ogródku pojawiają się maliny zastanawiam się jak je wykorzystać oprócz domowych przetworów. W jednym z zeszytów znalazłam prosty i szybki przepis na babeczki, do którego można dodać swoje ulubione dodatki, czekoladę, kokos czy owoce. Postanowiłam zrobić z malinami. Takie połączenie jest przepyszne. Składniki: 2 szkl maki 1 szkl cukru 1 jajko 3/4 szkl oleju 3/4 szkl mleka łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli maliny Przygotowanie: Jajko ubijamy na gładką masę. Następnie stopniowo ciągle miksując dodajemy cukier, mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Gotową masę przelewamy do foremek na babeczki. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 20 minut
Motylkowa Kuchniapotrzeba dużo by znaleźć się w kulinarnym niebie. Kremówka, mascarpone i maliny. Nic więcej nie potrzeba,no może dołóżmy jeszcze biszkopty, a stworzymy deser palce lizać. To jak skusicie się na taki deser na niedzielę? Składniki: 1/2 szklanki śmietany kremówki 5 łyżek mascarpone cukier puder- do smaku szklanka malin 7 biszkoptów podłużnych rurki czekoladowe do dekoracji listki(...)mięty Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy do smaku wedle uznania cukrem pudrem. Na dno pucharka kruszymy 2 biszkopty, na to wykładamy maliny ( zostawiając kilka na wierzch ). Następnie wykładamy 2/3 ubitej kremówki, kolejne pokruszone 3 biszkopty , na to wykładamy resztę kremówki. Dekorujemy malinami, rurkami czekoladowymi i listkami mięty
Z Majeczką w kuchniKruche ciasto, masa budyniowa, świeże maliny i galaretka to słodka klasyka która sprawdza się na każde letnie okazje kiedy maliny dostaniemy w każdym warzywniaku lub z własnego ogródka. Od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji. Mega pyszne! Składniki: CIASTO KRUCHE na 4 sztuki: 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią(...)proszku do pieczenia 1 żółtko KREM: 350 ml mleka 1 budyń śmietankowy 50 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: 1 galaretka malinowa 10 dag malin Maczek smak truskawkowy do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, zagnieć ręką ciasto, owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki, następnie schłodzone
Wanilia i Kardamonostatni dzień lipca kupiłam pierwsze, świeże maliny. Słodkie, soczyste i piękne, prosto ze sklepu przyniosłam do domu, umyłam i zamroziłam. Już pierwszą porcję zamrożonych owoców wykorzystałam do przygotowania deseru lub śniadania w wersji fit. Jogurt, owoce i nasiona chia w gorące dni to jedno z najlepszych rozwiązań. Pamiętać należy, aby dziennie nie przekraczać zalecanej porcji nasion chia czyli(...)polecam z całego serca! Pudding chia z musem malinowym / 2 porcje Składniki: 3 łyżeczki nasion chia plus do posypania 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 3/4 szklanki świeżych malin plus 6 do dekoracji 1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania Przygotowanie: Jogurt przelewamy do miski. Dodajemy nasiona chia oraz mleko. Mieszamy i odstawiamy. Maliny umyte i osuszone przekładamy do blendera
Moja smaczna kuchniacukru 140 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka kilka kropel zapachu waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo: 250 g malin 30 g płatków migdałów cukier puder, do oprószenia Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę(...)ciasta, wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę malin. Na maliny pozostałą część ciasta, wyrównać. Na górę wyłożyć resztę malin, delikatnie wcisnąć w ciasto. Po wierzchu posypać płatkami migdałów. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimleko krowie roślinnym odpowiednikiem. Jeżeli chodzi o sam koktajl to jest on gęsty i aksamitny, bardzo smaczny i sycący. Osobiście na pewno będę częściej do niego powracał. Oczywiście zamiast malin możecie użyć innych owoców, osobiście testowałem także wersje z truskawkami, która jest równie smaczna. Jeżeli nie macie dostępu do świeżych owoców można dodać je w postaci mrożonej. Składniki 1 szklanka(...)mleka (250 ml) 1 szklanka malin (około 100 g) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (po ugotowaniu około 140 g) 1/2 banana (około 60 g) 1 łyżka miodu (25 g) Przygotowanie Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie ze szczyptą soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja osobiście polecam przygotować ją w ten sposób: płuczemy dwa razy pod gorącą wodą, następnie dodajemy
Programista w kuchniDzisiejsze ciasto powstało w wyniku pozbywania się zeszłorocznych zapasów. Owocowy sezon w pełni, a w naszej zamrażarce zalegają jeszcze maliny i jagody z ubiegłego lata. Pora zrobić miejsce na nowe mrożonki :) Oczywiście do ciasta można także dodać świeże maliny :) CIASTO: 3 szklanki mąki 250 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)FARSZ: 4 duże jabłka garść malin* 2 łyżki cukru PIANKA: 3 białka szczypta soli 0,5 szklanki cukru 1-2 opakowania kisielu morelowego (76 g w sumie) * jeśli używamy mrożonych, należy je wrzucić na sito, żeby się rozmroziły i odciekły Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do dołka zrobionego w mące
Kuchnia od dwojgaoknami piękna słoneczna niedziela, a ja zapraszam na pyszne ciasto z pianką i malinami. Przygotowanie ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy i posiadania specjalnych umiejętności. Jest bardzo łatwe do przygotowania. Szarlotkę można podać z gałką ulubionych lodów. Podana w takiej formie smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Ciasto: 600g mąki, 100g masła, 150g margaryny, ½ szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 30g drożdży, Dodatkowo: 400g malin, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 białka, 1/3 szklanki cukru kryształu, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło oraz margarynę i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję cukier puder, cukier
Tradycyjna kuchnia Kasimaszyny do lodów. Jednak smakują dużo lepiej od niejednego loda na patyku czy też od niektórych sprzedawanych na ulicy. Warto spróbować i skosztować. SKŁADNIKI: - 300 g malin - 300 g jogurtu greckiego - 300 g śmietany powyżej 12% tłuszczu - 200 g serka mascarpone - 2 duże łyżki miodu - 1/2 czekolady białej Maliny zagotuj z miodem w rondelku aż się rozprażą. Przetrzyj przez(...)sito pozbywając się nasion. Przelej do pojemnika do mrożenia lodu i wstaw do zamrażalnika. Serek mascarpone, jogurt i śmietanę zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj zamrożony mus z malin. Zmiksuj całość. Masę przelej do brytfanki i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie masę ponownie zmiksuj, wstaw na 2 godziny do zamrażalnika (czynność powtórz
SMYKWKUCHNIdefault#VML);} Propozycja idealna dla tych, którzy lubią lekkie desery i sezonowe owoce! Deserek możecie wykonać również w innym smaku (wykorzystując do tego inny smak galaretki). U mnie maliny, bo poza czereśniami to moje idolki, jeśli chodzi o owoce! Wykonany w słoiczku, żeby można było go zabrać ze sobą na piknik! Dla kogo: dla fanów lekkich deserów dla chcących spróbować(...)wykorzystać galaretkę w nowym wcieleniu dla kochających maliny Składniki: 2 galaretki malinowo-truskawkowe (każda na 375ml wody, u mnie Delecta) 250g malin 250ml śmietany 30 lub 36% cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretki zalać gorącą wodą, odstawić do lekkiego stężenia. Uwaga! Nie mogą zastygnąć całkowicie - mają być lejące, ale lekko stężałe. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać cukier jeśli lubimy słodsze desery
Mania Wypiekaniajuż ostatni moment na pożegnanie owoców lata czyli malin. Ten przepis planowo miał się ukazać wcześniej kiedy były jeszcze bardziej dostępne na ogródkach niż w marketach, jednak musiał poczekać na pierwsze wydanie dwumiesięcznika " Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety " , który ruszył już wczoraj. Mamy przyjemność dzielić się w nim naszymi przepisami na torty. Oprócz tego znajdziecie w nim ciekawe artykuły(...)rozrzedzenia masy podczas miksowania) Krem ze śmietany kokosowej -puszka śmietanki kokosowej (400g) -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -wiórki kokosowe (do posypania tortu) -duża ilość świeżych malin -sok z cytryny+ woda (do nasączania blatów) KOKOSOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol
Candy Pandasprzez moją Mamę, oczywiście wizualnie, ale smak broni się sam! Składniki na ok 6 sztuk: Spody 150g ciemnych, kakaowych herbatników 1 żółtko 60g masła Nadzienie malinowe 150g malin 1 galaretka malinowa 150ml gorącej wody Beza włoska 1 białko 20ml wody 70g cukru kryształu Diamant Dodatkowo Świeże maliny Listki świeżej mięty Sposób przygotowania: Spody- Masło topimy, jajko delikatnie roztrzepujemy(...)miksujemy. Powstałą masą wylepiamy foremki na tartaletki. Wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok 10 minut. Po tym czasie studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy. Nadzienie malinowe- Maliny myjemy i osuszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, lekko studzimy i miksujemy z owocami. Tężejącą nakładamy na tartaletki. Pozostawiamy do całkowitego stężenia. Beza włoska- W odmierzonej ilości wody topimy cukier (pozostawiamy
Kuchnia w czekoladziełyżek cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka olej do smażenia może być kokosowy około 1/2 szklanki malin do ciasta 1/2 szklanki malin do dekoracji Wykonanie : Białka ubijamy ze szczyptą soli. W misce mieszamy jogurt z :żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mąką, proszkiem i sodą. Następnie stopniowo dodajemy ubitą(...)pianę i około 1/2 szklanki malin, delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju następnie łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Podajemy z bita śmietaną i malinami Smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliProsty sernik z malinami. Właściwie jest to kolejna, prosta przeróbka tego przepisu. Efekt: łatwy, szybki, efektowny i smaczny sernik. Polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego ( z wiaderka np. President) 7 białek 2 żółtka 1 i 2/3 szklanki cukru 2 opakowania(...)budyniu śmietankowego Dodatkowo: 30-40 dag malin Z podanych składników zagnieść palcami kruszonkę. Blaszkę (25x34) wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do niej połowę przygotowanej kruszonki, lekko ugnieść. Maliny umyć i osączyć na sicie. Przygotować masę serową. Białka ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając miksowania dodać żółta, olej i proszek budyniowy
Praktyczna plprzepyszny deser w sam raz na ochłodę w upalne dni, idealny dla dzieci. Są rewelacyjne w smaku łatwe do zrobienia, zawierają tylko cztery składniki. To bardzo uniwersalny przepis bo maliny można zamienić na inne sezonowe owoce lub też ich nie dodawać wtedy uzyskamy pyszny śmietankowy smak lodów. składniki na 12 sztuk 250 ml mleka skondensowanego bez cukru(...)mleka zwykłego 3/4 szklanki cukru pudru 200 g malin przepis Do miski wrzucamy opłukane maliny i blendujemy je do uzyskana jednolitej konsystencji. W drugiej misce razem z cukrem pudrem miksujemy mleko zagęszczone do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, następnie dodajemy zwykłe mleko i całość razem łączymy, gotową bazę do lodów dzielimy na dwie równe części. Jedną część masy
Smakowite Dania