maślanka - 2502 przepisów (strona:48/167)

Chaczapuri adżarskie 2494

jajka. Bo następny raz będzie koniecznie:) Polecam i Wam, nie tylko w okresie karnawału. Ciasto: ok. 500 g mąki pszennej (u mnie wrocławska) 1/4 szklanki ciepłej wody 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa) 10 g suchych drożdży (ja użyłam jedno opakowanie, 7g) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka roztopionego masła Farsz: 125 g sera mozzarella(...)odmierzonej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy do połączenia, a następnie odstawiamy na bok na kilka minut. Mąkę przesiewamy razem z solą. Dodajemy jajko, maślankę, drożdże oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, delikatnie posypujemy mąką i odkładamy przykryte ściereczką na około godzinę, do podrośnięcia. W tym czasie fetę

Smaki Na Talerzu
Piernik marokański z ras el hanout 172

Składniki: 250 g mąki 250 g brązowego cukru łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru do dekoracji – opcjonalnie   Jak przygotować piernik marokański z ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, miód i maślankę i miksujemy. Ciasto można

Ugotowane pozamiatane
Bezglutenowe placuszki gryczane z bananami i polewą truskawkową 202

zimno bardziej mu smakuje (zostało nam kilka sztuk z obiadu). SKŁADNIKI Placuszki: 220 g mąki gryczanej 110 g mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 2 jajka 340 ml maślanki 50 g masła 3 banany Polewa truskawkowa: 300 g truskawek 50 ml wody 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE Do truskawek wlać wodę i zmiksować je blenderem. Przelać(...)siemię lniane i wymieszać. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki, maślankę, masło i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać banany i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozsmarować odrobinę oleju i wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzaną patelnie nakładać łyżką

Passions hobbies life
Pierożki na słodko z langrodami 213

jednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około 15 pierogów: 200 g mąki pszennej typ 500 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 100-120 ml maślanki langrody jeśli małe to 15 sztuk, jeśli duże to 8 szt 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, wlewamy olej i maślankę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie

Życie zaczyna się w kuchni
Racuchy z kwaśnego mleka ze śliwkami 153

polskiej, złotej jesieni i poniższy przepis na śliwkowe racuchy z zsiadłego mleka. Przepis wypróbowałam już jesienią zeszłego roku. Racuchy wyszły bardzo smaczne, chociaż zsiadłe mleko zastąpiłam pół na pół maślanką i jogurtem naturalnym. Takie racuchy są idealne jako deser, lżejszy obiad lub uzupełnienie pierwszego dania. Racuchy z kwaśnego mleka ze śliwkami Przygotuj miski, nóż, rózgę metalową, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, wagę(...)kuchenną, patelnię, łopatki do odwracania racuchów, ewentualnie miarkę kuchenną. Przygotuj składniki: 600g śliwek, 2 jajka, 500 ml kwaśnego mleka, jogurtu lub maślanki, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, olej do smażenia, cukier puder do posypania, ewentualnie szczyptę zmielonych goździków. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na niewielkie kawałki. Jajka sparz i wbij do miski

blog.moje-pasje.info
Koktajl z kiwi 148

świątecznym obżarstwie pora na coś lekkiego. Koktajl z kiwi sprawdzi się tutaj idealnie :) Składniki: - 1 szklanka maślanki - 1 kiwi - 1 banan Przygotowanie: Kiwi i banana obieramy ze skórki. Maślankę oraz pokrojone owoce wrzucamy do blendera i całość miksujemy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto marchewkowe - najlepsze 140

ilość podanych składników i upiec ciasto w foremce o śr ok 20 cm.  Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 90 min 5 jajek 125 ml maślanki 430 ml oleju rzepakowego 500 g cukru laska wanilii 500 g obranej marchewki 560 g mąki pszennej 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta(...)misce mieszamy mąkę, przyprawy, sól, proszek i sodę 3. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach 4. W oddzielnej misce łączymy, najlepiej za pomocą miksera, olej, jajka, maślankę, cukier i nasiona wyłuskane z laski wanilii, miksujemy aż składniki się połączą, dodajemy startą marchewkę i łączymy całość 5. Stopniowo do masy marchewkowej dodajemy mąkę, mieszamy do całkowitego połączenia

Słodki Kompromis
Tarta cytrynowa aromatyzowana zieloną herbatą z maślankowym kremem chantilly 201

żółtka 4 jajka 185 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka zielonej herbaty 250 ml soku z cytryny starta skórka z trzech cytryn 285 g cukru Krem chantilly 100 ml maślanki 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche - wszystkie składniki ciasta ugniatamy szybko dłonią lub za pomocą miksera na jednolitą masę, owijamy(...)minut, masa musi być ścięta, wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia 6. Krem chantilly - śmietanę ubijamy z cukrem za pomocą rózgi, kiedy zacznie tworzyć łagodne wierzchołki powoli dolewamy maślankę, ubijamy do uzyskania konsystencji bitej śmietany 7. Tartę podajemy z kremem i świeżo starta skórką cytrynową

Słodki Kompromis
Ciasto czekoladowe na maślance z wiśniami 206

płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   szczypta soli 2-3 łyżki kakao   200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego   200ml oleju   220ml maślanki   3 jajka całe   Dodatkowo: 3/4 szkl. wiśni wypestkowanych plus 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego   1. Piekarnik nagrzać do 175C na funkcji termoobieg. 2. Mąkę i kakao(...)przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać. 3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka. 4. Do mokrych składników dodać powoli suche  i miksować do połączenia składników mikserem na średnich obrotach. 5. Tortownicę (lub formę do keksu) o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy

Kubki smaku
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 144

było w ramach "przywileju" dostać bez kartek od rzeźnika. Zasadnicza rzecz jeśli chodzi o jedzenie, to tak - Rano i wieczorem jakieś zupy. Najczęściej polewki. Przepis na polewkę: Składniki: - woda - maślanka - mąka pszenna - mleko Wykonanie: Do garnka wlewa się wodę i gotuję. Maślankę wlewa się do osobnego garnuszka. Do tego się daje mąki. Miesza się to wszystko. Taki był obowiązkowy kwierlek

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto korzenne 171

pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm Czas przygotowania: 65 minut Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka rodzynek 2 łyżki(...)skórki pomarańczowej Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z przyprawami, dodajemy stopniowo na przemian  z olejem i maślanką do jajiek, delikatnie mieszając szpatułką. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy bakalie. Delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia bardzo dokładnie natłuszczamy i obsypujemy mąką kukurydzianą. Wlewamy ciasto i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto piernikowe z czekoladą 190

kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru do wypieków 2,5 łyżki kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika(...)gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiać, odłożyć. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki

Fabryka pomysłów
herbatniki ziemniaczane Bezglutenowe ciastka 208

proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka słodkie ziemniaki puree (1 duży słodki ziemniak) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku pomarańczowym 1 jajko ¾ filiżanki maślanki 5 łyżek masła zimnego Wykonanie Słodki ziemniak upiec, aż całkowicie będzie miękki. (30-50 minut) ,pozostawić do ostygnięcia. Zrobić puree z ziemniaka i wymieszać z cynamonem, syropem klonowym, sokiem pomarańczowym(...)Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane dodać maślankę i jajko. Teraz połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką mączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy ,aż środek ciastka jest suchy

w mojej kuchni
Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym 349

łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków szczypta soli 1/3 szklanki maślanki Krem: 90g śmietanki kremówki 36% 180g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 2-4 krople aromatu śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej(...)przyprawami. 3. Do jajek dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół

Mała Cukierenka
Chlebek irlandzki na miodzie 142

pszennej razowej (2000) 2 szklanki zwykłej mąki pszennej 1 płaska łyżeczka od herbaty sody (takiej jak do pierników) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka do herbaty soli  500 ml maślanki Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C. Obydwa rodzaje mąki, sodę  i sól dobrze wymieszaj. Wlej maślankę, dodaj miód. Wymieszaj wszystko po czym wyłóż na stolnicę wysypaną mąką razową Uformuj

Gotuj Sam!