jakie ciasta stały na stole to ona zawsze znika jako pierwsza. Przeważnie robię ją w klasycznej wersji albo z czekoladowym kremem. Tym razem jednak przełamałam smak lekko kwaśną warstwą malin w galaretce. Połączenie smakowe wręcz idealne a i wizualnie ładnie się prezentowała. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody(...)krem: 4 żółtka 1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru 300 g masła na wkładkę: 300 g malin (użyłam mrożonych) 2 opakowania galaretki malinowej Przygotować ciasto: wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i mieszać kilka minut na małym ogniu, żeby ciasto się dobrze zaparzyło i nie miało grudek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRobiłam Malinową chmurkę i zostały mi maliny. Ponieważ bardzo nie lubię marnować jedzenia musiałam coś wymyślić. Postanowiłam pierwszy raz zrobić owocowy domowy budyń. Dotychczas zawsze robiłam waniliowy lub czekoladowy . Smak jest bardzo fajny mimo, że robiony z mrożonych malin. Na pewno wrócę do tego przepisu i spróbuję przygotować go w wakacje z owoców sezonowych. Dla kogo: dla fanów owocowych(...)kochających budynie dla lubiących przygotować coś słodkiego bez zbędnych dodatków "E" Składniki: 500ml mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżka masła 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej szklanka- półtorej malin 2 łyżki cukru Wykonanie: Maliny włożyć do rondelka i dodać łyżkę cukru. Podgrzewać, by puściły sok. Zmiksować i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek (jeśli wolicie można zostawić
Mania Wypiekaniawielką chęcią - ze względu na siebie i rodzinę wypróbowałam produkty Tetley , które przyznam, że od razu przypadły nam do gustu. Poniżej opiszę Wam 4 warianty smakowe: 1. Tetley Malina & Granat. To wysokiej jakości owocowo-ziołowa kompozycja, która wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem soczystej maliny oraz granatu. Skład: hibiskus, jabłko, korzeń lukrecji, aromaty, owoc dzikiej róży, korzeń cykorii, regulator(...)kwasowości (kwas cytrynowy), bez czarny, skórka pomarańczy, granulki soku z granatu (2%), malina (2%), naturalny aromat. 2. Tetley Jagoda & Acai. Pyszna herbata, która zachwyca intensywnym smakiem i aromatem dojrzałej jagody oraz acai. Skład: hibiskus, jabłko, korzeń lukrecji, aromaty, bez czarny, skórka pomarańczy, owoc dzikiej róży, granulki soku z acai (1%), jagoda (1%). 3. Tetley Rumianek & Trawa cytrynowa
Di gotujelikieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus lub rum 1-2 łyżki cukru – opcjonalnie Masa malinowa: 500g malin świeżych lub mrożonych sok z 1/2 cytryny 3-5 łyżek cukru (w zależności od słodkości malin) 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w ok. 2 łyżkach zimnej wody 3 łyżeczki żelatyny(...)zrobiłam dość mocny napar, z 3 łyżeczek kawy i musiałam go nieco dosłodzić). Na nasączony placek wykładamy przygotowaną masę advocatową. Biszkopty również nasączamy i układamy ściśle na budyniowym kremie. Maliny (mogą być mrożone) umieszczamy razem z cukrem i sokiem z cytryny w rondelku, zagotowujemy. W międzyczasie żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Gdy owoce się zagotują dodajemy
Smaki Na TalerzuCiasto- deser obłęd ! Najlepsze tiramisu jakie do tej pory zrobiłam. Wszystkim bardzo smakowało :D Jest to tiramisu, ale nietradycyjne, tylko czekoladowe, delikatne i kremowe, niezbyt słodkie. Dzięki malinom lekko kwaskowe. Maliny pasują tutaj idealnie, z czekoladą smakują rewelacyjnie. Całość obsypana grubo kakao. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 250 ml. żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki(...)czekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 100 g. rum 2 łyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki (można pominąć) maliny świeże ok. 120 g. olej kokosowy lub inny olej np. rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl. METODA: Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut
Kuchnia PaulettesMiał być z Batmanem i jest:D Bardzo żałuję, że nie mogłam zrobić dla Was zdjęcia środka: dwie warstwy ciemnego biszkopta, przełożone kremem serowym i śmietanowym a między nimi maliny zatopione w galaretce. Tego typu torcik nie jest najłatwiejszy w przygotowaniu, ale jest bardzo smaczny i szalenie efektowny Wierzch oczywiście zdobiony masą cukrową, barwioną na żółto i czarno, instrukcję lepienia(...)sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryną 2 x łyżeczka żelatyny galaretka: 400 g malin (mrożonych) galaretka malinowa Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego
6niebomając innej, a specjalnie kupiłam do tego deseru tę polecaną przez nich, użyłam jej i musu nie zepsułam :) Wyszły mi 3 porcje. Składniki na mus malinowy: 125 gramów malin (oddzielnie 100 gramów i oddzielnie 25 gramów) 15 gramów cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 cm wody na dnia kubka Składniki na mus czekoladowy: 200 gramów śmietanki 30% dobrze schłodzonej(...)gramów czekolady mlecznej 50 gramów czekolady deserowej opcjonalnie: kakao do posypania, świeże liście mięty i pałeczki czekoladowe Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, delikatnie podgrzewamy (można w mikrofali) 100 gramów malin ucieramy z cukrem pudrem Maliny łączymy stopniowo z żelatyną i przelewamy na dno trzech pucharków. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno W oddzielnej
Szczęśliwa kuchniaKolejne śniadanie na ciepło. Ryż basmati słodko-kwaśny. Słodycz nadaje banan, natomiast kwasowość daje mus: zmiksowane pestki granatu z malinami. Jeśli nie lubicie, gdy Wam coś plącze się między zębami :) to proponuję z granatu zrezygnować, a zmiksować same maliny - też będzie smaczne. Można dodać łyżeczkę lejącego miodu; ja nie dodawałam. Składniki na jedną porcję: pestki z 1/4 granatu 1 garść(...)malin (mogą być mrożone, ale rozmrożone) 1 banan 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie 1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania 50 gramów (1/2 woreczka) ryżu basmati z nasionami quinoa ewentualnie 50 gramów ryżu basmati i 1/2 łyżki nasion quinoa Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu W tym czasie przygotować mus: pestki granatu i maliny zmiksować, można dodać miód Banan pokroić w plastry
Szczęśliwa kuchniaByły maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces! Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu(...)mleka (u mnie kokosowe), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 1/2 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 szklanka malin. Wykonanie: Siemie lniane zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na bok. W jednej misce umieszczamy suche składniki i mieszamy. W drugiej - mieszamy mleko z olejem, a następnie dodajemy "glut" z siemienia
Jeść, by żyć w zdrowiuKolejne śniadanie na ciepło. Ryż basmati słodko-kwaśny. Słodycz nadaje banan, natomiast kwasowość daje mus: zmiksowane pestki granatu z malinami. Jeśli nie lubicie, gdy Wam coś plącze się między zębami :) to proponuję z granatu zrezygnować, a zmiksować same maliny - też będzie smaczne. Można dodać łyżeczkę lejącego miodu; ja nie dodawałam. Składniki na jedną porcję: pestki z 1/4 granatu 1 garść(...)malin (mogą być mrożone, ale rozmrożone) 1 banan 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie 1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania 50 gramów (1/2 woreczka) ryżu basmati z nasionami quinoa ewentualnie 50 gramów ryżu basmati i 1/2 łyżki nasion quinoa Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu W tym czasie przygotować mus: pestki granatu i maliny zmiksować, można dodać miód Banan pokroić w plastry
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMaliny późną jesienią Czasami tak jest, że zostają nam w lodówce takie resztki, których żal nam wyrzucić, ale nie za bardzo wiemy co z nimi zrobić. Potrzebowałam jakiś czas temu jogurt grecki do sosu, według przepisu powinnam zużyć 500 g tymczasem wystarczyło tylko 200 g i tak oto zostałam z 300 gramami jogurtu, który do niczego mi nie pasował(...)wyszło nie najgorzej, ale mogłam dorzucić jeszcze jakiś owoców i byłaby rewelacja ( taka opinię wydał mój mąż). W tym momencie pożałowałam, że zjedliśmy we wtorek wszystkie nasze ostatnie, świeże maliny. Maliny z naszej ekologicznej plantacji (o której pisałam tutaj ) jakoś nie zauważyły, że już prawie połowa listopada i dalej owocują Na zdjęciach widzicie nie cały, ale ostatni już
RelaxtimeDziś przedstawiam szybki przepis na pyszne placuszki z owocami. Robi się je naprawdę szybko. Smakują- rewelacyjnie. Wystarczy poświęcić chwilę by placuszki zagościły na stole, a przecież sezon na maliny i jagody- trwa! TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: 1-30 min ILOŚĆ: 7-8 Placki z jagodami i malinami 1 jajko 1/4 l mleka 1 łyżka cukru 2 kopiate łyżki mąki(...)kopiata łyżka malin kopiata łyżka jagód Do dużego garnka lub miski wbić jajko, dodać mleko, cukier oraz mąkę. Mikserem wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Następnie dodać jagody oraz maliny i delikatnie łyżką wymieszać owoce i delikatnie pocukrzyć. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po odrobinie ciasta i piec na złoty kolor z obu stron. Najlepiej smakują ciepłe
Gotuję Testujęrozpieszcza. Ledwie wczoraj i dziś na chwilkę słonko wyjrzało, teraz już znów z nieba kapie... Zauważyłam dziś ze zdziwieniem, że krzaki w ogródku mojego Taty wciąż czerwienią się soczystymi malinami! No to pod te maliny przemoczone - takie szybkie do przygotowania i smaczne ciacho bez pieczenia. Wzorowane na znanej i popularnej chatce puchatka, tudzież chatce baby jagi trójkątne, herbatnikowe ciasto obficie(...)dziś wersja z malinową frużeliną i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. składniki: 30 szt herbatników szkolnych 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 łyżki mleczka skondensowanego frużelina: 150 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki żelatyny krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30%) 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka
6niebomenu restauracji dania te pojawią się w listopadzie. Na dobry początek pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne podano nam: pierś(...)ziołach i jabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyni nogę z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser
Kulinarne przygody GatityMalinowa ricottowa owsianka z musem z persymony, malinami, płatkami migdałów i bezglutenowymi goframi z wanilią RICOTTOWA OWSIANKA OVERNIGHT /przepis własny/ /1 porcja/ 60 g ekologicznych płatków owsianych gorące mleko kokosowe bio (około 150 ml) 150 g ricotty szczypta soli 1/3 łyżeczki mielonych goździków 2 płaskie łyżki miodu garść malin Płatki zalać gorącym mlekiem do ich poziomu. Odstawić(...)minut do napęcznienia. Następnie wymieszać z miodem, goździkami i solą. Połączyć z ricottą i zmiksować na gładki krem, Wymieszać z częścią malin. Przełożyć do słoiczka i wstawić na noc do lodówki. Rano udekorować musem z persymony, malinami i płatkami migdałów. Smacznego
Poranek na słodko