Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1/2 szklanki cukru brązowego (może być biały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka maślanki naturalnej kilka kropel aromatu waniliowego świeże maliny (owoce mogą być dowolne) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. W osobnym pojemniku wymieszać jajka z maślanką. Mokre składniki przelać do suchych i połączyć
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło lub margaryna 15 dag/stopione, maślanka 1 szklanka, kakao 2 łyżki, agrest 50 dag, lukier biały - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba agrest obrać z szypułek, opłukać, dobrze osuszyć i wsypać fo formy silikonowej niskiej z kominkiem 26 cm jajka(...)stopioną i ostudzoną margarynę i wszystko mikserem wyrobić na gładką masę ciut więcej niż połowę ciasta wyłożyć na agrest do reszty ciasta wsypać kakao, można dodać z 2 łyżki maślanki i wymieszać wszystko ciasto ciemne wyłożyć na ciasto jasne i nożem przemieszać razem z agrestem, piekarnik ekektryczny nagrzać na 190 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 55 minut
W Mojej Kuchni Lubięsprawdzonej recepturze i jaka różnica w smaku! Kto wypróbuje, ten nie pożałuje :) 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego bio 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki cukru trzcinowego bio 1,5 łyżki roztopionego(...)oleju kokosowego extra virgin ( to właśnie dodatek pachnącego oleju kokosowego dodaje tym drożdżówkom niesamowitego smaku) Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem rzepakowym. Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około
Mienta blogowocami. Składniki: 150 g mąki mehl bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 200 ml maślanki 3 łyżki cukru masło do smażenia owoce do podania syrop klonowy do polania Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli(...)Następnie dodaj jajko, maślankę, masło, cukier i zmiksuj na gładką masę ( konsystencja gęstej śmietany.) Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę masła i smaż ciasto z dwóch stron na średnim ogniu. Podawaj z owocami i syropem klonowym. Smacznego
Kukuleczkitruskawkami i czerwonymi porzeczkami. Słodki smak truskawek przeplatający się z orzeźwiającą porzeczką to idealna propozycja na lato. Mniam! Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka maślanki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 00 g czerwonej porzeczki, 300 g truskawek. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie(...)dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami i obranymi z szypułek truskawkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów
paapilotkaaJagodowy sernik na zimno Jagodzianki z serem Tarta z jagodami Drożdżowe z serem i jagodami Drożdżowe na maślance Rabarbarowo-tuskawkowe Muffinki z kremem Babeczki na maślance Crumble z owocami Ciasto "Leśne smaki
Z miłości do słodkościSkładniki: 400 ml maślanki 200 g jagód opcjonalnie: cukier lub gałka lodów Schłodzone owoce oraz maślankę wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Można dosłodzić lub wrzucić gałkę lodów. Smacznego
Moje-pitraszenieburaków* 150 ml cukru, 100 ml octu winnego, 6 rzodkiewek, 2 ogórki gruntowe, 3 jajka, koperek, 500 ml maślanki, 150 ml jogurtu, sok z cytryny, sól cukier 400 g buraków umyć, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na co najmniej godzinę, piec aż będą miękkie. Długość pieczenia zależy od wielkości buraków(...)zalewą zalać buraki. Upieczone buraki obrać, zmiksować razem z połową buraków ugotowanych i całym wywarem z gotowania, przetrzeć przez sito. Ja jeszcze miksuję, aby otrzymać idealnie gładką masę. Wlać maślankę, jogurt i doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Schłodzić. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki a następnie w paski. Ogórki pokroić w julienne** (wyrzucając pestki). Jajka ugotować
królestwo garówłyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 3/4 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 500g drobnych, umytych, obranych owoców (użyłam 200g czerwonej porzeczki, 200g jagód i 100g agrestu) Kruszonka: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Rękoma(...)puszystej masy z jajek dodać cukier z wanilią i powoli dodawać olej, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). Następnie w 3 partiach dodać mąkę z maślanką, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce. Na końcu ciasto posypać
Mała Cukierenkacukru - przy słodszych owocach, jak nap.truskawki można zmniejszyć do 2/3 szkl. 1 maly cukier wanilinowy [16g] 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie MOKRE: 3 jajka 1 szkl. maślanki 1/2 szkl. oleju KRUSZONKA: 1 szkl. maki pszennej 1/2 kostki masła - wyjęte wcześniej z lodówki, ma być w temperaturze pokojowej 1/2 szkl cukru 1 mały cukier wanilinowy [16g] Kruszonka(...)skórki i pokroić w kawałki - mniej więcej o grubości 1 cm . Ciasto Teraz można zabrać się za przygotowywanie ciasta. W jednym naczyniu wymieszać razem składniki mokre: całe jaja, maślankę i olej - nie trzeba odpalać miksera, wystarczy tu łyżka . Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Dolać składniki mokre
Grunt to przepis!MOKRE: 1 banan - dojrzały i żółty, może być z ciemnymi plamkami 3 kiwi - dojrzałe i miękkie 2 łyżki masła orzechowego BIO 100% orzechów PRIMAVIKA 1/4 szkl. okeju 1/3 szkl. maślanki 1 jajko DODATKOWO: 1-2 garście rodzynek W pierwszym naczyniu zblendować na papkę - lub rozgnieść widelcem - banana z obranymi ze skórki owocami kiwi. Dołożyć masło orzechowe i jajko(...)Dolać olej i maślankę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą., Dodać mąkę żytnią, szczyptę soli i przyprawy - kardamon i cynamon . Dolać składniki mokre oraz rodzynki i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, masa nie musi być bardzo dokładnie rozmieszana . Keksówkę wysmarować masłem
Grunt to przepis!koktajlu bardzo fajnie podkreśla smak truskawek, ale tylko wtedy gdy zachowane są proporcje. Składniki: (na 2 porcje) 200 - 250 g dojrzałych truskawek 1 dojrzały banan 200 ml maślanki 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnego Przygotowanie: Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć na sitku i rozdrobnić blenderem. Banana obrać ze skóry, pokroić(...)mniejsze kawałki, dodać do truskawek i rozdrobnić. Następnie dodać miód, sok z cytryny, jęczmień, maślankę i wszystko starannie wymieszać. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony. Zobacz również: Koktajl owocowy z młodym jęczmieniem
Kuchcik gotujeochotę na coś lekkiego i zdrowego, wtedy sięgam po koktajle. Tym razem moja propozycja to koktajl z mango i płatkami owsianymi oraz niewielkim dodatkiem czereśni. Całość przygotowana na bazie maślanki. A Wy lubicie koktajle? Składniki /na 2 porcje/: 1 dojrzałe mango 400 ml maślanki garść czereśni 2 łyżki płatków owsianych Wykonanie: Czereśnie umyć i wydrylować. Mango obrać
Pasja Smakudżemem i truskawkami II (bez jajek): na 8 sztuk 300 g mąki tortowej 15 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłej maślanki 50 g roztopionego masła 5 łyżek cukru szczypta soli 1 łyżeczka oleju Mąkę przesiewami i robimy w niej wgłębienie. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru oraz z mlekiem(...)dokładnie rozcieramy. Powstały rozczyn wlewamy do mąki i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie drożdże powinny już wyrosnąć. Teraz dodajemy maślankę, letnie masło, cukier, sól i mieszamy całość łyżką. Następnie odkładamy łyżkę i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej niż 8 minut). Wierzch ciasta smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ciasto
Rozpustne gotowanieśniadanie lub podwieczorek, szczególnie jedzony na świeżym powietrzu. Uwielbiam :) 2 garście płatków róży kopiasta łyżka cukru trzcinowgo 2 jajka 3 łyżki twarożku (nie musi być mielony) 3/4 szklanki maślanki szklanka mąki owsianej bg łyżeczka proszku do pieczenia truskawki olej kokosowy do smażenia syrop klonowy do polania Umyte i odsączone (najlepiej w wirówce do sałaty) płatki róży, ucieramy z cukrem(...)Następnie mieszamy z jajami, twarożkiem i maślanką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia po czym mieszamy na gładką masę. Na patelni (najlepiej nieprzywieralnej, do naleśników) rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Nakładamy po łyżce masy formując placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Podajemy z truskawkami, polane syropem klonowym. Smacznego :) Artykuł Placuszki serowo-różane
Mienta blog