól, mieszankę masła, wymieszać, dodać mieszankę drożdży i wyrobić. Stopniowo dodawać mąkę pszenną i wyrabiać ciasto przez kilka minut

Codzienne Gotowanie
Uczta mola książkowego: Ciasto z kokosem i "Księga wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa" A.C. Doyle'a 195

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (wiem, że to dużo, ale na prawdę nie jest wyczuwalny w cieście) 300 ml maślanki (w temperaturze pokojowej) ok. 100 g wiórek kokosowych 200 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej)   Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodawać(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z maślanką, aż do wykończenia składników. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 40 min., do suchego patyczka i zrumienienia wiórek. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące polać dokładnie po wierzchu śmietanką 30%. Pozostawić w blaszce

Simply Food
Placek kukurydziany. Cornbread. 177

cukru 250 ml mąki pszennej 250 ml kaszki kukurydzianej  250 ml maślanki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 2/3 łyżeczki sody 1 jabłko Wykonanie: Kwadratową lub prostokątną formę (około 20 cm) wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Jabłko pokroić w półplasterki. Masło stopić w garnku. Zdjąć z ognia i szybko wymieszać z cukrem. Dodać jajka i utrzeć do uzyskania jednolitej masy(...)Maślankę wymieszać z sodą i dodać do masy w garnku. Dodać kaszkę kukurydzianą, mąkę i sól. Wymieszać szybko ręcznie - powinno pozostać kilka grudek.  Wylać ciasto na formę, powkładać jabłka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 30 - 40 minut (do "suchego patyczka") Nie kroić przed całkowitym ostudzeniem. Można podawać z syropem klonowym

zadanie-gotowanie
Omlet otrębowy z dodatkami czyli pomoc w realizacji noworocznych postanowień i kuchenny recykling. 147

pierwszym miejscu razem na podium stoją odchudzanie i rzucanie palenia. Na tym drugim się nie znam, ale w tym pierwszym mogę coś podpowiedzieć. :) 2 jajka 2 łyżki maślanki 4 łyżki otrębów owsianych szczypta sody sól i pieprz do smaku Nadzienie: pomidor mięso z zupy korniszon liść jarmużu Mięso obieramy z wszelakiego tłuszczu i kości.  Do miski wbijamy jajka, dodajemy(...)maślankę i dokładnie mieszamy. Dodajemy  przyprawy, sodę i otręby. Mieszamy i szybko wylewamy na rozgrzaną patelnię, najlepiej bez tłuszczu. Czemu szybko? Aby otręby nie zdążyły napuchnąć, wtedy będzie nam ciężko masę rozprowadzić po patelni. Rozprowadzamy równo, ustawiamy na bardzo wolnym  ogniu i przykrywamy pokrywką. Gdy wierzch się lekko zetnie, na połowie układamy dodatki  nadzienia. Jarmuż można zastąpić

Dieta moja pasja
Dobre śniadanie to podstawa udanego dnia. 158

Albo tzw chętki na coś. I to też wina źle zaczętego dnia. Oto moja propozycja, a później objaśnię dlaczego właśnie taka. Omlet: 3 łyżki otrębów owsianych jajko 2 łyżki maślanki lub jogurtu sól i pieprz do smaku łyżeczka oleju szczypta sody oczyszczanej Dodatki: kawałek pieczonego kurczaka 2 liście sałaty kawałek surowej papryki Oraz  szklanka dobrego soku pomidorowego  Składniki(...)przeciwdziała nowotworom przewodu pokarmowego. 2. Jajko to aminokwasy, niektórych z nich organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć. Do tego witaminy...A, E, D, K, B2 i B12. 3. Maślanka czy jogurt to wiadomo. 4. Kurczak nie dość że niskokaloryczny to jeszcze skarbnica białka, nie mylić z nabiałem. 5. Warzywa wiadomo witaminy i minerały. Oraz przysłowiowa wisienka na torcie

Dieta moja pasja
Ciasto mocno kawowe 304

słodkie z dużą nutą kawy ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/2 szklanki oleju 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)pokojową. Zaparz szklankę gorącej kawy. Do jednej miski przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Do misy miksera wlej maślankę, olej, jajka, wanilię oraz cukier. Wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się wszystkich „mokrych” składników. Dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach) do połączenia się składników. Powoli dodawaj gorącą kawę, dalej powoli

Kulinarna (nie)codzienność
Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe 201

szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru (w ostateczności można zastąpić białym) 2-3 łyżki stołowe dobrej jakości kakao np. VanHouten 110 g masła 2/3 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady (gorzkiej lub deserowej) półtorej łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu z ziarenkami- takiego jak tutaj ) pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki soli(...)sodą i solą, masło roztopić. Do gorącego masła dodać kakao i cukier i zmiksować na gładką jednolitą masę (niewielka ilość cukru może pozostać nierozpuszczona). Dodać ekstrakt waniliowy i maślankę ponownie zmiksować i stopniowo nie przerywając pracy miksera dodawać mąkę. Kiedy masa nabierze jednolitego koloru wsypać drobiny czekolady i całość delikatnie wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
muffinki z twarogiem 185

składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g kakao 130 g cukru 80 ml maślanki 1 jajko 125 ml wody 125 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli wykonanie: Maślankę mieszamy z wodą, olejem, jajkiem, solą oraz cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao oraz sodę, przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy tylko do połączenia

Domowy Smak Jedzenia
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 192

stale eksperymentowac, kisić, a nie marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Nowością dla mnie jest fermentowanie w przetworach mlecznych np. w maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką

Ugotowane pozamiatane
Odżywcza kąpiel rumiankowa dla dłoni. 119

Składniki : 1 szklanka naturalnej maślanki 2 łyżki suszonych kwiatów rumianku 1 szklanka wody Sposób wykonania :   R umianek zalej 1 szklanką wrzącej wody i parz pod przykryciem przez 20 minut. Następnie napar rumiankowy przecedź przez gęste sitko lub gazę. Maślankę lekko podgrzej tak, aby była ciepła lecz nie gorąca, wymieszaj z naparem rumiankowym w nie dużej misce. Mocz dłonie około

Przepisy i porady kulinarne
Czekoladowe ciasto z cukinią 176

mąki 1/3 szklanki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g posiekanej ciemnej czekolady (opcjonalnie) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki maślanki Cukinie zetrzeć na tarce o małych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. Jajka i masło wyjąć z lodówki, aby ociepliły się do temp. pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem(...)ucierać dokładnie na jednolitą masę (1 minutę). Kolejno dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować 2 minuty. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać sypkie składniki w trzech partiach, przeplatając maślanką również w trzech partiach. Na końcu powstałą masę zmiksować z cukinią. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec 50 minut w piecyku nagrzanym do 165 stopni Celcjusza. Po wystudzeniu

talerz przyjemności
Jaglanka z owocami na maślance 185

jest smaczna z naszymi ulubionymi dodatkami i z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie. Lubicie zaczynać dzień od jaglanki? :) Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki maślanki ok 2 łyżeczek miodu owoce według uznania (u mnie gruszka, figi, jeżyny i maliny) Przygotowanie: Nie ma nic prostszego, od przygotowania jaglanki na śniadanie.  W zależności od tego(...)lubimy chrupać jaglane płatki, czy tez lubimy je na miękko, zalewamy w miseczce płatki maślanką. Odstawiamy je na 2 minuty (opcja chrupiąca), lub delikatnie podgrzewamy przez 2 minuty w garnuszku aby zmiękły. Dodajemy do smaku miód i podajemy z ulubionymi owocami. Smacznego

ChilliJemy
Dzik w sosie z leśnymi grzybami 211

mięsko, dziczyzna i leśne grzybki. Dostałam gąski, idealnie do tego dania pasowały. Pokroić mięso na mniejsze kawałki, odciąć wszystkie błonki i tłuszczyk. Włożyć mięso do dużej miski i zalać maślanką, zamieszać. Wstawić do lodówki na 3 dni. Codziennie wymieszać. Po trzech dniach mięso wyjąć z maślanki i wypłukać. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, gałką muszkatołową,vegetą, pieprzem ziołowym

Kuchnia Pokoleń
Chłodnik Dwa ogórki 172

chłodnika kostki lodu. Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym. Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado . Składniki: 2 szkl. maślanki 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe 2 ogórki małosolne 2 ząbki czosnku po 2 łyżki siekanej zieleniny: natki pietruszki, koperku, mięty, szczypiorku sól do smaku Przygotowanie(...)świeżego) można obrać ze skóry lub nie, jeśli jest cienka. Ogórki (świeżego i małosolne) pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Zieleninę umyć i posiekać. W dużej misce wymieszać składniki chłodnika: maślankę, jogurt naturalny, ogórki, czosnek i  zieleninę. Przyprawić chłodnik solą i ewentualnie pieprzem (ja pomijam ten składnik), wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ewentualnie dodać kostkę lodu na talerz

Codziennik Kuchenny