racji tego że otrzymaliśmy od mojej siostry wielkie wiadro malin na szybko trzeba było wymyślić co można z nich robić, część poszła na zamrożenie z części żona zrobi będzie kompot a ja korzystając z okazji że domownicy pojechali nad wodę zrobiłem na szybko muffinki z malinami. Czas przygotowania kilka minut + pieczenie około 30 min i mamy słodkiego smakołyka dla dużych(...)małych. Składniki: - 300g mąki - 100g cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 250 ml mleka - 50 ml oleju kokosowego - 200g malin - kilka kropel soku z cytryny W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier W drugiej mniejszej mieszamy mleko, jajko, rozpuszczony olej kokosowy (w tych upałach sam się rozpuszcza więc nie trzeba go rozgrzewać na ogniu
Smacznie Pysznie Kalorycznieilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao, wtedy będzie jeszcze lepsze. Lato na deser z dużą ilością malin. Teraz są najlepsze dlatego korzystajcie z ich dobrodziejstwa. ciasto czekoladowe: 130 g maki pszennej typ 500 130 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli(...)szklanki jogurtu greckiego 2 jajka wielkość M 50 g kakao 40 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej pianka malinowa: 60 dkg malin 5 łyżeczek żelatyny płaskie 120 g cukru trzcinowego 1/2 cytryny 600 ml śmietany kremówki 30 % polewa czekoladowa: 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny płaskie 120 g cukru trzcinowego dekoracja: maliny
wesoła kuchniaPolecam Wam wspaniałe eklery z kremem budyniowym i malinami. Rewelacyjny smak i rozkosz podniebienia. Może skusicie się i zrobicie takie smakowitości. Na blogu znajdziecie również przepis na ptysie z bitą śmietaną, którą możecie również wykorzystać do przełożenia eklerów. Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia. Podzielcie się swoimi uwagami z innymi i napiszcie czy Wam smakowały. Ja życzę Wam miłego wakacyjnego wypoczynku(...)minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe przekroić je na pół. Krem 1 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo maliny Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo wystudzony budyń stale ucierając. Przełożyć krem do szprycy
O kuchni z uczuciempychotka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne. Jest z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście. Ładnie pachnie wanilią i podpieczonymi owocami. Ja użyłam malin i borówek. W przygotowaniu jest proste. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie :), tak smakowało moim gościom. Na pewno nie raz u mnie zagości. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis(...)masła 5 żółtek Piana budyniowa: 5 białek 120g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) około 550g malin (ja część malin zastąpiłam borówkami) Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć
Mała Cukierenkaupalne letnie dni Zapraszam również po przepisy na domowe wody smakowe i klasyczną lemoniadę cytrynow ą. Lemoniada malinowa Składniki: około 1 litr wody 2 cytryny 1,5 szklanki malin + do dekoracji 4-5 łyżek cukru pół szklanki gorącej wody kostki lodu świeża mięta ewentualnie kilka plasterków cytryny do dekoracji Z cytryn i malin wyciskamy sok (ja użyłam sokowirówki). Maliny można(...)sito. Soki mieszamy z wodą. Cukier rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Dodajemy do lemoniady (jeśli będzie ona dla Was za kwaśna dodajcie więcej cukru). Do lemoniady dodajemy kilka malin, świeżą miętę, plasterki cytryny do dekoracji. Podajemy schłodzoną z dodatkiem kostek lodu. Artykuł Lemoniada malinowa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSkładniki 2-4 porcje: – 1 dojrzałe mango – 125 g świeżych malin – 1,5 szklanki jogurtu naturalnego np. bez laktozy – 0,5 szklanki soku pomarańczowego – 2 łyżki ksylitolu (można pominąć jeśli lubimy kwaskowaty smak ) Przygotowanie: Myjemy owoce. Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestek. Mieszamy z jogurtem i z 1 łyżką cukru (blendujemy) na gładki(...)Przelać do szklanek. Następnie miksujemy maliny z pół szklanką jogurtu i z pół szklanką soku pomarańczowego. Dodajemy łyżkę cukru. Mus malinowy przelewamy do szklanek, kieliszków lub szklanek na latte. Chłodzimy kilka minut w lodówce i serwujemy. Artykuł Koktajl z mango i malin pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEsoli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Krem – 250 g serka mascarpone – 250 g mleka skondensowanego z puszki – 2 jajka – 500 g świeżych malin ( jedno kartonowe pudełko) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie włożyć(...)gładki krem. Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem. Piec ok. 20 minut aż masa zastygnie. Wyciągamy z piekarnika chwilę studzimy i układamy na wierzchu świeże maliny. Smacznego Artykuł Tarta z malinami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEsię z kakao i czekoladą, dodaje mu wilgotności i tekstury. Idealne ciasto na weekend Ciasto, oprócz buraczków, może spokojnie obejść się bez innych dodatków. W sezonie możecie jednak, dorzucić malin, nadających całości wspaniałej kwaskowości. Ciasto obejdzie się też bez dodatkowych aromatów, łyżeczka ekstraktu z wanilii bynajmniej mu nie zaszkodzi. W oryginalnym przepisie czas pieczenia ciasta wynosi 25 minut, nasze doświadczenie(...)jest takie, że to za mało – ciasto jest za miękkie a co gorsza, buraczki są właściwie surowe. Według nas ciasto z buraczków z dodatkiem malin (nie ma ich w oryginalnym przepisie) wymaga pieczenia około godziny. Później musi wystygnąć. Ciasto z samymi buraczkami jest gotowe po około 40 minutach. Naszym zdaniem ciasto z buraczków jest idealne na weekend, do zrobienia
Niedzielny kucharzszczerze wiecie co? Ja jeszcze nigdy nie jadłam takiego prawdziwego tiramisu. 2 porcje: 100 g biszkoptów ¼ szklanki kawy rozpuszczalnej (zaparzonej) 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady ¾ szklanki malin Kakao do posypania Wcześniej zaparzamy kawę. Robimy ją według uznania – mocniejszą lub słabszą. Ja na tą porcję zaparzyłam około łyżeczkę kawy. Odstawiamy do przestygnięcia. Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, moczymy(...)kawie, układamy w szklankach. Następnie rozkładamy połowę malin. Serek marcarpone ubijamy na puch z roztopioną i przestudzoną białą czekoladą. Serek rozkładamy na malinach. Kolejną warstwą tiramisu są znów maliny. Na wierzchu układamy nasączony w kawie biszkopcik. Całość obsypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenieBardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakują znakomicie! Doskonałe na niedzielne popołudnie przy kawie lub herbacie, a może kieliszku malinowej nalewki. Kto wie?! Dodatek malin bardzo fajnie komponuje się z puszystą i mokrą zarazem babeczką. Wierzch możemy posypać cukrem białym przed pieczeniem, lub cukrem pudrem po upieczeniu. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)cukru 1 jajko 1/2 szklanki oleju dodatkowo: malina świeża lub mrożona cukier puder foremki do muffinek Przygotowanie: W dużej misce mieszamy jajko, olej oraz mleko, w drugiej misce łączymy składniki suche tj, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy obie miski. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ja tym razem piekłam w dużych kartonowych foremkach do muffinek. Wyszło
Życie zaczyna się w kuchniMaliny to pyszne, niskokaloryczne owoce, doskonale nadające się na wszelkiego rodzaju desery. Zapewniają uczucie sytości i dostarczają dużo cennego błonnika. Jeśli chcesz aby koktajl miał rzadszą konsystencję, możesz dodać również szklankę wody. Czas przygotowania: 4 minuty Smak: przewaga malin Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • garść malin • banan • cytryna • 2 szklanki chudego mleka • siemię lniane • szklanka wody ( opcjonalnie Przygotowanie : Obierz(...)skóry banan i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do blendera banan, maliny, mleko i siemię lniane i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do całości. Zmiksuj ponownie
KUCHNIA POLSKACześć! Lubicie tiramisu? Mam nadzieję, że TAK! A próbowaliście kiedyś jakiejś innej wersji tego deseru? Na przykład z malinami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie! A jeśli jednak wolicie klasyczne tiramisu to odsyłam Was do przepisu na najlepsze tiramisu na świecie . Jestem pewna, że ten przepis zachwyci każdego! Tiramisu warto przegotować dzień wcześniej, by noc spędziło w lodówce. Ps. Ja używam(...)jest reklama produktu. Do wykonania przepisu użyłam tylko żółtek. Białka możecie zamrozić lub użyć do zrobienia bezy. Składniki (forma 30 x 20 cm): około 200 g malin 3 żółtka 2 serki mascarpone (Piątnica, każdy po 250 g) 2 paczki długich biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kakao 4 łyżki amaretto 2 łyżki cukru + 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Żółtka utrzyj
Moja pasja smakuWitam Kochani sezon malinowy w pełni, więc dziś zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z budyniową pianką i malinami. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 22x35cm CIASTO -3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -0,5 szklanki mąki krupczatki -250g masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek cukru pudru -7 żółtek -2 łyżki śmietany 12 lub 18% PIANKA(...)białek -3/4 szkl cukru -1 cukier waniliowy -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -150ml oleju DODATKOWO -500g malin Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3 mniejszą część chowamy do lodówki, a większą wykładamy dno blaszki i podpiekamy na lekko złoty kolor w temp
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLekkie, kremowe i puszyste ciasto, które smakuje tak dobrze jak wygląda. W miniony weekend zupełnie nie miałam pomysłu na deser. Kupiłam świeże, słodkie maliny i pod tym kątem szukałam czegoś do zrobienia. Myszkując po internecie znalazłam to ciasto czekoladowe, które od razu mnie zachwyciło wygolądem. (przepis oryginalny z tej strony klik nieco zmodyfikowałam) CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI Składniki: (forma(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody dodatkowo: 150 g malin 4 łyżki likieru amaretto 1/3 szkl wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, a następnie dodajemy po łyżce cukru. Do ubitych białek dodajemy po żółtku. Mąkę
Bon appetit mon amieSkładniki : 0,5 kg wiśni bez pestek 1 l spirytusu 70 % 1 kg malin 0,5 kg cukru (może być trzcinowy) Sposób wykonania : W iśnie opłucz, odsącz z nadmiaru wody, wydryluj, odmierz pół kilograma, wsyp do słoja. Wlej spirytus, słój zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki(...)się zmieszały. Na kilka dni ( 2-3 dni ) przed zlaniem nalewu z wiśni przygotuj syrop z malin. Maliny wsyp do czystego pustego słoja ( do drugiego, nie do tego, w którym masz wiśnie ), zasyp cukrem, zamieszaj poprzez wstrząśnięcie słojem. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na kilka dni, aby owoce puściły sok. Następnie wiśnie przecedź przez gazę , wyciśnij z nich resztę soku
Przepisy i porady kulinarne