łyżeczka proszku do pieczenia, - ½ łyżeczki sody oczyszczonej, - ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g), - duże jajko (ok.60 g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - 2 szklanki malin (ok. 240g). Na polewę czekoladową: - pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 40 ml). Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę(...)cukier 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami. 4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremek. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. 6. Roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki. 7. Muffinki dekorujemy malinami
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 4 porcje) - ½ szklanki ryżu (ok. 100 g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml), - 2 szklanki wody (ok. 500 ml), - 2 łyżki cukru (ok. 20g), - szklanka malin (ok. 120g), - 1 laska wanilii Sposób przygotowania 1. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i zalewamy mlekiem połączonym z wodą i ziarenkami laski wanilii. 2. Ryż posypujemy cukrem i przykrywamy folią aluminiową(...)Ryż pieczemy w 160 ⁰ C przez ok. 1 h. 4. Po 1 h. wyciągamy ryż, mieszamy, posypujemy malinami i pieczemy jeszcze ok. 40 min. Ryż z malinami jest bogaty w: - wapń (pochodzący z mleka), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej p orcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbabeczek) - 4 dojrzałe banany (ok. 460g), - szklanka daktyli (ok. 100g), - ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 2 szklanki mąki Graham (ok. 260g), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30g), - szklanka malin (ok. 120g), - ½ łyżeczki sody. Sposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. 2. Banany miksujemy razem z daktylami na gładką pastę. 3. Do bananów(...)daktyli dodajemy mleko, olej, mąkę, sodę i delikatnie mieszamy. 4. Masę przelewamy do foremek, dekorujemy malinami i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min. Babeczki bananowe z malinami są bogate w: - potas (pochodzący z bananów i daktyli), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki i malin), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDietetyczna owsianka na dobry początek dnia! Przepysznie jest móc jeść o tej porze roku maliny. W tym roku, a raczej w tamtym roku heheh, udało mi się zamrozić kilka koszyczków malin. Jest to jedna z najlepszych form przechowywania żywności, maliny nie tracą wartości odżywczych i oddają smak tych zerwanych prosto z krzaka. Polecam Wam w sezonie zamrozić kilka koszyczków malin
SMYKWKUCHNIbiałej czekolady 1 szklanka śmietany kremówki (250 ml) 5 jajek 120 g drobnego cukru 250 g serka mascarpone 1 szklanka zmielonych migdałów 1 łyżka ekstraktu z wanilii 300 g malin (mogą być mrożone) Kremówkę przelać do niewielkiego garnuszka, podgrzewać. Dodać do niej połamaną białą czekoladę. Cały czas podgrzewać (na niedużej mocy), mieszając, by czekolada się roztopiła, zdjąć z palnika. Białka(...)gładkości. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na górę powykładać maliny. Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, przykrywając od góry folią aluminiową po połowie czasu pieczenie, by się nie spiekło. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie podczas pieczenia, ale potem opadnie
Kubki smakuŚwiąteczna babka z mąki gryczanej z żurawiną, orzechami włoskimi i czekoladą, oblana lukrem i białą czekoladą z malinami! Rozpusta w biały dzień! ;-) A co! Taka babka świąteczna zachowuje bardzo długo świeżość, jest wilgotna i aromatyczna. Słodko- kwaśna w smaku. Można ją przechowywać spokojnie do 5 dni w chłodnym miejscu. Życzę Wam Kochani smacznego! BABKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ! SKŁADNIKI(...)upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto. Lukier królewski: 1 białko i 3/4 szklanki cukru pudru, 3 krople aromatu cytrynowego, całość ucieramy do białości Polewa z białej czekolady z malinami: - 1 biała czekolada - 6-7 malin mrożonych - 2 łyżki cukru W rondelku rozpuść czekoladę, dodaj maliny i cukier, gotuj 3 minuty. Przestudź masę i polej nią babkę. Dodatkowo możesz udekorować śnieżynkami
SMYKWKUCHNIjeśli pierogów nie będą jadły dzieci) 2 łyżki Amaretto (opcjonalnie, ta sama zasada co powyżej) skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii maliny świeże do podania (lub mrożone, tak jak na zdjęciu) 300 gram mrożonych malin + 150 ml wody na mus malinowy jogurt naturalny do podania Z podanego przepisu należy przygotować ciasto. Twaróg(...)deskę. Po przygotowaniu pierogów gotujemy je w dużym garnku, w osolonej wodzie. Pierogi gotujemy jeszcze przez 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. W niewielkim garnku gotujemy mrożone maliny z dodatkiem wody, do momentu aż płyn odparuje i uzyskamy dość gęsty sos. Pierogi podajemy z musem malinowym, jogurtem naturalnym i świeżymi malinami. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaWitam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl z jagodami, malinami i nasionami chia. Koktajl idealnie nadaje się na lekkie śniadanie w upalne dni i nie tylko. Kilka słów o nasionach chia: Szałwia hiszpańska, zwana również chia – nasiona są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, zawierają wysokowartościowe białko, duże ilości błonnika, przeciwutleniaczy. Zawierają duże ilości minerałów takich jak : magnez, wapń(...)fosfor, mangan. Zapomniała bym napisać że jest polecany przy odchudzaniu :). Będziemy potrzebować: 400 g jogurtu naturalnego 150 g malin 100 g jagód 40 g płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu Jeżeli nie mamy nasion chia możemy przygotować koktajl bez nich. Link do filmu z przygotowania: Koktajl jagodowo malinowy z chia https://www.youtube.com/watch?v=rb5AVmoqVqI Przygotowanie: Do pojemnika
Uwaga Babcia Gotujełyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser włączyć na max obroty i wlewać ciurkiem żelatynę(...)będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy: 100 gr jagód (mogą być mrożone, lub inne owoce np. maliny lub truskawki, porzeczki) 1-2 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wrzątku Do wysokiego naczynia wrzucić jagody, cukier, jogurt zblendować. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać
moj przepis nakurtka okazała się hitem, uwielbiam robić prezenty, szczególnie, gdy okazują się bardziej niż trafione :) Wracając do tortu - jest cudowny. Delikatny, lekki, na bazie białej czekolady, z lekko kwaśnymi malinami, które doskonale przełamują słodycz ciasta. Udekorowany wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Białka(...)temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa truflowa: 300 g białej czekolady 400 g śmietany 30% 100 g masła 250 g malin + migdały w płatkach biała czekolada kokosowe pralinki Masę truflową przygotować dzień wcześniej - Czekoladę posiekać, masło pokroić na małe kawałki, odłożyć. Śmietanę zagotować i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać czekoladę i masło
Domowa cukiernia Ewypół na pół 1,5% i 0%) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru (można zastąpić np. ksylitolem) 2 lekko czubate łyżeczki żelatyny Mus malinowy: ok. 1,5 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1 łyżeczka żelatyny cukier (do smaku) Dodatkowo: ok. 120 g herbatników pełnoziarnistych 1-2 łyżki masła kilka listków mięty do dekoracji Wykonanie: Herbatniki umieszczamy w torebce(...)umieścić deser. Na dno każdego naczynia umieszczamy ok. 2 czubate łyżki herbatników (lekko dociskamy). Następnie dolewamy ostrożnie masę jogurtową. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1,5 godziny do stężenia. Maliny wrzucamy do wysokiego pojemnika i blenderujemy na gładką masę. Jeśli zależy Wam, aby mus nie zawierał drobnych pesteczek, należy go przecedzić przez sitko. Do malin dodajemy cukier (do smaku
MyCookBook.plmalin ½ l spirytusu 1 kg cukru ½ l wody Maliny zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach odciskamy maliny przez gazę. (Uzyskujemy z tego sok z malin i spirytusu) Gotujemy syrop z cukru i wody. Studzimy razem łączymy z uzyskanym sokiem. Rozlewamy do butelek. Zostawiamy na 2 tygodnie
Darcia w kuchniPóźnym latem ogród jest jeszcze pełen słodkich malin... U mnie co roku jest ich bardzo dużo i nie wyobrażam sobie żeby jesienią i zimą zabrakło mi buteleczki domowego soku. Wykorzystuję go najczęściej do herbaty, ale również osłodzi piwo lub zwykłą wodę do picia. Sok z malin jest bogaty w witaminy (A, C, K, PP), świetnie sprawdza się w profilaktyce przeziębień(...)innych stanów zapalnych dróg oddechowych. Składniki na 6l soku: 4kg malin 3kg cukru Sposób wykonania: Do sokownika parowego wsypujemy maliny przesypane cukrem. Sokownik umieszczamy na palniku i podgrzewamy ok. 60 minut. Przez ten czas para wodna pobudza wydzielanie soku. Następnie powstały sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy ok. 15 minut. Polecam również samodzielne skomponowanie swojej mieszkanki herbaty, poprzez wybranie ulubionych
Kuchnia Pani WiosnyMożna nieco później wstać, bez zbędnego pośpiechu napić się mocnej kawy, a następnie zabrać się za przygotowanie słodkich pyszności – w tym przypadku orzechowej kolejnej już odmiany panceksów. Obecność mrożonych malin w zamrażarce sprawi, że w okamgnieniu przygotujesz do nich pyszny mus, a banany pokrojone w cienki plasterki będą miłym owocowym dodatkiem. Składniki na 2 porcje: Ciasto: ¾ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej(...)szklanki mielonych migdałów 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli ¾ szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) 1 łyżka masła migdałowego 2 łyżki syropu klonowego Mus malinowy: 1 szklanka mrożonych malin 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu klonowego Do podania: 1-2 banany, pokrojone w cienkie plasterki płatki migdałowe syrop klonowy plus odrobina oleju kokosowego do smażenia Do większej
Roślinna - blog wegańskipończochami, a raczej te warzywne z domieszką owoców. Jakby nie było - różne różności oferują Ci państwo na swoich stoiskach. Jeszcze nie tak dawno można było kupić np. maliny. Dżoana powiedziałaby, że wyglądają taaaaaak apetizing, że można by je so quickly zjeść nawet jeszcze w drodze to home. Kupujemy maliny i wkładamy je do lodówki. No i tak czekają(...)można przed tą tragiczną sytuacją włożyć malyyyny do zamrażarki i zguglować lody waniliowe z sosem malinowym . Najważniejszy jest sos Więc tylko dla przypomnienia dodam, że zamrożone bądź świeże maliny wkładamy do rondelka, podkręcamy gaz delikatnie, a pod wpływem ciepła puszczą sok i zaczną się w nim gotować. Jak są już rozgotowane dosypujemy wedle uznania cukru. Całość miksujemy blenderem albo
Right Behind The Kitchen