Czekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 500 g malin Dodatkowo: 50 g mlecznej + 25 g gorzkiej czekolady Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić w małym garnku z połamaną na kawałki czekoladą. Kakao wymieszać ze śmietaną i mlekiem. Jajka ubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopione masło z czekoladą oraz masę
BullioDelikatny, jedwabisty sernik z mieszanki sera twarogowego i mascarpone, z zatopionymi malinami. Spód stanowi kruche ciasto. Wierzch posypany jest startym kruchym ciastem oraz cukrem pudrem. Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto(...)mąki pszennej 150 g zimnego masła 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Dodatkowo: 300 g malin + 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy cukier puder do posypania Kruche ciasto: Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kształt kuli i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę
BullioOstatnie jesienne maliny w tym roku, dojrzałe i bardzo zdrowe. Jeśli zależy Wam na tym żeby podać szybki i pyszny deser to domowy kisiel robi się w 10 minut, a smak bajeczny!. Składniki: - 2 do 3 szklanek malin - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 szklanki wody - kora cynamonu 1. Maliny rozgniatamy żeby puściły sok. Gotujemy szklankę wody(...)malinami, cukrem i cynamonem, gdy zacznie wrzeć dodajemy drugą szklankę wody z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną. Wyciągamy korę cynamonu i gotujemy razem ok. 2 minuty. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak również na gorąco. Na www.Skworcu.com.pl dostaniecie dobrej jakości cynamon
Apetyczna babeczkawielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki(...)foremkę 26x21 cm: 100 g mąki pszennej 300 g cukru 6 jajek szczypta soli 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 300 g malin Masło roztapiamy w niewielkim garnku, dodajemy do niego czekoladę połamaną w kostki i wszystko roztapiamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Kiedy masa
Trzeci talerzMyślicie , że to niebanalne połączenie łączyć łososia i słodkie maliny? Nie wiem co sobie myślicie, wiem jednak, że powinniście koniecznie spróbować takiego połączenia...Może najpierw na kawałku rybki, ale zróbcie więcej- na pewno rozsmakujecie się na całego ;) Składniki: 40 dag filetu z łososia sól,pieprz sok z cytryny oliwa do skropienia szklanka malin Wykonanie: Łososia osuszam, nacieram solą, pieprzem(...)skrapiam sokiem z cytryny oraz oliwą. Piekę w torebce foliowej do pieczenia. Po ok 15 minutach od zaczęcia pieczenia polewamy rybę sosem-zmiksowanymi malinami., zapiekamy jeszcze ok 10 minut. Gotową podajemy z całymi malinami
Z Majeczką w kuchniMaliny to świetny owoc na nalewkę, są jeszcze dostępne więc śmiało zdążymy z jej przygotowaniem. Malinówka to nalewka i pięknym smaku i zapachu. Świetna na zimne wieczory i przeziębienie, świetnie rozgrzewa ciało. Ja przygotowuje ja raz w roku i z takich proporcji wychodzi około 2,5 l tego pysznego trunku(...)SKŁADNIKI : 1 kg malin 0,5 kg cukru 0,5 L wody 0,5 L wódki 0,25 L spirytusu PRZYGOTOWANIE : Maliny płuczemy
Kulinarne Fantazje MarioliMaliny to prawdopodobnie moje najulubieńsze owoce, choć tak na prawdę mogłabym wymienić zdecydowanie więcej. Jednak to one znajdują się w głównej czołówce :) Na ogródku mam całkiem pokaźną "plantację" malinowych krzewów, dlatego co roku z niecierpliwością oczekuję pierwszych owoców. Uwielbiam jeść je prosto z krzaczka, dodawać do porannych owsianek, czy zajadać na podwieczorek. W tym roku postanowiłam dłużej cieszyć się(...)idealną, gęstą konsystencję. Cudowny! Może dorobię jeszcze kilka słoiczków w tym roku, a z pewnością wykorzystam ten przepis na przyszłe lata :) Składniki (ok. 5 małych słoiczków): 1 kg malin 100 g ksylitolu lub erytrolu 7 g agaru (MyVita) 1/3 szklanki wody Przygotowanie: Maliny wraz ze słodzikiem przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem do momentu zagotowania. Od czasu
Zdrowie na języku :PPyszny deser z malinami bez glutenu, mleka, jaj i cukru czyli raj dla alergika! Idealny na upalne dni. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez 12 godzin w lodówce 1 łyżka ksylitolu 250 g malin Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 150 g mleczka kokosowego Polewa: Mleczko wlej do garnuszka i wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę(...)Schłodzone mleczko kokosowe ostrożnie otwórz i delikatnie zdejmij całą utworzoną śmietankę. Pozostała wodę kokosową możesz użyć np. do koktajlu. Śmietankę ubij mikserem na sztywno na koniec dodając ksylitol. Maliny lekko rozduś widelcem i wyłóż na dno szklanek czy pucharków. Na maliny wyłóż warstwę ubitej śmietanki. Całość polej polewą czekoladową i udekoruj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaSernik, który dzisiaj prezentuję różni się tym od innych senników, że smakuje trochę sernikowo i malinowo. Maliny, które znajdują się na górze ciasta, nadają nie tylko wykwintnego smaku, ale stanowią również piękną dekorację. Polecam wypróbujcie, bo warto. SKŁADNIKI 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na polewę: 1 kg malin świeżych lub mroźnych 3 łyżki żelatyny 2-3 łyżki cukru WYKONANIE: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.następnie wrzucamy po łyżce twarogu. dalej ucieramy. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka
W kuchennym oknie Ewypyszne małe co nie co do kawki, uwielbiam muffinki w każdej postaci, tym razem z malinami SKŁADNIKI 2 szkl. mąki pszennej, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wiórek kokosowych, 2/3 szkl. mleka, 2 jajka, 100 ml oleju, szczypta soli ½ szkl. malin WYKONANIE Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie suche składniki(...)mieszamy łyżką lub widelcem. Papilotki napełniamy łyżką ciasta, do środka wkładamy kilka malin, wypełniamy ciastem do ¾ papilotek, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy ok. 20 minut
słodki bratekLekki biszkopt, puszysta masa z kremówki i mascarpone i ...dużo malin! Nie może być inaczej- jest przepysznie. Składniki: 2 jajka 25 g cukru 25 g mąki tortowej Szymanowskiej 8 g cukru waniliowego 2 g proszku do pieczenia pół łyżeczki octu 1,5 łyżki oleju Olej polski nasączenie: sok z 1 cytryny 10 g cukru dodatkowo: 1 kg malin(...)trochu żółtka wymieszane z łyżeczką octu, ciągle miksując.Dodać olej. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić.Nasączyć. *Na biszkopt wyłożyć połowę malin. *kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dawać po łyżce mascarpone, miksować. żelatynę namoczyć, podgrzać, ostudzić, zmiksować z masą śmietanowo serową. Wylać na ciasto. *Na wierzch
Z Majeczką w kuchniDziś proponuję Wam prosty i aromatyczny deser z malinami, które uwielbiam. Przygotowanie 30 min Chłodzenie 2 h Dla 4-6 osób ● 400 g malin ● 200 g białej czekolady ● 30 cl śmietany kremówki ● 3 białka jajek ● 2 listki żelatyny (4 g) ● 4 łyżki cukru pudru Do dekoracji: ● listki mięty lub werbeny Białą czekoladę połam na kawałki lub zetrzyj(...)czekoladę od czasu do czasu, nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy czekolada się rozpuści, zdejmij miskę z ognia i odstaw na bok. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Odłóż 100 g malin do dekoracji i zmiksuj resztę aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu coulis. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek, i odstaw do lodówki jedną trzecią sosu. Podgrzej w garnuszku resztę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarobię ją swoim synom i przyznaję, że lubię taką na gęsto podaną z musem owocowym, z owocami. Przy sobocie postawiłam na fajny deserek właśnie z kaszą manną. Z malinami smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie koniecznie, robi się błyskawicznie. Składniki: 1,5 l mleka 3 szklanki kaszy manny 1 kostka margaryny cukier puder do smaku 2 duże opakowania herbatników 80 dag malin(...)uznania. Dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao .Na blachę wykładamy herbatniki, na dno dajemy białą masę manny, na to herbatniki, ciemna masę z kakao, herbatnik. Maliny zasypujemy cukrem, zagotowujemy aż maliny rozmiękną. Tak przygotowane wykładamy na herbatniki.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzone wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnipieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po całkowitym ostudzeniu szykujemy polewę. Dodatkowo : – 100 g czekolady – 45 g masła – 15 ml mleka – około 250 g malin Maliny myjemy i odstawiamy do odsączenia. Do rondelka z grubym dnem dajemy połamaną czekoladę, mleko i masło. Po podgrzaniu dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Czekoladę przelewamy na ciasto i wstawiamy(...)lodówki. Po 10 minutach układamy na cieście maliny lekko je wciskając w czekoladę, która nie będzie już całkiem płynna, ale jeszcze nie zastygnie i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Mi z podanej porcji wyszło za dużo masy jogurtowej. Mam w domu malutką keksówkę, której dno i ścianki wyłożyłam papierem do pieczenia i herbatnikami, a następnie wlałam tam jogurt i upiekłam
RelaxtimeInką Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki kawy Inki 100 ml wody 100 ml mleka 1-2 łyżeczki cukru brzozowego do smaku kostki lodu 1/2 szklanki malin Wykonanie: Odkładamy kilka malin do ozdoby, a resztę rozgniatamy widelcem. Przekładamy do szklanki, w której będziemy serwować kawę. Do kubka wsypujemy kawę, dodajemy wodę, cukier brzozowy i mieszamy, aż wszystko się(...)rozpuści. Następnie wlewamy połowę mleka, mieszamy. Do szklanki z malinami wrzucamy kostki lodu, wlewamy kawę. Pozostałe mleko spieniamy i dopełniamy nim szklankę z mlekiem. Na wierzchu układamy kilka malin. Przed wypiciem zawartość szklanki mieszamy
Kulinarne przygody Gatity