małe porcje: 5 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego 1 łyżeczka ziarenek chia 1 łyżka kakao 2 łyżeczki miodu lub ksylitolu ok 125 g malin płatki migdałów do posypania Przygotowanie: W garnuszku umieścić płatki owsiane, kakao i mleko. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Wyłączyć palnik, dodać miód lub ksylitol i ziarenka chia. Wymieszać(...)przykryć i odstawić na ok 10 minut. Na spód szklanek lub miseczek ułożyć maliny. Zostawić kilka do dekoracji. Nałożyć owsiankę i udekorować malinami i płatkami migdałów
Ze smakiem i z pasjąmocno wyczuwalne. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia. Po 10 minutach odsączamy ją z wody i zalewamy łyżeczką mocno ciepłej wody, żeby się rozpuściła. Do żelatyny przekładamy łyżkę malin, mieszamy dokładnie żeby żelatyna się nie zbryliła i dopiero wówczas przelewamy całość do malin. Naszą glazurę przekładamy na ciasto i wstawiamy je do lodówki, żeby maliny lekko stężały. Bitą śmietanę ubijamy
Relaxtimedzieci lubią najbardziej. Trzymając się tych zasad powstał tort dla Kubusia, małego wielkiego mężczyzny. Biszkopty są tradycyjne z dodatkiem barwnika. Do tortu użyłam galaretek kolorowych, mrożonych malin, świeżych truskawek i borówek. Do ozdoby użyłam masy cukrowej w trzech kolorach- zielony, czarny i biały. Z isomaltu zrobiłam jezioro i cyferkę dwa( isolmat jest odpowiednikiem cukru(...)kwadraciki). Śmietanę kremówkę zmiksować z mascarpone, dodając słodkie mleko skondensowane. Następnie wymieszać z pokrojonymi w kosteczkę kolorowymi galaretkami. Krem 2 2 galaretki malinowe około 400 gram malin(mogą być mrożone) 300 ml śmietany kremówki 150 g mascarpon e Galaretki malinowe zrobić według przepisu, odejmując 1/4 ilości wody. Galaretkę przygotować wylać do prostokątnego naczynia (użyłam tacy ) poukładać maliny
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki – porcja dla czterech osób: 400 ml mleczka kokosowego, 4 łyżki nasion chia, 3 łyżki miód lub syropu klonowego, 200 gram malin mrożonych lub świeżych. Krok 1 Do miski wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy nasiona chia, miód i energicznie mieszamy, całość odstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki. Krok 2 Świeże lub rozmrożone maliny blendujemy(...)gładką masę. Krok 3 Do szklanek wkładamy masę z chia na przemian z malinami tworząc warstwy. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://www.cosbymzjadla.pl/kokosowy-pudding-chia-z-malinami/&blog=http://www.cosbymzjadla.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load
Coś bym zjadłaWyśmienite w smaku ciasto bez odpalania piekarnika , w sam raz na słodki poczęstunek, z malinami i żelką kokosową to prawdziwa słodka gratka. Jedno z moich ulubionych serników bez pieczenia. Składniki: Forma 24/24 cm 2 duże opakowania herbatników maślanych Masa serowa: ½ kg twarogu mielonego 10 dag masła 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100 ml mleka 3 jajka(...)szklanki cukru 16 g cukru waniliowego Warstwa malinowa: ½ litra malin ½ szklanki cukru 2 galaretki malinowe Dr.Oetker 1 szklanka wody Żelka kokosowa: ½ litra mleka kokosowego ½ szklanki cukru 25 g żelatyny Dr.Oetker 2 łyżki wiórek kokosowych 50 ml likieru kokosowego Wiórki do dekoracji Sposób przygotowania: Masa serowa: Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek
Wanilia i Kardamonznaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Mus malinowy 225 g śmietany kremówki 375 g malin (użyłam mrożonych) 75 g cukru 10 g żelatyny w proszku 2 łyżki soku z cytryny Maliny włożyć do garnka (nie rozmrażać) dodać cukier sok z cytryny i zagotować- tylko(...)chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować ! Połączyć z gorącym pure, wymieszać i odstawić aby przestygła, ale nie stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać pure z malin. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Czekoladowe ganache do posmarowania tortu. 250 ml śmietany kremówki 500g czekolady drobno pokruszonej (użyłam
Piekarz-Kucharz-Garkotłukznaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić Mus malinowy 225 g śmietany kremówki 375 g malin (użyłam mrożonych) 75 g cukru 10 g żelatyny w proszku 2 łyżki soku z cytryny Maliny włożyć do garnka ( nie rozmrażać) dodać cukier sok z cytryny i zagotować- tylko(...)chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować ! Połączyć z gorącym pure, wymieszać i odstawić aby przestygła, ale nie stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać pure z malin. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Krem maślano-waniliowy do posmarowania tortu 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka esencji pomarańczowej skórka otarta z 1/2 cytryny 150g śmietanki kremowej wierzch 200g masy kajmakowej 4 łyżki śmietanki kremowej sos jeżynowy 100g jeżyn 30g malin 1 łyzka cukru brązowego dodatkowo maliny, jeżyny, borówki Wykonanie spód: ciasteczka umieścić w blenderze, rozdrobnić na piasek, przełożyć do naczynia i połączyć z herbatą. Taką masą wylepic dno tortownicy (26cm) wyłożonej(...)uchylonym piekarniku. wierzch: masę kajmakową umieścić w rondelku, podgrzać ze śmietanką. Ciepłym kajmakiem udekorować wierzch sernika. Po wystygnięciu masy karmelowej sernik schłodzic w lodówce. sos jeżynowy : jeżyny i maliny umieścić w małym rondelku, zasypać cukrem i gotować kilka minut na małym ogniu do czasu, aż z owocowej masy powstanie gęsty syrop. Owoce nie muszą sie całkowicie rozpaść. Przestudzonym sosem polać
Raj dla PodniebieniaPiękny fioletowy kolor i ciekawy smak dodają borówki amerykańskie. W ramach wzbogacenia smaku dodałam skórkę pomarańczową i odrobinę domowego ekstraktu waniliowego. Talerz zdobi dodatek łuskanego słonecznika i moje ukochane maliny. Proste, szybkie, zdrowe i smaczne. Dobre zarówno na śniadanie, na deser lub na kolację. Danie jest bezglutenowe i zapewnia sporą dawkę witamin. Smacznego. Składniki : Na 4 porcje(...)wody 4-5 łyżek płatków ryżowych 50 g borówek amerykańskich 3 łyżki rodzynek sułtańskich kilka malin do przybrania 1 łyżka łuskanego słonecznika łyżeczka skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego do smaku Wykonanie : 1. Szklankę wody zagotować i doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku dodajemy rodzynki i ekstrakt waniliowy o gotujemy minutkę następnie wrzucamy
vaniliowoczekoladowamiasto choć na parę chwil. Wiosna do nas wróciła więc nie ma na co czekać... Ruszajmy w drogę, a do plecaka koniecznie zapakujmy taką owsianą muffinkę. Owsiane muffiny z malinami składniki: 150 g mąki owsianej 30 g mąki migdałowej 60 g ksylitolu 2 jajka serek ricotta - 60 g 200 ml mleka 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)maliny - u mnie mrożone po 3 na 1 muffinkę Krem do muffinek składniki: pozostała ricotta sok i skórka z cytryny miód - opcjonalnie wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Mieszamy 60 g ricotty z jajkami i mlekiem. Dodajemy obie maki, proszek do pieczenia, ksylitol oraz słonecznik. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Napełniamy ciastem foremki do muffinek
Przysmaki Karolkiczubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (użyłam Mąki Szymanowskiej) 3,5 łyżki cukru waniliowego ( KLIK ) 1 łyżka masła Dodatkowo: kilka okrągłych biszkoptów (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny) maliny w syropie ( KLIK ) Sposób wykonania: 1. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszać z mąką. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, gotować na małym ogniu maksymalnie(...)minutkę, aż budyń zgęstnieje. 2. Przygotować pucharki: na dno wyłożyć 2-3 połamane biszkopty, dodać łyżkę malin, dodać też trochę syropu. Wyłożyć część ciepłego budyniu, na koniec dodać jeszcze łyżeczkę malin i 1 okrągłego biszkopta. 3. Deser smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego
Kuchnia domowa AniMamy maj, a wraz z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają. Można je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej. Moja ulubiona wersja kruchego ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było(...)śmietany 18% Masa : 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia Nadzienie: ½ kg rabarbaru 10 dag malin Skórka otarta z ½ pomarańczy 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać proszek
Wanilia i Kardamonpełną zamrażarkę i muszę najpierw je zużyć. Oczywiście wiecie, jak to się skończyło: w piątek wróciłam do domu z kilogramem truskawek, kolejnym rabarbaru i sześcioma pudełeczkami z malinami i jeżynami. Mmm... Pyszności! Zaczęłam od wyjadania ich tak, po prostu, ale stwierdziłam, że żal byłoby nie zrobić z nich czegoś bardziej specjalnego. Na weekendowe śniadanie przygotowałam więc gofry z przepisu Beaty(...)tylko zmieniłam proporcje), a do nich obłędnie pyszną owocową sałatkę. W zasadzie jest to chyba bardziej surówka, bo nic się nie gotuje, ale... Owocowa surówka jakoś głupio brzmi. Truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody zamacerowałam w mieszaninie miodu, soku z cytryny i ekstraktu z wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie, wyszło
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajwyższy czas na opróżnianie zamrażalnika z zamrożonych owoców. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania dania z wykorzystaniem makaronu czekoladowego oraz mrożonych truskawek, malin i jagód. Makaron czekoladowy pięknie pachnie - zarówno surowy, jak i ugotowany. Wbrew pozorom nie jest słodki, tylko lekko kakaowy w smaku :) Aby całe danie było jeszcze bardziej sycące to dodałam do niego sos twarogowy przygotowany(...)naturalnego. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu czekoladowego 1 kostka twarogu (250 g) 2-3 łyżki jogurtu naturalnego cukier do smaku 2 garście mrożonych truskawek 1 garść malin kilka łyżek jagód Owoce z zamrażalnika rozmrozić. Do truskawek wsypać 1 łyżkę cukru i zmiksować za pomocą blendera. Twaróg pokruszyć na małe kawałki, dodać jogurt oraz 1 łyżkę cukru
UgotowaćZdecydowałam się je dzisiaj zrobić i wyszło super. Przygotowanie sosu malinowego – na patelnię dodać miód, ocet jabłkowy i balsamiczny. Podgrzewać tak długo aż miód się rozpuści. Następnie dodać maliny, gotować mieszając aż maliny się rozgotują. Dodać masło, szczyptę soli i delikatnie posypać pieprzem. Smażyć, aż masło się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszać i zdjąć z patelni(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem na oczywiście na koniec. Sprawdzić smakując wątróbkę czy już są wystarczająco usmażona. Na talerz rozłożyć sałatę, na to wątróbkę i cebulkę. Rozrzucić świeże maliny. Polać wszystko sosem malinowym. Smacznego, dla mnie to jest pyszne
Kuchnia Pokoleń