cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody masa: puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 120 g mascarpone pół szklanki malin zmiksowanych i przetartych przez sitko do nasączenia 100 ml soku pomarańczowego do ozdoby maliny opcjonalnie mini bezy Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka(...)około 40 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przygotowujemy masę. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder oraz przetarte maliny. Miksujemy 5 minut na największych obrotach. Dodajemy mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy go sokiem. Przekładamy go masą którą rozsmarowujemy również
Mienta blogDzisiaj kolejna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. To mała słodka przekąska, którą można wykonać w półgodziny (czas liczymy już z pieczeniem). Muffinki kokosowe z dodatkiem świeżych malin powinny przypaść Wam do gustu pomimo, że ich smak jest nieco inny – taki bardziej piaskowy – niż tych pszennych, które standardowo robiliśmy Składniki: - 100g świeżych malin - 100g mąki ziemniaczanej - 100g mąki(...)całość łączymy w jednolitą masę, a następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Kiedy już masa na muffinki będzie w papilotkach to na wierzch nakładamy po kilka sztuk malin. Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Kiedy muffinki już się upieką, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem
Kuchenne Wariacjemąki tortowej 150 g cukru drobnego 5 jajek szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 130 g czekolady mlecznej Masa malinowa: 600 g malin 2 galaretki malinowe 3 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. 500 g malin zmiksować i dodać(...)ścierki i przełożyć do keksówki na spód wyłożyć część masy malinowej i krem ze śmietany i mascarpone (odrobinę zostawić na zdobienie góry ciasta), na masę wyłożyć pozostałą część malin i resztę masy malinowej. Ciasto zamknąć (to będzie spód). Odwrócić keksówkę na talerz i włożyć do lodówki na 2 - 3 godz. Wyciągnąć ciasto i ściągnąć keksówkę. Zdobić wedle uznania
Lili w kuchniszklanki śmietany 12% Składniki na sos waniliowy: 150 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 300 g serka Bieluch ziarenka z 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g świeżych malin CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W małym garnuszku umieszczamy masło i piwo. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy kakao i mieszamy do powstania jednolitej kakaowo-piwnej masy. Zdejmujemy(...)następnie wyjmujemy z foremek i odcinamy zbyt wyrośniętą górę. 4. Wszystkie składniki na sos miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Jeden blat brownie kładziemy na talerzu, posypujemy połową malin (możemy je lekko zgnieść) i polewamy sosem. Przykrywamy kolejnym blatem, znów polewamy sosem i dekorujemy resztą malin i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem możemy polać dodatkową porcją
My Culinary ArtLato w pełni. Upały nieco zelżały choć dalej ciepło więc dzisiaj coś chłodnego z owocami czyli deser malinowo-brzoskwiniowy. Składniki: Galaretka malinowa: - 200g świeżych (lub mrożonych) malin - 35g cukru pudru - 6g żelatyny -20ml wody Mus brzoskwiniowy: - 2 brzoskwinie - 40g cukru pudru - 100g serka mascarpone - 150g śmietanki 30% - 6g żelatyny - 20ml wody Dekoracja (opcjonalnie): - 1 brzoskwinia - kilkanaście borówek - kilka listków(...)mięty Składniki na 4 porcje. Najpierw zaczynamy od galaretki malinowej. Maliny blendujemy z cukrem pudrem. Następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę dodajemy do malin i wszystko razem mieszamy. Gotową galaretkę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki aby żelatyna stężała. Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za mus. Obieramy ze skórki brzoskwinie, połowę jednej brzoskwini kroimy w małe kosteczki, a pozostałe półtorej
Kuchenne Wariacjeodmian mali, dzięki czemu możemy cieszyć się tymi owocami aż do późnej jesieni! Ja najczęściej wykorzystuję je do ciast i deserów. Tak też było i tym razem. Kruche ciasto, maliny w galaretce, puszysty śmietanowy krem i słodka, chrupiąca beza. Chłopcy stwierdzili, że to jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam:) Mi też baaardzo smakował. Ostrzegam: ciasto wciąga i uzależnia!! :) Spód(...)wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temp. 190st. Ostudzić. Malinowa galaretka: 600g malin, 2 galaretki o smaku malinowym, 3 szklanki wrzątku. Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą masę wylać na przestudzone ciasto. Wstawić do lodówki, by masa całkiem
Z miłości do słodkościIdealny deser na panujące obecnie afrykańskie upały, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Serniczek jest bardzo smaczny: delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Dodatek malin lub owoców czerwonej porzeczki świetnie przełamuje słodycz białej czekolady. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): Spód: 430 g ciemnych ciastek typu oreo 130 g miękkiego masła Masa serowa(...)półtłustego twarogu 200 g serka mascarpone 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 3 tabliczki białej czekolady (300 g) Dodatkowo: 200 g malin (lub czerwonych porzeczek) Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników. 2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę
Domowa Cookierenka Aginasz urwis:) Deserek jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a do tego naprawdę smaczny! Składniki na 3 porcje: 6 łyżek jogurtu malinowego, 200 g malin, 100g truskawek, 6 sztuk ptasiego mleczka. Wykonanie Na dnie 3 pucharków nałożyć po łyżce jogurtu. Ułożyć umyte, pokrojone na ćwiartki truskawki. Maliny rozgnieść widelcem, rozłożyć równomiernie do pucharków(...)Przykryć kolejną warstwą jogurtu. Udekorować pokrojonym w kostkę Ptasim mleczkiem, świeżymi malinami i miętą. Smacznego
Z miłości do słodkościtakiej porcji energia nie opuści Was aż do obiadu! W miseczce znajdziecie takie pyszności jak płatki zbożowe, wiórki kokosowe, orzeszki ziemne, rodzynki i masło orzechowe. Do tego cząstki banana, maliny, borówki amerykańskie i gęsty jogurt naturalny... na idealny początek dnia :) Składniki: 3-4 łyżki płatków wielozbożowych (orkiszowe, żytnie lub mieszanka) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka(...)orzeszków ziemnych 1 łyżka chrupek kukurydzianych 1 łyżeczka masła orzechowego 1/2 szklanki mleka Dodatkowo: maliny banan borówki jogurt naturalny Płatki, wiórki, orzeszki, rodzynki i masło orzechowe wymieszać. Zalać mlekiem do przykrycia i gotować w mikrofali 2 minuty (lub do zmięknięcia płatków). Banana pokroić w kostkę, dodać maliny i borówki. Polać jogurtem i podawać. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKoktajl malinowo-truskawkowy Przepis na szybki i orzeźwiający koktajl malinowo-truskawkowy na bazie mleka sojowego! Maliny nadają mu fajnego, lekko kwaskowego smaku, powidła wykorzystane do dosłodzenia - nie tylko nadają ciekawego posmaku śliwek, ale również zastępują cukier czy miód. Jeśli masz świeże maliny, a chcesz, by koktajl był orzeźwiający podczas upalnego dnia, włóż je na kilkanaście minut do zamrażarki i zblenduj(...)roślinnego - migdałowego, ryżowego czy owsianego. Zobacz również inne przepis na -----> KOKTAJLE Koktajl malinowo-truskawkowy - przepis: Składniki: (2-3 porcje) 0,5 litra mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone, koktajl będzie wtedy fajnie chłodził) 10 truskawek 1 banan 2 łyżeczki powideł Koktajl malinowo-truskawkowy - jak zrobić? Truskawki odszypułkować, umyć pod bieżącą wodą. Banana pokroić na kawałki
Moje Qulinariamamy wyczekany weekend! A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami. Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach. Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia(...)łyżka * jajko – 2 szt 3 WARSTWA: * śmietana 30% – 500 ml * śmietan fix – 2 op * cukier puder – 3 łyżki * kokos – 50 g DODATKOWO: * borówki + maliny – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na blachę wyłożoną folią spożywczą kładziemy warstwę herbatników. 1 WARSTWA: Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy, a następnie dodajemy rozgniecione borówki i miksujemy aż galaretka
Ostra na SłodkoSchool. Tradycyjna wersja słodkiego bałaganu z Eton składa się tylko z trzech składników: truskawek, bez i bitej śmietany. Ten letni deser można przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje składników nie są tu najważniejsze, możecie pójść na totalny żywioł, a deser i tak wyjdzie(...)piękny i pyszny! Składniki: 2 szklanki malin 1/2 szklanki borówek amerykańskich 2 łyżki cukru z wanilią* 2 szklanki śmietany kremówki kilka bez Przygotowanie: Maliny posypujemy cukrem z wanilią i rozgniatamy widelcem. Możemy zostawić kilka w całości do dekoracji. Kremówkę ubijamy (bez cukru), ma być gęsta, ale nie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyWłasnoręcznie zerwane jabłka i maliny, delikatne ciasto i lukier, pycha. Przepis od cioci Grażyny, dziękuję :). Część jabłek była w całości, część pokrojona w ćwiartki, ale uważam, że przy tak płaskim naczyniu jak moje, lepiej pokroić w ćwiartki. Składniki: - 8 jabłek (pokrojonych w ćwiartki) - kilka garści malin - 2 jajka - cukier (tyle, ile ważą jajka) - mąka (tyle, ile ważą jajka) - masło (tyle(...)kropel wrzątku Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Jajka ubić, dodać cukier, zmiksować razem. Dodać mąkę, zmiksować. Dodać masło, zmiksować. Jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego, pomiędzy nimi ułożyć maliny. Wierzch pokryć równomiernie ciastem. Piec w 220 stopniach, aż ciasto wyrośnie i się przyrumieni (ok. 30 minut). Przygotować lukier: w filiżance wymieszać cukier puder z galaretką, dodać wodę. Dokładnie mieszać
Corner With Recipeskońcu i ja postanowiłam wypróbować przepis na chlebek bananowy wg Sophie Dahl. Chciałam jednak jakoś wzbogacić ten wypiek i dodałam mrożonych malin, z innymi składnikami też trochę pokombinowałam. Moim (niezbyt skromnym ;)) zdaniem, wyszło świetnie. Składniki (keksówka o dł. około 20 cm): - 75 g miękkiego masła - 4 dojrzałe, rozgniecione banany - 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 jajko(...)łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 0,5 szklanki mąki krupczatki - 1 szklanka mrożonych malin Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (jeśli bez, do 180 stopni). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski włożyć rozgniecione banany, utrzeć je z masłem, cukrami i jajkiem. Dodać sodę i sól, zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Na koniec
Corner With Recipesłyżki otrębów - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka/wody - 3/4 szklanki cukru (u mnie brązowy) - 3 łyżki oleju rzepakowego - szczypta soli - 2 łyżeczki kakao - 1 szklanka mrożonych malin + ewentualnie 1 łyżka cukru brązowego* Ciecierzycę ugotować (ok. 60 do 90 minut na małym ogniu)**. Zamrożone maliny wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, ok. 10 minut, co jakiś(...)kakao, wymieszać ponownie łyżką. Do papilotek włożyć łyżkę masy, na to łyżeczkę sosu malinowego i kolejną łyżkę masy. Piec ok 25 minut w 170 stopniach. * Jeśli byłyby to świeże maliny trzeba by dodać jeszcze kilka łyżek wody *Ciecierzycę należy wymoczyć wcześniej ok. 10-12 h. Proporcje wody do ciecierzycy to 4:1. Można też użyć cieciorki z puszki, ale polecam
Corner With Recipes