płatkami czekolady i obfitą warstwą owoców. Odstawić do lodówki, aby sernik stężał. Zdjęcia dzięki uprzejmości Arkadiusza Kornackiego i Michała Nowika 1 5 dag masła, 10 dag biszkoptów, 25 dag malin, 3 łyżeczki żelatyny, 40 dag twarogu, 25 dag kremówki, 2 łyżki konfitury z malin, 1 łyżka cukru pudru, olej. Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-ciasta-bez-pieczenia,nId,626176#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 15 dag masła(...)biszkoptów, 25 dag malin, 3 łyżeczki żelatyny, 40 dag twarogu, 25 dag kremówki, 2 łyżki konfitury z malin, 1 łyżka cukru pudru, olej. Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-ciasta-bez-pieczenia,nId,626176#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Kuchnia w opałachJest sezon na maliny i trzeba z niego korzystać. Jest to pomysł na pyszne słodkie śniadanie, które zadowoli niejednego łasucha. Jedzmy świeże maliny bo mają bardzo dużo witaminy C. Oczywiście do tych placuszków pasują każde świeże sezonowe owoce. Jedzmy na zdrowie Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka cukru Dodatkowo(...)maliny według uznania miód, syrop klonowy lub dżem (ja użyłam miodu) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na placuszki dokładnie razem wymieszać Ciasto nakładać łyżką na patelnię (ok. 2 łyżek na placuszek) i smażyć na wolnym ogniu. Pamiętajmy aby delikatnie je przewracać wtedy zachowają kształt. Na talerz wyłożyć gotowe placuszki posypać malinami i polać miodem lub syropem klonowym Smacznego
IMPRESJA SMAKUgalaretkę. Do nasączania blatów przygotowałam syrop z czarnych porzeczek - rozcieńczyłam go przegotowaną wodą, a po ostudzeniu 'wzmocniłam' odrobiną wódki. Sos malinowy na galaretkę gotowałam normalnie w garnku, gdyż maliny, ze względu na dużą ilość pestek, nie nadają się do gotowania w szybkowarze (miąższ owoców pod wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie(...)czasie wyjmij ciasto z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia ostudzone ciasto przetnij na dwa równe krążki (blaty) Pikantny sos malinowo - czekoladowy z płatkami chili Składniki 500 g mrożonych malin lub świeżych 5 czubatych łyżek cukru 3 szczypty płatków chili lub wedle smaku 30 g gorzkiej czekolady 76% lub innej 150 ml zimnej wody Przygotowanie maliny wrzuć do garnka, dodaj
Szybko SzybkowarNowy tydzień nowe wyzwania! Dziś przyszykowałam dla Was bardzo letnią kombinację. Soczyste czereśnie, słodziutkie maliny i bardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że zjadłam od razu kilka kawałków. Mam nadzieję, że przekona Was to do przygotowania tego pysznego ciasta. Zapraszam na Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami." Składniki:4 żółtka200 g cukru200 g masła śmietankowegoszklanka mleka4
Słodkie PrzyjemnościSzybki, prosty sposób na zjedzenie smacznego śniadania. Wystarczy jogurt naturalny, płatki ryżowe dostępne w każdym hipermarkecie i świeżutkie, słodkie maliny. Całość okraszona jest nutką cynamonu. Uwielbiam takie śniadania, szczególnie w piątkowe poranki, gdy za pasem weekend, a Ty?" Składniki na 1 porcje:1/3 szklanki płatków ryżowychszklanka świeżych malinmielony cynamonjogurt naturalny - 150 mlSposób przygotowania:Do wysokich, wąskich naczyń wlewamy zimny(...)jogurt naturalny, tak aby nie pobrudzić rantów naczynia . Następną warstwę stanowi garść suchych, czystych malin, które następnie posypujemy szczyptą cynamonu.Na owoce wrzucamy odmierzoną ilość płatków ryżowych.Ostatnią warstwę stanowić będą maliny, którymi wypełniamy resztę naczynia. Całość dekorujemy miętą.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwszystkiego, do deserów - to oczywiste, ale również do obiadu, serów, kompotów czy sałatek. A Wy jak najczęściej wykorzystujecie dary polskiej ziemi? Może skusilibyście się na Jabłkowy deser z malinami?"Składniki na dwie porcje:maliny 300 gjogurt naturalny 200 mlduże jabłkoorzechy włoskieSposób przygotowania:Do niewielkiego pucharka na dno, wrzucamy garść malin które następnie rozgniatamy widelcem na miazgę. Naczynie oczyszczamy.Następnie wlewamy(...)łyżki jogurtu naturalnego, tak aby nie wymieszał się z musem malinowym.Na jogurtu wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Na wierzch deseru wrzucamy ponownie świeże maliny. Całość dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Gotowe pucharki wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemnościtransportu. Ale jak już torty robię to kombinuję. Oczywiście, tworzyłam już nie raz tradycyjne torty, ale to nuuuuuda :) Dziś mam dla Was lekki - bo śmietankowy, owocowy - bo z malinami i łatwy do transportu, bo nie płynie tak szybko, po wcześniejszym odpowiednim schłodzeniu. Świetnie nadaje się dla osób, które omijają maślane torty i lubią wszamać w swoje święto coś lekkiego. Zapraszam(...)dodajemy 3 łyżki ekstraktu waniliowego i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie przedzielone blaty ciasta nasączamy.200 ml śmietanki ubijamy, następnie dodajemy do niej 250 g przekrojonych na pół malin i mieszamy.Gotową masę przekładamy na pierwszy blat i równo rozsmarowujemy, następnie przykrywamy drugim blatem na który wykładamy 1/2 masy serowej - rozprowadzamy jak poprzednio i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałą część
Słodkie PrzyjemnościSkładniki :3 jajka60 g cukru90 g mąki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia400 g malin (świeżych lub mrożonych)1 torebka galaretki malinowej2 łyżki żelatyny1,5 tabliczki czekolady mlecznej3 szklanki śmietanki kremówki 30%4 łyżki cukru pudruNie mogłam opszeć się pokusie, kiedy zobaczyłam na targowisku ostatnie maliny, których sezon pomału przemija. Tym razem zaproponuję lekki torcik malinowy.Białka ubić(...)minut w temp. 200ºC.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę.Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać połowę zmiksowanych na mus malin (fot.2), a do drugiej starkowaną na drobne wiórki czekoladą (fot.3). Na wystygnięty spód biszkoptowy nałożyć najpierw masę z malinami, a następnie masę z czekoladą - wyglądającą zupełnie jak Striacatella :). Wszystko ładnie
Świat Ciastachce i tam zaiskrzyło(oczywiście do dania). Zobaczyłam moją wątróbkę, a tak pięknie podaną...... Och! I potem wszystko potoczyło się błyskawicznie. Przepis, który zobaczyłam zachwycił mnie, też wątróbka z malinami, też na rukoli. Ja jednak nie chciałam zrobić wiernej kopii. Dlatego wykonanie uprościłam, dodałam trochę od siebie i wyszło mi danie, które pięknie się prezentuje, jest banalnie proste w wykonaniu(...)chwilę zabrał mnie w inny wymiar. Dodatkowym plusem jest fakt, iż mój syn, który nie lubi i nigdy nie chciał nawet kęsa wątróbki, zjadł cały taki talerz, oczywiście bez malin i jeżyn, wspominałam, że wybredny? Dla mnie liczyło się to, że zjadł wątróbkę, bo sery akurat lubi. Ja po zjedzeniu tego dania, nie wiem czy jeszcze wrócę do wątróbki
Blondynka GotujeOstatnio wybraliśmy się do lasu po maliny. Zaopatrzeni w woreczki, w pełnych butach i skarpetkach mimo upału, ruszyliśmy w drogę (nie jakoś specjalnie daleką, ale jednak). Okazało się, że zadanie wcale nie jest takie łatwe. Owszem, malin jest sporo, ale już takie jakieś... Przebrane. I malutkie. A dostępu do nich broniły pokrzywy wyższe ode mnie (nie jestem jakoś specjalnie wysoka(...)ponad półtorametrowe pokrzywy to już lekka przesada). U Dziadka na działce maliny rosły za domkiem. Całe chaszcze, niesamowicie gęste, kujące gałęzie, a między nimi pyszniły się dorodne maliny. Zbieranie ich, owszem, bywało bolesne, ale jak znalazło się odpowiednie miejsce i się tam wcisnęło, to można się było objadać do woli. Tutaj sprawa nie wyglądała tak różowo. Poddaliśmy się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekomplikowania sobie życia długimi listami artykułów spożywczych. Ma być prosto i smacznie i nie drogo. Jest to przepis na dużą blachę 35*40cm. Zmniejszone ilości podam na końcu posta. Malin nie zasypuje cukrem, gdyż nie o sok mi chodzi, a całe owoce, nawet jeżeli są kwaśne.Do naszego ciacha potrzebujemy: - 9 jaj w temperaturze pokojowej (ja, gdy zapomnę(...)drobnego przemiału - 4.5 łyżeczki (nie kopiastej) proszku do pieczenia (również przesiewamy) - szczypta soli - 1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao - Bułka tarta i łyżeczka masła do wysmarowania blachy. - maliny do 1 kg Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz kakao . Czyli jaja , masło , cukier , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , sól . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Następnie więcej niż połowę
Pasje Jolkikilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych 10 dag. otrąb pszennych 20 dag twarogu chudego 1 jabłko 3 jajka pół szklanki rodzynek szczypta proszku do pieczenia(...)malin mrożonych ( latem świeże) pół szklanki jogurtu naturalnego pół łyżeczki słodziku typu Stevia WYKONANIE Otręby wsypujemy do miski, dodajemy pokruszony twaróg, rodzynki, jabłko pokrojone w kostkę, proszek, jajka. wszystko dobrze mieszamy tak, by składniki się połączyły. Piekarnik ustawiamy na termoobieg 150 stopni. jeśli nie ma to 180. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu
W kuchennym oknie EwyDessert awayuki. Proponowany deser jest połączeniem awayuki, białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru. Składniki. 2 łyżki żelatyny 1 filiżanka wody 1,5 filiżanki cukru 2 białka 2 łyżki soku z cytryny 100 g malin 2 galaretki cytrynowe Wykonanie. Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier(...)Białka ubić, wlewać powoli żelatynę i dalej ubijać. Dodać sok z cytryny. Tężejącą masę wyłożyć do naczynia o równym dnie, na wysokość 1,5 - 2cm. W masę powciskać maliny lub ułożyć na wierzchu. Rozpuścić galaretki cytrynowe, chociaż bardzo dobrze komponują się gruszkowe i zimne wylać na piankę z malinami. Gdy deser dobrze stężeje pokroić w kwadraty lub wykroić walce
Kulinarny karnet Christopheracukru pudru 1 łyżka mąki 2 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder 6 szt. truskawki 1 banan 0,5 łyżeczki soku z cytryny 5 dag maliny 5 dag jagody amerykańskie 1 budyń wiórki czekolady bita śmietana Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 0,5 łyżki cukru pudru. Żółtka ubić z dodatkiem(...)przekroić na połowę i rozłożyć koliście na omlecie. Banana pokroić w plastry, lekko skropić sokiem z cytryny i ułożyć jako następny okrąg. Posypać wiórkami czekolady. Przygotowane borówki i maliny. Maliny ułożyć w środku. Borówkę rozłożyć pomiędzy truskawkami. Na maliny położyć ubitą śmietanę
Kulinarny karnet Christopheradodatkowo na stewię, konfitury są wówczas jeszcze smaczniejsze. Mają piękny, bardzo intensywny kolor (nie ciemnieją tak) i są gęściejsze. Jakoś tak zawsze trafia mi się iż przygotowuję je z malin mrożonych, (tylko raz przygotowywałam ze świeżych) i przy tym już raczej pozostanę i to z dwóch powodów: po pierwsze takie maliny nie mają żadnych odpadów, a przy tych świeżych miałam(...)się ich zapas, czyli jesienią i później jakoś tak na wiosnę. Przygotowuję od razu z podwójnej porcji i taki przepis podaję. Idealne również zimą do herbatki. Składniki: - 2 kg malin (u mnie mrożone) - 2 op.żel-fix 3:1 (na 350g cukru) - 500g ksylitolu (lub cukru) - 80 kropli stewia fluid (lub 200g ksylitolu lub cukru) W garnku umieścić maliny, wsypać
Smaczne Zdrowe