zwał tak zwał – mogłabym zajadać codziennie!Niezastąpione na szybki obiad , ale i leniwe śniadanie!Dziś mam dla Was wersję ” full wypas ” – pełne soczystych owoców!Z malinami … brzoskwiniami … jeżynami i odrobiną płatków migdałowych!Na jednym się nie skończy – gwarantuję! SKŁADNIKI:- mleko – 250 ml- mąka – 300 g- cukier – 100 g- jajko(...)oliwa – 3 łyżki- proszek do p. – 10 g- sól – 1 szczypta- maliny – 150 g- jeżyny – 100 g- brzoskwinia – 2 szt- płatki migdałowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy mleko i oliwę.Dokładnie miksujemy dosypując mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy umyte i pokrojone owoce ( brzoskwinie w kosteczkę … jeżyny
Ostra na SłodkoMocno owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa(...)sztywno**, dodajemy cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wrzucamy maliny, do drugiej jagody.Chwilę miksujemy do połączenia składników. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy
Słodka Stronaklasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimi muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują. Idealne na zakończenie malinowego sezonu! Składniki (na 12 babeczek) : 120 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli Lukier: 80 g cukru pudru 2-3 łyżki wrzątku kilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie) maliny do dekoracji Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz
Food Squaremąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki. Na stolnicy wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy(...)wlewamy ją do miski z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów. Ravioli podajemy polane sosem z białej czekolady, posypane uprażonymi płatkami migdałów i udekorowane malinami, borówkami i listkami mięty
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki cukru pudru - 2 łyżeczki żelatyny Na przybranie: - 350 ml śmietanki 30% - 6 łyżek wiórek kokosowych - 1 łyżka cukru pudru - 2 łyżki likieru kokosowego - 30-40 dag ładnych, świeżych malin - 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na średnich obrotach około 4 minut, aż się spienią. Cały czas ubijając zwiększać obroty miksera dodając po trochu cukier(...)łyżki wiórek i delikatnie pomieszać. Likier połączyć z żelatyną i dodać do śmietany, ubijając na średnich obrotach. Gotową masą pokryć boki i wierzch tortu. Pozostałymi wiórkami obficie posypać wierzch. Maliny umyć, osuszyć i udekorować nimi boki tortu. Można też, tak jak ja, z malin ułożyć wiek jubilata na wierzchu tortu. Niestety, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, połowy już nie było :) Gotowy
W poszukiwaniu inspiracjiKupiłam pudełeczko malin. Ostatnie, które stało na półce w sklepie. Wyglądało na wyjątkowo znudzone samotnością, więc zgarnęłam je do koszyka. A później zaczęłam się zastanawiać, jak by je tu wykorzystać... Kilka malinek nie nadawało się już do spożycia, więc zostało mi niecałe sto gram. Za mało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem(...)zdecydowanie nie mogły. Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam sobie błyskawiczny, pyszny koktajl. Lekko słodki, lekko kwaskowaty od malin, które jeszcze przecież przed sezonem. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Pycha! W dodatku miał uroczo różowy kolor, któremu przecież nie sposób się oprzeć. Wyszła mi szklanka jak na zdjęciu, czyli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasie pieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia i owoce - u mnie maliny i borówki amerykańskie, bo akurat to miałam w lodówce. Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco(...)serowa: 500 g serka mascarpone 150 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 150 g borówek amerykańskich 85 g malin 1 łyżka mąki pszennej dodatkowo: 40 g malin 50 g borówek amerykańskich 1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej 200 ml wrzątku 350 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać do miski
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego wytwarza się pyszny sok, z którego można zrobić galaretkę, lemoniadę lub jesienią dodawać zamiast cukru do herbaty. Same plusy! Poza porzeczkami można tak przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest, ale tego jeszcze nie próbowałam. Truskawki robią się miękkie i ciapowate (maliny trochę też, ale za to ten sok - bajka) i takie mi nie odpowiadają. Wolę(...)Jeśli więc macie dużo owoców, a mało miejsca w zamrażarce - ten sposób jest dla Was. Owoce w cukrze Składniki: (ilość zależy od ilości użytych składników) owoce: wiśnie, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny 2-3 łyżki cukru na słoik Owoce umyć, oczyścić, wiśnie wydrylować. Układać w słoikach, przesypując cukrem. Kilka razy uderzyć słoikiem o stół, żeby owoce się uleżały, dosypać do pełna
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodała posiekany rozmaryn, pewnie jego smak byłby wyraźniejszy (i jeśli chcecie taki efekt osiągnąć, to polecam ten sposób), nie chciałam jednak niczym zakłócić idealnie kremowej konsystencji. Przygotowałam je z malin, które sami zebraliśmy w lesie, narażając się na ataki ze strony wielgachnych pokrzyw i straszliwie strasznych pająków. Udało się zebrać raptem trzysta gram; poza tym nie były specjalnie zachwycające. Małe(...)troszkę zgniecione, średnio słodkie. Na lody jednak - idealne. Lody malinowo-rozmarynowe Składniki: (na 800 ml lodów) 300 g malin 200 ml mleka 3 gałązki rozmarynu 100 g cukru 3 żółtka 150 ml śmietany kremówki (38%) Mleko zagotować z całymi gałązkami rozmarynu, ostudzić. Gdy mleko całkowicie ostygnie, wyjąć rozmaryn, zagotować raz jeszcze. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzesz naprzód, krok za krokiem, z nadzieją, że nawet jeśli się cofniesz, to tylko trochę, tak że kiedy znowu ruszysz przed siebie , szybko nadrobisz zaległości.” ricotta hotcakes* z malinami *pełnoziarniste Miało być zupełnie co innego, ale gdy moja wielka waniliowo-czekoladowa budyniowa muffina siedziała w piekarniku, tata akurat wrócił z targu(na który swoją drogą i tak pojechałam(...)jeszcze z mamą, bo tata wszystkiego nie kupił) z pysznymi malinami, a ja wiedziałam, że gdzieś w czeluściach lodówki jest jeszcze ricotta, w ten o to sposób moja muffina musiała trochę poczekać... tak do drugiego śniadania :P bo wizja tych placków nie chciała mi wyjść z głowy. waniliowo-czekoladowa Budyniowa muffinka z masłem orzechowym, malinami i truskawkami Muffina zainspirowana
More food, love and dreamsProblem to nie problem. Problem to twoje podejście do problemu." orkiszowe placki z kruszonką*, rozgniecionymi malinami i borówkami * cynamonowa z mąki orkiszowej inspiracja Jeszcze przed wyjęciem wszystkich składników zastanawiałam się czy aby na pewno to dobry pomysł, czy to już nie przegięcie, no bo placki z kruszonką O.o Ale, powiem wam, że całkiem dobre :P No to od dzisiaj(...)kluchy na parze, czy jak to się tam zwie? Podane z sosem jagodowo-borówkowym i śmietaną <3 Lub jeżeli wolicie (waniliowy) budyniowy ryż na mleku z rozgniecionymi malinami z dodatkiem cytryny i cynamonu Słodycz malin i kwaskowatość cytryny <3 A teraz idę piec (znów) sernik
More food, love and dreamsprzyrządzić sobie takie cudowne i pożywne steki wołowe zwłaszcza, że ich przygotowanie to niecałe 10 minut, prawda, że krótko? ;) Może zasmakuje Wam moja wersja na słodko-kwaśno z malinami - uwielbiam ją! Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym Receptura na dwie porcje Sos malinowy: - cukier kryształ biały - 250g mrożonych malin - 100ml wina półsłodkiego czerwonego - 50ml octu(...)garść sezamu białego Sos malinowy: 1. Na patelnie wysypujemy cukier - taką ilość, by przykryła całe jej dno, po czym czekamy aż się rozpuści. 2. Na rozpuszczony karmel wrzucamy maliny i dolewamy odrobinę wina półsłodkiego. Smażymy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, póki nie uzyskamy gęstego płynu. 3. Następnie sos przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek
Sajkofanka smakuintensywny i cudowny. Zachęcam Was do spróbowania. Na pewno na długo smak zostanie w Waszej pamięci. Składniki na 2 mniejsze porcje: 300 ml gotowego rozrobionego syropu SUNQUICK mango maliny (świeże/mrożone/kandyzowane) Wykonanie: Wykonanie tego deseru jest naprawdę banalnie proste. Rozrobiony sok SUNQUICK wlewamy do płaskiego naczynia, tak aby jego warstwa nie była wyższa niż(...)drapiemy wierzchnią warstwę widelcem. Po kolejnych 40 min czynność powtarzamy i tak do momentu uzyskania konsystencji zdrapanego szronu z szyby. Kiedy granita jest gotowa podajemy ją natychmiast udekorowaną np malinami. W moim wydaniu były to maliny kandyzowane, które wyszły mi przez całkowity przypadek przy produkcji syropu malinowego. Przepis na granitę kawowo-czekoladową znajdziecie TU . Też jest godna polecenia
Malinowe Pocałunkimąki krem 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 500 ml mleka 60 g mąki kukurydzianej 150 g masła cukier wanilinowy parę kropli esencji waniliowej malinowy kisiel 400 g malin 100 g cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszku 30 ml wody gorącej Przygotowanie: ciasto Rozgrzewamy piekarnik na 200 C. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka cały czas ubijając(...)ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło - mieszamy, aż masa połączy się w idealny krem. Odstawiamy do ostygnięcia. galaretka malinowa W garnuszku gotujemy maliny z cukrem ok 15 minut, aż do momentu konsystencji musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami, czekamy aż galaretka zgęstnieje. Na każdy placek układamy galaretkę
Niezły Młynekswojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem utrzeć żółtka(...)sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać. Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Ponadto: 100 ml śmietany kremówki, 30%, schłodzonej 1 łyżeczka cukru waniliowego maliny, do dekoracji Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier waniliowy. Udekorować ciasto wedle uznania. Na wierzchu układać maliny. Smacznego
Malinowe Pocałunki