maślanka - 2502 przepisów (strona:23/167)

Chłodnik z młodego groszku i bobu z pesto 126

gorące wersje zup.  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 250 g młodego groszku 500 g bobu 450 ml mleka kokosowego ( przepis ) lub z puszki * 250 ml maślanki świeża kolendra sól, pieprz Pesto 1 pęczek bazylii 2 ząbki czosnku ok 2 łyżki orzeszków pinii ok 3 łyżki startego parmezanu ok 70 ml oliwy extra vergine sól, pieprz *mleko(...)zimnej wody)  2. Groszek podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut, następnie natychmiast hartujemy go w lodowatej wodzie żeby nie stracił koloru 3. Mleko kokosowe miksujemy z maślankę 4. Pesto - orzeszki podprażamy na suchej patelni i wszystkie składniki ucieramy na pastę, doprawiamy do smaku  5. Ugotowany bób obieramy ze skórek, groszek wyłuskujemy, polowe bobu i groszku miksujemy z mlekiem

Słodki Kompromis
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 127

lodówce na Wigilię. Przepis powstał po przeglądnięciu internetu, książek kucharskich oraz mojej inwencji twórczej  😉   Składniki: 5-6 filetów śledziowych 1 szklanka mąki 2 jajka 500 ml maślanki olej do smażenia 2 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru ziele angielskie liść laurowy pieprz Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy(...)miski i zalewamy maślanką. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie wyciągamy z maślanki, osuszamy i obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach i ponownie w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. Wyciągamy na talerz. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej pozostały

Kuchnia MagdaLeny
Kokosowe placuszki na maślance 225

Pyszne, puszyste, nie za słodkie i w dodatku kokosowe Zapraszam Was na przepis na kokosowe placuszki na maślance. Idealne na śniadanie lub kolację. Przygotowanie zajmie wam dosłownie kilka chwil. Wystarczy łyżka, kilka dobrych składników, patelnia i… po chwili już można się cieszyć ich smakiem. Spróbujcie. Do przygotowania placuszków użyłam produktów ze sklepu ekologicznego BIO-KRAINA . Miejsce godne poleceni(...)którym również wykorzystałam składniki z ekologicznego sklepu BIO-KRAINA. Kokosowe placuszki polecam na śniadanie, a babeczki na pyszny, szybki deser Składniki: (na około 8 placuszków) 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M 6 czubatych łyżeczek wiórek kokosowych (u mnie z BIO-KRAINA) 1 łyżka cukru 7 czubatych łyżek mąki pszennej olej kokosowy do smażenia (u mnie

Słodkie okruszki
Królik w śmietance 192

atmosfera tam wyjątkowo miła i pomysłów tysiące. Z dwóch przepisów i mojej dotychczasowej wiedzy kulinarnej powstał ten oto rozpływający się w ustach królik. Składniki: jeden cały królik 1l maślanki do marynowania 1 cebula przyprawy: majeranek, 2x ziele angielskie, 2x owoce jałowca, 2x liść laurowy, szczypta curry, sól, maggi kilka łyżek oleju do smażenia pół opakowania mrożonej włoszczyzny 250 ml śmietanki(...)śmietanki 18% do zup i sosów (ważne żeby to była śmietanka a nie śmietana) Wykonanie: 1. Porcjujemy królika i wkładamy do szerokiego garnka. Zalewamy maślanką na przynajmniej 12 godzin. 2. Po 12 godz. opłukujemy mięso i zasypujemy majerankiem i cebulą. Zostawiamy pod przykryciem jakieś 2-3 godz. 3. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy porcje królika razem z cebulową marynatą

Mama z miasta
Pierogi z karpiem 224

kapustą i grzybami. Za to pierogi z karpiem, to nie tylko święta. Dziś przepis na tradycyjne Polskie danie z nieco innym farszem. Włoszczyzna Karp Grzyby Cebula Cytryna Masło 250ml. maślanki 500g. mąki do pierogów Jałowiec Koperek Sól Pieprz Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy(...)warzywami. Doprawiamy jałowcem, koperkiem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Pierogi gotowe do lepienia. Smacznego! Farsz można wzbogacić serem lub przetartymi pieczonymi ziemniakami lub batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu. Dodałem jednak utarty ser halloumi i pieczonego ziemniaka i batata. Wywar po gotowniu karpia jest doskonałą bazą do zupy

MarcinChef
Keks z migdałami 145

Jeśli lubicie ciasta piernikowe, z pewnością przypadnie Wam do gustu ten keks przygotowany na żytniej mące. Mocno wilgotny dzięki dodatkowi maślanki, pachnący przyprawami korzennymi, z chrupiącymi kawałkami migdałów w środku. Całość polana lukrem, posypana migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto piekłam w małej keksówce, bodajże 20×11, ale świetnie się też sprawdzi w roli babki. Polecam. 1 i 1/5 szkl(...)mąki pszennej 1 i 1/5 szkl. mąki żytniej 150g masła 250 g miodu 1 szkl. migdałów (u mnie migdałowe słupki) 3 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. maślanki 3 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Słupki migdałów siekamy na desce, do uzyskania pożądanej przez nas wielkości. Garść odkładamy do dekoracji. Masło z miodem przekładamy do rondelka i ciągle mieszając

Smaki Na Talerzu
Jucha z leśną wkładką 203

południa polski ugotowana z maslanki i mąki. Po dodaniu mrożonych warzyw z patelni z grzybami leśnymi zupa zamienia się w niezwykłe danie. Jucha z leśną wkładką  2 litry maślanki 5 dag mąki 1 opakowanie Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi Hortex 3 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku listki pietruszki do przybrania Do maślanki dodaj mąkę . Bardzo(...)dokładnie roztrzep ją w maślance. Dodaj szczyptę soli do smaku i zagotuj. Na rozgrzany na  patelni  olej wrzuć Warzywa na patelnię z grzybami leśnymiHortex. Smaż warzywa mieszając od czasu do czasu 12 minut. Pod koniec smażenia oprósz warzywa solą i pieprzem świeżo zmielonym. Podawaj gorącą zupę z chrupiącymi i aromatycznymi warzywami z patelni przybraną listkami pietruszki. Powiem

Gotuj Sam!
Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką. 139

liści tymianku 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej (80 g mąki żytniek razowej 2000) 120g grubo tartego parmezanu (goudy) 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli do ciasta Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak(...)wyłóż formę papierem do pieczenia. Przesiej obie mąki do miski, wmieszaj połowę parmezanu, zrób dziurkę na środku mąkę i wbij w nią jajo, sól, proszek do pieczenia i dodaj maślankę. Zagnieć lepkie ciasto. Posyp stolnicę mąką, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt 20cm x 30cm. Rozprowadź szpinak na cieście pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać pokruszoną fetą

Gotuj Sam!
Placuszki z płatkami kukurydzianymi (na maślance). Śniadanie z Lubella. 141

Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki z płatkami kukurydzianymi (na maślance). Uwielbiamy zacząć dzień od takich placuszków lub po prostu miseczki mleka z klasycznymi płatkami Corn Flakes Lubella. Szybko, smacznie i mamy energię na początek dnia Polecam i Wam. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej niepełna (u mnie 4/5) szklanka maślanki około 1/2 szklanki płatków Corn Flakes klasycznych Lubella + do podania(...)łyżka cukru trzcinowego 1 jajko M syrop daktylowy do polania po wierzchu każdej porcji olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy maślankę i wbijamy jajko, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane. Placuszki smażymy na małej ilości oleju kokosowego (na niedużym ogniu) z obu stron na złoto. Podajemy

Słodkie okruszki
Racuszki maślankowe z jabłkami 113

tarce, ale takie racuszki smakują inaczej i nie ma  efektu jak przy plastrach. Często racuchy robi się na bazie kwaśnego mleka, ja zrobiłam z maślanką. Są pyszne, miękkie i pachnące. Składniki: • 350 g mąki • 2 szklanki maślanki • 2 jajka • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki cukru • cukier waniliowy • 5 jabłek • cukier puder(...)posypania • olej do smażenia Wykonanie: • Maślankę zmiksować z jajkami i cukrem, dodać mąkę z sodą. Ciasto jest dość gęste. • Jabłka obrać, wydrylować i pokroić w plastry. Każdy plaster maczać z obu stron w cieście i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ja pokroiłam trzy jabłka w plastry

To co kocham
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 147

czym są szpyrki, makówki, czy szpajza. Kolejno w Kluczborku zostałem zaskoczony, na jak wiele sposobów można interpretować kuchnię śląską i czemu opolski żurek jest tak wyjątkowy (mały spoiler — Oleska maślanka!). Oczywiście przyszedł także czas na deser i ręcznie zagniataną drożdżówkę, ekhem, kołocza śląskiego. Później udało mi się odpocząć w Turawie i spróbować długo oczekiwanych gumiklyjzów (niestety bez dziurki). Dalej(...)nowoczesnym wydaniu. Na początek uwiódł nas krupniokiem (rodzaj śląskiej kaszanki) z miodem z pobliskiego Wołczyna. Następnie zdobył nasze serca fenomenalnym żurem grzybowym z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej, nadającą mu łagodności. Na danie główne podano nam kaczkę   sous-vide   z modrą kapustą karmelizowaną z lokalnym miodem,   pureé   z marchwi oraz sosem   demi

Food Square
Ciasto na maślance z owocami 128

Kolejny pyszny i ekspresowy wypiek :) Delikatne, mięciutkie ciasto na maślance z cudownie kwaśnymi owocami lata - porzeczkami. I ta kruszonka... Niebo w buzi :) Do tego ciasta możecie wykorzystać swoje ulubione owoce. Świetnie smakuje z jagodami, jabłkami czy żurawiną :) Najważniejsze, by pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto na pewno Wam się uda :) Polecam!  Ps. Jeśli śledzicie mój(...)mnie ;)      Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 ml maślanki  125 ml oleju  2 jajka + dowolne owoce (u mnie porzeczki)   Kruszonka: 150 g mąki pszennej 100 g cukru 80 g zimnego masła   Kruszonka - wszystkie składniki

Domowa cukiernia Ewy
Pomysł na… kukurydziane racuszki z jabłkami 181

Prosty, szybki sposób na pyszne śniadanie. Maślanka sprawia, że racuszki są delikatne i puszyste. Jabłko, że słodkie. A cynamon dodaje cudownego aromatu.   12 placków: 350 g maślanki naturalnej 200 g jabłek – ok. 3 małe sztuki lub 2 średnie 200 g mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka erytrolu olej kokosowy do smażenia Jabłka obieramy i ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko i maślankę, mieszamy. Dodajemy mąkę, cynamon i erytrol i mieszając łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy. Smażymy z dwóch stron, ok. 2 łyżki na jeden placek. 1 porcja=3 placki Białko: 7,8g Tłuszcze: 6,4g Węglowodany: 50,1g   Smacznego

Kucharzyca
Racuchy z tykwą i cynamonem 206

rodziny dyniowatych. Jest jak najbardziej jadalna ale mało powszechna jako składnik. Moja pierwsza propozycja to racuchy drożdżowe z dodatkiem startej tykwy. Składniki 150 g mąki 2 jajka 1 szkl maślanki 10 g drożdży 40 g brązowego cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl startej tykwy olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej maślanki z dodatkiem(...)łyżeczki brązowego cukru. 2. Do miski wbijamy jajka, wlewamy pozostałą maślankę, rozczyn, dodajemy mąkę i cynamon. 3. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Pod koniec dokładamy startą na tarce tykwę. 4. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto. 5. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. 6. Gotowe racuchy układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 7. Podajemy posypane cukrem pudrem

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierogi z piesi kurczaka i jarmużem 164

lepszy  u mnie dzisiaj w pierogach wraz z kurczakiem stworzył  pyszny duet zapraszam na pierożki Składniki ciasto • 1 kg mąki • 150 ml jogurtu naturalnego • ok 300 ml maślanki (mrągowskiej dałam ) farsz • liście z 2 krzaków jarmużu • 3 piersi pojedyncze z kurczaka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 kostka rosołowa (dałam domową przepis w mojej kolekcji ) • sól • pieprz(...)masła ponad to do polania pierogów • olej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. • ciasto Odsypać kilka łyżek mąki do podsypania w czasie wałkowania ciasta z reszty mąki jogurtu i maślanki (w razie potrzeby maślanki wlać więcej lub miej zależy to od mąki ) Zagnieść elastyczne ciasto odłożyć na 20 minut aby odpoczęło 2. • Liście jarmużu pokroić w paski zalać wodą zagotować sparzyć

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania