zarazem jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Tort przygotowany specjalnie na urodziny mojego ukochanego taty, zatem musiał być wyjątkowy! Pyszne, czekoladowe, mięsiste ciasto przełożone delikatnym kremem czekoladowym z dużą ilością malin i borówek. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na blogu, myślę, że przygotuję jeszcze wiele wypieków na podstawie tego przepisu! Specjalnie dla Was przepis już dziś na blogu byście(...)szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladowy krem: 500 ml śmietanki 36% 200 gram gorzkiej czekolady 3-4 łyżki cukru pudru Ponadto: 500 gram malin 20 gram borówek Zatem na wszystkie powyższe blaty potrzebujemy (dla ułatwienia): 5 i 1/2 szklanki mąki 2 i 3/4 szklanki kakao 5 i 1/2 łyżeczki sody 3 i 1/4 szklanki cukru
Mango Papajarozsmarowujemy porzeczki w gęstym syropie ok 200 ml. Na to wykładamy bitą śmietanę z mascarpone. Całość dekorujemy owocami. Użyłam świeżych truskawek, brzoskwiń, fig, filetów z pomarańczy, jagód, borówek, malin... . Ostatnio były to mrożone maliny premium firmy Zielone Wzgórza . Byłam zmuszona je kupić, ponieważ zapasy własnych już się skończyły, a Pavlova bez malin dla mnie jest nie do przyjęcia(...)mojemu zdziwieniu maliny po otworzeniu opakowania bez problemu się pięknie rozsypały, wszystkie były w idealnym stanie. Nie puszczały soku podczas rozmrażania i były naprawdę pyszne i słodkie. Więc szczerze i z ręką na sercu polecam
Malinowe PocałunkiBabka jest bardzo prosta w wykonaniu i do tego pyszna. Maliny nadają lekko kwaskowatego smaku i miłego aromatu. Do tego babka nie jest sucha. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę przesiać przez sitko. Ciągle mieszając dodawać składniki suche i wlewać powoli olej. Masa musi być dobrze rozmieszana bez grudek. Wlać olejek waniliowy(...)dodać maliny, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Formę prostokątną tzw. Keksówkę wysmarować rłuszczem i obsypać kaszą manną. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 50-60 minut. Zawsze na koniec sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Po wyjęciu go z babki, patyczek musi być suchy, Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i zostawić
Kuchnia PokoleńRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150g), - ½ szklanki malin (ok. 60g), - 2 łyżki płatków owsianych (ok. 20g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g), - łyżeczka miodu (ok. 12g). Sposób przygotowania 1. Prażymy płatki owsiane i orzechy na patelni. 2. Dodajemy miód(...)chwilę mieszamy, żeby składniki się połączyły. 3. Na spód pucharka wlewamy jogurt naturalny, następnie dodajemy maliny i posypujemy przygotowaną granolą orzechową. Jogurt z granolą i malinami jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z jogurtu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżeczka proszku do pieczenia, - ½ łyżeczki sody oczyszczonej, - ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g), - duże jajko (ok.60 g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - 2 szklanki malin (ok. 240g). Na polewę czekoladową: - pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 40 ml). Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę(...)cukier 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami. 4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremek. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. 6. Roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki. 7. Muffinki dekorujemy malinami
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 4 porcje) - ½ szklanki ryżu (ok. 100 g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml), - 2 szklanki wody (ok. 500 ml), - 2 łyżki cukru (ok. 20g), - szklanka malin (ok. 120g), - 1 laska wanilii Sposób przygotowania 1. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i zalewamy mlekiem połączonym z wodą i ziarenkami laski wanilii. 2. Ryż posypujemy cukrem i przykrywamy folią aluminiową(...)Ryż pieczemy w 160 ⁰ C przez ok. 1 h. 4. Po 1 h. wyciągamy ryż, mieszamy, posypujemy malinami i pieczemy jeszcze ok. 40 min. Ryż z malinami jest bogaty w: - wapń (pochodzący z mleka), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej p orcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbabeczek) - 4 dojrzałe banany (ok. 460g), - szklanka daktyli (ok. 100g), - ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 2 szklanki mąki Graham (ok. 260g), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30g), - szklanka malin (ok. 120g), - ½ łyżeczki sody. Sposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. 2. Banany miksujemy razem z daktylami na gładką pastę. 3. Do bananów(...)daktyli dodajemy mleko, olej, mąkę, sodę i delikatnie mieszamy. 4. Masę przelewamy do foremek, dekorujemy malinami i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min. Babeczki bananowe z malinami są bogate w: - potas (pochodzący z bananów i daktyli), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki i malin), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDietetyczna owsianka na dobry początek dnia! Przepysznie jest móc jeść o tej porze roku maliny. W tym roku, a raczej w tamtym roku heheh, udało mi się zamrozić kilka koszyczków malin. Jest to jedna z najlepszych form przechowywania żywności, maliny nie tracą wartości odżywczych i oddają smak tych zerwanych prosto z krzaka. Polecam Wam w sezonie zamrozić kilka koszyczków malin
SMYKWKUCHNIbiałej czekolady 1 szklanka śmietany kremówki (250 ml) 5 jajek 120 g drobnego cukru 250 g serka mascarpone 1 szklanka zmielonych migdałów 1 łyżka ekstraktu z wanilii 300 g malin (mogą być mrożone) Kremówkę przelać do niewielkiego garnuszka, podgrzewać. Dodać do niej połamaną białą czekoladę. Cały czas podgrzewać (na niedużej mocy), mieszając, by czekolada się roztopiła, zdjąć z palnika. Białka(...)gładkości. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na górę powykładać maliny. Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, przykrywając od góry folią aluminiową po połowie czasu pieczenie, by się nie spiekło. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie podczas pieczenia, ale potem opadnie
Kubki smakuŚwiąteczna babka z mąki gryczanej z żurawiną, orzechami włoskimi i czekoladą, oblana lukrem i białą czekoladą z malinami! Rozpusta w biały dzień! ;-) A co! Taka babka świąteczna zachowuje bardzo długo świeżość, jest wilgotna i aromatyczna. Słodko- kwaśna w smaku. Można ją przechowywać spokojnie do 5 dni w chłodnym miejscu. Życzę Wam Kochani smacznego! BABKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ! SKŁADNIKI(...)upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto. Lukier królewski: 1 białko i 3/4 szklanki cukru pudru, 3 krople aromatu cytrynowego, całość ucieramy do białości Polewa z białej czekolady z malinami: - 1 biała czekolada - 6-7 malin mrożonych - 2 łyżki cukru W rondelku rozpuść czekoladę, dodaj maliny i cukier, gotuj 3 minuty. Przestudź masę i polej nią babkę. Dodatkowo możesz udekorować śnieżynkami
SMYKWKUCHNIjeśli pierogów nie będą jadły dzieci) 2 łyżki Amaretto (opcjonalnie, ta sama zasada co powyżej) skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii maliny świeże do podania (lub mrożone, tak jak na zdjęciu) 300 gram mrożonych malin + 150 ml wody na mus malinowy jogurt naturalny do podania Z podanego przepisu należy przygotować ciasto. Twaróg(...)deskę. Po przygotowaniu pierogów gotujemy je w dużym garnku, w osolonej wodzie. Pierogi gotujemy jeszcze przez 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. W niewielkim garnku gotujemy mrożone maliny z dodatkiem wody, do momentu aż płyn odparuje i uzyskamy dość gęsty sos. Pierogi podajemy z musem malinowym, jogurtem naturalnym i świeżymi malinami. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaWitam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl z jagodami, malinami i nasionami chia. Koktajl idealnie nadaje się na lekkie śniadanie w upalne dni i nie tylko. Kilka słów o nasionach chia: Szałwia hiszpańska, zwana również chia – nasiona są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, zawierają wysokowartościowe białko, duże ilości błonnika, przeciwutleniaczy. Zawierają duże ilości minerałów takich jak : magnez, wapń(...)fosfor, mangan. Zapomniała bym napisać że jest polecany przy odchudzaniu :). Będziemy potrzebować: 400 g jogurtu naturalnego 150 g malin 100 g jagód 40 g płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu Jeżeli nie mamy nasion chia możemy przygotować koktajl bez nich. Link do filmu z przygotowania: Koktajl jagodowo malinowy z chia https://www.youtube.com/watch?v=rb5AVmoqVqI Przygotowanie: Do pojemnika
Uwaga Babcia Gotujełyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser włączyć na max obroty i wlewać ciurkiem żelatynę(...)będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy: 100 gr jagód (mogą być mrożone, lub inne owoce np. maliny lub truskawki, porzeczki) 1-2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wrzątku Do wysokiego naczynia wrzucić jagody, cukier, jogurt zblendować. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać
moj przepis nakurtka okazała się hitem, uwielbiam robić prezenty, szczególnie, gdy okazują się bardziej niż trafione :) Wracając do tortu - jest cudowny. Delikatny, lekki, na bazie białej czekolady, z lekko kwaśnymi malinami, które doskonale przełamują słodycz ciasta. Udekorowany wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Białka(...)temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa truflowa: 300 g białej czekolady 400 g śmietany 30% 100 g masła 250 g malin + migdały w płatkach biała czekolada kokosowe pralinki Masę truflową przygotować dzień wcześniej - Czekoladę posiekać, masło pokroić na małe kawałki, odłożyć. Śmietanę zagotować i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać czekoladę i masło
Domowa cukiernia Ewypół na pół 1,5% i 0%) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru (można zastąpić np. ksylitolem) 2 lekko czubate łyżeczki żelatyny Mus malinowy: ok. 1,5 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1 łyżeczka żelatyny cukier (do smaku) Dodatkowo: ok. 120 g herbatników pełnoziarnistych 1-2 łyżki masła kilka listków mięty do dekoracji Wykonanie: Herbatniki umieszczamy w torebce(...)umieścić deser. Na dno każdego naczynia umieszczamy ok. 2 czubate łyżki herbatników (lekko dociskamy). Następnie dolewamy ostrożnie masę jogurtową. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1,5 godziny do stężenia. Maliny wrzucamy do wysokiego pojemnika i blenderujemy na gładką masę. Jeśli zależy Wam, aby mus nie zawierał drobnych pesteczek, należy go przecedzić przez sitko. Do malin dodajemy cukier (do smaku
MyCookBook.pl