pyszny, że jestem pewna, iż jego idea nie wywietrzeje Wam z głów nawet do przyszłego lata. Przepis podpatrzyłam w Hjemmets bedste mad , nr 6/2016; zmieniłam tylko truskawki na maliny, a gotowy syrop, zamiast mrozić, zagotowałam i zamknęłam w butelkach. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Kolor ma fenomenalny, pachnie obłędnie, a smakuje tak, że mogłabym tylko to pić przez całe lato(...)uskuteczniamy; zostały mi raptem dwa słoiczki). Koniecznie sobie ten przepis zapiszcie; przyda się w kolejnym bzowym sezonie. Syrop malinowo-bzowy Składniki: (na 2 l syropu) 450 g malin 15 kwiatostanów czarnego bzu 1 cytryna 1 l wody 1 kg cukru Maliny umyć, osuszyć i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Na owocach ułożyć kwiaty bzu pozbawione grubszych łodyżek. Cytrynę wyszorować, pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLekki tort z kremem waniliowym i malinami. Ozdobiony owocami sezonowymi i czekoladowym dripem. I taki właśnie miał być - lekki, owocowy- niespodzianka urodzinowa. Tort z powodzeniem zrobicie w waszej kuchni. Nie ma w nim nic, co może sprawić wam kłopot, a na pewno sprawicie radość swojej rodzinie. Średnica tortu to 18 cm. Biszkopt piekłam(...)pieczenia. Krem waniliowy 450 ml śmietany kremówki 200 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej 2-3 łyżki cukru pudru( jeśli lubicie słodsze dodajcie więcej cukru) 300 g świeżych malin. Do misy miksera włóżcie mascarpone, schłodzoną śmietanę, cukier puder i pastę waniliową. Zmiksujcie na gęsty krem(nie miksujcie za długo, bo zrobi się masło) Poncz do tortu zróbcie według uznania
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpucharków): 750 ml mleka 6 czubatych łyżek tapioki w kulkach-perełkach 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki cukru trzcinowego 1 laska wanilii 1 jajko 2 łyżki miodu szczypta soli maliny (po 15 na pucharek) mięta do przybrania Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka z laski wanilii i samą laskę, kardamon, tapiokę i cukier. Odstawić na 5 minut. Całość gotować przez(...)doprawić do smaku miodem. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białka delikatnie i dokładnie wmieszać w pudding. Na dno naczynek do serwowania wrzucić po 10 malin. Wyłożyć na nie pudding. Odstawić do schłodzenia, a potem wstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ułożyć po kilka malin i listki mięty na wierzchu deseru. "Historię pszczół
Weekendy w domu i ogrodzieCzekoladowe babeczki nadziane Nutellą i udekorowane pysznym malinowym kremem to bardzo uzależniające połączenie czekolady z malinami :). Czekoladowe babeczki z malinowym kremem zrobiłam dla moich chłopaków, w ramach podziękowań za piękne kwiaty z okazji Dnia Kobiet. Babeczki upiekłam dzień wcześniej, aby ze spokojem zdążyć je udekorować i sfotografować przed popołudniową(...)najlepiej wyciągnąć 30 min przed podaniem, aby nadzienie czekoladowe trochę zmiękło. Nadzienie: 150 – 200 g kremu czekoladowego, typu Nutella Malinowy krem: ok 230 g świeżych/mrożonych malin 5 – 6 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 400 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g serka mascarpone, gdyby krem wyszedł za rzadki kilka
Słodki Pomysłjuż można jeść tartę :) Składniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki(...)czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby dobrze zgęstniał ( przechowujemy w lodówce maks. Do 10 dni). Tartę podajemy ze świeżymi malinami, polana sosem czekoladowym
Anioły w kuchniczego najlepiej pasuje czekolada? Do wszystkiego! A szczególnie owoców, które przełamują jej intensywny smak i nadają świeżości. Skończył się sezon na truskawki... pora na maliny! Lato w tym roku nie dostarczyło nam za dużej ilości owoców i warzyw, ale korzystajmy z tego co jednak jest. Na tę niedzielę chciałabym Wam przedstawić pyszny, mocno czekoladowy deser z delikatnym musem malinowym(...)zimnej wodzie. Gotujemy z czekoladą i ksylitolem do momentu aż zgęstnieje (można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej). Studzimy i miksujemy na gładki krem. Krem malinowy: 2 garście malin 2 łyżki mascarpone 2 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Miksujemy. Przekładamy masy do szklanek i dekorujemy świeżymi malinami
CzarnawisienkaPrzepyszne ciasto Brownie z malinami, orzeszkami i korzenną nutą. Składniki: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 50-100 g mlecznej czekolady 3 jajka 250 g cukru Diamant - cukier biały 135 g mąki pszennej tortowej 150 - 200 g malin 50 g orzechów włoskich bez skorupki 1 łyżeczka przyprawy korzennej cukier puder firmy Diamant Wykonanie: Piekarnik nastawić(...)blaszkę. Poukładać na wierzch owoce, posypać orzeszkami i mleczną czekoladą, piec przez około 35 minut aż ciasto lekko urośnie. Ciasto idealne do kawy czy herbaty na każdą okazję. Zamiast malin można dodać wiśnie czy truskawki. www.uczymyjakslodzic.pl
W Moim Magicznym Domututaj żadnych pierogów ( powinnam za to stać w kącie albo dostać porządnego kopa w tyłek! ). Nadrabiamy więc zaległości i mam dla Was przepis na najlepsze na świecie pierogi z malinami! Idealne ciasto na pierogi ( tym razem w wersji bez jajek ) w połączeniu ze słodko-kwaśnym owocowym nadzieniem i np. kleksem dobrej wiejskiej śmietany – perfekt! Koniecznie zróbcie na obiad! SKŁADNIKI(...)mąka pszenna – 0,5 kg * sol – 1 szczypta * olej – 1 pełna łyżka * ciepła woda * maliny – ok. 0,5 kg * cukier – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy olej i niewielką ilość ciepłej wody. Wyrabiamy dolewając wodę – ciasto ma być gęste, zwarte, elastyczne i nie może bardzo się lepić. Ilość wody
Ostra na Słodkosię urodziny M a ja już od jakiegoś czasu zastanawiałam się co by mu upiec. Nie chciałam klasycznego tortu tylko czegoś bardziej wyrafinowanego. Chodziło za mną połączenie kawy i malin. I tak przeglądając internet w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na ten przepis ( klik ). Nie zastanawiałam się długo. Kupiłam potrzebę składniki i go zrobiłam. Jakie są nasze wrażenia? Zarówno mi, mężowi(...)mąki 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Poncz: 125 ml słodkiej kawy Masa malinowa: 500 g malin 2 galaretki malinowe 350 ml wrzątku Masa serowo-kawowa: 650 g twarogu sernikowego 250 ml kremówki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 kopiaste łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Polewa
My simple kitchenskładniki: 500g truskawek 50-100 g cukru pudru - 150g jeśli maliny są bardzo kwaśne 10 świeżych liści bazylii 60 ml śmietanki kremówki połowa cytryny startej na tarce Wykonanie Czyste ,przebrane maliny włożyć do rondla,dodać cukier i posiekane drobno liście bazylii,startą cytrynę . Podgrzewać do rozpuszczenia cukru około 15-20 minuta. Następnie zmiksować z kremówką do uzyskania gładkiej masy(...)sorbet jest gotowy :)) ps. może być przechowywany przez kilka tygodni w zamrażarce. Słoneczne dni są z powrotem, sezon malinowy w pełnym rozkwicie ... więc dlaczego nie zrobi trochę sorbetu ? Malina i bazylia jest naprawdę doskonała! A jeśli chcesz, bazylie możesz zastąpić miętą. Ten przepis jest bardzo prosty i nie wymaga maszynki do lodów! Cóż za uczta bez większego wysiłku
w mojej kuchniPyszny, szybki deser czekoladowy z kremem i malinami. Dodatkowo bez glutenu, cukru i laktozy! Idealny dla alergików, miłośników zdrowego żywienia (przeciwników też!), a nawet kosmitów. Im na pewno też posmakuje. Yummy! Składniki na 5 babeczek: 100g gorzkiej czekolady min. 70% (bez glutenu/laktozy) 4 łyżki mleka roślinnego lub bez laktozy 4 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki syropu(...)agawy Garść malin Przygotowanie: Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z mlekiem i przekładamy na boki silikonowych foremek na babeczki. Chłodzimy ok. 1h w zamrażalniku. Miksujemy mleczko kokosowe z syropem z agawy. Przekładamy do babeczek i dekorujemy malinami i ewentualnie kawałkami czekolady
Czarnawisienkasię nudziły. Chcąc im zorganizować zajęcie zaproponowałam, że upieczemy babeczki. Babeczki ostatecznie zmieniły się w ciasto, a te w brownie. Jako, że w domu posiadaliśmy tylko (albo i aż) maliny to wylądowały one w środku. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Upiekliśmy pyszne, mokre w środku borwnie z owocami. Przepis na nasz eksperyment przedstawiamy ponieżej :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten(...)minut + 30 minut pieczenia Składniki: 250g gorzkiej czekolady (najlepiej żeby miała min.70% kakao) 150g drobnego cukru 100g masła 50g zmielonych migdałów 50g mąki pszennej 3 jajka 250g świeżych malin W małym garnuszku umieszczamy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści. W między czasie siekamy czekoladę. Dorzucamy do gorącego masła i po chwili mieszamy, aż powstanie czekoladowy krem. Odstawiamy
Kolizje SmakówGalaretki to jeden z najprostszych deserów dla dzieci. Świetnie się sprawdzą na wszelkich imprezach urodzinowych. Warto do nich dodać trochę sezonowych, miękkich owoców takich jak maliny, jeżyny lub jagody. ok 50 g biszkoptów okrągłych 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki malin Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia(...)może zamoczyć biszkoptu. Tym sposobem galaretka łatwo wyjdzie z foremki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Desery , Dla dzieci Tagged: galaretka , jagody , maliny
https:KKuchniaMniammałe porcje: 5 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego 1 łyżeczka ziarenek chia 1 łyżka kakao 2 łyżeczki miodu lub ksylitolu ok 125 g malin płatki migdałów do posypania Przygotowanie: W garnuszku umieścić płatki owsiane, kakao i mleko. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Wyłączyć palnik, dodać miód lub ksylitol i ziarenka chia. Wymieszać(...)przykryć i odstawić na ok 10 minut. Na spód szklanek lub miseczek ułożyć maliny. Zostawić kilka do dekoracji. Nałożyć owsiankę i udekorować malinami i płatkami migdałów
Ze smakiem i z pasjąmocno wyczuwalne. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia. Po 10 minutach odsączamy ją z wody i zalewamy łyżeczką mocno ciepłej wody, żeby się rozpuściła. Do żelatyny przekładamy łyżkę malin, mieszamy dokładnie żeby żelatyna się nie zbryliła i dopiero wówczas przelewamy całość do malin. Naszą glazurę przekładamy na ciasto i wstawiamy je do lodówki, żeby maliny lekko stężały. Bitą śmietanę ubijamy
Relaxtime