maliny - 13477 przepisów (strona:185/899)

Malinowy ocet 110

czym zlać i delektować się jego smakiem w różnych sosach vinegret. Taki ocet może stać spokojnie do następnego sezonu malinowego. Składniki: • 1 szklanka malin • 1 szklanka octu winnego białego Wykonanie: • Maliny zalać octem i szczelnie zamnknąć, najlepiej w słoiku. • Odstawić na 3 dni, często potrząsając słoikiem(...)dniach przecedzić ocet wyciskając sok z malin na sitku. • Przelać do buteleczki, np. po occie winnym

To co kocham
Ciasto jabłkowo-malinowe 113

straganach jeszcze można spotkać maliny, zapraszam więc na błyskawiczne ciasto malinowe na bazie musu jabłkowego, aromatyczne i wilgotne. Kiedyś po południu w pracy zamarzyło mi się coś słodkiego. Wieczorem nastawiłam piekarnik, wrzuciłam składniki do miksera i upiekłam ciasto. Zmiksowanie wszystkich składników to góra 5 minut, łącznie z wyszukaniem(...)szklanka musu jabłkowego – 1/4 szklanki mleka – 1/4 szklanki oleju – 1 łyżeczka sody – 1 szklanka mąki, u mnie bezglutenowy miks – 1 szklanka malin Wykonanie: – Mus jabłkowy zmiksować z mlekiem i olejem, aż powstanie gęsta emulsja. – Dodać mąkę i sodę, przemieszać do połączenia składników. – Ciasto wylać do małej

To co kocham
ekspresowa tarta malinowa 138

Znów byłam na wsi <3  Tym razem królują maliny. Ogrooomna część została zamrożona, żebym mogła cieszyć się zimą moimi ulubionymi owocami, a Wy przepisami :) Malutką zaś część zabrałam do miasta żeby zrobić to ekspres - cudo. Składniki: - pojemniczek malin - 250 g serka mascarpone - 200 g śmietany 36 % - cukier puder wg uznania (u mnie ok 2 łyżki- nie jest mocno(...)zamrażarki na czas przygotowywania masy. Mascarpone mieszam z cukrem pudrem. Śmietanę ubijam na sztywno i delikatnie łączę z mascarpone. Gotową masę wykładam na ciasteczkowy spód, na wierzchu układam maliny lekko dociskając.  Tarta powinna się chłodzić minimum 2 godziny zanim zaczniemy ją kroić. Smacznego

Cook&Love
Tort bez pieczenia 231

którego nie da się zepsuć, a po drugie można go dowolnie modyfikować i ulepszać według własnego gustu. To co mnie nasunęło się, kiedy zrobiłam go po raz pierwszy – maliny warto wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale także do przełożenia biszkoptów. Świetnie pasowałyby do słodko-kawowego smaku. Ja zapisuję sobie na następny raz, a Wy możecie skorzystać z tej rady(...)mocnej kawy dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tak, żeby cała była przykryta) odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę

Ciastkozercy
Dżem z żurawin i malin 161

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: ponad 60 minut Dżem z żurawin i malin 500 g żurawiny czerwonej 800 g malin 750 g cukru sok z 1 cytryny 1 opakowanie Dżemixu (2:1) Żurawiny oczyścić, umyć i zblenderować. Tak samo oczyścić i umyć maliny i zblenderować. Przełożyć oba owoce do jednej miski i wstawić na palnik. Podpalić. Dodać

Gotuję Testuję
Dżem malinowo agrestowy 148

TRUDNOŚĆ: łatwe  CZAS: pow. 60 min   ILOŚĆ: kilka słoiczków Dżem malinowo agrestowy 80 dag malin 50 dag agrestu 300 g cukru 1 galaretka malinowa 1 opakowanie Dżemix (ja użyłam proporcji 2:1)   Agrest oczyścić ze wszystkich szypułek i liści, tak samo postąpić z malinami. Następnie w osobnym naczyniu zblenderować agrest, a w osobnym maliny. Połączyć razem

Gotuję Testuję
Nalewka z wiśni i malin 146

TRUDNOŚĆ: średnie   CZAS: pow. 60 min   ILOŚĆ: kilka butelek Nalewka z wiśni i malin garść goździków 1 kg malin 1 kg wiśni 750 ml spirytusu 96% 1 l wody   Maliny pozbawić szypułek i liści i zasypać cukrem. Zostawić, aż puszczą sok. Po tym czasie sok wlać do garnuszka, a owoce zalać wodą, przefiltrować i otrzymany zlew połączyć

Gotuję Testuję
Lody malinowo bananowe 119

TRUDNOŚĆ: łatwe    -CZAS: pow. 60 min   -ILOŚĆ: 2 Lody malinowo bananowe 2 garści malin 2 opakowania serka homogenizowanego 3-4 łyżki cukru 1 banan bez skórki 1 opakowanie galaretki malinowej Do miski blendera wsypać maliny, dodać serek homogenizowany. Następnie pokroić banana w mniejsze kawałki, dodać do miski blendera, zasypać cukrem i galaretką w proszku. Całość(...)dodać trochę cukru. Masę przełożyć do prostokątnego pudełeczka i wstawić do zamrażarki na całą noc. Wyjąć na drugi dzień do pucharków i ozdobić.     *można użyć mrożonych malin

Gotuję Testuję
Owocowy deser z mango, malin i pierniczków 136

dodatkiem moich ulubionych ciastek korzennych (czekam na nie cały rok :P ), tworzą zgrany zespół w deserze. Spróbujcie :) Składniki (4 porcje):   1 banan 1 dojrzałe mango garść malin (najlepiej mrożone) ok 200ml jogurtu naturalnego 5 ciastek korzennych Przygotowanie: Ciastka pokruszyć na drobny miał. Mango i banana obrać i zmiksować na gładką masę. Do wysokich szklanek lub kieliszków wykładać na przemian(...)ciastka, jogurt, mus z mango, maliny (w całości, niemiksowane) i dalej warstwami według uznania.  Zakończyć jogurtem posypanym odrobiną ciastek i maliną. Smacznego

ChilliJemy
Jogurtowy murzynek z malinami 223

Przepis na pyszne i efektowne ciasto. Wykorzystałam mrożone maliny, jeśli ich nie macie, możecie dać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować. Składniki: Murzynek: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masę jogurtowa: 700 g jogurtu naturalnego opakowanie budyniu śmietankowego łyżka mąki(...)ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: szklanka malin Przygotowanie Murzynek: Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodajemy żółtka. Miksujemy i nie przerywając, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masa

e-PrzepisyKulinarne
Deser kokosowo-malinowy z chia 177

łatwością z jaką można przygotować deser z tymi nasionkami. 1 szkl. mleczka kokosowego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżeczki 2 łyżeczki miodu 1 szkl. malin Nasiona chia i 2 łyżki wiórków kokosowych wymieszać z mlekiem kokosowym,posłodzić 1 łyżeczką miodu i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Do dwóch szklanek nałożyć napęczniałe(...)nasionka. Maliny zmiksować z łyżeczką miodu,rozłożyć do szklanek napełnionych chia ,posypać wiórkami kokosowymi i udekorować malinami

Kolorowa kuchnia Elki
Mus wieloowocowy 152

Zmiksowałam różne owoce i taki mi pyszny i zdrowy deserek powstał Składniki na 2 porcje: 1 szkl. malin 1/2 szkl. jeżyn 1/2 szkl. borówek 2 kiwi 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki amarantusa ekspandowanego Maliny rozgniotłam dokładnie widelcem,nie słodziłam miodem bo były wystarczająco słodkie. Osobno  zmiksowałam kiwi z dodatkiem 1 łyżki miodu.W osobnym naczyniu zmiksowałam(...)jeżyny i borówki dosładzając miodem. Do szklanek wlałam najpierw mieszankę jeżyn i borówek,następnie dodałam zmiksowane kiwi  po czym rozgniecione maliny. Na górę nałożyłam po łyżce jogurtu,posypałam amarantusem i udekorowałam owocami

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik gotowany z malinową pianką 114

cukru z wanilią pianka malinowa: 2 szkl musu malinowego 1 szkl. śmietanki 36% 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody ponadto: 200 g herbatników  1/2 szkl.bitej śmietany maliny do dekoracji  Blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożyć folią aluminiową i na dno ułożyć  warstwę herbatników. Przygotować dwa garnki. W jednym garnku roztopić 100g masła i 3 łyżki(...)pierwszą wylać na przygotowaną warstwę herbatników masę czekoladową,wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Mus malinowy zrobiłam z malin,które zagotowałam z dodatkiem cukru i przetarłam przez sito,by pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody i wymieszać z zimnym musem malinowym. Śmietanę ubić

Kolorowa kuchnia Elki
Sok z malin 112

soki,kompoty nalewki i nawet wina. Spiżarnia zapełnia się słoikami i butelkami,które opisuję by ułatwić sobie i domownikom późniejsze szukanie odpowiedniego specyfiku. Dziś podaję przepis na sok z malin,który jest niezwykle cenny i pomocny w przeziębieniach. W tym przepisie nie podam Wam dokładnych proporcji tylko sposób w jaki robię sok. Nie odmierzam ani nie ważę owoców,po prostu(...)zrywam maliny z krzaczków taką ilość jaka jest dojrzała w danym momencie,płuczę je pod bieżącą wodą,odsączam na sicie,wrzucam do dużego słoja,zasypuję cukrem,słoik zakrywam gazą ,owijam gumką i stawiam na słonecznym parapecie. Ilość cukru zależy od kwaskowości owoców,po prostu robię to na wyczucie. Słoik z owocami stoi tam dzień czasem dwa,do momentu aż owoce

Kolorowa kuchnia Elki