śmietankę kremówkę jeszcze bardziej. Wykonanie deseru nie jest trudne jeśli będziecie przestrzegać podanych proporcji i wskazówek podanych w przepisie. Smak jest obłędny mocno waniliowy i świetnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami... A więc smacznego. Składniki : 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 3,2% 80-100 g cukru kryształ 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 1 laska wanilii(...)łyżka ekstraktu waniliowego niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Składniki na sos: 250 g mrożonych malin 50 g borówek amerykańskich 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 70 g cukru trzcinowego szczypta kardamonu szczypta cynamonu Wykonanie: 1.Mleko, śmietankę,ekstrakt i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu. Laskę
vaniliowoczekoladowasprawdziłam smak, stwierdziłam, że całość może być troszkę mdła. Dlatego do kremu wycisnęłam sok z połowy cytryny. Efekt końcowy: więcej niż zadowalający Do tego zblendowane herbatniki i kilka malin i deser gotowy. PS. Dziękuję za Waszą liczną obecność na fanpejdżu bloga Składniki na 4 małe porcje: – 75 g białej czekolady – 250 ml śmietanki kremówki(...)połowy cytryny (lub limonki): można też zetrzeć skórkę – 6-7 herbatników maślanych (myślę, że kakaowe pasowałyby smakowo i wizualnie lepiej) – około 100 g malin Wykonanie: Połowę śmietanki wrzucamy do garnka wraz z białą czekoladą. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do ostudzenia. Herbatniki blendujemy na piasek. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno. Do lekko ostudzonej białej czekolady
Relaxtimesobie jest pyszny! Polecam Składniki: Budyń waniliowy: 2 szklanki mleka 3,2 % 4 żółtka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Sos malinowy: 250 g malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 6 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: Budyń waniliowy: Zagotować 1 szklankę mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli(...)mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie przełożyć do salaterek. Sos malinowy: Do rondelka wlać wino, wsypać cukier trzcinowy i dodać maliny. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wino odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Następnie przetrzeć przez sitko i polać budyń. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może
Oryginalny smakDeser galaretkowy z malinami - słodki i jednocześnie lekko kwaśny, zimny i orzeźwiający. Składniki: 300 g jogurtu naturalnego, 2 galaretki kryształowa - bezbarwna cytrynowa, galaretka malinowa, łyżeczka kakao, ok 120 g malin Przygotowanie: Pół galaretki kryształowej rozrabiamy w 5 łyżkach ciepłej wody - mieszamy aby maksymalnie się rozpuściła. Dodajemy stopniowo 150 g jogurtu (najlepiej, żeby miał temperaturę pokojową) mieszamy, dodajemy łyżeczkę kakao(...)jogurtu, mieszamy, przelewamy na galaretkę malinową. Wkładamy do lodówki na 15 minut. W 300 ml ciepłej wody rozrabiamy drugą bezbarwną galaretkę. Studzimy. W tym czasie na jasnej masie układamy maliny, zalewamy powoli bezbarwną galaretką. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby wszystkie masy dobrze stężały
Lena GotujeCiasto z malinami Myślałam nad ciastem z malinami, ale ze względu na to, że otwierałam niedawno słoik z gruszkami, to i gruszki udało mi się przemycić do tego wypieku. Do owoców najbardziej pasuje mi właśnie kruche ciasto . No.. ale do owoców pasuje przecież równie dobrze ciasto drożdżowe, jednak ja tym razem postawiłam na pyszne kruche ciasto z kruszonką(...)mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 550 g serka homogenizowanego waniliowego 1 budyń waniliowy 2 jajka Owoce: 4 gruszki 1 garść malin Kruszonka: 110 g mąki pszennej 90 g tapioki nawodnionej lub mąki ziemniaczanej/ryżowej 50 g płatków migdałowych 50 g cukru 125 g zimnego masła Jak zrobić kruche ciasto? Mąkę pszenną mieszamy
MamaOskarkaWiosna kojarzy mi się z łąką i pierwszymi kwiatami. W oczekiwaniu na wiosnę zapraszam na ciasto pszczółka. Masa serowa jest lekka i delikatna a maliny przełamują smak masy. Wierzch ciasta to lekka galaretka brzoskwiniowa wraz z owocami. Owoce nadają słodyczy ciastu. Owoce mrożone HORTEX są idealne na czas kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców na targu. Dzięki nim możemy przygotować(...)soli 3 jajka MASA SEROWA: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 szklanki malin HORTEX DEKORACJA: 1 puszka brzoskwini w puszce galaretka brzoskwiniowa Przygotowujemy spod ciasta: Masło rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach mąkę
Kuchnia w oparachczekoladą, posypane owocami i piankami marshmallow. Obłęd! Oprócz znakomitego kremu mamy jeszcze świeże owoce i mrożone owoce , bo nic nie stoi na przeszkodzie, aby z racji braku sezonu na maliny ich nie dodać. Wierzcie mi - maliny mrożone są o niebo zdrowsze niż te piękne, które kupicie poza sezonem. Pizza z owocami Ogólnie bardzo lubię łączyć mięso z owocami(...)ciasto do pizzy: 150 g wody 1/2 łyżeczki cukru 10 g świeżych drożdży 250 g mąki o jak najniższym typie 1/2 łyżeczki soli Toping: krem kakaowo - orzechowy banan maliny pianki marshmallow Pizza czekoladowa przepis Drożdże rozpuszczamy w wodzie z odrobiną cukru. W misce mieszamy mąkę z solą. Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto na pizzę. Wyrabianie robotem
MamaOskarkaJeśli połowa ciasta jest zjedzona zanim zdąży porządnie stężeć to już wiem, że będzie pyszne. I tym razem się nie pomyliłam, bo połączenie miodowego ciasta, budyniu i malin okazało się strzałem w dziesiątkę. A z racji tego, że prezentowało się dość wyjściowo, uświetniło kawę z Okazji Dnia Babci. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g mąki(...)mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki cukru na masę malinową: 300 ml jogurtu naturalnego 2 opakowania galaretki malinowej 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Składniki ciasta zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić. W szklance mleka rozrobić budynie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaowoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace(...)Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam, dzięki temu galaretka bardzo szybko się scięła, a proces przygotowywania ciasta bardzo się skrócił. Ciasto zaniosłam do pracy i wszyscy zgodnie stwierdzili, że to jedno z pyszniejszych jakie jedli. Gorąco polecam, można je piec okrągły rok. Składniki
moj przepis namogę tylko powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych wersji „nibysernika” jakie przerobiłam i spośród których jadłam: delikatny, bo na biszkopcie, puszysta śmietankowa pianka i owocowy akcent w postaci malin., które nadają mu nieco soczystości. Wykombinowałam taką wersję, bo nie miałam wystarczającej ilości mąki, żeby zrobić kruche- tak powstał wariant nibysernika na biszkopcie J Blaszka 22x25 cm. Składniki(...)Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie lśniąca beza. Wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Dodatkowo: garść mrożonych malin WYKONANIE: ostudzony blat biszkoptowy w blaszce wyłożonej po brzegi papierem do pieczenia+ ½ masy serowej maliny ½ masy serowej Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
Domowe ciastaporcji (słoiczki o pojemności 120 ml): Ciasteczkowy spód: 75 g kruchych ciastek czekoladowych/ maślanych 35 g miękkiego masła Mus malinowy – mus malinowy: 450 g świeżych/ mrożonych malin 100 g cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 300 ml śmietany kremówki 36% Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą
Słodki Pomysłwówczas zostają nam niewykorzystane białka. Dziś zatem podsyłam Wam ciekawy przepis na pyszne babeczki, które wykonamy na samych białkach! Do muffinek możemy wykorzystać dowolne owoce – ja użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam. Wierzch babeczek możemy wedle upodobań – poleć polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Składniki: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 300g mąki(...)pszennej 100ml oleju 100ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki owoców – świeżych lub mrożonych (użyłam mrożonych malin) Opcjonalnie: polewa czekoladowa (gorzka czekolada + mleka) *** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Do piany stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści. Cały czas miksując dolewamy olej i mleko. Wsypujemy przesianą mąkę
Blog z ApetytemPyszny, kremowy, jesienny deser z nutą lata w postaci malin. Idealny pomysł na przemycenie kaszy w deserze, a wiecie doskonale, że lubię to robić! Do tego aromatyczny cynamon i od razu jesień staje się przyjemniejsza! Składniki na 2 porcje: Masa z kaszy: 5 łyżek kaszy manny 500 ml mleka (u mnie bez laktozy) 2 łyżki erytrolu 1 łyżeczka cynamonu(...)Wietnamu Knorr 1 łyżka cukru waniliowego (a najlepiej erytrolu waniliowego) Mus malinowy: 200 g mrożonych malin (lub innych owoców) 3 łyżeczki erytrolu + odrobina pistacji Przygotowanie: Składniki na masę z kaszy wsypujemy/wlewamy do garnka i gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Maliny lekko rozmrażamy i blendujemy z erytrolem. Masę z kaszy przelewamy do pucharków i studzimy. Polewamy musem malinowym
CzarnawisienkaDziś do kawy szybkie i bardzo pulchniutkie ciasto łaciate z malinami (u mnie mrożonymi, bez rozmrażania) i rodzynkami o zapachu migdałów i orzechów z dodatkiem kakao. Wspaniałe i proste! Idealne do popołudniowych rozmów z bliskimi U mnie zawsze się sprawdza wywołując uśmiech i radość na resztę dnia – ciasto, towarzystwo i dobra kawa! POLECAM! Składniki na blaszkę o wymiarach(...)gazowanego soku pomarańczowego 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 2 łyżki tartych migdałów łyżka tartych orzechów włoskich opcjonalnie: 1/2 szklanki rodzynków 350 g malin, u mnie mrożone, bez rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy tarte orzechy i migdały. Dodajemy powoli olej i napój
Zasmakuj Kuchnityle Naprawde tyle wystarcz, żeby zrobić ciasto, którym zachwyca się niemal każdy. A teraz do tych słodkości (bo nie ma co ukrywać, że ciasto jest dość słodkie) dorzućcie kilka malin dla przełamania smaku i dodania odrobiny orzeźwienia. To jest dopiero niebo w … Zbliża się weekend, nic nie zaszkodzi spróbować Składniki na małą tortownice o średnicy 20 cm: Spód : – około(...)ugniatania używam dna i boków szklanki. Spód wkładamy do lodówki na 30 minut (lub szykujemy dzień wcześniej) Pozostałe składniki : – 2 banany + sok z połowy cytryny – 2 garście malin – pół puszki masy krówkowej (lub więcej jeżeli lubicie bardziej słodkie) – 250 ml śmietanki kremówki + pół łyżeczki cukru pudru – kakao do przyozdobienia Na ciasteczkowy spód wykładamy masę krówkową, równomiernie ją rozprowadzając. Banany
Relaxtime