mnóstwem kalorii. Można przygotować je z mąki pełnoziarnistej, wypełnić świeżymi owocami i cieszyć się prawdziwie wakacyjnym śniadaniem. Nie masz tostera? Nie szkodzi! Wylej połowę ciasta na rozgrzaną patelnię, posyp malinami i przykryj pozostałą częścią masy. Piecz 4 minuty z każdej strony i ciesz się pysznym posiłkiem :) Składniki: 2 łyżki mąki żytniej 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka malin dowolne(...)dodatki do podania Rozgrzewamy opiekacz do tostów lub patelnię. Jajko mieszamy z jogurtem, dodajemy mąkę i łączymy. Powierzchnię, na której będziemy piec smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy połowę masy, układamy maliny na środku i przylewamy pozostałym ciastem. Pieczemy pod przykryciem 4-6 minut w zależności od mocy urządzenia. Jeśli używamy patelni, pieczemy po 4 minuty z każdej strony. Podajemy na ciepło
Chocolate Muffin BlogDomowa biała czekolada przygotowana w domu? Niemożliwe? A jednak! Bez tłuszczu palmowego, cukru i sztucznych aromatów! Po prostu cudowna. Dwuwarstwowa - biała z malinami i ciemna, mleczna. Będziecie zachwyceni! Masa jasna: 40 g oleju kokosowego 3 łyżki mleka w proszku 1% tłuszczu 1 łyżeczka miodu kilka malin Olej kokosowy rozpuścić. Dodać mleko i miód. Wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione maliny (moje
Chocolate Muffin Blogcoś pokombinować. Po otwarciu lodówki już wiedziałam, że to będzie sernik na zimno, bo ser biały leżał w lodówce, bo sernika na zimno dawno nie było, bo jeżyny i maliny leżały w miskach. Tym razem spód ciasteczkowy podrasowałam zmielonymi orzechami, a masę serową syropem miętowym. Sernik zniknął w dwa dni i tu ja zjadłam tylko dwa kawałki, a resztą zajęło(...)mnie chudy) 2 łyżki syropu miętowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny + 2- 3 łyzki zimnej wody około 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: jeżyny i maliny 2 galaretki (ja zmieszałam agrestową i brzoskwiniową) Sposób przygotowania: SPÓD. Ciastka, zmielone orzechy włożyłam do malaksera i zmieliłam na tzw. piasek, wlałam masło i wszystko wymieszałam. Masła zawsze wlewam tyle
Blondynka Gotujeszklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie mieszamy z galaretką. Masę wykładamy na drugi spód i przykrywamy kolejnym. Galaretka malinowa: 1 kg malin 4-5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Maliny zagotowujemy z cukrem, a następnie przecieramy na sitku, by pozbyć się pestek. Do musu malinowego
Cynamonowe szczęściesklepu- jest szybszy i wygodniejszy! Dzisiaj jednak namawiam Was do zrobienia zdrowszej wersji tego deseru. Budyń z kaszy jaglanej ma bardzo charakterystyczny smak, który wręcz uwielbiam. Do tego te maliny na wierzchu...poezja! Z przepisu otrzymacie dwie porcje takie jak na zdjęciach. Polecam! Składniki: (na 2 porcje) 6 łyżek nieugotowanej kaszy jaglanej 500 ml mleka (2 szkl(...)łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła garść malin Przygotowanie: Kaszę jaglaną zmielić na mączkę (np. w młynku do kawy). Zalać ją mlekiem dodając masełko oraz cukier waniliowy. Całość zagotować, często mieszając. Od zagotowania podgrzewać jeszcze ok. 5 minut, aż budyń zgęstnieje. Jeszcze ciepły przelać do dwóch pucharków. Podawać od razu ze zmiksowanymi na mus malinami. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniezniknął niewiarygodnie szybko. Koniecznie spróbujcie! Deser: 400g śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 40g pokruszonych bez 100g ananasa 60-80g kruchych ciastek Sos malinowy: (*) 150g malin 2 łyżki cukru kilka kropel soku z cytryny Kremówką z cukrem ubić na sztywno. Dodać pokruszone bezy i pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego). Masę delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rózgą). Formę(...)godzinie chłodzenia deser posypać pokruszonymi ciastkami (lekko dociskając). Przed podaniem pozostawić 5-10 minut w temperaturze pokojowej i polać dodatkową porcją sosu malinowego. (*) Sposób 1: Maliny zmiksować z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. (Sos powinien być gładki.) Sposób 2: Maliny z cukrem i sokiem cytrynowym umieścić w garnuszku. Gotować do momentu
Di gotujePrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne, delikatne i jestem pewna, że posmakują każdemu. Nie tylko miłośnikom malin, choć im w szczególności! A ten zapach... Kusi! Polecam. (około 10 sztuk) 1 jajko (duże) 1 szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej) 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 garść malin Dodatkowo: cukier puder do posypania Białko oddzielić od żółtka i ubić (z solą) na sztywną pianę. W drugiej misce umieścić żółtko, dodać mleko, mąkę, cukier puder, miękkie masło oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Ubitą pianę i maliny połączyć z pozostałymi składnikami. Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu
Di gotujezdecydowanym plusem deseru, jest jego szybkość wykonania. Czytajcie przepis i róbcie raz dwa. Składniki ( na 2 małe porcje ) 180 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia około 200 g malin łyżeczka cukru trzcinowego Wykonanie: Do jogurtu naturalnego dodać dwie płaskie łyżki nasion chia. Całość dobrze wymieszać, przelać do szczelnie zamykanego pojemniczka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najwygodniej jest(...)godzin, więc nie musicie się spieszyć. Kiedy pudding jest już gotowy, czyli gdy nasiona chia napęczniały i zagęściły jogurt przygotowujemy mus owocowy. Żeby przygotować mus, należy zmiksować maliny z dodatkiem cukru trzcinowego. Zamiast malin można użyć innych sezonowych owoców. Pudding jogurtowy przełożyć do niedużych szklaneczek/słoiczków, na pudding delikatnie wylać mus malinowy. Całość udekorować świeżymi owocami. Smacznego
kolorowotorcikowoBrzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych owoców lata, a dżem przygotowany z tych królewskich owoców cieszy się ogromnym powodzeniem, smakuje wszystkim bez wyjątku, a z dodatkiem malin to już prawdziwa poezja smaku. Przygotowanie dżemu to prawdziwa przyjemność, bo kuchnię wypełnia cudowny brzoskiniowo- malinowy zapach. Możecie to zresztą sprawdzić sami! Dżem przygotowałam bez dodatku cukru i żelfiksów. Słodycz zapewnia ksylitol(...)najlepszą konsystencję dżemu uzyskasz przez długie, powolne wysmażanie. Składniki na 4 słoiki a`300ml: 2 kg brzoskwiń 120 g malin 500 g ksylitolu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: obrać brzoskwinie ze skórki (dojrzałe owoce obierzesz bez trudu). Usunąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce - pokrojone brzoskwinie i maliny umieścić w dużym, płaskim rondlu, zasypać ksylitolem, wymieszać i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki mleka Masa: 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 500 ml śmietany 30% 1 szklanka cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 1 szklanka wiórków kokosowych Dodatkowo: Owoce - u mnie maliny , porzeczki i porzeczkoagrest. - ok 400g Wykonanie: Masło , czekoladę i mleko postawić na małym ogniu i podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wlać mieszaninę do ciastek i dokładnie wymieszać
Malinowa Kawiarenkasobotę przywiozłam sobie od siostry trochę malin, moim chłopakom posmakowało ciasto z maślanką i owocami, więc takie sobie zażyczyli, dla mnie tez bomba, bo szybko się go robi :-). Ciasto robiłam wcześniej z jagodami i bez czekolady, tym razem dodałam do ciasta jeszcze białą czekoladę. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, choć maliny do takich wypieków nadają się średnio, bo są według(...)mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka L 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii 100 g białej czekolady maliny Kruszonka: 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki 50 g masła Mąkę przesiewamy do miski, laski wanilii rozcinamy, wyjmujemy ziarenka i wcieramy w make, która potem mieszamy z cukrem, proszkiem
kruche babeczkilekki warstwowy deser malinowo-bananowy z chia. Idealny po dość ciężkim i sytym obiedzie Spróbujcie. Polecam. Szybko, zdrowo, ładnie i smacznie. Nic tylko jeść. Składniki: 1 szklanka malin + do dekoracji 1 duży banan 4 łyżki jogurtu typu greckiego z obniżoną zawartością tłuszczu (z lodówki) 1/2 łyżki nasion chia (u mnie z eSłoneczko) Przygotowanie: Do misy blendera przekładamy banana, dodajemy jogurt(...)nasiona chia. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z bananowej masy odkładamy na dno małego pucharka (szklanki) 4 łyżki, tworząc jasną część deseru. Do reszty masy dodajemy 1 szklankę malin, znów całość miksujemy. Malinową warstwę wylewamy ostrożnie na warstwę jasną. Na wierzch deseru układamy całe maliny. Podajemy od razu. Smacznego Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło
Słodkie okruszkinasze ogródkowe koszyczki. Z racji tego dobrobytu powinniśmy wykorzystać te ulotne chwile, aby zaopatrzyć się w te owocowe smaki oraz witaminy. Jednym z moich ulubionych lipcowych owoców są maliny. Oprócz przepysznych ciast, musów, przetworów, sosów, czy pierogów możemy zrobić owocowy koktajl :) Składniki (3 porcje): 200g malin 1/4 dojrzałego ananasa szklanka zimnego mleka łyżeczka miodu Przygotowanie: Maliny myjemy
ChilliJemyposypką czekoladową. Smaczny deser z bogactwem sezonowych owoców. brzoskwinie ok 7 sztuk 1 łyżka masła 1 łyżka cukru brązowego 1 garść jagód płatki czekoladowe KREM MALINOWY: 200 g malin 1 łyżka soku cytrynowego 2 żółtka 3 łyżki cukru białego 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody Do pieczenia najlepiej wybierać brzoskwinie dojrzałe, ale twarde. Przekroić na pół(...)rozkrojoną częścią do góry. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem brązowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 20 min. Odstawić do wystudzenia, zlewając sok. Maliny przełożyć do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż całkiem się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Wlać
https:KKuchniaMniammąki pszennej :-) Nikt się nie pozna, że nie ma w nich ani grama glutenu bo ciasto rozpływa się w ustach. Jeśli dodamy do tego ubitą śmietankę i mnóstwo świeżych malin to ... mamy istne niebo! Wykonanie ptysi nie jest trudne a efekt naprawdę wart kilku chwil spędzonych w kuchni. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na 12 szt.: Ciasto: 100 g mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu duża szczypta soli Nadzienie: 600 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru oraz: 400 g świeżych malin cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Wodę wlać do garnka, wsypać cukier waniliowy, dodać masło. Zagotować. Zdjąć garnek z palnika
maniapieczenia