litewski. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 250 g szyjek rakowych (kupiłam mrożone) 1/4 szkl. posiekanego koperku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz(...)kostkę. Buraki przełożyć do garnka, dodać wodę, sól, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały. Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać. Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek. Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki
Codziennik Kuchennypotem jem. Nie ma nic trudnego w upieczeniu własnego bochenka, polecam na początek chleby łatwiejsze w wykonaniu np. dzisiejszy bochen który proponuje. Jest wilgotny i pyszny, pachnie maślanką i jest wyborny. Chleb pszenno - orkiszowy na maślance. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezrobienia placków mało kwaśnych jabłek, można podkręcić ich smak przez posypanie żurawiną. Składniki: 1 żółtko 3 łyżki brązowego cukru szczypta soli 4 łyżki masła 40 dag mąki 2 szklanki maślanki (500 ml) 2 duże kwaśne jabłka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy. Odstawiamy, żeby trochę przestygło. Żółtko ucieramy z cukrem. Dodajemy na zmianę trochę mąki, trochę maślanki. Cały czas
Pobite gary BarbaryIdealna propozycja na weekendowe śniadanie. Proste i szybkie do wykonania placuszki z dodatkiem owoców i syropu klonowego lub miodu. Pyszny początek dnia. Polecam! SKŁADNIKI: 250 ml maślanki 200 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri free 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru(...)oliwy miód borówki W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Maślankę wymieszaj dokładnie z jajkami i oliwą. Połącz zawartość obu naczyń. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką niewielkie placki ciasta. Smaż je na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z borówkami i miodem
Kuchnia bezglutenowaskórką. Koniecznie spróbujcie! Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mieszanki Mix per dolci Nutrifree 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko 100 ml maślanki 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pokrojonych na kawałki (waga samych owoców) do posypania: cukier demerara W jednym naczyniu wymiesza j suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj tylko do połączenia się składników np. widelcem , wmieszaj owoce. Formę do muffin wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki
Kuchnia bezglutenowałyżeczka sody -> 2 łyżeczki cynamonu -> ½ łyżeczki imbiru w proszku -> ½ łyżeczki soli -> Szczypta gałki muszkatołowej -> ½ szklanki cukru brązowego -> ¾ szklanki oleju -> ½ szklanki maślanki -> 3 jajka -> 2 szklanki startej marchewki -> ½ szklanki rodzynek -> Kilka kropli ekstraktu waniliowego Masa: -> 400g serka mascarpone ->1 szklanka masła orzechowego ( 1.5 w zależności od gęstości(...)czasie do dużej miski przesypujemy wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek, soda, cynamon, imbir, sól, gałkę muszkatołową oraz cukier). Mieszamy ze sobą. W drugiej misce pozostałe tzw. mokre składniki : jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy, które ze sobą łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą marchewkę wraz z rodzynkami. Przelewamy do misy z suchymi składniki, dokładnie ze sobą mieszamy. Tortownicę należy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!takich muffinek mogą być nagrodzone pysznymi produktami od Tesco - KLIK - koniecznie weźcie udział w konkursie! Składniki: (12 sztuk) 100 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, 2 jajka, pół szklanki maślanki, 150 g cukru trzcinowego, 140 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g malin dodatkowo: 250 g mascarpone, 250 g śmietanki kremówki(...)następnie pozostaw do ostygnięcia. Dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj wcześniej rozpuszczoną czekoladę z masłem i jajkami, a na koniec dodaj maślankę. Masę dobrze wymieszaj, a na koniec dodaj większość malin - pozostaw kilkanaście sztuk do dekoracji. Tak przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papilotkami, masę nakładaj
Plate of Joypulchne, smaczne i pachną cynamonem, który absolutnie utożsamiam z jesienią. Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła lub margaryny ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki + łyżka mąki 200ml maślanki 1/2 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 całe jajka + 1 żółtko ( w temperaturze pokojowej) Cynamon żółtko +2 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Świeże drożdże drobimy(...)posypujemy łyżeczką cukru oraz około łyżeczka maślanki i mąki. Mieszamy i odstawiamy w suche ciepłe miejsce do urośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dołączamy do niej wyrośnięte drożdże i resztę składników (masło dodajemy na końcu). Mieszamy dokładnie ręką do dokładnego połączenia składników ( sprawdzam zawsze czy ręka mi bez problemu odstaje. Ważne, aby ciasto było dobrze wyrobione i pulchne
ChilliJemywykorzystywać przejrzałe owoce, dla mnie bomba! Ja dzisiaj przygotowałam koktajl, który idealnie sprawdzi się przy obecnej aurze, witamina C nam się przyda ;) Potrzebujemy: 100 g jogurtu naturalnego 150 g maślanki 100 g mleka 50 g soku z mango, ja użyłam soku ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio 100 g malin 20 g wiorek kokosowych 1 banan(...)łyżka nasion chia Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy aż się połączą. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 100 g jogurtu naturalnego 150 g maślanki 100 g mleka 50 g soku z mango, ja użyłam soku ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio 100 g malin 20 g wiorek kokosowych 1 banan 1 łyżka nasion chia Wszystkie
MamaOskarkarównież przepis na kokosanki (ciasteczka) . Składniki: (na 12 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki kokosowej (u mnie od MyVita ) 1 jajko M 1 i 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego (u mnie od MyVita ) – ilość po roztopieniu, przed około 1/2 szklanki 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Przygotowanie(...)pieczenia i sodę, znów wszystko mieszamy łyżką. Olej kokosowy rozpuszczamy, aby miał płynna konsystencję (np. w garnuszku na małym ogniu). Olej wlewamy do drugiej miski, wbijamy jajko, dodajemy maślankę i całość mieszamy łyżką do połączenia. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i całość mieszamy do uzyskania jednolitej, ale dość gęstej masy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy
Słodkie okruszkikremową zupę kalafiorową, której smak dopełniają prażone pestki słonecznika. Składniki 1 kalafior 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 200 ml maślanki 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Odcinamy różyczki kalafiora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)gotujących się warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut i dodajemy czerwoną soczewicę. Gotujemy kolejne 10 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy maślankę. Całość blendujemy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem kremową zupę z kalafiora posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Polecam także przepis na pieczonego kalafiora z serkiem wiejskim
My Chcemy Jeśćszklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru trzcinowego, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1 szklanka maślanki, 75 g roztopionego masła, 2 jajka - białka i żółtka osobno dodatkowo: 1 kg brzoskwiń, sok z cytryny, 1 łyżeczka masła, ew. cukier trzcinowy 330 g śmietany kremówki, 250 g mascarpone, cukier puder gorzka(...)całość podgotuj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, maślankę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz roztrzepane żółtka jajek. Połącz zawartości dwóch misek i stopniowo dodawaj wcześniej ubite na sztywno białka jajek. Na dobrze rozgrzane formy gofrownicy nalewaj ciasto równomiernie
Plate of Joymąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soli, 60 g pokrojonego i schłodzonego masła, 300 ml maślanki, Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej do smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią. Piekarnik należy rozgrzać w temperaturze 180 stopni. Blachę w której będziemy piec chleb, natłuścić i obsypać(...)oczyszczoną, sól i pozostałe przyprawy , następnie masło i rozetrzeć je palcami tak by mieszanka przypominała bułkę tartą. Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej Do tak przygotowanej mieszanki dodać powoli maślankę, a następnie wszystko wymieszać. Najlepiej do mieszania użyć płaski, szeroki nóż i mieszać ruchami imitującymi krojenie, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę, wcześniej obsypaną mąką i krótko zagnieść
Aromatyczne Podróżeochotę. Składniki na podstawowy przepis : (na ok 12 sztuk) 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina aromatu waniliowego 1 szklanka mleka lub maślanki ok 1/3 szklanki roztopionego tłuszczu lub oleju 2 jajka Do miski wrzucamy najpierw suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, aromat , a następnie dodajemy mokre składniki czyli olej(...)masło, jajka, mleko lub maślankę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką , nie używam miksera. Ciasto ma być lekko grudkowate. Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i przykrywamy odrobiną ciasta. Muffinki pieczemy
Aromatyczne Podróżemuffinek miały temperaturę pokojową. Najlepiej się wtedy udają. Muffiny jabłkowe z owsiano – miodową posypką 16 szt. Ciasto: 1 szkl. cukru 0,5 szkl oleju 1 jajko 1 szklanka maślanki 1 słodkie jabłko obrane i pokrojone w kostkę (np. Cortland) 2,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki soli posypka(...)masło i kawę Inkę. Wymieszać dokładnie. Zdjąć z palnika, wsypać płatki owsiane i mąkę i wymieszać na gęsta masę. Odstawić. Muffinki: W misce wymieszać łyżką cukier, olej, jajko i maślankę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Połączyć zawartość obu misek, dodać jabłko i wymieszać łyżką tylko tyle, aby składniki się połączyły. Równomiernie rozłożyć
Posadzone i zjedzone