Pyszne delikatne ciasto. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Biszkopt ubiec, ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – maliny umyć i odcedzić. Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić aż przestygną i zaczną tężeć. Jak już galaretka jest prawie gęsta dodać maliny i zmiksować mikserem z widełkami do ubijania śmietany. Ubijać na szybkich obrotach(...)Dodać cukier i ziarenka wanilii. Wymieszać delikatnie. Dodawać po łyżce serka mascarpone, mieszać mikserem na niskich obrotach. Do masy wlać gęstniejącą żelatynę, wymieszać. Wylać masę na gęstą masę z malinami. Wstawić ponownie do lodówki, masa musi zgęstnieć. Na gęstą masę wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić ciasto ponownie do lodówki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńzmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej KREM MALINOWY: 250 g zmielonego twarogu 300 g malin (mogą być mrożone) 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki wody Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem(...)Piec przez około 40 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu odstawić do lodówki. Krem malinowy. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić, aż napęcznieje. Maliny przełożyć do kielicha blendera i zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Tak uzyskany mus malinowy przelać do garnka, wsypać cukier i wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką wody. Mieszając
https:KKuchniaMniamSkładniki: 1 awokado 2 jaja szczypta soli 1 łyżka kakao 2 łyżki syropu klonowego odrobina oleju rzepakowego do smażenia Mus malinowy: 1 szklanka malin odrobina wody odrobina syropu klonowego Dodatki: granat zmrożone maliny orzechy laskowe Awokado zmiksuj z bananem, kakao, syropem klonowym i solą na gładką masę. Na oleju smaż(...)niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Maliny ugotuj w wodzi z syropem do uzyskania sosu. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Gotowe placuszki podaj z musem malinowym, zmrożonymi malinami, laskowymi orzechami i granatem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakawy, wspaniałe by zaspokoić potrzebę na „coś słodkiego”, proste w przygotowaniu. Takie babeczki możecie przygotować o każdej porze roku, dzięki wykorzystaniu liofilizowanych owoców. Czy wiedzieliście, że liofilizowana malina zachowuje niemal w całości smak i aromat świeżych owoców oraz co równie ważne może być przechowywana nawet przez kilka lat. Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy(...)ciepłych i zimnych. Ja dodaję je do najróżniejszych placuszków, omletów, musli, babeczek, koktajli a nawet ciast (najczęściej takich jak ta tarta z budyniem ). Gdzie możecie je nabyć? Ja moje maliny nabyłam w Stragan Zdrowia A jeśli tak jak ja i moja rodzina jesteście wielbicielami marcepanowych słodkości polecam Wam marcepan z nadzieniem malinowo-żurawinowym w gorzkiej czekoladzie . Wspaniałe uzupełniające się smaki
Słodkie okruszkiMalinowe na zimno Składniki : biały ser - 325 g galaretki malinowe - 3 opak woda - 750 ml śmietana kremówka - 500 g maliny herbatniki po 59 g - 5 opak wiórki białej czekolady Przygotowanie: Maliny przebrać, opłukać, osączyć na sicie. Do miksera wlać śmietanę kremówkę, dodać ser, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić, wlać do masy serowej. Dokładnie zmiksować. Dno tortownicy(...)wyłożyć warstwą herbatników, na herbatniki wylać mniejszą porcję masy serowej, odstawić do lodówki do stężenia. Następnie znów ułożyć warstwę herbatników, wylać trochę masy, poukładać na całej masie maliny, lekko wciskając do środka. Zakryć maliny masą, schłodzić i znów herbatniki i reszta masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami białej czekolady. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc. (function
Kuchnia DanusiSkładniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g), - laska wanilii, - szklanka malin (ok. 120 g), - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy jaja z cukrem. 2. Łączymy jaja z twarogiem, budyniem i ziarenkami laski wanilii. 3. Masę wlewamy(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy częścią malin i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 h 15 min. 4. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł). 5. Sernik dekorujemy resztą malin i obsypujemy cukrem pudrem. Lekki sernik z malinami jest bogaty w: - wapń (pochodzący z twarogu), który jest składnikiem kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachWreszcie doczekałam się takiej ilości malin w moim ogródku, żeby wystarczyło na duże ciasto. Zrobiłam kruche kakaowe z malinową masą i bezą oprószoną migdałami. Maliny troszkę przełamały słodycz bezy więc całość była idealnie wyważona, nie za słodka. Polecam na rodzinne przyjęcia, nada się doskonale. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła(...)cukru pudru łyżka ciemnego kakao 2 żółtka na masę malinową: 600 ml śmietanki kremówki opakowanie masy malinowej (dodatku do śmietany) 2 szklanki malin (lub pół na pół z jeżynami) na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżki migdałów w płatkach Składniki ciasta zagnieść, schłodzić przez godzinę w lodówce. Około łyżkę ciasta odłożyć, resztę podzielić na połowę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zapraszam Was na szybki deser pełen smaku i słodyczy. Czekoladowy serniczek z masłem bananowym, bezą i malinami niewątpliwie umili każdą chwilę, nawet w tak chłodne pochmurne dni. Kilka składników, chwila na przygotowanie i już można się cieszyć pysznym deserem. Nie da się skończyć na jednej łyżeczce Polecam Wam spróbować. A jeśli lubicie słodkie wypieki, to polecam Wam na deser(...)pyszne małe kruche szarlotki . Czekoladowy serniczek z masłem bananowym, bezą i malinami Składniki: 6 pełnych łyżek sera sernikowego (z wiaderka) 2 łyżki sosu czekoladowego 3 łyżeczki masła bananowego – do nabycia w Delikatesy Polskie 3-4 małe bezy kilka malin Przygotowanie: W miseczce mieszamy 4 pełne łyżki sera z 2 łyżkami sosu czekoladowego. Czekoladową warstwę wykładamy do pucharka. Następnie nakładamy
Słodkie okruszkipuszki ciecierzycy (zamiast tego możecie także użyć wody po gotowaniu ciecierzycy, ale wtedy trzeba ją zredukować 2-3 krotnie) 1 łyżka cukru pudru, opcjonalnie szczypta soli szczypta chili garść malin Wodę po cieciorce zmiksuj z solą na sztywno. Dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj roztopioną i wystudzoną czekoladę (w kąpieli wodnej lub na małym ogniu) i chili. delikatnie wymieszaj(...)Przełóż do pucharków i włóż na godzinę do lodówki. Wyjmij i udekoruj malinami. MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO – oczywiście dojrzałego, twarde się nie sprawdzi. Miksujecie awokado z kakao i syropem klonowym (ewentualnie bananem). Możecie dorzucić orzechy, jagody, maliny truskawki, mandarynki, wiórki kokosowe MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO MUS CZEKOLADOWY
Powiedz dietom nieDziś polecam Wam pyszny, lekki i co najważniejsze zdrowy czerwony mus z buraczkiem, jabłkiem i malinami . Idealna propozycja na chłodniejsze dni. Warto dbać o swój organizm. Mus przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Jednym ze składników jest liofilizowany sproszkowany burak. Liofilizowany burak to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż świeży odpowiednik(...)Prosta, przykuwająca uwagę. Warto wybrać tą markę. Składniki: 1 banan 1 małe soczyste jabłko 1 łyżka liofilizowanego sproszkowanego buraka – Burak LIO Skake Foods by Ann 3 łyżki malin + do dekoracji 1-2 łyżeczki miksu ziaren zbóż ekspandowanych Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy obranego banana, dodajemy pokrojone na kawałki obrane jabłko, trzy łyżki malin i łyżkę liofilizowanego
Słodkie okruszkirazem mam doskonałą recepturkę na maliny. W chłodne jesienne dni sok malinowy z herbatą przyniesie nam odrobinę radości. A co najważniejsze - jest szczególnie dobry dla naszego zdrowia. Maliny mają właściwości napotne, rozgrzewające. Jeśli zaczyna nas łamać, polecam maliny z wrzątkiem. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniesoli 100 g drobnego cukru do wypieków KREM 100 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii SOS MALINOWY 250 g malin 2-3 łyżki cukru (w zależności jak kwaśne są maliny) DODATKOWO: świeże borówki, maliny, płatki migdałów (uprażone na suchej patelni), listki mięty, cukier puder do posypania WYKONANIE BEZY: Piekarnik(...)pieczemy 30 minut w 120℃, następnie zmniejszamy temperaturę do 100℃ i suszymy przez kolejne 30 minut. Gotowość sprawdzamy wyjmując jedną bezę. Powinna być lekka i sucha. SOS MALIN.OWY : Maliny z cukrem zagotowujemy w rondelku. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy bez przykrycia, aż owoce się rozpadną i powstanie gęsty syrop (około 8 minut). Odstawiamy z ognia, studzimy. Można przetrzeć przez
cool and mintymasy zrobiłam, białą i czekoladową pana cotę, tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże maliny dodałam. Tarta, dla tych co za słodyczami nie przepadają, ale ochotę na małe co nie co mają. Lekko gorzka dzięki czekoladzie, ale mając pierniki w swoim składzie, to słodycz(...)cotta: 500 ml mleka 2% tłuszczu, 50 g czekolady mlecznej, 30 g gorzkiej czekolady 90% cacao, 2 kopiaste łyżeczki żelatyny (na 500 ml płynu), ponadto: ok. 150 g świeżych malin, 1 opakowanie piernika Kopernik Toruń - Torcik Piernikowy z Nadzieniem Owocowym (180 g). Przygotowanie: ciasto: Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Pierniki „Flisaczki”, dzielimy na mniejsze kawałeczki i miksujemy. Dodajemy
Moniki SmakołykiMaliny zalane czekoladą na kruchym cieście z orzechową nutą to idealny deser do popołudniowej kawy.Zdecydowanie jedno z moich ulubionych.Polecam Ciasto kruche: 100 g masła 100 g mąki pszennej 25 g mielonych pistacji 25 g mielonych orzechów włoskich 75 g cukru pudru 1 duże lub 2 małe żółtka szczypta soli Orzechy i pistacje mielimy na mączkę.Przesianą mąkę i cukier puder(...)minutach ściągamy folię i pieczemy dalej.Upieczoną tartę studzimy. Ganasz czekoladowy 250 g śmietanki 30% 300 g czekolady deserowej 40 g miękkiego masła 200-250 g mrożonych malin* Śmietankę doprowadzić do wrzenia.Czekoladę połamać i wrzucić do gorącej śmietanki,odstawić na ok.10 minut.Dodać miękkie masło i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zamrożone maliny układamy na cieście i zalewamy wystudzoną
Anielskie wypiekiSezon na maliny ciągle trwa. Naszła mnie ochota na upieczenia prostego ciasta z tymi owocami. A tu znajdziecie przepis na jeszcze pyszniejsze ciasto malinami. Składniki : 3 duże jajka 150 g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia garść malin cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło roztapiamy(...)dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakaem- delikatnie mieszamy Dolewamy ostrożnie przestudzone masło i delikatnie mieszamy całość Masę wylewamy do natłuszczonej okrągłej foremki, po wierzchu rozkładamy maliny Pieczemy w temp. 180*C przez 50-60 min. Moja foremka miała
Proste Potrawy