prostu REWELACJA :) puszysty ,wilgotny z lekko chrupiącą skórką z czekolady , nie za słodki a połączenie malin z czekoladą ....mniammmmm na tą chwilę to numer jeden w sernikach :) Składniki na blaszkę 26 cm : - 1 kg sera ,u mnie z wiaderka firmy Zott - 4 białka jaj - 1 budyń waniliowy - 100g(...)ktoś woli słodszy trzeba zwiększyć ilość o 50g) - kilka kropel olejku waniliowego - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g białej czekolady - 100 g gorzkiej czekolady - 250 g malin + kilka do ozdoby - 10 sztuk ciemnych herbatników Sposób wykonania : Najlepiej wszystko wcześniej przygotować , tzn czekolady rozpuścić w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej ,odstawić , blaszkę 26 cm wyłożyć herbatnikami , piekarnik nagrzać
Wypieki Renewyjątkowy sernik: puszysty, lekki, intensywnie waniliowy i kremowy za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej . Przyrządzony z sosem czereśniowym smakuje jeszcze lepiej! Ja oprócz czereśni do sosu dodałam również odrobinę malin. Nie przecierałam pestek przez sitko, ale jeśli nie lubicie, gdy chrupią Wam pod zębami, możecie to zrobić. Taki sernik sprawdzi się przy każdej, nawet małej okazji. Naprawdę polecam(...)ziarenka z 1 laski wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sos czereśniowy: 1,5 szk drylowanych czereśni (lub wiśni) 0,5 szkl malin 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 50 ml Kirschu (u mnie w wersji bezalkoholowej- zastąpiłam wodą ;)) laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nastoletnie Wypiekanienowymi siłami! Warszawa piękne miasto, jednak wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej :) Dzisiaj przepis na proste ciasto składające się z czekoladowego ciasta, masy budyniowej i musu z malin. Jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Serdecznie polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto czekoladowe: 1/2 szkl mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko(...)budyniu waniliowy bez cukru (opakowanie na pół litra mleka) 250 g miękkiego masła Mus malinowy: 2 galaretki malinowe 1 szkl wrzącej wody 500 g świeżych lub mrożonych malin Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Czekoladę rozpuścić w mleku, np. w mikrofalówce lub w garnuszku na małym ogniu, ostudzić. Jajko ubić z cukrem do puszystości, następnie wlać olej
Nastoletnie WypiekanieMaliny + kokos = coś pysznego! Ciasto jest alternatywą dla tradycyjnych wypieków, które zawierają dużą ilość masła i białego cukru. Wbrew ogólnemu przekonaniu, zdrowe desery nie są suche i bez smaku. Wręcz przeciwnie. Po prawie dwóch latach eliminowania cukru i gotowych słodkości mogę z ręką na sercu stwierdzić, że nigdy nie powróciłabym do poprzednich nawyków żywieniowych. Słodkie batony czekoladowe, żelki i landrynki(...)pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185*C. Piec 15 minut. W tym czasie przygotować krem. Krem: 250 g twarożku półtłustego 1 łyżeczka miodu 1 szklanka mrożonych malin (rozmrozić) 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mleka Twarożek zmiksować z miodem i malinami. Kaszę zalać mlekiem i podgrzać w mikrofali, odstawić, aż napęcznieje. Dodać do masy i zmiksować. Schłodzić
Chocolate Muffin Blogśmietankę kremówkę jeszcze bardziej. Wykonanie deseru nie jest trudne jeśli będziecie przestrzegać podanych proporcji i wskazówek podanych w przepisie. Smak jest obłędny mocno waniliowy i świetnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami... A więc smacznego. Składniki : 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 3,2% 80-100 g cukru kryształu 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 1 laska wanilii(...)łyżka ekstraktu waniliowego niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Składniki na sos: 250 g mrożonych malin 50 g borówek amerykańskich 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 70 g cukru trzcinowego szczypta kardamonu szczypta cynamonu Wykonanie: 1.Mleko, śmietankę,ekstrakt i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu
vaniliowoczekoladowaktóry podarowałabym swojemu mężusiowi, ponieważ uwielbia lekkie i owocowe biszkopty. Poniższe ciasto to przepis niezawodny na spędzenie romantycznego, a zarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki poniższego ciasta świetnie współgrają ze sobą. Przed podaniem malinowo-borówkową rozkosz udekorowałam białą czekoladą(...)pszennej tortowej 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta masa w środku 2 galaretki malinowe 3 i 1/2 szklanki wrzącej wody ok. 300 g malin 120 g borówek dekoracja 1 tabliczka białej czekolady (100 g) kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka przelać do miski i ubić za pomocą miksera
Ugotowaćkremu czekoladowego z suszonych daktyli (przygotowanego wg 1 wersji) pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki mleka 2/3 szklanki wody opcjonalnie 1 łyżeczka cukru do gotowania kaszy Mus malinowy: 300g malin mrożonych 6 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 i 2/3 łyżeczki żelatyny spożywczej Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki 30% 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru (najlepiej(...)pudru) pół łyżeczki cukru wanilinowego Przygotowanie: Kaszę jaglaną przygotuj wg tego przepisu . Zamiast samej wody, zagotuj wodę z mlekiem zgodnie z proporcjami powyżej. Pozostaw do ostudzenia. Maliny wrzuć do garnka, dodaj wodę i cukier. Na małym ogniu podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż do rozmrożenia. Gdy część owoców się rozpadnie, zdejmij z ognia. 3-4 łyżki malin
Anioszek w kuchnijaja 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 aromatu spirytusowego cytrynowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 25-30 malin (mogą być mrożone) Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dosypujemy cukry i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy jaja i aromat cytrynowy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia(...)sodą. Ciasto wykładamy na blachę włożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprzednio oczyszczone maliny (jeśli używamy maliny mrożone, wcześniej je rozmrażamy). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Ciasto jogurtowo-malinowe Ciasto jogurtowo-malinowe Ciasto jogurtowo-malinowe SMACZNEGO
peggiwkuchniNaleśniki z waniliowym serkiem ricotta i malinami (4-5 naleśników) Jednym z większych problemów przed którymi stanęłam chcąc się zdrowo odżywiać było to jak z normalnego przepisu zrobić porcję jednoosobową. W kuchni nie lubię nudy i nigdy nie jem w tygodniu dwa razy tego samego, a moja rodzina nie jest zainteresowana zdrową kuchnią, więc pozostaje mi przerabianie przepisów na mniejsze(...)Naleśniki: 4 łyżki mąki pszennej (około 50g) jajko 100ml mleka 50 ml wody Nadzienie: 1/2 opakowania serka ricotta (125g) czubata łyżeczka słodzika ze stewią sproszkowana wanilia Dodatkowo: około 100g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone) Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników. Smażymy z jednej i drugiej strony. Da się smażyć bez oleju jeżeli
Moja Michapszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g twarogu zmielonego 2 żółtka 5 dużych jabłek POLEWA: 1/2 szklanki malin 1 łyżka wody 1/2 szklanki cukru pudru Mąkę pszenną i krupczatkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Posiekać nożem i zagnieść ciasto. Do przygotowania ciasta(...)docisnąć i nakłuć go w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 45 minut. W czasie kiedy piecze się ciasto przygotować polewę malinową. Maliny włożyć do garnuszka, podlać wodą i dusić, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko. Do musu malinowego dodać cukier i dokładnie rozetrzeć. Polewą polać ciasto
https:KKuchniaMniampierwszego zjedzonego serniczka ten deser został zdecydowanie moim numerem jeden. Serniczki smakują cudownie, obłędnie. To istny romans puszystego serka i lekko kwaskowatej maliny. Miłość od pierwszego serniczka. Składniki 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 200g serka homogenizowanego 30g cukru pudru 15g żelatyny 1/4 szklanki wrzątku mrożone maliny Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem(...)serkami homogenizowanymi, pod koniec miksowania partami dodajemy letnią/zimną żelatynę. Po dodaniu żelatyny miksujemy jeszcze 2 minuty. Silikonowe foremki napełniamy masą serową, na środku wciskamy palcem zamrożoną malinę. Foremki wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Biały talerz Arv oraz zdobione sztućce możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie zakupy online to zapraszam do sklepu Amicus na allegro . Część
Gotowanie i blogowanieCoś prostego specjalnie dla bliskiej osoby. Francuskie ciasteczka w kształcie serduszek z odrobiną białej czekolady i malinami. Sprawdzą się rewelacyjnie w Walentynki, szczególnie gdy nie dysponujemy dużą ilością czasu, a chcemy zrobić przyjemność ukochanej osobie. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (polecam domowej roboty ) 100 g białej czekolady 4 łyżki mleka garść malin Przygotowanie(...)serca wykrawać z rozwałkowanego ciasta francuskiego ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde serduszko przy pomocy szprycy wycisnąć rozpuszczoną czekoladę. Na czekoladzie umieścić kilka malin. Piec w 190 st.C przez 10-15 minut do zezłocenia. Upieczone serduszka wyjąć i przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieogrodzie maliny, truskawki, czereśnie... Trzeba czerpać z darów natury, korzystać póki możemy. Dzisiaj przedstawiam sposób na szybkie ciasteczka malinowo- otrębowe. Bez pieczenia, bałaganienia i dużego wysiłku. Użyłam agaru - który jest moim królem w świecie kuchni.. Dodatkowo ciasteczka udekorowałam jagodami goji i czereśniami. Pychota! SKŁADNIKI: szklanka otrębów ok 100g malin łyżka agaru szklanka wody 3 łyżeczki ksylitolu dodatki: jagody goji(...)czereśnie WYKONANIE: wodę gotujemy, dodajemy agar i ksylitol (ok 3 min na małym ogniu gotujemy i mieszamy) maliny blendujemy z otrębami gotowy agar przelewamy do zblendowanych owoców- całość dokładnie mieszamy! masę przelewamy do aluminiowych foremek, odstawiamy do stężenia- wystarczy temp pokojowa gotowe i stężałe ciastka, wciągamy z foremek i ozdabiamy czereśniami i jagodami goji
healthy dreamsSKŁADNIKI : 5 łyżek amarantusa ekspandowanego łyżka nasion chia 100g malin 80g tofu naturalnego 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki mleka sojowego garść orzechów brazylijskich + garść malin do ozdoby WYKONANIE: maliny blendujemy razem z tofu orzechy brazylijskie siekamy/kruszymy zblendowane składniki mieszamy razem z mlekiem, chia, amarantusem, orzechami i ksylitolem- całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy- odstawiamy
healthy dreamschwilę, a nawet móc delektować się posiłkami ( bez obawy o ewentualnym spóźnieniu na lekcje, czy autobus). Placki z dyni i pełnoziarnistej mąki żytniej nadziane twarogiem, podane z malinami: Od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia "nadzianego" śniadania, jednak zawsze do głowy wpadał mi inny pomysł- domyślnie mniej skomplikowany, który szybko realizowałam. Pomijając oczywiście wszelkie plany na placki z nadzieniem(...)łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej ok 80g dyni hokkaido białko jajka ok 50g twarogu łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki ksylitolu ok 12g drożdży odrobina mleka (do rozpuszczenia drożdży) dodatek: maliny, jogurt naturalny WYKONANIE: dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym parujemy do miękkości uparowaną dynię blendujemy na gładki mus białko ubijamy razem, drożdże dodajemy do lekko podgrzanego mleka
healthy dreams