się bez zdrowych owoców. Z płatkami dostarczy nam dużo energii i witamin. 1/2 szklanki płatków jaglanych 250 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka nasion chia 1 morela 1 kiwi 10 malin 10 borówek 1 łyżeczka nasion sezamu, słonecznika Do garnka wlewam mleko, dodaję płatki jaglane, chia i gotuję aż zrobią się miękkie około 2 minuty. przekładam do słoiczka, dodaję kiwi, maliny(...)gotuję bo straci kolor. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję z makaronem, koperkiem, mleczkiem. Sałatka sezonowa z kwiatami czarnego bzu 1 doniczka sałaty trzy kolory 5 szparag zielonych 15 malin 10 oliwek czarnych 1 cebula czerwona 5 dkg sera blu 3 morele kwiatki czarnego bzu 1 łyżka sosu balsamico Szparagi kroję na kawałki. W garnku zagotowuję litr wody wrzucam
wesoła kuchniaWitam Kochani Ostatnio postanowiłam zrobić coś lekkiego i zimnego. Ciasto, które każdy zna. Ptasie mleczko na biszkopcie z malinami (maliny można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, borówkami itp.).Wykonane jest na bazie mleka skondensowanego niesłodzonego, co daje mu puszystą konsystencję. Polecam, ciasto jest leciutkie, nie za słodkie-idealne na iepłe dni. SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem(...)mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO -300g malin -1 galaretka -400ml gorącej wody BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKompot z rabarbaru to świetny napój na wiosenne i letnie upały. Dzięki dodatkowi truskawek i malin kompot nabiera naturalnie lekko słodkawego smaku i ma cudownie czerwony kolor. W upały można podawać go z dodatkiem kostek lodu i listkami mięty. 4 łodygi rabarbaru bez liści (około 300 g) garść malin garść truskawek pół łyżeczki cynamonu syrop z agawy 2 litry wody(...)centymetrowe kawałki. Rabarbar wrzucamy do garnka. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu i zalewamy 2 litrami wody. Całość zagotowujemy. Rabarbar gotujemy przez 10 minut aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy maliny i pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec kompot można lekko dosłodzić (ja dodaję 3 łyżki syropu z agawy). Kompot studzimy w garnku i przecedzamy. Gotowe
Dieta bez mlekaPrzyznam, że nie mogłam się doczekać, kiedy w końcu urośnie mój rabarbar. Urodzaj na rabarbar jeszcze nie w pełni, więc do dzisiejszego wypieku oprócz rabarbaru dodałam również maliny. Upiekłam ciasto kruszonka zwane crumble. Uwielbiam to ciasto, bo jest to deser zachciewajka, który można przygotować szybko. Płatki owsiane i masło zawsze znajdą się w mojej kuchni. Dodatkowo posypałam crumble migdałowymi płatkami(...)zmielonych migdałów 2 łyżki pszennej maki ¼ łyżeczki soli 150 g masła, zimnego 100 g brązowego cukru + 3 łyżki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 300 g rabarbaru 300 g mrożonych malin 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g migdałowych płatków Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj owsiane płatki, zmielone migdały
codojedzeniawykonaniu, bo całe przygotowanie sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi. Do ciasta świetnie nadadzą się truskawki, morele, porzeczki, czereśnie, wiśnie, borówki, agrest czy śliwki. Pyszne ciasto z malinami posypane cukrem z wanilią i sezamem – do kawy idealne! Proste ciasto z malinami SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 spore łyżki jogurtu naturalnego(...)większa szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu z wanilią 2 łyżki sezamu do posypania ciasta 2 łyżeczki cukru z wanilią do posypania ciasta 200 g malin Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Forma 25 x 20 cm. PRZYGOTOWANIE: 100 g masła roztapiam i studzę. W tym czasie mieszam rózgą suche składniki, dodaję
Zasmakuj KuchniSwięta już tuż tuż… Nieodłącznym ich elementem jest babka. Tutaj mamy ogromne pole do popisu.. Dziś zapraszam Was na babkę z malinami! Składniki; 25 dag masła 25 dag cukru trzcinowego Skworcu 20 dag mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 20 dag malin (mogą być mrożone) 4 jajka 3 łyżki rumu 1 łyżka cukru pudru(...)prawdziwą wanilią Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa Skworcu bułka tarta do obsypania foremki Przygotowanie; Maliny przebrać lub rozmrozić, Delikatnie przemieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką. Następnie wbijać jajka i dalej miksować. Kolejne do dodania to obie mąki
Radość kipiąca uśmiechem.Matka Natura z produktami Hortex. Często zimą albo wczesną wiosną mam ochotę na owoce, które nie są jeszcze dostępne, dlatego sięgam po mrożonki. Mrożone owoce takie jak np. maliny świetnie sprawdzają się do deserów. Dzisiaj przepis na pyszny pudding malinowy z chia, który możemy podać zarówno na śniadanie jak i jako zdrowy deser. PUDDING MALINOWO-KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ(...)Składniki: (2 porcje) 1/2 szkl mleka kokosowego 1/2 szkl mleka zwykłego 1 szkl malin mrożonych Hortex 1 łyżka cukru 3 łyżki nasion chia biała starta czekolada (6 kostek) Przygotowanie: Maliny mrożone Hortex podgrzewamy w garnku do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodajemy cukier i miksujemy blenderem. Studzimy. Do ostudzonych malin dodajemy obydwa mleka i mieszamy
Bon appetit mon amieBiszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa malinowo-serowa: 250g świeżych lub mrożonych malin 250g białego sera 250g śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 6 łyżek mleka 6 łyżek cukru pudru Bita śmietana: 250ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 80g świeżych(...)malin na dekorację Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Maliny: 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić(...)Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą 1/3 kremu śmietankowego tężąca galaretka z malinami 1/3 kremu śmietankowego nasączony biszkopt Pozostałym kremem posmarować ciasto. Udekorować wedle fantazji - użyłam posypki cukrowej oraz kwiatków
Kuchnia domowa Anisposób powstał ten deser. Okazało się, że wszystkie składniki mam w domu - tak jak najbardziej lubię. Dla kogo: dla lubiących zdrowe desery dla mających w zamrażarce maliny dla fanów jaglanych smakołyków Składniki: 250g malin (mogą być mrożone) 450g/ml mleka roślinnego 100g płatków jaglanych łyżka miodu banan Wykonanie tradycyjne: Mleko wlać do rondelka i zagotować. Do ciepłego mleka dodać płatki(...)gotować ok. 15-20 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliły. Gdy płatki trochę ostygną dodajemy łyżkę miodu i mieszamy. W drugim rondelku podgrzewamy maliny, ok. 10 min. Do kubeczków nakładamy płatki. na płatki wykładamy pokrojonego w plasterki banana i zalewamy go musem malinowym. Wykonanie na Thermomix: Do naczynia miksującego wlać mleko i podgrzać
Mania WypiekaniaNiezawodny, rodzinny przepis na biszkopt. Do tego masa malinowa z mrożonych, zeszłorocznych malin i zrobiło się prawie letnio :) Składniki : Biszkopt : - 6 jajek, - 3/4 szklanki cukru, - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, - 1/4 szklanki kakao, - 2 łyżki mąki pszennej, - łyżka proszku do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki, kakao i proszek przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą(...)Piec w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części. Masa malinowa : - 600 ml kremówki, - 250 ml jogurtu naturalnego, - około 500 g malin, - 2 galaretki malinowe. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i dodać mus malinowy. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać
Przepisy MikołajaPiankowiec bezowy z malinami Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! Ciasto jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków lub faworków Polecam! Składniki: Spód: 100g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru(...)żółtko Frużelina malinowa: 0,5kg malin (mogą być mrożone) 50g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pianka bezowa: 7 białek 7 łyżek drobnego cukru *** Wykonujemy spód: wszystkie składniki zagniatamy razem *** *** Ciastem wykładamy spód tortownicy (moja ma średnicę 22 cm), tworząc mały rant po bokach. Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny *** *** Po tym czasie
Blog z ApetytemPyszny i efektowny deser bezowy z kremem na bazie likieru jajecznego i mascarpone. Nie za słodki (do kremu nie dodaję cukru), z kwaśnym akcentem w postaci świeżych malin. Z przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie i na 2-3 dni przed planowanym podaniem upiec bezy. W dniu podania wystarczy przygotować krem, wypełnić nim beziki(...)udekorować malinami oraz płatkami migdałów. Opcjonalnie można skropić dodatkowym likierem i/lub udekorować listkami mięty. Bezy wypełnione kremem przechowujemy w lodówce. SKŁADNIKI BEZY / 16 SZTUK 2 białka 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego KREM 250 g mascarpone 1/4 szklanki likieru jajecznego, np. ajerkoniaku 1/4 szklanki śmietany 30% , schłodzonej 16 malin płatki migdałowe
cool and minty