wykonaniu, bo całe przygotowanie sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi. Do ciasta świetnie nadadzą się truskawki, morele, porzeczki, czereśnie, wiśnie, borówki, agrest czy śliwki. Pyszne ciasto z malinami posypane cukrem z wanilią i sezamem – do kawy idealne! Proste ciasto z malinami SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 spore łyżki jogurtu naturalnego(...)większa szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu z wanilią 2 łyżki sezamu do posypania ciasta 2 łyżeczki cukru z wanilią do posypania ciasta 200 g malin Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Forma 25 x 20 cm. PRZYGOTOWANIE: 100 g masła roztapiam i studzę. W tym czasie mieszam rózgą suche składniki, dodaję
Zasmakuj KuchniSwięta już tuż tuż… Nieodłącznym ich elementem jest babka. Tutaj mamy ogromne pole do popisu.. Dziś zapraszam Was na babkę z malinami! Składniki; 25 dag masła 25 dag cukru trzcinowego Skworcu 20 dag mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 20 dag malin (mogą być mrożone) 4 jajka 3 łyżki rumu 1 łyżka cukru pudru(...)prawdziwą wanilią Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa Skworcu bułka tarta do obsypania foremki Przygotowanie; Maliny przebrać lub rozmrozić, Delikatnie przemieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką. Następnie wbijać jajka i dalej miksować. Kolejne do dodania to obie mąki
Radość kipiąca uśmiechem.Matka Natura z produktami Hortex. Często zimą albo wczesną wiosną mam ochotę na owoce, które nie są jeszcze dostępne, dlatego sięgam po mrożonki. Mrożone owoce takie jak np. maliny świetnie sprawdzają się do deserów. Dzisiaj przepis na pyszny pudding malinowy z chia, który możemy podać zarówno na śniadanie jak i jako zdrowy deser. PUDDING MALINOWO-KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ(...)Składniki: (2 porcje) 1/2 szkl mleka kokosowego 1/2 szkl mleka zwykłego 1 szkl malin mrożonych Hortex 1 łyżka cukru 3 łyżki nasion chia biała starta czekolada (6 kostek) Przygotowanie: Maliny mrożone Hortex podgrzewamy w garnku do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodajemy cukier i miksujemy blenderem. Studzimy. Do ostudzonych malin dodajemy obydwa mleka i mieszamy
Bon appetit mon amieBiszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa malinowo-serowa: 250g świeżych lub mrożonych malin 250g białego sera 250g śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 6 łyżek mleka 6 łyżek cukru pudru Bita śmietana: 250ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 80g świeżych(...)malin na dekorację Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Maliny: 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić(...)Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą 1/3 kremu śmietankowego tężąca galaretka z malinami 1/3 kremu śmietankowego nasączony biszkopt Pozostałym kremem posmarować ciasto. Udekorować wedle fantazji - użyłam posypki cukrowej oraz kwiatków
Kuchnia domowa Anisposób powstał ten deser. Okazało się, że wszystkie składniki mam w domu - tak jak najbardziej lubię. Dla kogo: dla lubiących zdrowe desery dla mających w zamrażarce maliny dla fanów jaglanych smakołyków Składniki: 250g malin (mogą być mrożone) 450g/ml mleka roślinnego 100g płatków jaglanych łyżka miodu banan Wykonanie tradycyjne: Mleko wlać do rondelka i zagotować. Do ciepłego mleka dodać płatki(...)gotować ok. 15-20 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliły. Gdy płatki trochę ostygną dodajemy łyżkę miodu i mieszamy. W drugim rondelku podgrzewamy maliny, ok. 10 min. Do kubeczków nakładamy płatki. na płatki wykładamy pokrojonego w plasterki banana i zalewamy go musem malinowym. Wykonanie na Thermomix: Do naczynia miksującego wlać mleko i podgrzać
Mania WypiekaniaNiezawodny, rodzinny przepis na biszkopt. Do tego masa malinowa z mrożonych, zeszłorocznych malin i zrobiło się prawie letnio :) Składniki : Biszkopt : - 6 jajek, - 3/4 szklanki cukru, - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, - 1/4 szklanki kakao, - 2 łyżki mąki pszennej, - łyżka proszku do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki, kakao i proszek przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą(...)Piec w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części. Masa malinowa : - 600 ml kremówki, - 250 ml jogurtu naturalnego, - około 500 g malin, - 2 galaretki malinowe. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i dodać mus malinowy. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać
Przepisy MikołajaPiankowiec bezowy z malinami Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! Ciasto jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków lub faworków Polecam! Składniki: Spód: 100g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru(...)żółtko Frużelina malinowa: 0,5kg malin (mogą być mrożone) 50g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pianka bezowa: 7 białek 7 łyżek drobnego cukru *** Wykonujemy spód: wszystkie składniki zagniatamy razem *** *** Ciastem wykładamy spód tortownicy (moja ma średnicę 22 cm), tworząc mały rant po bokach. Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny *** *** Po tym czasie
Blog z ApetytemPyszny i efektowny deser bezowy z kremem na bazie likieru jajecznego i mascarpone. Nie za słodki (do kremu nie dodaję cukru), z kwaśnym akcentem w postaci świeżych malin. Z przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie i na 2-3 dni przed planowanym podaniem upiec bezy. W dniu podania wystarczy przygotować krem, wypełnić nim beziki(...)udekorować malinami oraz płatkami migdałów. Opcjonalnie można skropić dodatkowym likierem i/lub udekorować listkami mięty. Bezy wypełnione kremem przechowujemy w lodówce. SKŁADNIKI BEZY / 16 SZTUK 2 białka 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego KREM 250 g mascarpone 1/4 szklanki likieru jajecznego, np. ajerkoniaku 1/4 szklanki śmietany 30% , schłodzonej 16 malin płatki migdałowe
cool and mintywiem jak Wy, ale ja przepadam za ciastami mocnosłodkimi;) Zawsze jednak staram się przełamywać je czymś lekko kwaskowym, bądź alkoholowym, aby nie dawały wrażenia „zamulacza”. Postanowiłam wykorzystać maliny, których ostatnio miałam dość sporo i to właśnie one nadały Malinowcowi lekkiego kwasku, a krem z kaszy manny zamknięty w mocno nasączonym kawowym ponczem czekoladowym biszkopcie sprawił, że przekładaniec(...)sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia Składniki na frużelinę malinową: ( zamiast można dać 2 małe słoiczki dżemu z malin) 500 g malin szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 50ml wody 3-4 płaskie łyżeczki żelatyny Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy
Domowe ciastamleko krowie roślinnym odpowiednikiem. Jeżeli chodzi o sam koktajl to jest on gęsty i aksamitny, bardzo smaczny i sycący. Osobiście na pewno będę częściej do niego powracał. Oczywiście zamiast malin możecie użyć innych owoców, osobiście testowałem także wersje z truskawkami, która jest równie smaczna. Jeżeli nie macie dostępu do świeżych owoców można dodać je w postaci mrożonej. Składniki 1 szklanka(...)mleka (250 ml) 1 szklanka malin (około 100 g) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (po ugotowaniu około 140 g) 1/2 banana (około 60 g) 1 łyżka miodu (25 g) Przygotowanie Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie ze szczyptą soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja osobiście polecam przygotować ją w ten sposób: płuczemy dwa razy pod gorącą wodą, następnie dodajemy
Programista w kuchniŚwietne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty. 2. Warstwa malinowa: Maliny umyć i osuszyć. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać maliny i dokładnie wymieszać. 3. Masa czekoladowa: Śmietanę ze śmietan-fix ubić na sztywno, dodać
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto z kruszonką i malinami Chcesz aby ciasto miało więcej błonnika? Użyj mąki pełnoziarnistej/orkiszowej. Chcesz aby ciasto było dietetyczne? Użyj zamiast cukru - ksylitolu/erytrolu lub miodu. Składniki: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 1 całe jajo - 1 kostka masła - 2 szklanki malin - 2 jabłka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: - mąkę przesiej, dodaj(...)łyżki cukru/ksylitolu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, - ciasto po godzinie wyjmij z lodówki i podziel na 2 części - rozwałkuj i jedną cześcią wyłóż spód blachy, - na ciasto rozsyp maliny i jabłka pokrojone w kostkę, - na owoce dodaj ubitą pianę, a na pianę zetrzyj na grubych oczkach pozostałą część ciasta, - piecz w piekarniku ok. 50 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pomysłów
MintTasteciasto delikatne jak marzenie, lekko zakalcowate, no pyszne! Idzie w boki, słodkie, nieziemsko rozpustne, nie ma co:) Ale co zrobić jak się zachciało?! :)) Brownie podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami oraz płatkami migdałów – (spróbujcie!:)) pasuje idealnie przełamując słodycz blondie. Spróbujcie z kwaśnymi musami np. z porzeczek, wiśni, malin, połączenie mega! – jak maliny i czekolada, moje(...)temp. 180 C, grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika. Po upieczeniu brownie z białą czekoladą zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Brownie z białą czekoladą podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami i płatkami migdałów. Pyyyyycha, słowo daję! Smacznego
Zasmakuj Kuchnisię takie śniadania jak to, więc sami przyznacie, że nie mogę narzekać :) szklanka mleka ryżowego ok. 25-30 g kaszy manny łyżeczka miodu akacjowego łyżka wiórków kokosowych pół szklanki malin (mogą być mrożone) opcjonalnie szyszki syberyjskie Pół szklanki mleka zagotowujemy. Drugą części (zimnego) mleka dokładnie mieszamy z kaszą manną, tak by nie było grudek. Powoli wlewamy do reszty, cały czas(...)mieszając. Gdy kasza zgęstnieje przekładamy ją do miseczki i mieszamy z miodem. Maliny podgrzewamy. Wiórki kokosowe prażymy do zrumienienia na suchej patelni. Kasze podajemy na ciepło z malinami, wiórkami i opcjonalnie szyszkami. Smacznego :) Artykuł Kasza manna na mleku ryżowym z kokosem i malinami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog