jest do dziś. I tak będzie jeszcze przez wiele lat, bo tak najbardziej lubimy zajadać solone filety śledziowe :-) Składniki na 4 porcje: filety śledziowe solone - 4 sztuki naturalna maślanka - 250 ml śmietana 12% lub jogurt naturalny - 250 ml mleko - 200 ml 1 cebula sól i pieprz, oraz łyżeczka octu jako przyprawy 0,5 kg ziemniaków (lub wg uznania) Wykonanie: Filety(...)bardzo słone, powinno się je nawet zostawić w wodzie na minimum godzinę, by wypuściły nadmiar soli, gdyż łatwiej później całość dosolić niż zjeść zbyt słoną. Do garnka włożyć maślankę, śmietanę, mleko, cebulkę posiekaną w drobną kosteczkę oraz opłukane filety i zostawić na minimum godzinę w lodówce, by się zupa się przegryzła. Przyprawy: sól oraz pieprz w obfitej ilości, oraz
Poezja Smaków - blog kulinarnypudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki - możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich jak: suszona żurawina, daktyle, morele. Jest w nich naturalna(...)powstanie ciepły deser. Takie placuszki to danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców. Składniki: 3 szklanki mąki 2 duże banany 2 szklanki maślanki 0,5 szklanki wody 2 łyżki tartych orzechów włoskich 1 jajo 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta cynamonu i soli cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni
Zasmakuj Kuchnirazem: mango, liczi, mrożone jagody i czarna porzeczka. Dodatkowo konfitura z wiśni własnej roboty (przepis na blogu) i dla tychm którzy lubią słodkie: cukier puder. Nalesniki, przygotowałam na maślance i mleku, wyszły bardzo smaczne! JAK ZROBIĆ CIASTO NA NALEŚNIKI? SKŁADNIKI: - 2 małe filiżanki mąki tortowej - 1 filiżanka mleka 1,5% - 1 filiżanka maślanki - 2 jajka rozmiar L - 3 łyżki oleju
SMYKWKUCHNItalerz to wytwór Lilu2art :) Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie 125 g masła 150 g ciemnego cukru muscovado (u mnie demerara) 150 ml melasy (u mnie z karobu) 250 ml maślanki 2 jajka 180 g mąki jasnej orkiszowej (lub zwykłej pszennej) 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pełnoziarnistej pszennej) 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu(...)wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą w jednolitą masę a następnie studzimy. Suche składniki - mąki, spulchniacze, przyprawy i sól mieszamy w oddzielnej misce. W misie miksera ubijamy jajka z maślanką. Dodajemy masę maślano-cukrową cały czas ubijając. Po łyżce wsypujemy suche składniki czekając za każdym razem, aż poprzednia porcja wymiesza się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna propozycja na obiad i kolację. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 g mąki graham, 150 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, ½ łyżeczki soli, ¾ szkl. ciepłej maślanki, 5 łyżek ciepłej wody Nadzienie: kilka plastrów grubej kiełbasy, sos pomidorowy (taki jak do pizzy), 25 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżki masła, 4 ogórki kartuskie , ketchup, 4 łyżki startego żółtego(...)słodka WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk i utworzy się kulka. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części
słodki bratekbogatego w wartości odżywcze. Gdy zima zaczyna dobiegać końca, brakuje nam nie tylko słoneczka, ale także witamin, a więc warto sięgnąć po mrożonki. Omlet: 2 jajka 2 łyżki maślanki 3 łyżki otrębów owsianych szczypta sody oczyszczanej sól i pieprz do smaku odrobina oleju Nadzienie: łyżeczka masła szpinak liście Hortex 1/3 łyżeczki suszonego czosnku łyżka skórki otartej z cytryny(...)szpinak ( cztery kulki) . Gdy odparuje i zacznie się rozpadać, doprawiamy, skórką, czosnkiem i pieprzem. Chwilę smażymy i odstawiamy na bok. Jajka wybijamy do miski, roztrzepujemy widelce z maślanką i przyprawami. Dużą patelnię przecieramy olejem i dopiero teraz dodajemy do jajek otręby, mieszamy i szybko wylewamy na gorącą patelnię. Przykrywamy pokrywką i podsmażamy na wolnym ogniu. Gdy na górze
Dieta moja pasjaśrednich marchewek 1 jajko 0,5 szkl wiórków kokosowych 0,5 szkl rodzynek 0,5 szkl orzechów ziemnych posiekanych 3 łyżki oleju rzepakowego 0,5 szkl cukru 200 ml maślanki 1 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego keksówka 12x24 Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy wiórki kokosowe(...)orzechy, rodzynki, cukier, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, olej i maślankę. Przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w 200 stopniach. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 250g miękkiego masła 190g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 4 jajka 140ml maślanki 4 łyżki syropu różanego (z płatków róży) lub wody różanej lub 3/4 łyżeczki ekstraktu różanego skórka starta z 1 cytryny około 5-6 łyżek konfitury z płatków róży około 5 łyżek(...)sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać połowę mąki, skórkę z cytryny i syrop z płatków róży, krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i wymieszać mikserem do połączenia składników. 5. Do blaszki przełożyć 1/3 ciasta i wyrównać ( patrz FILM ). Na wierzch wyłożyć konfiturę różaną i przykryć ją połową pozostałego ciasta, wyrównać. Na ciasto
Mała CukierenkaUdało mi sie jeszcze dorwać truskawki a z nich powstał koktajlik Składniki: maślanka, arbuz, truskawki. Przygotowanie: Do blendera wkładamy pokrojonego arbuza, truskawki, wlewamy maślankę i miksujemy
Państwo Wojtczuk gotująAebleskiver Potrzebujesz: 225g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 2 jajka 200ml maślanki 1,5 łyżki oleju rzepakowego + 1/2 łyżki sok z 1/2 pomarańczy Dodatkowo: cukier puder ulubiony dżem z czerwonych owoców Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche(...)składniki (łącznie z pomarańczową skórką). 2. Do suchych składników dodawaj kolejno żółtka jaj, maślankę, sok pomarańczowy i olej (1,5 łyżki) - wymieszaj wszystko na jednolite ciasto i odstaw do lodówki na 15 min. 3. Białka ubij na sztywno i dodaj o ciasta delikatnie łącząc wszystko ze sobą łyżką, nie tracąc puszystości. 4. Patelnię nasmaruj pozostałym olejem (tylko do pierwszej partii
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczubata łyżeczka sody 2 płaskie łyżki przyprawy baharat łyżeczka cynamonu 2 łyżki kawy zbożowej lub kakao szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki Jak przygotować piernik z przyprawą baharat? Mieszamy wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie dodajemy orzechy, jajka, miód i maślankę. Mieszamy łyżką lub mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem
Ugotowane pozamiataneporę z lodówki:). Brzoskwinie z puszki można zamienić na dowolne owoce mrożone lub sezonowe. Ciasto: 3/4 szklanki oleju, u mnie Olej Polski Rzepakowy 1 szklanka maślanki 3 szklanki mąki pszennej, u mnie Mąka Szymanowska, uniwersalna typ 480 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka L 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)grudki. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, aromat waniliowy, następnie na przemian po trochę mąki i maślanki. 3. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy brzoskwinie odsączone z zalewy, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około
Szefowa kuchnitylko dla maluchów. Zazwyczaj przygotowuję je w weekendy gdy mam więcej czasu na celebrowanie posiłków. SKŁADNIKI na 12 placuszków 4 czubate łyżki kaszy manny Cenos, 100 ml maślanki, 1łyżka cukru brązowego (można użyć zwykłego lub waniliowego), 3 łyżki płatków orkiszowych Cenos, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 jajko, olej kokosowy do smażenia, owoce do podania, rozpuszczona(...)czekolada WYKONANIE Kaszę zalewamy maślanką, odstawiamy na 10 minut aż napęcznieje. Dodajemy jajko, mieszamy, dodajemy cukier, mąkę, sodę i płatki orkiszowe, mieszamy ze sobą aby wszystkie składniki się połączyły.Ciasto powinno mieć troszkę gęściejszą konsystencje niż naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi owocami oraz rozpuszczoną gorzką czekoladą
słodki brateksię przyrządza. Dobre jest z polewą czekoladową bądź też posypane cukrem pudrem. Składniki: 2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl drobno startej marchewki 2/3 szkl maślanki 2 jajka 3 łyżki stopionego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać masło i maślankę, Dodać mąkę i lekko przemieszać. Dodać
Motylkowa Kuchniatego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki. SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej , 15 g drożdży świeżych, 100 ml ciepłej wody, 100 ml ciepłej maślanki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, szczypta soli Dodatkowo: marmolada do nadziewania, lukier, jajko do posmarowania WYKONANIE W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę, sól, dodajemy maślankę, olej i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Dzielimy na 2 części, formujemy kulki, każdą rozwałkowujemy na okrąg, który dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy brzegi do środka, a następnie formujemy rogaliki. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie
słodki bratek