zdarza się go wypić. Więc warto żeby drinki były bez miliona kalorii, a nawet po części zdrowe. Składniki: 2 l wody 4 łyżki erytrolu/ksylitolu rozpuszczonego w wodzie 40 malin 1 cytryna Mięta Kostki lodu Przygotowanie: Maliny rozgniatamy widelcem. Cytrynę wyciskamy. Wodę wlewamy do dzbanka. Dodajemy sok z cytryny, rozgniecione maliny, miętę, kostki lodu (można pokruszony lód) i rozpuszczony erytrol
CzarnawisienkaJaki kisiel jest najlepszy? Wiadomo - domowy, na bazie świeżych owoców. A malinowy lubię najbardziej. Polecam! składniki 200 g malin 100 g borówek amerykańskich 2-3 łyżeczki cukru lub ksylitolu ( do smaku) 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 ml wody + dodatkowe 60 przygotowanie Owoce opłukać. Odłożyć kilka malin do przybrania, resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito do rondelka. Dodać borówki, szklankę(...)zbyt rzadki, rozmieszać dodatkową łyżeczkę mąki w małej ilości zimnej wody, dodać do kisielu i ponownie zagotować. Przelać do naczyń, ostudzić. Podawać w temperaturze pokojowej lub z lodówki, przybrany malinami i polany słodką śmietanką. Smacznego
Stare Garylepszy i bardziej uzależniający! Plus myślę, że będzie w sam raz, aby uczynić poniedziałek w pracy lepszym. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 250 g malin + do przybrania 100 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego, np. migdałowego 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy * PRZYGOTOWANIE Maliny zmiksuj za pomocą blendera(...)chia, energicznie zamieszaj i rozdziel pomiędzy 4 słoiczki. Pudding wstaw do lodówki na całą noc, a następnie zabierz rano ze sobą. Gotowy pudding chia możesz również ozdobić dodatkową porcją malin
Food Squarerodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i nie trzeba przy nim za dużo stać. I takie właśnie jest ciastko na zimno z malinami. Wystarczą dwie, trzy godziny w lodówce i ciacho gotowe. Składniki: małe opakowanie herbatników 2 opakowania galaretki - najlepiej truskawkowej małe opakowanie malin małe opakowanie śmietanki min 30 % opakowanie mascarpone(...)wodę - odstawić do wystudzenia żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia jak już galaretka stężeje i żelatyna się ostudzi na herbatniki wyłożyć maliny i zalać galaretką - odstawić na 10 min do lodówki śmietankę połączyć z serkiem i jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać masę śmietankową wylać na galaretkę
Gotowanie z pasjąrodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i nie trzeba przy nim za dużo stać. I takie właśnie jest ciastko na zimno z malinami. Wystarczą dwie, trzy godziny w lodówce i ciacho gotowe. Składniki: małe opakowanie herbatników 2 opakowania galaretki - najlepiej truskawkowej małe opakowanie malin małe opakowanie śmietanki min 30 % opakowanie mascarpone(...)wodę - odstawić do wystudzenia żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia jak już galaretka stężeje i żelatyna się ostudzi na herbatniki wyłożyć maliny i zalać galaretką - odstawić na 10 min do lodówki śmietankę połączyć z serkiem i jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać masę śmietankową wylać na galaretkę
Gotowanie z pasjąSkładniki na 1 porcję: 1 szklanka mleczka kokosowego 3 łyżki nasion chia garść malin wiórki kokosowe syrop z agawy (do smaku) Do szklanki wlać mleczko kokosowe, dodać chia oraz kilka malin. Dosłodzić syropem z agawy. Wymieszać i odłożyć do lodówki na kila godzin lub całą noc. Następnie przybrać malinami oraz wiórkami kokosowymi
Moja Galeria Smakujest zaraz po wolnym i człowiek jest rozleniwiony, a po drugie dlatego, że do piątku jeszcze cały tydzień. Aby umilić ten dzień proponuje Wam upiec miękkie, kakaowe drożdżówki z malinami. Drożdżówki podałam z kremem czekoladowym. Składniki: DROŻDŻÓWKI: 2 1/4 szkl. mąki 3/4 szklanki letniego mleka 60 g masła 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki cukru szczypta soli 4 łyżki cukru(...)świeżych drożdży 2 łyżki kakao DEKORACJA: krem czekoladowy maliny 1/2 tabliczki czekolady Świeże drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru, mąki i mleko. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia się zaczynu. Mąkę, cukier, sól, jajko, żółtka, kakao wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić. Dolać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić do momentu aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Zostawić
Kuchnia w oparachlekkie ciasto na biszkoptach, które jest idealnym pomysłem na upalny dzień. Wspaniale orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodkości! Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się błyskawicznie! Ja zrobiłam z malinami – Wy możecie śmiało dodać swoje ulubione, sezonowe owoce! Będzie pysznie! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24-26 cm ) * biszkopty podłużne lub okrągłe – ok. 20 szt * galaretka malinowa(...)śmietana 36% kremówka – 300 ml * maliny – ok.150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dno tortownicy wykładamy papierem, układamy biszkopty ( możemy delikatnie nasączyć herbatą ). Jedną galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy cieniutkim strumieniem tężejącą, zimną galaretę i cały czas ubijamy. Wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki. Drugą galaretkę malinową rozrabiamy
Ostra na Słodkomleka (może być roślinne) odrobina oleju rzepakowego do smażenia Proszek budyniowy miksujemy z jajkiem i mlekiem. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. dodatki twarożek grani konfitura z dzikiej róży maliny mrożone/świeże wiórki kokosowe płatki migdałowe polewa czekoladowa* *u mnie niewielka ilość mleka ze słodzidłem i kakao, ale może też być rozpuszczona gorzka czekolada Na każdym naleśniku rozsmarowuję(...)niewielką ilość dżemu, dodaję twarożek, słodzidło i maliny, podgrzewam na patelni i układam w kopertę. Polewam sosem czekoladowym, posypuję wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i podaję z malinami. Pychotka 3x!!! Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieMocno malinowy deser bez pieczenia na biszkoptowych języczkach z dużą dawką witamin z mrożonych malin , deser jest prosty w przygotowaniu, uwielbiany przez dzieci, zrobiony w półokrągłej karbowanej formie keksowej przez co wygląda bardzo fajnie na talerzu. Warto wypróbować ten wiosenny przepis! Forma półokrągła 14/38 cm Składniki: 1 galaretka malinowa 15 dag biszkoptów języczków Mus malinowy: 30 dag mrożonych malin(...)cytryny Sposób przygotowania: Formę wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzoną ale jeszcze płynną wylać na dno formy, włożyć do lodówki do stężenia. Malinowy mus: Mrożone maliny wsypać do rondelka, zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, zdjąć z palnika. Część musu przetrzeć przez sitko aby pozbyć się części
Wanilia i KardamonSernik jest bardzo delikatny, owocowy i wprost rozpływa się w ustach (naprawdę! ;)). Bazą przepisu jest serek kremowy, ale dodałam też kostkę twarogu i gęsty jogurt naturalny. Dzięki dodatkowi liofilizowanych malin sernik nie jest mdły, a idealnie kremowy i delikatnie słodki. Skusicie się? Lekki sernik malinowy na mleku (bez cukru, bez glutenu) foremka 20 x 25 cm 400 g serka kremowego(...)twarogu półtłustego 200 g gęstego jogurtu naturalnego 4 jajka 1 budyń śmietankowy (64 g) 20 g liofilizowanych malin lub pudru malinowego 200 ml mleka 100 g ksylitolu lub erytrytolu Serek kremowy dokładnie zmiksować z twarogiem, jogurtem i ksylitolem. Dodać żółtka, budyń i stopniowo wlewać mleko. Wymieszać przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać
FitkotPuszyste ciasto, o wyraźnej śmietankowej nucie z mrożonymi malinami, oczywiście w sezonie jak najbardziej można użyć też świeżych, jedno z moich ulubionych, zawsze chętnie do niego wracam i piekę z różnymi owocami i z podwójnej porcji, bo ciasto nie wychodzi wysokie, najlepsze zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, oprószone mgiełką z cukru pudru, doskonałe do ulubionej filiżanki herbaty. Wszystkim zawsze(...)masła 82% 20 dag mąki tortowej 15 dag cukru 10 dag kwaśnej śmietany 18% 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 -20 dag malin mrożonych lub świeżych Cukier puder do oprószenia Wykonanie ciasta: Gwarancją udanego wypieku są składniki, przed pieczeniem muszą mieć jednakową temperaturę pokojową, więc wyciągamy je z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Miękkie
Wanilia i Kardamonodpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 1/2 kg malin mrożonych w sezonie świeżych 4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 350 ml mleka 150 ml likieru jajecznego 4 łyżki cukru(...)śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy w chłodne miejsce
Wanilia i Kardamonśrednicy 16 cm. Możecie zrobić jeden duży torcik musowy używając tortownicy o średnicy 23-24 cm Spód jest z biszkoptu nasączonego cytrynówką. W środek musu ukryłam maliny (użyłam zamrożonych, nie rozmrażając ich wcześniej) Na wierzch pokruszyłam bezy, ale możecie ozdobić według własnego uznania i fantazji ;) Upiekłam biszkopt w dużej płaskiej prostokątnej blaszce, następnie wycinałam okręgi około(...)mango( około 2 duże mango) 100 g jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 20 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 100 g malin (mogą być mrożone) Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę). Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę- odstawić aż napęcznieje
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbyłyby jeszcze bardziej owocowe, ale i tak smak jest wyrazisty Kolor po upieczeniu trochę blednie, ale i tak można dostrzec delikatny, pudrowy kolor. I do tego ciasto przepięknie pachnie malinami (przed i po upieczeniu, więc przyjemnie się przygotowuje te ciasteczka ;)). Wykorzystałam w przepisie mąkę orkiszową pełnoziarnistą, ryżową i kokosową, a ciasteczka posłodzone są ksylitolem i dodatkowo szczyptą ekstraktu ze stewii(...)ksylitolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze (można dodać więcej ksylitolu) 2 żółtka 45 g masła klarowanego 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub malinowego) 30 g liofilizowanych malin ok. 4 łyżki mleka Masło utrzeć z ksylitolem i żółtkami. Maliny zmielić w blenderze na puder. Dodać do pozostałych suchych składników, wszystko połączyć i zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Rozwałkować
Fitkot