Jedno z moich ulubionych ciast w letniej wersji….krem bez masła a na bazie budyniu i śmietanki z soczystymi świeżymi malinami o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i eleganckim wyglądzie. Smaczny wypiek na letnie przyjęcie. Całość jest słodka a zarazem orzeźwiająca. Jednym słowem powiem nieskromnie …pyszna ! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli(...)pieczenia Krem budyniowy ze śmietanką: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 300 ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka świeżych malin Polewa czekoladowa malinowa Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa
Wanilia i Kardamonznika. Ta czekoladowa bomba to na pewno "kobieta", bo rozumie mnie jak nikt inny i jest niezwykle sympatycznym towarzyszem popołudniowej kawy :) Pomarańczowa wersja jest bardzo aromatyczna, a dodatek malin sprawia, że każdy kawałek jest słodką, ale i delikatnie kwaskowata niespodzianką. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady, ale także tym, którzy lubią od czasu do czasu spróbować czegoś pysznego, a nieskomplikowanego:) Spróbujcie(...)tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej) 100g masła 5 dużych jajek (lub 6 średnich) ( w temperaturze pokojowej) 190 g cukru 100g mąki tortowej ok 100g malin 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki startej skórki z pomarańczy cukier puder Przygotowanie: Masło roztopić wraz z czekoladą w małym garnuszku ( bez doprowadzania do wrzenia). Odstawić
ChilliJemymargaryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka skórki cytrynowej krojonej 1/2 łyżeczki cukru aromatyzowanego smak cytrynowy 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru maliny różowe wiórki czekoladowe odrobina cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pokrojonym masłem/margaryną. Następnie dodajemy cukier, skórkę cytrynową, cukier aromatyzowany cytrynowy i mąkę(...)środkowy poziom. Sernik pieczemy około 40-45 minut. Boki sernika powinny odchodzić od formy. Po tym czasie zostawiamy sernik na kilka minut w uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik zdobimy malinami i różowymi wiórkami czekoladowymi. Maliny delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty. Jeśli chcemy, aby był bardziej zwarty przechowujemy go w lodówce. Smacznego Zajrzyjcie na strony: www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Słodkie okruszkiLekka, zdrowa i aromatyczna sałatka ze ślimaczkami z fileta z indyka i ziołowego serka kanapkowego w połączeniu z malinami to hit lata, prosta i szybka w przygotowaniu, zachwyci amatorów niebanalnych smaków. Tak niewiele składników potrzeba do stworzenia pysznego dania. Polecam, bo jest godna uwagi. Składniki: 6 plastrów piersi pieczonej z indyka Hańderek 6 łyżek ziołowego serka kanapkowego(...)główka kruchej lodowej sałaty 20 dag świeżych malin natka pietruszki do posypania Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki ziół do sałatek Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pokrojoną na cienkie plasterki pierś z indyka, smaruję po łyżce serkiem kanapkowym zawijam ciasno w roladki, wkładam na godzinę do lodówki
Wanilia i Kardamonwszystkim do stworzenia pożywnego śniadania, czy też drugiego śniadania. Idąc tym tropem i tropem aury za oknem, możemy wykorzystać je do przygotowania pysznego i pożywnego koktajlu z sezonowvh owoców. Maliny to smaczne i niezwykle wartościowe owoce. Są źródłem potasu, magnezu, żelaza i wapnia oraz wielu witamin, które wspomagają nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Spróbujcie :) Składniki (2 porcje): 150g malin szklanka(...)łyżeczek płatków jaglanych (błyskawiczne) łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki jaglane umieszczamy w blenderze i zalewamy mlekiem, pozostawiając je na około 5 minut do namoknięcia. W tym czasie myjemy maliny. Owoce, sok z limonki oraz miód wkładamy do jaglanego mleka i wszystko miksujemy. Przelewamy do szklanek. Najlepiej smakuje schłodzone. Smacznego
ChilliJemyktóry schłodził koktajl, ale równie dobrze, można użyć świeżych i zamiast wody dodać szklankę lodu i efekt będzie ten sam. Letni koktajl z winem, żeby wydobyć smaki. Spróbujcie Koktajl maliny + jagody + awokado Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min Ilość porcji: 2 Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka jagód mrożonych 1 awokado ½ szklanki(...)wina półsłodkiego różowego/białego 2 łyżki miodu (najlepiej rzepakowego) ½ szklanki wody Wykonanie Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydobywamy miąższ. Maliny i jagody świeże płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystkie przygotowane składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę ok 1 minuta. Uwagi Można użyć świeżych jagód zamiast mrożonych, tylko zamiast wody dodajemy szklankę lodu
Apetyt na Zielonezabrać się za gromadzenie zimowych zapasów w postaci konfitur. U mnie już wypróbowana, pyszna konfitura z płatkami migdałowymi. Bez zbędnych konserwantów i środków żelujących. Bardzo owocowa, z wyczuwalnymi kawałkami malin. Składniki: 1 kg malin 75 dag cukru 10 dag płatków migdałowych Wykonanie: Maliny dokładnie przebrać, opłukać, osączyć i zasypać cukrem i zostawić przez noc. Przełożyć do garnka i smażyć
Tradycyjna Kuchniaobrana i pokrojona w grubą kostkę FROSTING ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone lub innego kremowego twarożku (można dać mniej) 2 -3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego MUS MALINOWY 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1-2 łyżki cukru WYKONANIE CIASTO : Blaszkę o średnicy 23 cm lub o wymiarach około 21 x 27 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia(...)sprawdzać. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. ŚMIETANKOWY FROSTING : Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą lub widelcem do połączenia składników. MUS Z MALIN : Maliny wkładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z palnika, gdy owoce całkowicie się rozpadną i lekko zgęstnieją. Gotowy
cool and mintyProste muffinki nadziane twarogiem z malinami i kruszonką na wierzchu. Bardzo smakują dzieciom, w dodatku, gdy mogą pomóc w ich pieczeniu. Muffinki są lekkie, słodkie, z pysznie chrupiącą pod zębami maślaną kruszonką. Polecam! ;) Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 2 jajka 1 szkl mleka 80 g stopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szkl cukru(...)szkl mąki pszennej 100 g malin Nadzienie: 140 g twarogu półtłustego, zmielonego 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 60 g zimnego masła 60 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 120 g mąki pszennej Przygotowanie: Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, do uzyskania sypkiej kruszonki. Schować do lodówki. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być
Nastoletnie WypiekanieWitajcie, korzystając z pogody i faktu, że w ogródkach można znaleźć jeszcze maliny, a w lasach jeżyny, proponuję Wam dziś ciut nietypową zapiekankę. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Jest dosyć słodka, ale w połączeniu w jeżynami, malinami, truskawkami, tworzy doskonały kontrast. Możecie ją zrobić zarówno na obiad, jak i na deser. :) Przepis ten dostałam od Barbary, mamy czwórki dzieci(...)sztywno białka wymieszać z masą serową. --> Piekarnik rozgrzać w temperaturze 180 st. --> Naczynie żaroodporne natłuścić masłem. --> Całość wlać do naczynia. --> Na wierzch ułożyć świeże maliny (opcjonalnie mogą być mrożone). --> Wierzch posypać bułką tartą i wyłożyć cieniutko ukrojone płatki masła. Piec w temperaturze 180 stopni, około 1 godzinę. fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówKiedy zobaczyłam zdjęcie tej tarty - dzieło Agnieszki - od razu pomyślałam, że podobnie jak deser Pavlovej, idealnie oddaje w swej kolorystyce barwy Norwegii. Zdaję sobie sprawę, iż sezon na maliny się skończył, ale wrzucam go dla tych, którzy smaki lata chcą odczuć na języku. Mhmmm..... Pychota! Tarta z malinami i borówkami www.kuchniasmakow.blogspot.com Spód 350 gram herbatników połączyć z 160 gram masła(...)Włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni. Krem budyniowy 2 budynie ugotować w dwóch szklankach mleka Ostudzić. Wyłożyć na wystudzone ciasto Wierzch posypać malinami i borówkami. Można całość polać białą czekoladą. Gotowe ciasto wrzucić na godzinę do lodówki. www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówsię z dzisiejszym przepisem na dorsza, który przekona każdego przeciwnika ryb do tego, że one wcale nie są takie najgorsze… Przygotuj: Filety z dorsza Orzechy laskowe Tarty parmezan Miód Maliny Cytryna Oliwa z oliwek lub masło Marchew Ostra papryka Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszony filety z dorsza przyprawiamy solą(...)Razem z rybą pieczemy marchew, którą kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Gdy ryba jest w piekarniku, przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie lub maśle podsmażamy maliny. Gdy owoce zmiękną, rozgniatamy je, dodajemy sok s połowy cytryny i otartą z niej skórkę. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Ilość malin zależy od tego, jak słodki chcemy uzyskać
MarcinChefpożywnej kaszy jaglanej. Dlatego dziś zapraszam Was na połączenie tych smaków. Zdrowy deser a la rafaello (z kaszy jaglanej), to wspaniała propozycja dla każdego. Całość zwieńczyłam pięknymi, czerwonymi malinami. Aż… ciężko się oprzeć by nie zjeść wszystkiego od razu. Szczerze Wam polecam ten deser. I zapewniam, że będzie smakował również tym, którzy za kaszą jaglaną nie przepadają. Wiem(...)łyżeczki na wierzch 1 1/2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 2 opakowania krakersów naturalnych niesolonych Mulino Bianco (2 x 25 g) ze sklepu Smaki Południa świeże maliny Przygotowanie Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i przelewamy wodą, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnuszka z grubszym dnem. Do kaszy wlewamy 200 ml mleka i 50 ml wody
Słodkie okruszkiCiasto, robione przez moją mamę, co prawda jest czaso- i pracochłonne, ale jego smak to wynagradza. Ciasto można zrobić także w formie tortu- zamiast kruchego spodu, upiec biszkopt. Maliny sprawiają, że można poczuć smak lata, nawet gdy za oknem pogoda jest jeszcze wczesno wiosenna. Poziom trudności **** Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 30g cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)Pół opakowania cukru waniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez
Idę coś wszamaćłyżeczki olejku rumowego 2 czubate łyżki cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g malin wcześniej rozmrożonych 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku Maliny do przybrania tortu 2-3 opakowania podłużnych biszkoptów. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem(...)śnieżką. Maliny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu
Na słodko lub wytrawnie