maliny - 13477 przepisów (strona:170/899)

DESER BEZOWY Z AJERKONIAKIEM I MALINAMI 99

który idealnie sprawdza się  na przyjęciach. Wygląda efektownie i już jedna porcja wystarczy, aby poczuć odpowiednią dawkę słodyczy.  Słodkość bezy idealnie przełamuje alkoholowy smak kremu i świeżych malin na wierzchu. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać na blacie w kuchni. Dajemy im wówczas czas, na odpowiednie wysuszenie. Przygotowując krem, można zredukować ilość dodanej śmietanki(...)mascarpone, zimnego 125 ml śmietany 30 %, schładzanej minimum 12 godzin 1-2 łyżki cukru pudru 5 łyżek likieru jajecznego, np Ajerkoniaku, Advocatu, można dać więcej DODATKOWO: ajerkoniak, świeże maliny zgrubnie rozgniecione z odrobiną ksylitolu lub cukru, płatki migdałów krótko uprażone na suchej patelni WYKONANIE GNIAZDA BEZOWE: Piekarnik rozgrzewamy do 120℃ bez termoobiegu. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem

cool and minty
Bita śmietana z malinową żelką i bezami 135

dodatkiem chrupiącej bezy.  5 deserków ok 15 szt bezików 400 ml. śmietanki do ubijania 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 1  cukier wanilinowy  150 gramów malin mrożonych 1 galaretka o smaku malinowym Galaretkę zalać 500 ml. wrzątku dokładnie wymieszać. Lekko rozmrożone maliny rozgnieść widelcem i dodać do galaretki. Całość schłodzić, następnie wstawić do lodówki aż lekko(...)stężeje. Śmietankę ubić wraz z cukrami na sztywny krem. Na dnie każdego pucharka układamy  cześć pokruszonych bezików, następnie bitą śmietanę i polewamy dwoma/ trzema łyżkami  galaretki z malinami. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Smacznego

Andzia Pichci
Drożdżówki z budyniem i malinami 105

Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu.  Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje(...)drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g malin 50 g białej czekolady 1 białko Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z budyniem i malinami 105

Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu.  Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje(...)drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g malin 50 g białej czekolady 1 białko Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z budyniem i galaretką / Pudding and Jello Tart 86

nich wszelkie owoce jagodowe, ale także brzoskwinie lub nektarynki. W niecierpliwym oczekiwaniu na te pyszne owoce lata, upiekłam prostą tartę na kruchym ciście z budyniem waniliowym, galaretką i mrożonymi malinami. Kruche ciasto możemy przygotować sobie dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, można je nawet z powodzeniem zamrozić i wykorzystać przy najbliższej okazji. Jedyną wadą takiej tarty jest(...)masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta wanilii nadzienie: opakowanie budyniu waniliowego (na pół litra mleka), 300 ml mleka, 25 g masła, cukier do smaku, opakowanie galaretki, szklanka malin (świeżych lub mrożonych - mrożonych nie rozmrażamy) Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt sypkie, należy

Lekcje w kuchni
Czekoladowa tarta z malinami / Chocolate Rasberry Tart 90

Jednym z deserów, który przygotowuję co roku w sezonie malinowym jest nasza ulubiona tarta czekoladowa z malinami. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i można do niej użyć ulubionej czekolady. Będzie pasować mleczna lub gorzka, ale ja najbardziej lubię połączenie obu. Do tarty świetnie sprawdzą się też brzoskwinie lub inne owoce, dobrze komponujące się z czekoladą. Kruche ciasto można przygotować dzień(...)Polecam wszystkim wielbicielom czekolady, smacznego:) na formę do tarty o średnicy 29-30 cm: 240 g mąki, 160 g zimnego masła, 90 g cukru pudru, 2 żółtka wierzch tarty: maliny, 240 g czekolady (u mnie po połowie mlecznej i gorzkiej) 150 g śmietany kremówki 2 łyżki masła Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (jeśli ciasto

Lekcje w kuchni
Ciasto czekoladowe z malinami i kremem / Chocolate Cream Raspberry Cake 76

Wszystkie letnie wypieki są lepsze z malinami  - te pyszne owoce zamknęłam ostatnio w cieście, które powinno posmakować wszystkim wielbicielom czekolady. Ciasto czekoladowe z malinami i kremem jest sycące, słodkie i pyszne, idealne na spotkania w większym gronie. Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam tutaj , ale jako spód wykorzystałam moje ulubione uniwersalne, błyskawiczne ciasto z kakao, które wykorzystuję do wielu wypieków(...)czubate łyżki kakao, szczypta  mielonej wanilii , 2 jajka krem: 600 ml śmietanki kremówki 36%, cukier puder (do smaku), 150 g gorzkiej czekolady, łyżeczka żelatyny, ok. 250 g malin opcjonalnie starta czekolada do posypania ciasta Przygotować spód:  w misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem

Lekcje w kuchni
Torcik musowy z owocami 89

Biszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek(...)papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać

moj przepis na
Malinowa chmurka 101

owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace(...)Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam, dzięki temu galaretka bardzo szybko się scięła, a proces przygotowywania ciasta bardzo się skrócił. Ciasto zaniosłam do pracy i wszyscy zgodnie stwierdzili, że to jedno z pyszniejszych jakie jedli. Gorąco polecam, można je piec okrągły rok. Składniki

moj przepis na
Ciasto bananowo-malinowe 72

wiecie co zrobić z przejrzałymi bananami? Mam na nie bardzo prosty i bardzo pyszny sposób - ciasto! Dodatek malin równoważy słodkość banana nadając ciastu odrobiny kwaskowatości. Ciacho wychodzi bardzo wilgotne, słodkie i sycące -  idealne na słodki podwieczorek! Jeśli chcecie, aby było w 100% fit, zamiast białej mąki użyjcie pełnoziarnistej, a zamiast cukru - ksylitolu albo erytrolu. Osobiście nie przepadam za tymi(...)sztuki jogurt naturalny 0% - szklanka olej rzepakowy - 1/4 szklanki jaja kurze klasy M - 2 sztuki  cukier biały (lub inny słodzik) - 1/2 szklanki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka maliny mrożone - 2 garście szczypta soli  KROK I: Do jednej miski wsyp składniki suche - mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia. KROK II: W drugiej misce umieść składniki mokre - jaja

Kuchnia Ellie
Tarta z mascarpone borówkami i malinami 110

Przepis na pyszną tartę z mascarpone borówkami i malinami. Szybka, łatwa i w ekspresowym tempie znika;) Czas przygotowania:   1 godzina Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  średnie SKŁADNIKI NA TARTĘ: 250 g mąki tortowej 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM(...)śmietany kremówki 30% 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru borówki, maliny 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli oraz masło i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko, 3 łyżki wody i ugniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 30minut. 2. Stolnicę przesypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt formy. Tak rozwałkowane nawijamy

karolgotuje
Mini fit serniczki z malinami 104

Kolejna wersja mini fit serniczków! Tym razem waniliowe, na spodzie z ciasteczek Oreo z dodatkiem  słodkich malin. Bardzo proste do zrobienia, z niewielkiej ilości składników. Robi się je w dosłownie 15 minut, nie licząc pieczenia. Takie mini serniczki będą świetne na każdą imprezę, ale też po prostu na weekendowy deser lub przekąskę. Wprost idealne w wyczekiwaniu wiosny i cieplejszej(...)pogody :) Składniki (ok. 6-8 sztuk): 250 g chudego lub półtłustego twarogu 100 g serka waniliowego 1 jajko 3 łyżki ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie) 200 g malin świeżych lub mrożonych Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce lub blenderze i zmiksować do połączenia się składników. Na spód każdej foremki na muffinki (używam silikonowych) położyć ciastko Oreo, na to nakładać

Healthy food explorer
Malinowe piaskownice na Dzień Dziecka 73

oleju 3 łyżki syropu malinowego Dodatkowo: 250 g mascarpone 4 łyżki śmietanki słodkiej 12% 1 łyżka cukru pudru ½ czekolady 5 ciasteczek petite beurre 24 łyżeczki syropu malinowego 100 g malin (mogą być mrożone) Babeczki przygotowujemy w następujący sposób: Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka, olej i sok malinowy(...)całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Babeczki pieczemy w temperaturze

Słodki sentyment
Kulista ekspresja 69

wyrazistą czekoladową dekoracją. Rewelacyjnie lekki i delikatny deser, który idealnie wpasuje się w te ciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie lodówkę i trochę cierpliwości. Smaki czekolady i malin idealnie się komponują, a płatki migdałów zapewniają delikatny „chrupek” Składniki: 300 ml wody 1 galaretka malinowa 2 czekolady (mleczne lub ciemne) 250 g śmietanki 30% 400 ml jogurtu naturalnego 3 garście(...)malin 2 garście płatków migdałowych 20 małych biszkoptów ½ białej czekolady 3 barwniki spożywcze Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce nad gorącą wodą) i również odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i wstawiamy do lodówki. Wykorzystałam tutaj foremkę w kształcie kuli, ale możecie użyć dowolną foremkę do babki albo tortownicę. Kiedy

Słodki sentyment
Ryżowe pole 86

śmietanki 30% 1 czekolada biała 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwy z galaretką: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody 200 g malin (mogą być mrożone) Najpierw rozpuszczam 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie przygotowuję biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie(...)wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie. Mogę przystąpić do przygotowywania kremu szpinakowego: Śmietankę podgrzewam

Słodki sentyment